Tietojeni mukaan kova aivotärähdys.
Muistissa on Tommi Kovaset ja Levokarit joiden elämä meni melko hankalaksi tärähdysten vuoksi tai oikeastaan puhutaan jo aivovammoista.
En halua syyllistää ketään, koska itsellä oli pitkään sama ajattelu, mutta kaikkien urheilujärjestöjen pitäisi jo nyt 2024 viimeistään tehdä selväksi pejaajille ja muille, että faktuaalisesti
aivotärähdys on aina aivovamma.
Uskoisin, että kaikilla lätkäjunnuilla on jo u20 iässä tullut aivotärähdys ainakin pari kertaa. Sen takia vuoden alussa tehdään testit, että saadaan sen hetken
lähtötaso mitä verrataan sitten aiempien vuosien tasoon ja päävammojen jälkeiseen tilaan. Siitä saadaan nopeasti osviittaa siitä, miten pahasta vammasta on kyse.
Tämä menetelmä on tärkeä jo ihan pelaajien vakuutusturvankin takia, koska meillä on tämä "vakuutuslääkärijärjestelmä" ja vakuutusyhtiöt eivät halua maksaa korvauksia aivovammoista.
Joka kerta kun kolahtaa, niin aina tulee lisää vahinkoa, mikä ei koskaan parane ja oireet vain pahenevat kerta kerralta. Jotain edistystä voi saada levolla, terapialla ja hoidoilla, jos esim. tasapainoaisti korvassa on vaurioitunut samalla, niin se vuosien aikana voi palata vähän paremmaksi. Pahimmat oireet kuten "repivä" päänsärky ja "easy buzz" (parilla post-game kaljalla tulee vahva humalatilan tuntu) voivat hävitä viikkojen tai kuukausien aikana kun verenvuoto, paine yms laskevat, mutta itse aivovamma ei korjaannu ikinä.
Kuten jenkkipallo, myös jääkiekko on sinänsä sellainen työ/harrastus, että siinä aivovammojen kognitiiviset oireet eivät näy niin nopeasti kuin pitkäjänteisyyttä, ihmissuhdetaitoja ja tarkkaavaisuutta vaativissa töissä, joten pelaajat voivat pärjätä arjessa pahojenkin vammojen kanssa. Kävin itse ulkomailla läpi kuntoutusohjelman yhden kovemman faceplant tällin jälkeen ja sellainen
ehdottomasti tarvittaisiin myös Suomeen. Mukana oli osanottajia muualtakin kuin jääkiekosta ja siinä tuli reality checkiä kun oli ihmisiä, joiden elämä oli todella mennyt sekaisin yhdessä sekunnissa - mm. saatuaan ostoskärryn päähänsä mielenosoituksessa - kun onnettomuuden jälkeen ei saa nukuttua, käytyä töissä, hoidettua lapsia, jne. Itsellä paperityösuoritteiden tekeminen hidastui, tuli ärtyneisyyttä ja väsymystä, mikä voi johtaa sitten muihin ongelmiin jos päivisin juo maitotonkan kahvia yms. Mutta siinä hoito-ohjelmassa voi sitten tehdä itse valistuneita elämän valintoja lääkärien kanssa, että
minkälaisia riskejä haluaa ottaa jatkossa. Se on kuitenkin usein niin, että kun oireet helpottavat ja niiden kanssa oppii tulemaan toimeen, niin on vaikea olla palaamatta jääkiekkoon, mikä on pitkään ollut suuri osa elämää.
sitten huomenna pelaamaan Lappeenrantaan
Ei varmasti/toivottavasti.
Liigan protokollan mukaan:
pelaaja ... jolla on diagnostisoitu aivotärähdys, ei saa palata harjoitukseen tai peliin samana päivänä kun vamma sattui. ... Liigan osalta, kun pelaaja on kontaktittomassa harjoittelussa oireeton ja SCAT3™-testitulokset ovat pelaajan lähtötason mukaiset, tulee tehdä ImPACT® - testi kognitiivisten toimintojen palautumisen arvioimiseksi. Kun pelaajan SCAT5™- ja ImPACT® - testitulokset vastaavat hänen lähtötasoaan katsotaan pelaaja toipuneeksi aivotärähdyksestä, hän voi palata täysipainoiseen kontaktiharjoitteluun. Jos ensimmäinen vamman jälkeinen ImPACT® - testisuoritus on poikkeava tai täysipainoinen kontaktiharjoittelu provosoi esiin oireita, ImPACT® -testaus uusitaan 1-2 vuorokauden kuluttua tai kun pelaaja oireeton. Jos pelaajan oireet kestävät yli 14 vuorokautta tai ImPACT® - testitulos on poikkeava 14 vuorokauden jälkeen, pelaaja on ohjattava jatkoselvittelyihin tai vähintään konsultoitava aivovammoihin perehtynyttä lääkäriä jatkotoimien tarpeesta. Pelaaja voi palata takaisin kilpailutoimintaan, kun:
1. hän on läpäissyt paluu peliin-ohjelman (kts. alla) kaikki askeleet oireettomasti, ja
2. hänen SCAT5™- ja Liigassa myös ImPACT® - testituloksensa vastaavat henkilökohtaista lähtötasoa
EDIT: toisaalta jos kyse on ollut kaula- tai selkärangan vammasta, niin ei niissäkään ihan äkkiä voi lähteä pelaamaan, kun tukilihakset ovat kireinä ja pitää poissulkea hermovauriot, hiusmurtumat, välilevyongelmat yms. Hiusmurtuma on huono siinä, että kun tulee uusi tälli, niin voi irrota iso pala luuta kokonaan irti, mikä ei välttämättä halua enää luutua takaisin ollenkaan ja se pitää ruuvata kiinni tai vain ottaa pois. Siksi selkärangan ollessa kyseessä tulee 6-12 viikon pakkolepo. Itse blokkasin samalla luistimen kohdalla lämärin kaksi kertaa samassa pelissä, irtosi peukalonpään kokoinen klöntti jalkaluuta ja sain hiihtomonon kuukaudeksi jalkaan keskellä kautta.
Tässä vaiheessa Vainion kohdalla olen iloinen, että hän oli tajuissaan ja liikuttaa raajojaan. Unohdetaan jääkiekko hänen kohdallaan vähäksi aikaa ja toivotaan ensin, että hän palaa mahdollisimman nopeasti tärkeämpään roolinsa perheessään.