Venäjän 17-vuotiaiden maajoukkue voitti Sveitsissä pelattavan turnauksen viimeisessä pelissä Slovakian peräti 14-3 ja otti samalla turnausvoiton. Tiettävästi yksikään ns. suuriin kiekkomaihin lukeutuva maa (joihin luen myös Slovakian) ei ole päästänyt verkkoonsa 14 maalia yhdessä ottelussa ainakaan 1980-luvun jälkeen.
Kyse on siis vuoden 1991 ikäluokasta, joka ei pitäisi Venäjän puolesta olla edes mikään kovin lahjakas.
Vuoden 1992 ikäluokan pitäisi olla Venäjän puolesta todella hyvä. Kirill Kabanov on lahjakkain venäläinen sitten kaksikon Ovetshkin/Malkin. Ikäluokasta löytyy myös 2-3 muuta pelaajaa, jotka ovat yhtä lahjakkaita kuin Semin/Zherdev/Frolov.
Siis tuossa
alle 17-vuotiaiden turnauksessa pelasi juurikin vuonna 1992 syntyneet pelaajat, vuonna 1991 syntyneet pelaavat alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa. Olisihan se selvinnyt jo pelkästän sillä, että olisit vaivautunut katsomaan
Venäjän joukkueen kokoonpanon.
Venäjän 14-3 voittolukemat Slovakiasta ovat kyllä todella rumat. Mutta toisaalta, jos kerran Venäjällä on poikkeuksellisen kova ikäluokka, niin tasoero voi tosiaankin olla tuota luokkaa. Nimittäin myös USA voitti Slovakian puhtaasti 7-0 ja jopa Sveitsi onnistui voittamaan Slovakian 2-1.
Venäjältä puuttui kaiken lisäksi tästä turnauksesta vielä Kirill Kabanov, joka on ikäluokkansa huippupelaaja. Jos on Suomen pelaajatuotannosta oltu viime aikoina huolissaan, niin vielä heikommassa tilanteessa tunnutaan olevan Slovakiassa. Viime kesänä ei varattu koko NHL:n varaustilaisuudessa ei napattu yhtäkään slovakialaista pelaaja ja viimeksi slovakialainen on napattu ykköskierroksella vuonna 2005.
Slovakialla on tulossa 91-ikäluokasta lupaava Richard Panik, joka varataan luultavasti ensimmäisellä kierroksella ensi kesänä. Mutta muuten tuntuu olevan varsin heikko, mistä kertoo 92-ikäluokan maajoukkuetuloksetkin.
Suomen 92-ikäluokasta sen verran, että Suomi pelasi viikonlopun aikan kolmesti Tshekkiä vastaan. Suomi hävisi kaksi ensimmäistä ottelua luvuin 3-0 ja 6-3, mutta voitti viimeisen kamppailun 3-2. Ihan hyvä tulos siinä suhteessa, että joukkueesta puuttui ikäluokan kova kolmikko Granlund, Pulkkinen, Donskoi.
Mitä tulee tähän CHL keskusteluun, niin ainakin tshekkeillä ja slovakeilla tämä reitti NHL:ään on toiminnut jo pidemmän aikaa. Oscar Möller on osoittanut, että tämä reitti sopii myös ruotsalaisille. Vasta 19-vuotias Möller pelaa loistavaa tulokaskautta NHL:ssä siirryttyään aikanaan nuorena WHL:ään.
Viime kesän varaustilaisuudesta Mikkel Bodker ja Luca Sbisa ovat siirtyneet välittömästi NHL-kaukaloihin pelattuaan sitä ennen Kanadan junnuliigoissa. Ja nämä pelaajat tulevat sellaisista kiekkomaista kuin Sveitsistä ja Tanskasta. Olisivatko Bodker tai Sbisa siirtyneet NHL:ään suoraan Euroopasta? Tuskinpa.
Joten kyllähän CHL tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden nuorelle pelaajalle kehittyä. Joillekin tuo reitti on oikea ja taas jollekin toiselle ei. Venäläisten kohdalla sopeutuminen on varmasti vaikeaa, niin pelillisesti kuin kultuurinkin osalta.
Suomalaisten toivoisi kokeilevan useammin Pohjois-Amerikkaan siirtymistä. Oskar Osala pelasi kaksi kautta OHL:ssä ja tultuaan takaisin Suomeen valittiin heti SM-liigan tulokkaaksi. Samoin Juuso Puustinen pelasi kaksi kautta WHL:ssä, tuli täksi kaudeksi SM-liigaan ja johtaa tällä hetkellä tulokkaiden pistepörssiä. Samoin tulokkaiden pörssissä toisena oleva Siim Liivik vietti viime kauden Pohjois-Amerikassa USHL:ssä.
Eikä kyse ole siitä, ettei Suomessa kehittyisi, vaan yksinkertaisesti siitä, että Pohjois-Amerikassa pääsee pelaamaan kovempia pelejä kuin kotimaassa. Sitä kautta hyppy liigaan on huomattavasti helpompi näille Pohjois-Amerikan junnuliigoista tuleville kuin Suomessa A-junnuissa pelanneille.