Jääkiekkoteoria ei ole lapsenkengissä. Ei tietenkään! Suomessa jääkiekkoteoria on maailman kärkitasoa. Lisäksi meillä on nuoria, intohimoisia ja lahjakkaita valmentajia, jotka jatkavat pelin kehitystyötä vanhempien jermujen jäädessä unholaan. Jääkiekko-nimisen pelin kehittymisestä (tai pelikirjojen kehittymisestä, jos niin haluatte) meidän ei tarvitse huolehtia, se asia ei ole lapsenkengissä.
Sen sijaan kannattajien ymmärrys jääkiekosta pelinä on kovin lapsenkengissä. Toisin sanoin: jääkiekko todellisuudessa on tietyllä tavalla eri peli kuin jääkiekko sellaisena kuin se keskivertokatsojalle näyttäytyy. Ei voi syvällisesti ymmärtää peliä, jos ei ymmärrä sen eri elementtejä ja tavoitteita, ja juuri siitä on kyse. Suurimmalle osalle suomalaisista jääkiekkokatsojista - jotka eivät ole lajin saloihin tavalla tai toisella päässeet tutustumaan - peli vain
on. Se on heille kuin välinearvo, elementti, jonka avulla heidän tarpeensa tyydyttyvät. Oli se tarve sitten joukkueen kannattamisen tarve, pelaajien ihaileminen tai mikä tahansa muu.
Peli on lopulta pallopelin ytimessä, ei ole mitään ilman peliä. Siksi on kovin murheellista, että katsojat keskimäärin näkevät pelin eri osa-alueet ja elementit (kun he kerran otteluita katsovat), mutteivät lainkaan ymmärrä niiden syvintä olemusta ja tavoitteita. Sen sijaan tätä tyhjiötä suomalaisessa jääkiekkopuheessa täyttävät erilaiset kuluneet kliseet ja ilmaisut.
Otetaan nyt vielä esimerkki. Tiedätkö sinä
@Lähemäen Dynamo, mikä on viisikon tavoite ja mitkä ovat pelaajien tehtävät esimerkiksi nyt vaikkapa 1-1-2-ohjauspelissä? Olen saanut täällä palstalla kuvan, että olet seurannut jääkiekkoa useita vuosia. Jos näin on, olet todennäköisesti nähnyt tuhansia kertoja eri joukkueiden suorittavan 1-1-2-ohjauspelin, erään jääkiekon fundamentaalin pelitilanteen. Osaatko sanoa, miten se pelataan? Jos osaat, hyvä. Jos et, ei ole huolta sittenkään - olet täysin normaali suomalainen jääkiekon ystävä. Olisi kuitenkin koko jääkiekon etu, että peliä ymmärrettäisiin myös journalistien ja sitä kautta kannattajien keskuudessa.
--
Sitten vielä flashback alkuperäiseen keskusteluun. Sehän lähti siitä, kun mainitsin, että ennen kaikkea ja erityisesti pelillisen uudistumisen vuoksi (myös henkisten asioiden, varsinkin aivan viime otteluissa) Jukurien tulostaso on ollut Ilves-ottelun jälkeen nähdyllä tasolla. Väitin jääkiekon olevan pelikirjapeli, jota se on. Siihen
@Lähemäen Dynamo vastasi, että jääkiekko on muutakin kuin pelikirjapeli, johon minä sanon, että väite on täysin oikea, eikä sitä ole mitään syytä kenenkään kiistää.