Pelisysteemi vrt. pelikirja
Sihvosen kaiken kattava pelikirja on mielestäni teoreetikon ja epäonnistuneen valmentajan keino nostaa itseään esille. Täytyy muistaa aina mitä Sihvonen tekee työkseen.
Joukkueilla on ollut kautta aikojen pelisysteemi eli on sovittu mitä tehdään tietyissä tilanteissa. Esimerkkinä oman pään pelaaminen eli onko tarkoituksena pelata "ykkösellä ulos", joka tarkoittaa kiekon pelaamista ulos omalta alueelta ensimmäisellä kosketuksella. Sovitaan miten ryhmitytään omille eli jätetäänkö viivamies suosiolla vapaaksi ja pelataan maalin eteen pieni neliö ja suojellaan vain sitä, maalivahti hoitaa pienestä sektorista ja viivalta tulevat laukaukset ja kenttäpelaajat siivoavat maskit ja reboundit.
Haetaanko avauksissa nopeaa ensimmäistä avausta ja yleensä keskustaan tai sovitaanko että painoton laita hakee ns. haukiliikkeellä puolustajien taakse, jotka lyövät ykkösellä lasien kautta kiekon ulos keskialueelle.
Karvauksessa voidaan pelata kurkiauraa, joka ohjaa pelin laitoihin ja iskee ensimmäiseen syöttöön. jne., jne.
Ja täytyy muistaa, että tärkein näistä on kuitenkin oman pään pelaaminen.
Nämä ovat jokaiselle liigapelaajalle aika itsestään selviä juttuja, näitä jauhetaan D - C -junnuista lähtien, eikä niistä suurta pelikirjaa aikaan saa. Pelikirja on pelianalyytikkoja varten, ei joukkuetta varten.
Tamminen ei kummoinen valmentaja ole, mutta muutamia hyviä toteamuksia hänellä on ollut ja tähän sopii yksi erittäin hyvin:
KISS eli keep it simple, stupid!
Jääkiekko on kuitenkin aika yksinkertainen ja nopea peli. Jos siitä yritetään tehdä liian vaikea pelaajalle, vaatimustaso pelaajan taidoille ja pelikäsitykselle kasvaa huimasti.
"Pitikö minun tässä tilanteessa antaa avaus keskelle vai onko kenttä tasapaino sittenkään kohdallaan??" pohtii Ässien seitsemäs pakki...
Mielestäni pelisysteemi jakautuu kahteen osaan:
1. Pelityyli
Pelataanko hyökkäävästi ja otetaan riskejä vai pelataanko puolustusvoittoisesti eli ei oteta riskejä.
2. Tunnetila
Tunnetila joukkueessa on mielestäni se tärkein asia, koska kun tunnetila on kohdallaan joukkue pystyy toteuttamaan omaa pelityyliään oikein.
Tällä hetkellä Ässät pelaa mielestäni liian riskipitoista pelityyliä tai joukkueen tunnetila ei ole oikeanlainen.
Jos kysymys on ensimmäisestä, ongelmaa ei ole. Tällöin valmentaja Pajuoja maksaa oppirahoja kokemattomuudestaan. Ässien joukkue on kuitenkin täysin junnujoukkue, joka tekee junnumaisia virheitä ja jos pelityyli vielä antaa mahdollisuuden puolustuspäässä riskien ottoon, virheitä tulee vielä enemmän.
Mutta jos kysymys on jälkimmäisestä eli pelityyli on oikea, mutta sitä ei toteuteta oikein, Pajuoja on ongelmissa. Tällöin täytyy tapahtua henkilövaihdoksia.
Esimerkkinä Jokeri pelin ensimmäinen maali:
Peli oli pyörinyt jonkin aikaa omissa, kun Konttinen sai kiekon rauhassa haltuunsa Ässien maalin vieressä. Hän yritti jonkin näköistä syöttöä laiturille (Salmelainen), joka otti ennakkoa keskialueelle. Tällöin Jokeri pakki katkaisi ja heitti kiekon takaisin maalintekoalueelle ja syntyi maali.
Jos Konttisella on lupa pelata ahtaissa tilanteissa riskillä läpisyöttöä ja laiturilla lupa hakea läpisyöttöä, ok. Tilanne oli pelityylin mukainen, mutta epäonnistui ja epäonnistumisia tapahtuu pelissä monia.
Jos taas Konttisen olisi pitänyt purkaa tilanne ja laiturin varmistaa tämä, on kyseessä väärätunnetila eli nöyryys puuttuu. Tällöin ollaan suuremman ongelman parissa.