Äkkiseltään kenties näin, mutta ei kestä kun vähänkään miettii. Erkan aikana Jokerit ei kertaakaan pelannut hyvin playoffeissa ja voitti kahden kauden aikana yhden po-sarjan kolmesta. Viime kauden runkosarjan divisioonavoitto ei tullut oman pelaamisen tuloksena vaan siksi, että SKA möhli tai pikemminkin Rotenberg möhli SKA:n mahdollisuudet.
Divisioonavoitosta olen samaa mieltä, mutta pudostuspeleistä on turha puhua ennen kuin voi suorittaa vertailua. Kehun Jalosta varmasti, jos pleijareissa tapahtuu menestystä.
Uusia on tullut tilalle, mutta samalla KHL:lle tyypillinen, tähtikulttimainen yksilöpelaaminen on vaihtunut joukkuepelaamiseksi. Nykyään KHL:ssä joukkueet hyökkäävät ja puolustavat paljon aiempaa enemmän joukkueina. Kun Jokerit tuli KHL:ään, iso enemmistö venäläisjoukkueista pelasi tähtipelaajalätkää, joka oli kaadettavissa Jokerien joukkuepelaamisella. Lisäksi puolustuspelaaminen rajoittui vaillinaiseen trappiin.
Toisaalta koko Jokereiden KHL-ajan ainakin TsSKA, Dynamo, Lokomotiv ja muutamat idän joukkueet, kuten Sibir, Ak Bars ja Traktor ovat pelanneet pääasiassa viisikkojääkiekkoa. On varmasti ihan totta, että osittain nykyaikainen yhteispelaaminen on ottanut isompaa jalansijaa KHL:ssä, mutta ei sen vaikutus voi ihan noin suuri olla kuin kuvailet. Aikaa on kulunut vasta pari kautta siitä kun Erkka aloitti. Ja Erkkahan aloitti täysin untuvikkona KHL:ssä ja täysin uudella joukkueella. Jalosella on tässä suhteessa ollut paljon parempi alusta, mutta tulos (jos siis puhutaan vain tuloksesta) on ollut heikompi. Niinpä...
Kun Erkan Jokerit oli todellisuudessa materiaaliaan heikompi hyökkäyspelinopeudessa, Jalosen Jokerit on jo nyt siinä hieman edellä. Ero tulee monessa asiassa, kuten viisikon tiiviydessä - toistaiseksi - ja puolustuspelin tiiviydessä. Suurin ero on kuitenkin pelitapamielessä se, että nyt KHL:ssä pelataan enemmän joukkueina.
...tätä en allekirjoita lainkaan! Erkan Jokerit ylitti keskialueen (mielestäni tämä mittaa pelitavan pelinopeutta kaikkein keskeisimmin) huomattavasti nopeammin ja kiekkovarmemmin kuin Jalosen Jokerit. Samoin Jokerit pääsi hyökkäysalueella ylivoimaisiin hyökkäyksen päätöksiin kahdella ensimmäisellä kaudella huomattavasti useammin kuin nyt tällä kaudella. Erkan Jokerit pärjäsi erittäin hyvin myös niitä joukkueita vastaan, jotka puolustivat tiiviisti viisikkona, kuten Dynamo, TsSKA ja Sibir.
Kokonaan toinen asia on se, onko nykyisessä tilanteessa mitään järkeä. Minusta ei ole. Ei Jokerien kannata osallistua KHL:ään vain siksi, että joku Putinin ystävä joutuu sen maksamaan. Ilman farmia annetaan nyt äärettömän iso tasoitus muille KHL-joukkueille, ja tätä tasoitusta lisää vielä se, että Jokerit saa kasaan yhden KHL:n pienimmistä nettopelaajabudjeteista. Ilman näin kahden peruskiven korjaamista, menestystä KHL:ssä ei tule, koska muut KHL-joukkueet ovat sekä kehittäneet peliään, että kehittäneet farmisysteemejään.
Tämä on täyttä totta! Urheilun keskeisin tarkoitus on menestyminen ja se vaatii rahaa. Jokereille ei sitä todellisuudessa annetta niin paljoa, että KHL:ssä olisi sille tarjolla mitään muuta kuin paraatihepan rooli. Jos puhutaan vain pelaajien palkkoihin oppoavasta osuudesta Jokereiden budjetista, se on n. puolet siitä, mitä SKA maksaa viidelle eniten tienaavalle pelaajalleen. Pelkästään Datsyuk ja Kovalchuk tienaavat kaudessa melkein 10 miljoonaa dollaria. Farmin pyörittäminen maksaisi omistajille paljon lisää, mutta ennen kaikkea parantaisi Jokereiden oikeita menestysmahdollisuuksia, minkä en usko kuuluvan omistajien tai KHL:n johdon todellisiin intresseihin, vaikka Kohonen sanoisi Urheiluruudussa mitä.