Kommenttini koski - kuten totesinkin - Jokereita, joiden tappiot maksavat venäläiset ja jotka ovat vähintään USA:n pakotelistalla. En ymmärrä, miten tällaisten rahojen tuominen e-sporttiin olisi mahdollista, joita ei Suomessa pankit edes halua käsitellä.4
Ihan kulupuolelta miettien, ei kai e-sports voi olla erityisen kallista potkaista käyntiin? Pelaajat ovat käytännössä puoliammattilaisia tai hankkivat kansainvälisistä ympyröistä (turnauspalkinnot, sponssisopparit, jne.) tulorahavirran ammattimaisen toiminnan harjoittamiseen. Matkustaminen, treenikulut ja vastaavat puolestaan ovat aika nollatasoa verrattuna "aktiiviurheiluun" edes harrastetasolla ja varustekulut rajoittuvat hyvin pitkälti rautaan ja softaan. Melkein oletan, että joku Esa Maunulan tiimi on kalliimpi investointi (ja kiekon kannalta toki tärkeämpi) kuin e-sports.
Jos kulupuoli on suunnilleen sitä luokkaa kuin oletan, niin tuota ei tarvitsisi vedellä Rotenbergin itärahalla tai kiekkopuolta haitaten. Jos homman saa tarpeeksi hyvin futaamaan, tuo voisi rahoittua hyvin pitkälti yhteistyösopparien kautta: lajin näkyvyys on Suomessa jatkuvasti nousussa, kulut verrattain pieniä ja mukana on Jokerien (ja turnausmuodosta toki HIFK:n!) brändi. Paremmin tuo myy kuin joku nimetön kaveriporukka, ja vastaavasti kulupuoli vastannee jotain kolmosdivarin lätkäjoukkuetta.
Mitä taas tuohon pankkien haluttomuuteen käsitellä Jokerien rahaliikennettä tulee, niin sanktiot näyttelevät avainroolia. Käytännössä sanktioidun tahon rahojen vastaanotto on iso "njet njet", riippuen toki hieman liiketoiminnasta ja sanktiolistasta. Viimeksi kun asiaa katselin, Rotenberg oli OFAC-sanktiolistalla, ei Jokerit. Tällöin raha voi liikkua Jokereilta periaatteessa vapaasti ja periaatteessa Suomessa lista ei ole sitova (vrt. EU-sanktiot).
Tuossa kohdin toki käytin sanaa "periaatteessa" kahdesta ihan tieten tahtoen. Jos rahalaitoksella on vahva epäilys rahojen tulevan sanktioidulta taholta, käytännössä vastaanottajan on joko todistettava varojen alkuperä tai rahoja ei edes oteta vastaan. Ja jos asema on niinkin merkittävä ja yleisesti tiedossa kuin Rotenbergin asema Jokereissa, niin aivan varmasti Jokerien maksuliikenne on Suomen päässä tökkinyt juuri tästä syystä. Ei pankki ota riskiä, vaan varmasti monitoroi noin läheisesti sanktioituun tahoon linkittyvän yrityksen rahavirtaa tiiviisti, tarpeen vaatiessa myös rajoittaen tiliä ja pyrkii irtautumaan asiakkuudesta. OFAC-listauksen osalta taas noudattaminen ei Suomessa tai suurella todennäköisyydellä Sveitsissä ole aivan ehdoton pakko. Toisaalta jos listaa ei noudata, niin Yhdysvaltojen päässä tulee ongelmia varmasti. Ei paljon tarvitse haarakonttoreita Amerikan ihmemaahan perustella tai dollareita liikutella, jos noihin määräyksiin ei suostu.
Eli, käytännössä sanktioilla ei ole sen suurempaa merkitystä kuvitteelliselle "Jokerit E-Sports Team OY" nimiselle yritykselle, olettaen että rahavirta tulee selkeästi muualta ja sanktioiduilla tahoilla ei ole asemaa yrityksessä. Esimerkiksi alasarjafutista pelannut Jokerit FC ei ole pelkän nimensä takia vastaavissa sanktio-ongelmissa kuin kiekkopuoli: vastuuhenkilöt ovat toiset ja lähtökohtaisesti juurikin henkilöihin. Mikään ei siis suoranaisesti estä e-sportsjoukkueen perustamista Jokerien alaisuuten sanktioiden osalta, sen enempää kuin tuollaisen kannattajavetoisen futisjoukkueenkaan perustamista.
Toinen kysymys sitten onkin se, olisiko tuollaisessa seurassa lopulta mitään varsinaista pointtia. HIFK on profiloitunut Suomessa harvinaiseksi monilajiseuraksi, ja heille tuo on vain yksi laji, vaikkakin uusi, muiden joukossa. Jokereilla ei vastaavaa pienistä yrityksistä huolimatta ole, ja todennäköisesti hyöty jäisi vähän samaksi kuin salibandyn kohdalla: pieni hetki uutisointia iltapäivälehtiä myöten, mutta nopeasti vajoaminen kategoriaan "ynnä muut". Visionääri voi nähdä tuollaisen toiminnan halpana sijoituksena tulevaisuuteen, mutta varsinaisesti hetken "alkuhuumaa" lukuunottamatta tuossa menisi vuosia ennen kiekkopuolelle tulevia mahdollisia etuja.