Se mikä minua kiinnostaa on tulopuoli. Jokereiden liikevaihto jää viimeisimpien tilinpäätöstietojen mukaan pienemmäksi kuin HIFK:n, Tapparan, Kärppien ja ymmärtääkseni jopa HJK:n. Miten Jokerihenkiset kirjoittavat tämän kokevat, mikä on tämän takana?
Yksinkertaistettuna:
* Vahvasti Suomen markkinoilla toimivalle yhteistyökumppanille Jokerien näkyvyys Venäjällä ei tuo mainittavaa lisäarvoa. Tämä varmasti syö Jokerien kiinnostavuutta mainitsemiisi kilpailijoihin verrattuna. Lähtökohtaisesti esimerkiksi HIFK pystyy tarjoamaan suurelle määrälle yrityksiä kiinnostavamman paketin kuin Jokerit, eikä tuohon mitään sen suurempaa draamaa tarvitse liittyä.
* Moni länsifirma on vetäytynyt Venäjältä tai vähentänyt panoksiaan. Varmasti tilanne olisi Jokerien kannalta parempi, jos tällä hetkellä liike-elämässä olisi tunkua Venäjälle. Ja mitä vähemmän isoja yrityksiä panostaa Venäjään, sitä vähemmän Jokerit pystyy näille tarjoamaan.
* Henkilökohtaisesti en näe Jokereita "seksikkäänä" jenginä sinänsä. Venäjällä Jokerit on sinänsä ulkopuolinen, Suomessa taas.. Noh, mielipiteitä jakava. Jollekin kuvitteelliselle Megacorp Ltd:lle löytyy Venäjältä isompia jengejä yhteistyöhön, Suomesta taas vähemmän kiistanalaisia. Helpompi on hypätä miljoonakaupunkin mestarisuosikin kyytiin tai olla sellaisen veneessä, joka ei jatkuvasti näy mediassa maksuliikenneongelmien takia tai jonka toiminta voi periaatteessa loppua hetkenä minä hyvänä.
* Jokereilla ei sinänsä ole suurempaa motiivia tehdä huipputulosta. Vaikka esimerkiksi Kohoselle taidetaan maksaa bonuksia liittyen tuloihin, varmasti jokaisen toimistolla työskentelevän takaraivossa koputtaa ajatus siitä, että nollatulos on yhtä realistinen kuin loton päävoitto. Vaikka sitä ei ääneen sanota, tietyt olosuhteet "kannustavat" tekemään asioita "vähän helpommin". Salonojan aikana ei Bluesissa esimerkiksi ihan tajuttomalla vauhdilla soiteltu yhteistyökumppaneita (sekä potentiaalisia, nykyisiä että edellisiä) läpi. Jussihan maksoi, niin miksi sitä liikaa sykkisi?
* Pakotteet. Esimerkiksi 2015 uutisoitiin (
tästä vaikka IL lähteenä) Nordean pistäneen pakotteiden takia aitionsa käyttökieltoon ja 2016 (
Kauppalehti) Kohonen kertoi, että pakotteiden takia Venäjän kaupallista potentiaalia ei ole pystytty hyödyntämään täysimääräisesti. Pakotteiden takia siis potentiaalisia yhteistyökumppaneita jää pois: osa ei uskalla (Nordean esimerkki) olla mukana ja osa (esim. Valio potentiaalisena yhteistyökumppanina) kärsii suoraan pakotteiden vaikutuksesta liiketoimintaan.
Siihen en ota kantaa miten rahat tuloutetaan, ts. mikä kaikki rahaliikenne näkyy Jokerien liikevaihdossa vai esimerkiksi toisten osakeyhtiöiden.