Eric Rooslind
Jäsen
Viimeisimmät sivut tässä ketjussa ovat suoraan legendaarisesta Siunatusta Hulluudesta. "Oletko nähnyt koskaan oikein viisasta miestä?"
Viimeisimmät sivut tässä ketjussa ovat suoraan legendaarisesta Siunatusta Hulluudesta. "Oletko nähnyt koskaan oikein viisasta miestä?"
Mutta ennenkaikkea hän on ulkomaalaisena siellä viemässä jonkun paikallisen työpaikkaa - kontrasti suomalaisen jääkiekon ja kanadalaisen jääkiekon välillä on suuri..
Kanadalainen juniori ymmärtää jo lapsesta pitäen NHL:n raadollisuuden ja sen kilpailutilanteesta, kun taas (kärjistetysti) suomalainen juniori pääsee harrastamaan SM-Liigaa puhtaalla lahjakkuudella ja sitten siirtyessä valtameren toiselle puolelle ihmetellään sikäläistä ammattimaista toimintaa, missä kilpailaan siitä kuka saa peliaikaa ja kelle maksetaan palkkaa.
Vahvasti OT, mutta tästä vähän samastahan on puhuttu suomalaisten jalkapalloilijoiden kohdalla. Suomessa ne lahjakkaimmat ja parhaat porskuttavat menemään ja ovat aina isossa roolissa joukkueissaan eikä ole mitään epäselvyyttä siitä saavatko peliaikaa vai eivät. Mutta sitten kun lähtevät ulkomaille missä kilpailu on todella kovaa ja paikasta kokoonpanossa joutuu tosissaan taistelemaan, niin monet ovatkin täysin uudessa tilanteessa ja vaatii oikeaa luonnetta ja asennetta että pystyy uuteen kilpailutilanteeseen sopeutumaan.Tässä taas esimerkki tästä:
– (Kari Lehtonen)Tiedän nyt, että olisin tarvinnut enemmän neuvoja siitä, mitä ammattilaisurheilu vaatii. Olin vain lapsi, joka oli aina ollut äärimmäisen lahjakas maalivahti. Sain kaiken liian helposti 15-vuotiaasta 20-vuotiaaksi asti. Sen takia en tiennyt, mitä tehdä, kun kohtasin vaikeuksia.
Kari Lehtonen myöntää vihdoin haastattelussa: pelaajaura on ohi – kertoo uransa vaikeimmista ajoista: ”Sain kaiken liian helposti”
Kanadalainen juniori ymmärtää jo lapsesta pitäen NHL:n raadollisuuden ja sen kilpailutilanteesta, kun taas (kärjistetysti) suomalainen juniori pääsee harrastamaan SM-Liigaa puhtaalla lahjakkuudella ja sitten siirtyessä valtameren toiselle puolelle ihmetellään sikäläistä ammattimaista toimintaa, missä kilpailaan siitä kuka saa peliaikaa ja kelle maksetaan palkkaa.
Vahvasti OT, mutta tästä vähän samastahan on puhuttu suomalaisten jalkapalloilijoiden kohdalla. Suomessa ne lahjakkaimmat ja parhaat porskuttavat menemään ja ovat aina isossa roolissa joukkueissaan eikä ole mitään epäselvyyttä siitä saavatko peliaikaa vai eivät. Mutta sitten kun lähtevät ulkomaille missä kilpailu on todella kovaa ja paikasta kokoonpanossa joutuu tosissaan taistelemaan, niin monet ovatkin täysin uudessa tilanteessa ja vaatii oikeaa luonnetta ja asennetta että pystyy uuteen kilpailutilanteeseen sopeutumaan.
Kanadalainen juniori ymmärtää jo lapsesta pitäen NHL:n raadollisuuden ja sen kilpailutilanteesta, kun taas (kärjistetysti) suomalainen juniori pääsee harrastamaan SM-Liigaa puhtaalla lahjakkuudella ja sitten siirtyessä valtameren toiselle puolelle ihmetellään sikäläistä ammattimaista toimintaa, missä kilpailaan siitä kuka saa peliaikaa ja kelle maksetaan palkkaa.
Veikkaan, että amerikkalaiset ymmärtävät paljon helpommin suomiaksenttia kuin jotain pohjois-englannin pienestä kylästä ponnistunutta natiivia brittiä.Samaa täällä myös monessa tapauksessa ajatellaan suomalaisesta aksentista. Ei toki liity varsinaisesti Puljuun mutta kun puhutaan englannissa vaikka "Selänne-tasosta" niin tässähän sitä juuri on silloin mennyt rankasti vihkoon.
Toivottavasti tähän saadaan loppu.
Jos kuitenkin edes hivenen viitsii laittaa suhteellisuutta peliin, niin saattaa huomata, että Suomi suhteessa rekisteröityjen pelaajien määrään nähden on tällä hetkellä yhdessä Ruotsin kanssa ylivoimainen maa jääkiekossa. Vertaillaan sitten kansainvälistä menestystä junioritasolla, aikuisten tasolla tai viime vuosina tuotettujen NHL-pelaajien määrää.Kiitos hassuttelusta, mutta ei tästä tarvitse erikseen tehdä loppua. Niinkuin elämässä yleensäkin, niin parempi mahdollisuus pärjätä on niillä jotka ovat sitoutuneita ja ovat valmiita tekemään tarpeeksi töitä. Tämä elämän tosiasia ei pitäisi tulla enää yllätyksenä kellekkään. Kova työ voittaa aina lahjakkuuden, mutta lahjakkuus + kova työ olisi mahtava yhdistelmä.
Tosiasia on sekin, että kanadalainen kulttuuri valmistaa kanadalaisen pelaajan paremmin NHLään verrattuna suomalaisen. Mutta mamuna suomalaisen pitääkin tehdä enemmän töitä se eteen, että otat sen paycheckin kanukilta.
Jos kuitenkin edes hivenen viitsii laittaa suhteellisuutta peliin, niin saattaa huomata, että Suomi suhteessa rekisteröityjen pelaajien määrään nähden on tällä hetkellä yhdessä Ruotsin kanssa ylivoimainen maa jääkiekossa.
Tottakai Suomessa tehdään hyvää työtä ja tottakai on niitä pelaajia, jotka ovat valmistautuneet pelaamaan ammattilaisena ulkomailla. Tämä ei kuitenkaan poissulje sitä, että on niitä pelaajia jotka eivät halua oppia vierasta kieltä / kulttuuria tai vaihtoehtoisesti ovat pärjänneet juniorivuoden pelkällä lahjakkuudella ja sitten ammattiurheilun vaatimustaso tulee "yllätyksenä". Näin on käynyt Lehtoselle ja mitä ilmeisimmin Puljujärvellekin.
Voin vain kuvitella, että ammattilaisurheilun vaatimustaso ei avaudu pelkästään keskustelemalla nuorena. Se täytyy itse nähdä ja kokea. Siinä ihmistä koetellaan ja toki siihen voi yrittää valmistautua, mutta välttämättä hyväkään valmistautuminen ei auta jos ihminen sisimmissään ei ole valmis muuttumaan.
Tuota en sinänsä toki kiistä. Katson kuitenkin itse noiden tapausten olevan silti enemmänkin harmillisia poikkeuksia. Jesse Niinimäki aikoinaan ehkä pahimman luokan esimerkkinä tulee tuon kaltaisista mieleen. Toki onhan niitä hänen sekä Lehtosen ja Puljun lisäksi muitakin varmasti ollut. Olli Jokinenkin vaikutti uransa alussa sellaiselta, mutta onneksi Keenan laittoi pojan lopulta ruotuun ja ohjasi oikealle tielle. Todennäköisesti Pulju tarvitsisi jotain samankaltaista jämäkkää, mutta kuitenkin hänen kehitystään oikealla tavalla eteenpäin vievää tukea.Tottakai Suomessa tehdään hyvää työtä ja tottakai on niitä pelaajia, jotka ovat valmistautuneet pelaamaan ammattilaisena ulkomailla. Tämä ei kuitenkaan poissulje sitä, että on niitä pelaajia jotka eivät halua oppia vierasta kieltä / kulttuuria tai vaihtoehtoisesti ovat pärjänneet juniorivuoden pelkällä lahjakkuudella ja sitten ammattiurheilun vaatimustaso tulee "yllätyksenä". Näin on käynyt Lehtoselle ja mitä ilmeisimmin Puljujärvellekin.
Itse olen vahvasti sitä mieltä, että kehittämis- ja harjoittelusysteemit toimivat nykyään Suomella selvästi paremmin noin yleisesti kuin pohjois-amerikkalaisilla. Samoin on toki rakkaalla veljeskansallamme Ruotsilla, jonka systeemit ovat vähintään yhtä hyvällä tolalla kuin Suomella.
Tästä samaa mieltä. Sanoisin että Suomessa ja Ruotsissa on perusjunnulla parempi tilaisuus tulla staraksi, kuin Kanadassa. Suomessa on rikkaiden ja duunarien mukulat samalla rivillä ja tekeminen kaukalossa ja sen ulkopuolella ratkaisee. Kanadassa taas laitetaan aivan jäätäviä summia eri kiekkokouluihin ja leireihin. Kun katsoo kuinka moni iso stara on käynyt tälläisiä kouluja niin niitä on todella paljon. Siellä on kakaroiden porukat lyönyt kymmeniä, ellei satoja tuhansia eri luistelu ja taitokouluihin. Varmasti noilta leireiltä tulee keskimäärin kypsempiä urheilijoita kuin suomesta, kun on jo nuoresta asti harjoitellut ammattimaisesti. Täytyy silti sanoa, että Suomestakin tulee kyllä koko ajan kypsempiä nuoria ulos.
Mitä tätä keskustelua olen lukenut niin nauraa on saanut. Puljujärvi on tunnettu himoharjoittelija. Luuletteko että Kärppien organisaatiossa katseltaisiin vain lahjoihin luottavaa junnutähteä? Kannattaa lukea mitä mieltä Radek Koblizek oli Kärppien junnu myllystä. Kyllä jokaisessa isossa organisaatiossa on ammattimiehet katsomassa näitä touhuja. Lisäksi olisi kiva tietää lisää siitä ettei Jesse haluaisi oppia kieltä. Lisäksi hänen vertaaminen Lehtoseen, just. Toinen on maalivahti ja aikaa pikkusen kulunut välillä. Voi katsoa miten paljon suomalainen juniorityö on tuossa välissä mennyt eteenpäin.
Mitä itse näen Jessessä, niin näen että hän oli vielä epäkypsä kun hän rapakon toiselle puolelle meni. Huono kielitaito ja oliko siellä sopivat mentorit häntä tukemassa. Jessellä kävi huono tuuri kun Oilers hänet varasi, joku muu jengi olisi helposti jättänyt miehen kasvamaan Suomeen. Toki Jessekin on virheitä tehnyt, mutta uskon että osa on siksi tapahtunut kun ei ole paremmasta tiennyt. Virheitä joudutaan jokainen tekemään ennen kuin oikeaan opitaan.
Kyllä yhdenlaisena meriittinä voidaan kuitenkin pitää sitä, että seiska raportoi Jessen "naisruletista". Samaa termiä on käytetty saman laatulehden sivuilla mm. Hussein Al-Taeen kohdalla.
Ken Hollandin sanoin, "jos en saa treidiä aikaiseksi, Jessen on tehtävä päätös."