(Aikaisemmin lähettämäni viesti lähti keskeneräisenä ja siksi poistin sen välittömästi.)
Yleisellä tasolla tuohon voisi kommentoida, että jos psykologian teoriohin on uskominen, yleisälykkyys ja jokin tietty älykkyyden laji - sikäli kun peliäly voidaan sellaiseksi laskea - korreloivat aika vahvasti keskenään. Toisin sanoen menestys yhdellä osa-alueella ennakoi myös korkeampaa yleisälykkyyttä, ja tähän olettamukseen käsittääkseni perustuu myös logiikka Mensan testeissä, joissa ilmeisesti testataan vain hyvin kapeaa älykkyyden osa-aluetta.
Mitä Puljujärveen tulee, niin en jaksa uskoa, että kyseessä olisi niin yksinkertainen mies kuin mitä surullisen monet täällä kirjoittavat palsta-asiantuntijat antavat nälvinnällään ymmärtää. Niissä suomenkielisissä haastatteluissa, joita olen Puljulta kuullut, hänen ulosantinsa on ollut ihan perusfiksua tasoa. Se, että Puljulla on ongelmia englannin kielen omaksumisen kanssa, ei tee automaattisesti hänestä tyhmää. Eiväthän myöskään esimerkiksi prosopagnosiasta kärsivät kasvosokeat ihmiset ole kategorisesti muita kallumpia, vaikka he eivät kykene kognitiiviseen suoritteeseen, johon ehkä 98 prosenttia ihmisistä kykenee. Populaatioon mahtuu geneettisen muuntelun puitteissa myös niitä, joille vieraiden kielten kanssa sinuiksi tuleminen on vaikeampaa kuin keskimääräiselle jantterille.
Puljun kohdalla kieli- ja pelilliset ongelmat vaikuttaisivat nivoutuvan jossain määrin yhteen. Englannin osaamattomuus näyttäisi näin ulkopuolisen silmin katsottuna johtaneen siihen, että mies ei ainakaan NHL-uransa alussa päässyt kunnolla sisälle joukkueeseen ja osaksi sen sosiaalista piiriä, mikä kuitenkin motivaation (ja sitä kautta peliesitysten) kannalta on varmasti aivan keskeinen asia. Tästä olisi sitten alkanut tämä meneillään oleva noidankehä. Nyt jälkikäteen spekuloituna olisi ollut hyvin mielenkiintoista nähdä, että jos Puljulla olisi ollut edes jonkinlainen kyky kommunikoida englanniksi tuonne mennessään, minkälaisia mahdollisia lopputulemia olisimme saaneet todistaa tämän nykyisen sijasta.