Mikä ihmeen tulkinta?
Tosiaan, Liiga on kaupallinen voittoa tavoitteleva yhtiö, ei ihmisoikeusjärjestö. Seta ainakin esittää olevansa ihmisoikeusjärjestö ja ajavansa hyviä asioita. Jäävät vain valitettavan yksipuolisiksi nämä asiat, olisi mukava nähdä Setan tukevan vaikka lastensairaalaa. Kuten totesin, mitään viitteitä tällaisista hyväntekeväisyysohjelmista ja ihmisoikeuksien ajamisesta yleisellä tasolla ei löytynyt. Ehkä niitä on, siksi kysyinkin.
Niin, kysytään vielä kolmannen kerran; osallistuuko Seta koulukiusaamiskampanjaan? Voisi olla hyvä alku, tai se lastensairaala...?
Nyt en oikeasti ole varma oletko trolli, mutta yritän vääntää rautalangasta.
Seta on rekisteröity aatteellinen yhdistys, Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan "sellainen on useiden henkilöiden tai oikeuskelpoisten yhteisöjen perustama pysyväksi aiottu yhteenliittymä yhteisen aatteellisen tarkoituksen toteuttamista varten. Yhdistyslain tarkoittama aatteellinen yhdistys eroaa taloudellisesta yhteisöstä siten, että sen tarkoitus ei tähtää voiton tai taloudellisen edun hankkimiseen siihen osallisille eikä sen toiminta voi olla pääasiassa taloudellista. Toiminnan painopisteen tulee olla aatteellisessa työssä." (<- kopsin laiskana suoraan wikipediasta).
Seta on aatteelliselta pohjaltaan ihmisoikeusjärjestö, joka keskittyy seksuaalisen tasavertaisuuden kehittämiseen yhteiskunnassa, Esimerkki Setan toiminnasta voisi olla kampanja jääkiekkoilijoiden oikeudesta pelata jääkiekkoa ja olla avoimesti homoseksuaalisia ilman, että siitä seuraa heille hankaluuksia ammatinharjoittamisessa. Toiveesi mukaan Seta tekee myös työtä kouluissa, eli tulee pyynnöstä vastaamaan kysymyksiin seksuaalivähemmistöistä tai vaikka lähettävät nuoren homon kertomaan miltä tuntui olla homo koulumaailmassa, jossa heteronormatiivisuus on ollut vallalla.
Syöpälasten vetämisestä kaikkeen mukaan juttelinkin jo SateenkaariJokeri-ketjussa, jääköön se sinne. Yllä olevan perusteella lienee kuitenkin aika selvää miksi Seta ei käytä voimavarojaan juuri tämän asian edistämiseen, kuten myöskään Lastenklinikan kummit ei tee työtä seksuaalisuuden tasavertaisuuden eteen. Tämä ei kai tarkoita, etteikö moni setalainen laita rahaa myös lastensairaala-keräykseen ja joku Lastenklinikan kummi voi olla vaikka transu. Mutta järjestöt keskittyvät kumpikin omaan asiaansa.
Jääkiekko on Suomen suosituin urheilulaji, ja jääkiekkoilijat monien idoleita. Idileilta on perinteisesti odotettu jonkin sortin yhteiskunnallista vastuuta. Tätä odottavat siis kiekon rahoittajat: sponsorit ja katsojat. Kiekkoseurat tukevatkin koulukiusaamisen vastaista kampanjaa, liikuntaharrastusta, syöpätaistelua, vihreitä arvoja ym. Tämä kaikki on luettavissa eri seurojen verkkosivuilta, nähtävissä roosanauhoina, kouluvierailuna jne.
Seksuaalivähemmistöjen tilanne on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana muuttunut yhteiskunnassa hyväksytymmäksi. Äitini serkku joutui homona 50-luvulla mielisairaalaan ja teki parikymppisenä itsemurhan hukuttautumalla, koska ei pystynyt "parantumaan". Tänä päivänä nuori homo voi saada vertaistukea vaikka Setan ryhmätapaamisesta ja todennäköisesti äiti ja isä eivät pidä hulluna ja sairaana. Muutos asenteissa ei ole kuitenkaan tapahtunut sattumalta tai jonkun luonnollisen kehityksen seurauksena. Se on tapahtunut valtavalla määrällä työtä ja kampanjoita, rohkeita ihmisiä, jotka eivät ole suostuneet tilanteeseen, jossa ei saa olla homo, tai saa olla, kunhan ei kerro kenellekään koulussa/työpaikalla. Nuori homo 2000-luvulla voi haaveilla urasta jääkiekkoilijana, ja mikäli taidot riittävät hänellä tulisi olla siihen oikeus ilman, että hänen oikeutensa olla julkisesti homo häviää. Julkisella tarkoitan sitä, että puoliso Mikko saa saman kohtelun kuin puoliso Minna saisi, tai sinkku-homo-kiekkoilijamme saa pelimatkan baarissa iskeä Pekan, kun joukkuetoveri iskee Bertan. Oikeus olla avoimesti homo tarkoittaa, että siitä ei seuraa, että työyhteisö kohtelisi homokiekkoilijaa eri lailla kuin hänen veljeään heterokiekkoilijaa. Toisaalta molemmilla on myös yhtäläinen oikeus olla olematta avoimesti mitään seksuaalisuutta. Yhteiskuntamme on kuitenkin heteronormatiivinen, eli olettaa kaikki heteroiksi, ellei erikseen toisin sanota.
Homoseksuaalien ihmisoikeuksien toteutumisessa on jopa Suomessa vielä toivottavaa. Joukkueurheilu on yksi heteronormatiivisuuden vahvoja linnakkeita. Niinpä esim. jääkiekkojoukkueilta on oikeus toivoa ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa kunnioittavaa toimintamallia, ja omalla sarallaan merkittävinä yhteiskunnallisina vaikuttajina niiden voi jopa toivoa osoittavan kantansa julkisesti.
Yritin parhaani mukaan selvittää miten Seta ja Liiga eroavat yhteiskunnallisina toimijoina. Nyt on minulta rautalanka loppu.