Vaikka oletettaisiin, että jääkiekkoilijoista niinkin pieni osuus kuin puoli prosenttia on homoja, todennäköisyys sille, ettei 700 SM-liiga- ja Mestispelaajan joukosta löydy ainuttakaan homoa on alle kolme prosenttia (0,995^700). Helppoa matematiikkaa.
Ja onhan liigaseurojen kapteenien kommenteista rivien välistä luettavissa, että SM-liigassa todellakin myös pelaa homoja.
Kyseenalaistan kyllä tämän todennäköisyyden laskentatavan.
Suomessa syntyy vuosittain 30.000 poikaa. Homojen määrä tästä ei ole tiedossa, mutta oletetaan heitä olevan 5 prosenttia, 1.500 poikaa. Näistä 30.000 pojasta seuloutuu 14-vuotiaaseen mennessä junioritason edustusjoukkueisiin pelaamaan noin 10 %, 3.000 poikaa (100 joukkuetta, 30 pelaajaa).
Näistä 3.000 pojasta seuloutuu yhteensä noin 120 Liiga- tai mestispelaajaa, joten aikuistason edustusjoukkueissa pelaa enää 4 promillea ikäluokkansa pojista. Jos heistä olisi Gaussin mukaan tasaisesti jaotellen 5 % homoseksuaaleja, edustussarjoihin seuloutuisi 6 pelaajaa ikäluokittain.
Onko luku 0 vai 6, riippuu enää siitä, aloittavatko homoseksuaalit jääkiekkoharrastuksen samassa määrällisessä suhteessa kuin muutkin pojat, kuinka mielekkääksi he kokevat pelin junioriaikoina ja ovatko kiekolliset taidot nekin tasaisesti jakautuneita homoseksuaalien ja heteroseksuaalien välillä.
Paljon oletuksia, joiden yhtä luontevana lopputuloksena voisi olla se, että jääkiekon pariin ei hakeudukaan Gaussin mukaista määrää homoseksuaaleja, osa heistä tipahtaa kelkasta junioriaikanakin ei-pelillisistä syistä, ja lopuksi tullakseen aikuiseksi edustuskiekkoilijaksi, taitotason tulee olla tuolla 4 promillen kärjen tasolla.
Jo yksin tämä 4 promillen seula ikäluokkaa kohden on sellainen, että jos 1000 pojasta 50 on homoseksuaaleja ja vain 4:stä pojasta ylipäätään tulee edustuskiekkoilija, mikään tilastollinen varmuus se ei ole, että yksikään heistä on homoseksuaali. Näin olisi ideaalitilanteessa tilastollisessa mielessä, mutta ideaali ei ole reaali.