Olen tehnyt näitä asioita työkseni, ja tässä on nyt yllä niin paljon mutuilua, että kannattaa lukea tämä.
Työterveyslääkärin tehtävä on hoitaa potilas kuntoon.
Vakuutuslääkärin tehtävä on lääketieteellisten dokumenttien perusteella todeta
kuinka suuri osa vammasta johtuu tapaturmasta, ja kuinka suuri osa johtuu muusta.
Eli jos työterveyslääkärin mukaan potilas ei pysty työhön, hänelle annetaan sairaslomaa. Vakuutuslääkäri päättää johtuuko tämä sairausloma tapaturmasta, vai muusta vaivasta.
Esimerkki: Henkilöllä on olkapää lähes paskana jo ennen tapaturmaa. Henkilö liukastuu, mutta ei kaadu tai muuta, olkapää vain heilahtaa ja lähtee paikaltaan. Jos henkilöllä olisi ollut terve olkapää, ei olkapää olisi lähtenyt paikaltaan. Työterveyslääkäri määrää sairaslomaa. Vakuutuslääkäri katsoo ettei tämä johdu tapaturmasta, vaan enemmän siitä, että olkapää oli jo hajoamispisteessä.
Terveisin entinen korvauskäsittelijä. En jaksanut kuunnella tappouhkauksia. Tunsin toki sympatiaa monia ihmisiä kohtaan ja ymmärrän, että järjestelmä on sekava. Vakuutuslääkäreiden tehtävää ei kuitenkaan ymmärretä, kuten tästäkin keskustelusta on jo tullut ilmi. Vakuutuslääkäri ei ota kantaa pystyykö työntekijä yleisesti tekemään työtä, VAAN PYSTYISIKÖ HÄN SATTUNEEN TAPATURMAN JOHDOSTA tekemään työtä. Työterveyslääkäri katsoo yleistä kuntoa.
Toinen tapaus on jossa siskoltani meni polvi paskaksi. Terveystalon ortopedin mukaan polvi pitää leikata mahdollisimman nopeasti, vakuutusyhtiön lääkärin mukaan leikkausta ei tarvita. Tässäkin vakuutusyhtiö muutti lopulta kantansa, mutta kyllä se vaati hieman töitä sen eteen.
Nämä on toki pisaroita isossa meressä, mutta kuitenkin.
Niin, tässäkin tapauksessa vakuutuslääkäri on varmasti ottanut kantaa onko leikkaus tapaturmasta korvattavaa, ei tarvitaanko sitä yleisesti. Polvessa on saattanut olla paljon kulumaa, mitä henkilö ei välttämättä huomaa, mutta magneettikuvaus tämän paljastaa. Polvi on saattanut "mennä paskaksi" eli revetä kuluman seurauksesta enemmän kuin sattuneen tapaturman. Tässä on olennaista kuinka vakava tapaturma on sattunut.
Yleensä näissä on aina kyseessä jokin pieni liukastuminen, joka ei tervettä polvea riko. -> Korvattavaa vain sen verran mitä liukastumisessa olisi terveelle polvelle käynyt. Eli yleensä noin 1 - 2 kuukautta sairaslomaa.
Jos auto ajaa henkilöä päin vauhdilla, on ihan sama onko polvissa kulumaa vai ei, paskaksihan ne menevät. -> Korvattavaa kokonaan