Mainos

Jatkoajan kehysriihi - omat leikkauslistat.

  • 24 422
  • 216
Suosikkijoukkue
Greek Philosophers
On kokonaan eri asia jättää apua tarvitsevat heitteille, kuin perätä aikuisilta (alkujaan) terveiltä ihmisiltä hiukan vastuuta omasta terveydestään ja elintavoistaan. Ei minunkaan lapseni olisi hengissä, jos kahden kuukauden hoito vastasyntyneiden teho-osastolla olisi pitänyt pystyä maksamaan omasta pussista.

En silti ymmärrä, miksi satojentuhansien hintaista tehohoitoa annetaan muutenkin yhteiskunnan elätettävinä loisiville spurgureiskoille, kun jokainen tietää, mikä on näiden kohdalla lopputulos ennen pitkää. Eivät ne muutu enää työtätekeviksi kunnon kansalaisiksi. Melko karuja juttuja kuulee teho-osastoilla työskenteleviltä nykyään siitä, kuinka nämä tapaukset vievät enenevässä määrin resursseja ja potilaspaikkoja niitä oikeasti tarvitsevilta.
 

Ghost

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins
Itse lähtisin alkuun parilla isolla muutoksella:

1) Ihan ensin se eläkeikä pari vuotta ylemmäs. Uskooko joku tosissaan, että tältä vältytään ikuisesti? Miksi viivyttää välttämätöntä? Ehkä sitten porkkanoiden kautta ensin, mutta vähitellen ne tullaan luultavasti nappaamaan leikkausten nimissä pois.

2) Alv:tä voi korottaa pari prosenttia. Samalla olisi toivottavaa saada lisättyä kilpailua suomalaiseen ruokakauppaan, jotta ruoan hinnan nousu olisi maltillista.

Pidemmälle katsoessa pitää miettiä jo sitä vaihetta, kun suuret ikäluokat vetelevät viimeisiään. Nykyisellään omaishoitajaksi lähteminen on äärimmäisen epähoukutteleva vaihtoehto muutoin kuin velvollisuudentunnosta. Säästöt verrattuna laitoshoitoon ovat kuitenkin niin suuret, että itse lisäisin porkkanoita, jotta omaishoitajaksi lähtisi nykyistä useampi ihminen.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
En silti ymmärrä, miksi satojentuhansien hintaista tehohoitoa annetaan muutenkin yhteiskunnan elätettävinä loisiville spurgureiskoille, kun jokainen tietää, mikä on näiden kohdalla lopputulos ennen pitkää. Eivät ne muutu enää työtätekeviksi kunnon kansalaisiksi. Melko karuja juttuja kuulee teho-osastoilla työskenteleviltä nykyään siitä, kuinka nämä tapaukset vievät enenevässä määrin resursseja ja potilaspaikkoja niitä oikeasti tarvitsevilta.

Kyllähän tälläkin hetkellä tapahtuu priorisointia: meillä ei ole nytkään rajattomia resursseja. Vanhusten hoito on osaksi jo melko häpeällisellä tasolla (jotensakin kiinnostavaa on se perinpohjaisen keskustelun puute, minkä tämä asiaintila ansaitsisi). Mutta se, että kaikki potilaat noin periaatteessa ovat suurin piirtein samalla viivalla kai perustuu viime kädessä länsimaiselle kristillis-humanistiselle arvopohjallemme, jossa suuresti ollaan vastustettu ihmisten näkemistä puhtaasti materialistisen välinearvonsa perusteella. En ihan helpolla olisi tästä periaatteesta luopumassa, eikä se välttämättä ole kokonaan niin tuottamaton ajattelutapa kuin mitä heti voisi kuvitella.
 
Suosikkijoukkue
Greek Philosophers

Kyllä minusta kuitenkin olisi kristillis-humanistisempaa rajallisilla resursseilla hoitaa ne ikänsä kovaa työtä tehneet vanhukset ensin kunnolla ja tinkiä niiden spurgujen itseaiheutettujen sairauksien hoidosta, jos kerran priorisoida pitää.

Omakohtaista kokemusta on viime ajoilta tästä vanhustenhoidostakin ja kyllä karu totuus on, että kunnollista hoitoa saa nykySuomessa vain omalla rahalla.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Samaan pakettiin voisi laittaa myös alkoholista, tupakoinnista ja ylensyönnistä johtuvien sairauksien hoidon julkisin varoin. Jokainen tärvelköön itsensä miten haluaa, jos on varaa maksaa hoidosta itse. Me muut emme halua siitä maksaa. Esimerkiksi alkoholistien tehohoito on äärettömän kallista ja täysin turhaa.
Tupakoitsijat saattavat olla tuottoisakin porukka yhteiskunnalle. Tätä ei vaan ole missään uskallettu sanoa julkisesti. Ensinnäkin tupakoitsijat maksavat veroja tupakoistaan ihan kivasti. Toisekseen tupakoitsijat elävät keskimäärin vähemmän aikaa (olisiko 10 vuotta lyhyempi elinajanodote yli 20 vuotta polttaneille). Tämä lyhyempi elinikä on siis pois sieltä loppupäästä eli eläkeiästä. Tupakoitsijat eivät siis ole tuhlaamassa eläkevaroja. Ja kolmanneksi: Ihmisen loppuajan hoito on todella kallista. Tämä koskee paitsi tupakoitsijoita, myös tupakoimattomia. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että keskimäärin ihmisen viimeisen elinvuoden hoito maksaa yhteiskunnalle saman verran kuin koko aikaisemman elämän.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Yksityisen lääkäripalveluiden Kela-korvaus pois. Tällä hetkellä yksityiset lääkäriasemaketjut kaiken lisäksi takovat jumalatonta tulosta, joten hinnoissa on ilmaa sen verran, että markkinat hilaisivat hintoja joka tapauksessa asiakkaan kukkarolle sopivampaan suuntaan. Toisaalta sitten pikkuisen lisäsatsausta julkiseen puoleen voisi harkita yli jääneellä fyrkalla.

Nythän meillä on pilkkopimeä systeemi, jossa on julkinen terveydenhuolto, työterveyshuolto ja osin verovaroin kustannettu yksityinen terveydenhuolto. Yksityinen on yksityistä ja sen pitäisi pärjätä omillaan.

Varmasti yksityinen sektori tahkoo voittoa mutta en olisi ihan heti poistamassa yksityisen lääkäripalveluiden Kela-korvauksia jollei vastavuoroisesti voida taata sitä, että kunnallinen sektori kykenee tarjoamaan kohtuullisessa ajassa lääkäripalvelut niitä tarvitseville. Omalla kotipaikkakunnallani tilanne on esim. se, että moni kääntyy yksityisten lääkäriasemien puoleen vain ja ainoastaan sen takia, koska kunnallinen sektori ei kykene tarjoamaan lääkäripalveluita kohtuullisessa ajassa ts. akuuttiaikojakaan ei välttämättä löydy vaan niitä tarjotaan viikkojen päähän. Hammashuollossa tilanne on suurinpiirtein sama, jonot ovat viikkojen tai jopa kuukausien mittaiset - onneksi tilanne ei ole niin paha kuin vuosi pari sitten, jolloin jonot olivat yli puoli vuotta pitkiä.

Eli jos kunnallinensektori saadaan koko valtakunnallisesti sille tasolle, että se tavoittaa kansalaiset riittävän tehokkaasti, jonot eivät ole kohtuuttomat, olen valmis siihen, että yksityisensektorin Kela-korvaus poistetaan, mutta kun tilanne ei ole tämä vaan paikoin hyvinkin surkea ja siitä johtuen jopa pienituloiset joutuvat turvautumaan paljon parjattuun yksityissektoriin Kela-korvauksiin ei tule puuttua. Tai niitä ei tule poistaa kokonaan.

vlad.
 
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Roihuttaret, Kaljakylä Rangers, Fla
Päihdepuolen päihteiden käyttäjiltä rahallinen tuki tykkänään pois. Alalla kun olen töissä, niin voin kertoa, että jokaikinen euro menee ongelmakäyttäjiltä päihteisiin. Ruoka varastetaan, samoin kaikki muut tarvittavat. Eli se tuki mitä heille annettaisiin olisi maksusitoumuksia kauppoihin ja niihin tarkat erittelyt mitä niillä saa ostaa ja mitä ei. Säästyisi paljon rahaa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kyllä minusta kuitenkin olisi kristillis-humanistisempaa rajallisilla resursseilla hoitaa ne ikänsä kovaa työtä tehneet vanhukset ensin kunnolla ja tinkiä niiden spurgujen itseaiheutettujen sairauksien hoidosta, jos kerran priorisoida pitää.

No, yleensä olen skeptinen slippery slope -argumenttien suhteen, mutta näissä aika perimmäisissä kysymyksissä olisin kyllä hyvin varovainen, enkä helpolla lähtisi antamaan periksi perinteisestä länsimaisesta ajattelusta.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Ajattelitko nyt ihan peruskoulua jo vai pelkästään toista astetta ja korkeakouluja?

Kaiken maailman höpökoulutuksia, jotka eivät olennaisesti lisää perussivistystä tai luo ammattitaitoa, vaan jotka ovat käytännössä päivähoitopaikkoja nuorille tai aikuisille. Toki näitä päivähoitopaikkoja on runsaasti työtä tekevilläkin - nekin sietäisi karsia.

Koulutuksessa pitäisi pyrkiä tehokkuuteen. On esimerkiksi järjetöntä palkata kieltenopettajaa paimentamaan huonosti motivoituneita oppijoita.

Sanasto opetellaan kotona, kielioppi opetellaan kotona ja sen jälkeen alkaa kielenopettajan työ. Jos ei selviä sanasto- ja kielioppitesteistä, ei ole asiaa tunneillekaan.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
- "Ilmainen" kouluruoka poistettaisiin ja vaihtoehtoisesti koulut tarjoaisivat maksullisia aterioita.
- AY-liikkeiden verokikkailut estettäisiin.
- Pääomatulojen veroprosentti tiputettaisiin noin sinnne noin 20% paikkeille.
- Leikataan työkkärin tukia reippaasti 1/3 nyt ainakin.
- Pakkoruotsista luovuttaisiin
- Valtio lopettaa valtiollisen kirkon tukemisen. Samalla yrityksienkään ei tarvitsisi enää pulittaa rahojansa kirkolle.
- Energiaverotusta kevennettäisiin huomattavasti.
- Penskat joutuisivat kouluihin jo 6-vuotiaana.
- Ammattikorkeakoulut ja yliopistot maksulliseksi Euroopan ulkopuolelta tuleville. Maksut sitten hyvittettäisiin niin, että valmistuneen opiskelija saisi rahansa "takaisin" verotuksen kevennyksenä maksujen osalta.
- Kehitysapua leikattaisiin reippaalla kädellä. Samoin ympäristö määrärahoista suuri osa pois.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
Painotuksien pitää olla ennaltaehkäisevissä toimissa, eikä kalliissa ja tehottomissa mediheleissä. Perusterveydenhuollon pitää toimia niin, ettei pikkutaudit eskaloida akuuteiksi sairauksiksi.
Kannatetaan. Lisäksi pitäisi saada ihmisiin omaakin harkintaa elintapojen reivaamisen ja parantamisen osalta, että se pirun kallis ja ruuhkainen terveydenhoitopuoli ei entisestään paisuisi lisää. Diabetes on tästä hyvä esimerkki - sairaus, jonka puhkeamisriskiä voi usein pienentää liikunnan ja ruokavalion keinoin. Sairaus ei tietääkseni ole parannettavissa, joten tauti on yhteiskunnan kontolla koko loppuelämän. Ääripäässä olisi vakuutuksista tuttu bonussysteemi, joka kannustaisi alusta pitäen kantamaan terveydestään huolta, mutta eihän sitä tällaista hyvinvointiyhteiskunnassa...

Toinen leikkauskohde kohdistuu tiettyihin rakennuksiin suojelukohteina. Esimerkiksi Jyväskylässä yksi Alvar Aallon laatikkotaloista makaa purkukuntoisena huputettuna keskustan paraatipaikoilla. Remontti maksaa maltaita, koska AA:n krapulapäissäänkin tekemät sutaisut ovat automaattisesti pyhiä. Yhteiskunnalla ei ole tällaiseen varaa. Joten - turha kainostelu pois ja leka laulamaan. Ei iso säästökohde, mutta en ymmärrä miksi tällaiset talot ovat niin pyhiä, ettei niitä voisi korvata uusilla.

Palkoista pois pääkaupunkiseutulisät. Jos normipalkoilla (etenkään julkisella puolella) ei saada pääkaupunkiseudulla ihmisiä töihin, työt voinee suurelta osin siirtää muualle (Suomeen) tehtäväksi halvemmalla liksalla. Erikoinen pääkaupunkiseudun tukimuoto.

Asuntolainojen korkojen verovähennysoikeuksiin reilusti leikkausta. Nyt tuo on poliittisesti hyvä aika tehdä, kun vähennyksen vaikutus on alhaisten korkojen vuoksi muutoinkin pieni. Ei tarvitse tukea yhtä sijoitusmuotoa noin rajusti, jos sijoituslainoja nyt muutoinkaan.

Palkka- ja pääomatulot tulee laskea yhteen ja tehdä progressiivinen verotus näin kertyneen tulosumman pohjalta. Näin vaikeutuu veronkierto firman kautta tapahtuvan laskuttamisen kautta.
 
Harmaan talouden harjoittajat kuriin. Eipä vain tunnu päättäjiä syystä/toisesta kiinnostavan.

Kun nämä minunkin ruokapöydässäni ilmaiseksi aterioivat syöpäläiset on pantu verolle, voidaan katsoa pitääkö vielä leikata.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
- Tuloverotus kohtuulliselle tasolle ja tasaveroprosentti käyttöön.
- Moninkertaisen verotuksen karsiminen
- Kirkon verotusoikeuden poistaminen
- Kirkon osuus yhteisöverosta pois ja muutenkin yhteisöveroa saisi laskea
- Pääomatulovero alas ja sille sama prosentti kuin ansiotulolle
- ALV:n laskeminen palveluista
- Elintarvikkeiden ALV:n laskeminen
- Yleisen ALV-prosentin laskeminen
- Ajoneuvoveron lakkauttaminen
- Perintö- ja lahjavero pois
- Työnantajamaksujen pienentäminen
- Tullien ja muiden rajamaksujen poistaminen


- Yleisradion lakkauttaminen
- Taiteen ja urheilun tukia pois
- Maatalous- ja muut yritystuet pois. Yrityksiä tuetaan parhaiten järkevöittämällä verotusta
- AY-liikkeiden erityistuet pois
- Julkisten palveluiden karsiminen
- Eläkkeet, opinto- ja työttömyystuet ym pois ja tilalle perustulo
- Hallinnon karsiminen
- Puoluetuet ym.
- Aluepolitiikan kustannukset pois
- Vähennysoikeuksia pois kun veroja lasketaan
- Eläkeikää ylemmäs
- Koulutuksen (erityisesti peruskoulutuksetn) tiivistäminen ja aikaistaminen

Joitain juttuja varmasti jäi pois, kirjoitin tämän nopeasti ulkomuistista.
Olen viimeiset vajaat kymmenen vuotta lukenut Budjettiesityksen läpi joka vuosi ja korjattavia asioita on niin menojen kuin tulojenkin puolella hurja määrä.

Tiivistettynä: Valtion merkityksen pienentäminen ja vapautta (vastuuta) elämästä ihmisille itselleen. Valitettavasti tämä on varsin epätodennäköistä sillä jokainen ek-puolue pyrkii kansalaisten hyvinvoinnin optimoinnin sijaan verotulojen maksimointiin.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Korkeakouluopiskelijat voisivat maksaa itse osan opinnoistaan. Vauhdittaisi myös laiskureiden opiskelutahtia, kun opinnot eivät olisi enää ilmaisia.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
1) Ihan ensin se eläkeikä pari vuotta ylemmäs. Uskooko joku tosissaan, että tältä vältytään ikuisesti? Miksi viivyttää välttämätöntä? Ehkä sitten porkkanoiden kautta ensin, mutta vähitellen ne tullaan luultavasti nappaamaan leikkausten nimissä pois.

Eläkeikää ei tarvitse nostaa. Sen sijaan voitaisiin tehdä lakimuutos, että kun ihminen saa täyteen vaikkapa 40 vuotta työhistoriaa, niin sitten alkaa eläke. Iästä viis. Kun ajatellaan vaikkapa perus-Markoa, joka menee peruskoulun jälkeen putkimieslinjalle amikseen, ja 18-vuotiaana aloittaa työnteon. Eläkkeelle 65-vuotiaana (?), työhistoriaa takana 47 vuotta. Sitten joku ikiopiskelija, filosofian tohtori tai vastaava. Peruskoulun jälkeen lukioon, lukion jälkeen yliopistoon, jossa opiskellaan hamaan tappiin asti. Ehkä jopa vielä toinen tutkinto. Töihin jotain 35-vuotiaan, eläkkeelle 65-vuotiaana (?). Työhistoriaa takana 30 vuotta, kuluja yhteiskunnalle opintotukien ja muiden tukien muodossa ihan vitusti.

Tupakoitsijat saattavat olla tuottoisakin porukka yhteiskunnalle. Tätä ei vaan ole missään uskallettu sanoa julkisesti. Ensinnäkin tupakoitsijat maksavat veroja tupakoistaan ihan kivasti. Toisekseen tupakoitsijat elävät keskimäärin vähemmän aikaa (olisiko 10 vuotta lyhyempi elinajanodote yli 20 vuotta polttaneille). Tämä lyhyempi elinikä on siis pois sieltä loppupäästä eli eläkeiästä. Tupakoitsijat eivät siis ole tuhlaamassa eläkevaroja. Ja kolmanneksi: Ihmisen loppuajan hoito on todella kallista. Tämä koskee paitsi tupakoitsijoita, myös tupakoimattomia. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että keskimäärin ihmisen viimeisen elinvuoden hoito maksaa yhteiskunnalle saman verran kuin koko aikaisemman elämän.

Tästä samaa mieltä. Tupakoitsijat ja alkoholistit maksavat veroina oman hoitonsa, suurin osa kyseisistä ihmisistä ei ehdi edes hoitoihin kun lähtö tulee. Yhteiskunnallisesti kaikkein eniten rappiolla olevat eivät kuluta yhteiskunnan varoja, kun lasketaan plussat ja miinukset yhteen. Paitsi huumeidenkäyttäjät, joista ei ole kuin kuluja.

Päihdepuolen päihteiden käyttäjiltä rahallinen tuki tykkänään pois. Alalla kun olen töissä, niin voin kertoa, että jokaikinen euro menee ongelmakäyttäjiltä päihteisiin. Ruoka varastetaan, samoin kaikki muut tarvittavat. Eli se tuki mitä heille annettaisiin olisi maksusitoumuksia kauppoihin ja niihin tarkat erittelyt mitä niillä saa ostaa ja mitä ei. Säästyisi paljon rahaa.

Ei säästyisi. Maksusitoumukset voi aina myydä, ostajia löytyy kyllä. Eikä varkauksien määrä vähentyisi, oikeastaan päinvastoin.

Harmaan talouden harjoittajat kuriin. Eipä vain tunnu päättäjiä syystä/toisesta kiinnostavan.

Tästä täysin samaa mieltä. Harmaa talous saataisiin kuriin, jos haluttaisiin. Ei se olisi vaikeaa, se olisi itse asiassa hyvinkin helppoa. Ihmettelen, miksei se tunnu päättäjiä oikeasti kiinnostavan, onko meillä sittenkin poliitikkoihin kohdistuvaa korruptiota enemmän kuin annetaan ymmärtää?
 
KELA:n, sossun ja työkkärin palveluiden yhdistämistä. Nykyään työkkäristä ei haeta työtä, vain rahaa eli lausuntoja jotta saa sitten rahaa sossusta tai KELAsta. Eli byrokratian karsimista kovalla kädellä. Kaikkia ei voi tietenkään saada yhdestä paikasta, mutta tietyltä osin peruspalveluita voisi yhdistää.

Valtion/Kunnan rahoittamat työllisyyttä "parantavat" toimet, jossa esim. Kunta maksaa yksityiselle firmalle työllistettävän henkilön tietyn osan palkasta tietyn ajan. Firma laittaa työntekijän pihalle kun maksu päättyy, ja ottaa uuden. Aiheuttaa pätkätöitä ja yksityinen firma kiittää halvasta työvoimasta. On varmasti hyviäkin työllistämistä edesauttavia toimia, mutta edellämainittu skenaario ei ole kestävä, ainkaan työntekijän näkökulmasta. Sitten ollaan taas työkkärin jonossa, menossa kohti yrittäjäkurssia.

Koulutuksen tiivistämistä. Ainakin tietyillä aloilla, varsinkin ammattikoulussa ja ammattikorkeassa on varaa tiivistää opetusta. Pitkät työharjoittelujaksot pois.
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Montakin ideaa olisi mutta ensinnäkin lapsilisät pitäisi poistaa ja tässä väestöräjähdysmaailmassa tilalle pitäisi luoda lapsienhankintasakko. Vanhemmille olisi erinäisiä testejä ja sakkomaksu määräytyisi sitten sen mukaan. White trash -jengin sakkomaksu olisi siten hyvinkin korkea, semmoinen 10 000 euroa voisi olla kohtuullinen ylin maksuluokka. Eikä sitä maksaisi mikään sosiaalipuoli vaan jos ei olisi varaa maksaa, niin pakkotyöleirillä pitäisi olla niin kauan, että valtio olisi saanut ylläpitomenojen jälkeen sen 10 000 euroansa.

Kotihoidontuki pitäisi lakkauttaa kokonaan, se komppaisi tätä ideaa.
 

Brett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Peliitat ja muut jotka eivät voita
- Yli 100.000 euroa vuodessa tienaaville solidaarisuusvero ja tuosta ylöspäin muutenkin hurjat kiristykset vero-prosentteihin, niin paljon että todellisuudentaju alkaa yli-ihmisilläkin palata.

- Yli 500.000 tuloista 100 % vero eli palkkakatto tuohon tai voi sen laittaa kyllä vaikka tuohon 100.000 euroonkin jo ihan hyvin. Kukaan ei tavitse enempää, paitsi ahne riistoporvari.

- Pääomaveroprosentiksi 80

- Kotihoidontuki pois yli 120.000 euroa vuodessa tienaavilta

- Lapsilisät pois perheeltä, joka tienaa vuodessa yli 80.000 €

- Perintövero 60 % yli 500.000 euron perinnöille

- Uimahallimaksut yms. julkiset maksut korkeammiksi yli 100.000 € tienaaville. Kirjastomaksut käyttöön myös samoille mulkeroille

-Työttömät "pakkotyöhön" valtion leipiin perusturvan eteen (ja paljon tekevillä mahdollisuus saada 200 €/kk lisä). Työttömien mieli virkistyy, kunto paranee, elämä säännöllistyy ja kun tuo työ tulisi olemaan esim. marjojen ja sienten poimintaa, niin nuo luonnontuotteet lahjoitetaan mielensä pahoittaneille porvareille, niin veronkorotukset eivät maistu enää niin happamille.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
-
Tiivistettynä: Valtion merkityksen pienentäminen ja vapautta (vastuuta) elämästä ihmisille itselleen. Valitettavasti tämä on varsin epätodennäköistä sillä jokainen ek-puolue pyrkii kansalaisten hyvinvoinnin optimoinnin sijaan verotulojen maksimointiin.

Tuo listasi vaikutti kyllä suorastaan republikaaniselta vero-magiikalta siinä mielessä, että se mitä ilmeisimmin johtaisi alijäämän pahenemiseen, ei sen häviämiseen. On melkoisen varmaa, että veronalennusten tie on nyt kuljettu loppuun, ja vaikka menojen karsinta tuleekin olemaan pääosassa niin tarvitaan myös merkittävää verokertymän kasvuakin. En nyt osaa muutenkaan pitää pohjoismaista hyvinvointivaltiota verrattomasti huonompana kuin vaikka USA:n järjestelmää - meillä sosiaalinen liikkuvuus on paljon korkeammalla tasolla johtuen siitä, että koulutuslaitos on paljon avoimempi kaikkien tuloluokkien lapsille sekä tietysti siitä, että markkinatalouden satunnaisuuksia vastaan on kehitetty melkoiset tukiverkot terveydenhoidon ja sosiaalipalveluiden sektoreilla. Monet tuet ovat toki passivoivia ja rakenteet liian raskaita, mutta ei kannata heittää lasta (tai vanhusta) pesuveden mukana.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Maatalouden kansalliset tuet pois, kuten Ruotsissa. Lisäksi maa- ja metsätalousmaat on saatettava kiinteistöveron piiriin.

Tämä nyt olisi täysin älytöntä. Pitäisikö muuten myös tuottamattomat maa- ja metsätalousmaat laittaa verolle?

KELA:n, sossun ja työkkärin palveluiden yhdistämistä. Nykyään työkkäristä ei haeta työtä, vain rahaa eli lausuntoja jotta saa sitten rahaa sossusta tai KELAsta. Eli byrokratian karsimista kovalla kädellä. Kaikkia ei voi tietenkään saada yhdestä paikasta, mutta tietyltä osin peruspalveluita voisi yhdistää.

Tämä olisi aivan loistava idea. Turha byrokratia pois, siitä saisi aivan älyttömän isoja säästöjä.

Koulutuksen tiivistämistä. Ainakin tietyillä aloilla, varsinkin ammattikoulussa ja ammattikorkeassa on varaa tiivistää opetusta. Pitkät työharjoittelujaksot pois.

Ja tämä olisi hyvä idea myös. Olen jo jossain ketjussa aiemminkin sanonut, että monella ammattikorkeakoulun linjalla ei tarvittaisi 3,5 vuoden opintoja, vaan kun karsittaisiin turhat pois, niin kahdessakin vuodessa pystyisi ihan hyvin oppimaan kaiken tarpeellisen. Samoin yliopistoista voisi vähintään pari vuotta leikata minimiajasta pois/opintolinja.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
- Perintövero 60 % yli 500.000 euron perinnöille

Minkä takia perintöjä halutaan verottaa rankasti? Rahoja ja omaisuutta, josta on veroa maksettu jo monta kertaa. Se, että jollain on rikkaita sukulaisia joilta saa ison perinnön, ei ole niiltä pois kenellä rikkaita sukulaisia ei ole. Ja minulle itselleni ei todellakaan ole tulossa mitään perintöä mistään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös