Ajattelitko nyt ihan peruskoulua jo vai pelkästään toista astetta ja korkeakouluja?Opettajista ja oppilaspaikoista suuri osa on turhia.
Ajattelitko nyt ihan peruskoulua jo vai pelkästään toista astetta ja korkeakouluja?Opettajista ja oppilaspaikoista suuri osa on turhia.
En silti ymmärrä, miksi satojentuhansien hintaista tehohoitoa annetaan muutenkin yhteiskunnan elätettävinä loisiville spurgureiskoille, kun jokainen tietää, mikä on näiden kohdalla lopputulos ennen pitkää. Eivät ne muutu enää työtätekeviksi kunnon kansalaisiksi. Melko karuja juttuja kuulee teho-osastoilla työskenteleviltä nykyään siitä, kuinka nämä tapaukset vievät enenevässä määrin resursseja ja potilaspaikkoja niitä oikeasti tarvitsevilta.
Tupakoitsijat saattavat olla tuottoisakin porukka yhteiskunnalle. Tätä ei vaan ole missään uskallettu sanoa julkisesti. Ensinnäkin tupakoitsijat maksavat veroja tupakoistaan ihan kivasti. Toisekseen tupakoitsijat elävät keskimäärin vähemmän aikaa (olisiko 10 vuotta lyhyempi elinajanodote yli 20 vuotta polttaneille). Tämä lyhyempi elinikä on siis pois sieltä loppupäästä eli eläkeiästä. Tupakoitsijat eivät siis ole tuhlaamassa eläkevaroja. Ja kolmanneksi: Ihmisen loppuajan hoito on todella kallista. Tämä koskee paitsi tupakoitsijoita, myös tupakoimattomia. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että keskimäärin ihmisen viimeisen elinvuoden hoito maksaa yhteiskunnalle saman verran kuin koko aikaisemman elämän.Samaan pakettiin voisi laittaa myös alkoholista, tupakoinnista ja ylensyönnistä johtuvien sairauksien hoidon julkisin varoin. Jokainen tärvelköön itsensä miten haluaa, jos on varaa maksaa hoidosta itse. Me muut emme halua siitä maksaa. Esimerkiksi alkoholistien tehohoito on äärettömän kallista ja täysin turhaa.
Yksityisen lääkäripalveluiden Kela-korvaus pois. Tällä hetkellä yksityiset lääkäriasemaketjut kaiken lisäksi takovat jumalatonta tulosta, joten hinnoissa on ilmaa sen verran, että markkinat hilaisivat hintoja joka tapauksessa asiakkaan kukkarolle sopivampaan suuntaan. Toisaalta sitten pikkuisen lisäsatsausta julkiseen puoleen voisi harkita yli jääneellä fyrkalla.
Nythän meillä on pilkkopimeä systeemi, jossa on julkinen terveydenhuolto, työterveyshuolto ja osin verovaroin kustannettu yksityinen terveydenhuolto. Yksityinen on yksityistä ja sen pitäisi pärjätä omillaan.
Kyllä minusta kuitenkin olisi kristillis-humanistisempaa rajallisilla resursseilla hoitaa ne ikänsä kovaa työtä tehneet vanhukset ensin kunnolla ja tinkiä niiden spurgujen itseaiheutettujen sairauksien hoidosta, jos kerran priorisoida pitää.
Ajattelitko nyt ihan peruskoulua jo vai pelkästään toista astetta ja korkeakouluja?
Kannatetaan. Lisäksi pitäisi saada ihmisiin omaakin harkintaa elintapojen reivaamisen ja parantamisen osalta, että se pirun kallis ja ruuhkainen terveydenhoitopuoli ei entisestään paisuisi lisää. Diabetes on tästä hyvä esimerkki - sairaus, jonka puhkeamisriskiä voi usein pienentää liikunnan ja ruokavalion keinoin. Sairaus ei tietääkseni ole parannettavissa, joten tauti on yhteiskunnan kontolla koko loppuelämän. Ääripäässä olisi vakuutuksista tuttu bonussysteemi, joka kannustaisi alusta pitäen kantamaan terveydestään huolta, mutta eihän sitä tällaista hyvinvointiyhteiskunnassa...Painotuksien pitää olla ennaltaehkäisevissä toimissa, eikä kalliissa ja tehottomissa mediheleissä. Perusterveydenhuollon pitää toimia niin, ettei pikkutaudit eskaloida akuuteiksi sairauksiksi.
1) Ihan ensin se eläkeikä pari vuotta ylemmäs. Uskooko joku tosissaan, että tältä vältytään ikuisesti? Miksi viivyttää välttämätöntä? Ehkä sitten porkkanoiden kautta ensin, mutta vähitellen ne tullaan luultavasti nappaamaan leikkausten nimissä pois.
Tupakoitsijat saattavat olla tuottoisakin porukka yhteiskunnalle. Tätä ei vaan ole missään uskallettu sanoa julkisesti. Ensinnäkin tupakoitsijat maksavat veroja tupakoistaan ihan kivasti. Toisekseen tupakoitsijat elävät keskimäärin vähemmän aikaa (olisiko 10 vuotta lyhyempi elinajanodote yli 20 vuotta polttaneille). Tämä lyhyempi elinikä on siis pois sieltä loppupäästä eli eläkeiästä. Tupakoitsijat eivät siis ole tuhlaamassa eläkevaroja. Ja kolmanneksi: Ihmisen loppuajan hoito on todella kallista. Tämä koskee paitsi tupakoitsijoita, myös tupakoimattomia. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että keskimäärin ihmisen viimeisen elinvuoden hoito maksaa yhteiskunnalle saman verran kuin koko aikaisemman elämän.
Päihdepuolen päihteiden käyttäjiltä rahallinen tuki tykkänään pois. Alalla kun olen töissä, niin voin kertoa, että jokaikinen euro menee ongelmakäyttäjiltä päihteisiin. Ruoka varastetaan, samoin kaikki muut tarvittavat. Eli se tuki mitä heille annettaisiin olisi maksusitoumuksia kauppoihin ja niihin tarkat erittelyt mitä niillä saa ostaa ja mitä ei. Säästyisi paljon rahaa.
Harmaan talouden harjoittajat kuriin. Eipä vain tunnu päättäjiä syystä/toisesta kiinnostavan.
-
Tiivistettynä: Valtion merkityksen pienentäminen ja vapautta (vastuuta) elämästä ihmisille itselleen. Valitettavasti tämä on varsin epätodennäköistä sillä jokainen ek-puolue pyrkii kansalaisten hyvinvoinnin optimoinnin sijaan verotulojen maksimointiin.
Maatalouden kansalliset tuet pois, kuten Ruotsissa. Lisäksi maa- ja metsätalousmaat on saatettava kiinteistöveron piiriin.
KELA:n, sossun ja työkkärin palveluiden yhdistämistä. Nykyään työkkäristä ei haeta työtä, vain rahaa eli lausuntoja jotta saa sitten rahaa sossusta tai KELAsta. Eli byrokratian karsimista kovalla kädellä. Kaikkia ei voi tietenkään saada yhdestä paikasta, mutta tietyltä osin peruspalveluita voisi yhdistää.
Koulutuksen tiivistämistä. Ainakin tietyillä aloilla, varsinkin ammattikoulussa ja ammattikorkeassa on varaa tiivistää opetusta. Pitkät työharjoittelujaksot pois.
- Perintövero 60 % yli 500.000 euron perinnöille
Tämä nyt olisi täysin älytöntä. Pitäisikö muuten myös tuottamattomat maa- ja metsätalousmaat laittaa verolle?
Naapurin Mersulla ajava setä kussut muroihisi?