Propsit vielä Majuri Jullille tämän aiheisen ja SAP-selvittelevän ketjun avaamisesta Jatkoaikaan! Koska kesjun avausviesti piti sisällään kulman tätä nimenomaista systeemiä kohden, voisi ketjun nimi olla sitten keskikokoisten ja suurten yritysten businessmanien kokoontuminen tms. Kyseisellä valmistajalla on toki pienille yrityksille sopiva paketti, mutta SAPista puhuttaessa ei ikinä tarkoiteta sitä ja sen arkkitehtuuri on kevyt lippulaivaan nähden, joten se siitä sen kanssa.
Bittiniilot vs business: totta kai yksityisyrittäjät ja self-made-manit voivat olla täysin tietämättömiä SAP:sta ja hyvä niin, mutta sitten taas SAP:n tai muun vastaavan suuren yritysohjelmiston rinnastaminen johonkin bittipoikien puuhasteluun tai korporaatiossa "tietyn kerroksen" vastuulle kuuluvaan kieltämättä vähän huvittaa ja kenties kertoo jotain kirjoittajasta.
SAP ja muut vastaavanlaiset sekä kokoiset järjestelmät pääsääntöisesti mallintavat yrityksen prosessit toimiviksi sovelluksiksi, simple as that. Jos joku "businessman" luulee, että fine, otetaan projekti aluilleen ja konsulentit tulee vähän kertomaan miten tämän pitäisi mennä ja laittavat systeemin pyörimään ja sitten vaan takavalot näkyvät, niin enpä tahtoisi omistaa moisen putiikin osakkeita. Tällainen ERP-tyyppinen suorite on yritykselle hyvin suuri investointi ja sen odotetaan tuovan kustannussäästöjä ja kenties kilpailuetua, niin konsultitko muka osaavat tietää yrityksen toiminnan kulmakivien kääntöpuoletkin? Ei, vaan konsultit toteuttavat yhdessä asiakasyrityksensä kanssa ohjelman/hankkeen/projektin, jossa lopullisina päätöksentekijöinä ovat asiakkaan johtajat. Monasti näihin rupeamiin liittyy vielä tarkoituksenmukainen tai "yllättävä" toiminnan ja prosessien muuttaminen, milloin projektissa mukana olevat asiakkaan edustajat eivät vilpittömästi tiedä tai eivät uskalla tehdä päätöksiä milloin asiat eskaloituvat. Monesti on nähty sekin tilanne, että järjestelmän tasolla jotain pientä namiskuukkelia on ihailtu koko kabinetin voimin ja sitten jostain liiketoiminta-alueen johtajasta on saatu irti päätös joka prosessien tasolla onkin jotain ihan muuta.
Joku mietti kannattaako sitä SAP:ta opetella koulun penkillä vaiko ei. Tuota, ottaisin asian edelleen yleisemmältä kantilta, eli kannattaako opetella liiketoiminta-ekosysteemiä joka on esimerkiksi Suomessa sadan suurimman firman keskuudessa yli 80% käytössä. Jos mieltää sen työkaluksi vaikka myyntitilausten nakuttamiseen, niin ei maksa vaivaa ja koulutus kyllä löytyy työtehtävien sitä vaatiessa. Mutta jos mieltää SAP:n Ison Busineksen Businessmies 2.0:n pelikentäksi, niin sitten suosittelen sitä näin meidän kesken lämpimästi. Tulevaisuuden ja jo ihan nykypäivänkin suuren luokan Businessmanin tulee tietää riittävällä tasolla pelikenttänsä Enterprise-arkkitehtuurin mahdollisuudet ja rajoitteet, muuten tulee noutaja - ennemmin tai myöhemmin. Jos halutaan ihan tosielämän lisäreferenssiä, niin olen parin viime vuoden aikana todennut että esimerkiksi valmistavan teollisuuden piirissä on useampaankin kertaan (sekä Suomessa että ulkomailla) sattunut siten, että SAP-projektin vetäjä on sitten jälkeenpäin ylennetty koko tehtaan tai tuotantolaitoksen johtajaksi, mistä seuraava askel alkaakin sitten hipoa kattoa.
Alkuperäiseen kysymykseen vielä lyhyttä vastauksentynkää Jullille: ei näin suppean tiedon varassa voi vastata kummempia, mutta jos olitte jo tehneet päätöksen raportoinnin toteuttamisesta SAP:n ulkopuolella, niin kannattaa katsoa minkälainen raportointiväline istuu tuotteena teille ja erityisesti onko ylläpidon puolella siihen paukkuja. Ylläpidolla tarkoitan sekä itse raportointivälinettä sekä rajapintaa SAP:hen - olikos teillä SAP:ssa paljon modifikaatioita? Sinänsä raportoinnin tarvitseva integrointi SAP:sta ulospäin on "helppoa" eli halvempaa kuin varsinaisia liiketoimintakirjauksia tai trasnaktioita suorittava integraatio. Toki BW:stä vielä sen verran, että siinä on toki yhtenä suurena etuna SAP:n kanssa natiivit käyttöoikeustarkistukset, eli jos tarpeena on saada raporttien sisältöä hyvinkin hienojakoiseksi, niin sitten SAP:n ulkoisella välineellä joutuu tekemään ylimääräistä räätälijumppaa. Tämä ei tosin edelleenkään tarkoita, että pitäisin BW:tä jotenkin auvoisena raportointivälineenä...