Lähden piraattipuolueen listoilta, mutta koska tämä lienee tässä vaalisysteemissä kielletty niin RKP:n listoille liitytään "virallisesti".
Vaalimottoni on "Yksilön vastuu on yksilön vapautta". Tällä siis tarkoitan sitä, että ihmisen pitää ottaa vastuuta omasta toiminnastaan ja omasta elämästään, eikä valtion tule siihen puuttua muuten kuin sellaisissa tilanteissa joissa henkilö rajoittaa jonkun toisen vapauksia.
Tämä perusajatus näkyy politiikassani kaikkialla ja jokaisessa mielipiteessä. Valtio on tärkeä ja tarpeellinen, mutta sen valta ja toiminta-alue on kasvanut järjettömiin mittasuhteisiin. Valtiomme ei ole vapauttava vaan rajoittava tekijä yhteiskunnassamme ja tähän on tultava muutos, mutta hyvinvointivaltiota ei kuitenkaan tule purkaa vaan suoraviivaistaa ja yksinkertaistaa sen peruspilareita.
Tärkeimmät teemani:
1. Asumisen hinta on saatava alas. Erityisesti tämä koskee vuokralla asumista. Tämä saavutetaan seuraavalla tavalla:
- Valtion on vedettävä kaikki tukensa "yleishyödylliseksi" määriteltyiltä vuokrafirmoilta (esim. VVO).
- Asuntolainan korkovähennyksen purkua on edelleen nopeutettava.
- Asumistukea on ruvettava pienentämään hyvin hitaasti, mutta varmasti. Tähtäimenä 20-30 vuoden päästä tueton asuminen.
- Kuntien ja kaupunkien on otettava enemmän vastuuta yksiöiden ja kaksioiden rakentamisesta ja kaavoittamisesta ja tarjottava asuntoja "plus miinus nolla" hinnalla vuokralle. Tällä tavalla saadaan synnytettyä kilpailua asukkaista yksityisille markkinoille, opiskelijoiden ja nuorten toimeentuloa turvataan paremmin ja synnytetään työpaikkoja kun rakentamista lisätään.
-Asumisen kustannusten laskiessa ihmisten ostovoima nousee joka johtaa siihen, että paikalliset yritykset pärjäävät paremmin. Paikalliset yritykset kun pärjäävät paremmin, saadaan lisää työpaikkoja josta saadaan lisää ostovoimaa ja taas paikalliset yrittäjät pärjäävät paremmin jne. Kyseessä on siis positiivinen kierre.
2. Opintotuet säilytettävä. Kokoomuksen esittämä "lainalla ammattilaiseksi" malli ei ole järkevä toimintamalli. Erityisesti epävarmat talousnäkymät tarkoittavat sitä, että vain varakkailla on oikeasti varaa/uskallusta kouluttautua. Suomalaista koulutusjärjestelmää pitää suoraviivaistaa ja erityisesti oppisopimusta on lisättävä. Yritysten on otettava vastuuta perusduuniin kouluttamisesta. Kaikkiin aloihin oppisopimus ei tietenkään ole soveltuva ja tämä pitää ymmärtää myös valtion tasolla. Ne alat joihin oppisopimusta voidaan hyödyntää, niin niiden alojen ammattikoulutus ja kurssit voidaan lopettaa (oppisopimus koulutus voidaan järjestää ammattikouluissa siitä huolimatta). Monen perusalan ammattikoulutus aikaa voidaan lyhentää.
3. Palkkauksen oheiskustannukset on saatava kuriin ja palkkausta helpotettava. Koeaikaa ei kuitenkaan tule pidentää. Paikallinen sopiminen on hyvästä ja nollatunti sopimukset tulee ehdottomasti säilyttää.
4. Byrokratiaa pitää purkaa ja valtion on suoraviivaistettava ja karsittava toimintaansa. Koulutus, poliisi, maanpuolustus, jossain määrin terveydenhuolto pitää kuulua valtion toimintaan. Yritystuet, finanssiseikkailut, revontulitutkijat, säänennustus, kuntien irtisanomissuojat, virkamiesten pitkät lomat, armeijan soittokunnat tai kalustonäytökset yms yms ei kuulu valtion toimintaan ja ne pitää lopettaa.
5. Yritysten ja yksityisten kyttäämisen on loputtava. Rajoitukset viinin myyntiin, alkoholinmyyntiin, kauppojen aukioloon jne on purettava. Erityisesti on purettava ne instanssit jotka näitä asioita kyttäävät. Alkon monopoli on purettava.
6. Puoluetuet eduskuntapuolueille on lopetettava. Puoluetukea ei voi lopettaa täysin, mutta puoluetuen tarkoitusta ja tapaa pitää muuttaa niin, että sen tarkoitus on vain ja ainoastaan mahdollistaa puolueen jäsenten vaalikampanjointi. Puoluetuki ei ole tarkoitettu TV mainontaan tai näyttävien kivikylttien tekemiseen vaan puolueen ehdokkaille.
7. Suomen lakia pitää suoraviivaistaa, yksinkertaistaa ja osiltaan kokonaan poistaa "turhia/monimutkaisia" lakeja.
8. Perustulo.
9. Verotusta pitää yksinkertaistaa. Sieltä täältä närppiminen (Suomen tapauksessa kaikkialta närppiminen) on kallista ja haittaa kehitystä.
10. Tutkia mahdollisuutta/järkevyyttä siihen, että kunnallispolitiikka (ja siten myös vaalit) lopetetaan täysin ja korvataan lääninpolitiikalla ("läänivaalit"). Periaatteessa tämä tarkoittaisi pakollista kuntaliitosta kaikkien läänin sisällä olevien kuntien kesken. Aluehallintovirastot ovat siis eri asia. Missään nimessä en siis ole päättänyt mitään tämän suhteen, mutta mielestäni ajatus olisi valtion talouden kannalta pohtimisen ja selvittämisen arvoinen.
11. Ei moottoripyöräverolle.
--------------------------------
No pistetääs muutama kysymystä, jotka ovat pääosin tuttuja aiheita joko yhteiskunnallisesta keskustelusta tai sitten Jatkiksen keskusteluista:
1. Tulisiko työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeus poistaa?
2. Pitäisikö viinejä alkaa myydä myös ruokakaupoissa?
3. Kannatatko Suomen liittymistä NATO:n jäseneksi?
4. Tulisiko Suomen erota eurosta?
1. Kyllä
2. Kyllä
3. Kannatan pohjoismaiden yhteistä puolustusrintamaa, valitettavasti realismista se ei ole tällä hetkellä. Nato jäsenyys ei ole millään tavalla mieluisa itselleni, mutta koen, että se on
tällä hetkellä huonoista vaihtoehdoista vähiten huono. Eli kyllä kannatan, mutta en ole luopunut toivotosta, että parempi vaihtoehto löytyisi.
4. Ei tällä hetkellä, seurataan tilannetta. Kreikan ero eurosta olisi tärkeää tässä tilanteessa.