Ilmoitukset

Nimimerkki HokiOnSporttia huilaa viikon sääntöjen 9§:n perusteella. Provoilu-viestejä lenteli vähän ympäriinsä.

Nimimerkki M.O.R.O huilaa viikon sääntöjen 4§:n perusteella. Turha viesti löytyy Mestiksen finaalipari-ketjusta.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Zolmu osoittautui aiemmin porttikiellon saaneen jäsenen uudeksi nimimerkiksi. Tämän vuoksi hänen kirjoitusoikeutensa on poistettu.

Mikäli elinikäisen pelikiellon saanut jäsen haluaa palata palstavahvuuteen, uuden nimimerkin luomisen sijaan suosittelemme lähettämään pyynnön oikeuksien avaamisesta moderaattoreille hyvien perusteluiden kera.

Sulje ilmoitus

Jatkoaika valloittaa maailman!

Viestiketju osiossa 'Kierrätyskeskus' , aloittajana Old TJ, 27.01.2005 klo 00.46.

 1. Bird Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokipojat
  Lainaus:
  Rohkeutta on varmasti monenlaista, mutta ei täällä tosiaan mitään suurempaa pelättävää ole. Näin ensimmäisen viikon perusteella sanoisin, että ylivoimaisesti konkreettisimmat riskit liittyvät liikenteeseen, joka on monin paikoin jokseenkin kaoottista. Mutta samanlaista enemmän tai vähemmän päätöntä menoahan se on monissa muissakin kehitysmaissa, joten ei Iran sinällään mikään erikoisuus ole.

  Lainaus:
  Juurikin näin. Tietenkään Irania ei voi verrata länsimaihin, mutta esimerkiksi johonkin Albaniaan (joka sentään sijaitsee Euroopassa) suhteutettuna yleinen häröilyaste on huomattavasti alhaisempi. Täällä on oikein välillä hieman yllättänyt siitä, miten hyvin jotkut asiat saattavat toimia. Tiet ja kadutkin ovat ihan kohtuullisessa kunnossa, ja ylipäätään maan yleisilme on suhteellisen siisti.

  Kokonaan toinen juttu on sitten toki se, että Iranin yhteiskuntajärjestelmää (tiukan linjan islamilainen teokratia) voinee aivan perustellusti pitää pahemman luokan häröilynä. Esimerkiksi naisten oikeudet ovat melkoisen vähäiset, ja nettiäkin sensuroidaan reippaalla kädellä eli suuri osa länsimaisista sivustoista on bannattu "moraalittoman sisältönsä" vuoksi. Paikallisten kanssa jutellessa on kyllä tullut huomattua, ettei tämä täydellinen uskonnon ja politiikan toisiinsa sotkeminen ja vallan keskittyminen lopulta yhden ukon käsiin miellytä kaikkia miehiäkään. Eli härövaltio ehkä kyllä, mutta ei siis siinä "perinteisessä" mielessä.
   
 2. morningstar Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK, Buffalo Bills
  Aivan täydellisenä off-topikkina on todettava, että olen tässä nyt tovin tirskunut lanseeraamallesi käsitteelle valtion yleinen häröilyaste.
   
 3. Bird Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokipojat
  Päivitetty tilanne: 118 maata valloitettuna

  Kesä tulee, ja jatkoaikalaiset toivottavasti matkailevat muuallakin kuin tavallisimmissa turistikohteissa. Laitetaan siis tämä lista kohdilleen. Edellisen päivityksen (18.03.2012) jälkeen valloitetut neljä maata ovat boldattuina:


  Alankomaat, Albania, Andorra, Arabiemiraattien liitto, Argentiina, Armenia, Australia
  Bahama, Bangladesh, Belgia, Belize, Bhutan, Bosnia ja Hertsegovina, Bolivia, Botswana, Brasilia, Bulgaria
  Chile, Costa Rica
  Dominikaaninen tasavalta
  Ecuador, Egypti, El Salvador, Espanja, Etelä-Afrikka, Etelä-Korea
  Fidži, Filippiinit
  Georgia, Ghana, Guatemala
  Haiti, Honduras
  Indonesia, Intia, Iran, Irlanti, Islanti, Israel, Italia, Itävalta, Iso-Britannia
  Jamaika, Japani
  Kambodža, Kanada, Kap Verde, Kazakstan, Kenia, Kiina, Kosovo, Kreikka, Kroatia, Kuuba, Kypros
  Latvia, Libanon, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg
  Makedonia, Malawi, Malediivit, Malesia, Malta, Marokko, Mauritius, Meksiko, Moldova, Monaco, Mongolia, Montenegro
  Nepal, Nicaragua, Norja
  Oman
  Qatar
  Pakistan, Panama, Paraguay, Peru, Portugali, Puola,
  Ranska, Romania, Ruotsi
  Saksa, San Marino, Serbia, Seychellit, Singapore, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi
  Taiwan, Tansania, Tanska, Tadžikistan, Thaimaa, Trinidad ja Tobago, Tšekki, Tunisia, Turkki
  Uganda, Ukraina, Unkari, Uruguay, USA, Uusi-Seelanti
  Valko-Venäjä, Vanuatu, Vatikaanivaltio, Venezuela, Venäjä, Vietnam, Viro
  Zimbabwe

  = Yhteensä 118 maata valloitettuna


  Ja tässä sitten Ferron aikoinaan tekemän listan pohjalta suosituksia jatkoaikalaisten matkakohteiksi (77 kpl):

  Afganistan, Algeria, Angola, Antigua ja Barbuda, Azerbaidžan
  Bahrain, Barbados, Benin, Brunei, Burkina Faso, Burundi
  Djibouti, Dominica,
  Eritrea, Etiopia
  Gabon, Gambia, Grenada, Guinea, Guinea-Bissau, Guyana
  Irak, Itä-Timor
  Jemen, Jordania
  Kamerun, Keski-Afrikan tasavalta, Kirgisia, Kiribati, Kolumbia, Komorit, Kongon tasavalta, Kuwait
  Laos, Lesotho, Liberia, Libya
  Madagaskar, Mali, Marshallinsaaret, Mauritania, Mikronesia, Mosambik, Myanmar
  Namibia, Nauru, Niger, Nigeria, Norsunluurannikko
  Palau, Palestiina, Papua-Uusi-Guinea, Pohjois-Korea, Päiväntasaajan Guinea
  Ruanda
  Saint Kitts ja Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ja Grenadiinit, Salomonsaaret, Sambia, Samoa, São Tomé ja Príncipe, Saudi-Arabia, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Sri Lanka, Sudan, Suriname, Swazimaa, Syyria
  Togo, Tonga, Tšad, Turkmenistan, Tuvalu
  Uzbekistan


  Vielä on siis paljon maailmaa valloittamatta, mutta toki valloitusten keskimääräinen vaikeusaste noussee koko ajan. Toivottavasti silti lista kasvaa, ja mahdollisimman moni valloittaja viitsisi myös kirjoitella edes hieman kokemuksiaan valloitetuista maista tänne pelkän kuittauksen sijaan, mikäli paikalliset nettiyhteydet vain sen mahdollistavat!

  Omista valloituksistani mainittakoon se, että Irakin skippaaminen jäi näin jälkikäteen arvioituna lievästi harmittamaan. Irak olisi ollut ihan saavutettavissa, jos uskallusta olisi ollut - ja ennen kaikkea paikallisen tilanteen olisi tiennyt paremmin taannoista reissua suunnitellessa. Iranin luoteisosista nimittäin kulki reittibusseja Irakin Kurdistaniin (joka on kait ainoa jossain määrin turvallinen alue Irakissa) muun muassa Erbilin kaupunkiin. Ja sieltä sitten taas olisi pääsyt bussilla esimerkiksi Vaniin Turkin Kurdistanissa eli olisi toiminut kiertomatkanakin, kun kuitenkin myös tuota Itä-Turkkia tuli samaisella reissulla koluttua. Ja kun Irak ei vaadi suomalaisilta edes viisumia, niin tuo olisi ollut uskoakseni valloitettavissa varsin helposti, kun kerran noilla suunnilla jo aikaansa vietti. Minä tuskin olen ihan lähiaikona suuntaamassa uudelle reissulle Lähi-itään, mutta toivottavasti joku vielä spämmää tänne Irakistakin!
   
 4. Bird Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokipojat
  Nostellaas tätä ylös. Siitä on jo yli vuosi kulunut, kun olin itse Iranissa valloittamassa maailmaa Jatkoajan lipun kera, mutta sen jälkeen valloitusprojekti on polkenut paikallaan. Eihän tämän nyt näin pitänyt mennä.

  118 maata on nyt valloitettu, mutta listalta puuttuu ainakin kaksi maata, johon on Suomestakin yleisesti tarjolla pakettimatkoja: Gambia ja Jordania. Aivan varmasti joku on näissä käynyt, mutta vain unohtui tänne postata?

  Noin äkkiä tsekattuna loppulista vaatiikin sitten jo ehkä jonkin verran seikkailuhenkistä omatoimimatkailua.

  Euroopan ja Aasian rajamailla sijaitseva Azerbaidžan on ehkä maantieteellisesti läheisin puuttuva kohde, mutta viisumin saanti tähän omituiseen öljyllä ja kaasulla äkkirikastuneeseen muslimimaahan on nykyisin suomalaiselle aika pitkän työn takana (jätin itsekin suosiolla väliin vuosi sitten, jopa Iranin visan sai paljon helpommin!). Ehkä maailmanvalloitus jatkuukin sitten kätevästi Afrikassa.

  Namibia on ainakin tunnettu luontomatkailukohde. Siellä kait jonkin verran käy turisteja, ja suomalainen ei tarvitse edes viisumia. Kuka postaa ekana Namibiasta?

  Lufthansan tarjouksia seuraaville Addis Abeba eli Etiopian pääkaupunki on varmasti tuttu mesta, ainakin nimenä. Maa lienee kaikesta huolimatta Afrikan mittapuulla varsin turvallinen matkakohde, ja viisuminkin saanee kätevästi lentokentältä. Mikset siis joskus tarraisi kiinni 499 euron tarjouslentoihin ja matkaisi vaikka New Yorkin sijaan aitoon mustaan Afrikkaan?

  Aasian suunnalla taas esimerkiksi Air Baltic lennättäisi ehkä sopuhintaan Uzbekistaniin, erittäin mielenkiintoinen matkakohde voisi olla sekin. Maahan pääsy eli viisumin hankinta on toki ehkä hieman työlästä muille kuin entisten Soviet-maiden kansalaisille, mutta olisihan se hienoa spämmätä "Keski-Aasian helmestä" Jatkoaikaan!

  Matkavinkkejä on annettu nyt enemmän kuin vähän alusta, ja koko lista löytyy tosiaan tuosta edellisen viestin hänniltä. Kesälomakausi on alkamassa. Nyt on siis aika unohtaa ne väsyneet espanjat, kreikat, jenkkilät, thaimaat sun muut turistirysät missä naapurisikin käy ja suunnata rohkeasti maailmaa valloittamaan!
   
 5. pernaveikko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Crusaders, Lechia
  Ai niin tämä ketju. Nyt ei ehdi raportoida, kun pitää lähteä johonkin pyörimään, mutta Tongalla ollaan.
   
 6. FASlapsi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa
  Jaa, nyt voisi olla hyvät mahkut itsekin vihdoin osallistua, Bahrain ja Saudi-Arabia näköjään kun listasta puuttuu ja tuonne Qatariin on tässä nyt matkailua luvassa lähiaikoina. Bahrainin kautta vois kikkailla lennot ni sais sen pois kuljeksimasta, ja jos tulee pidempää visiittiä niin vois yrittää vaikka autoilla tuonne Saudi-Arabiankin puolelle ja sieltä jonkun nettiyhteyden jostain repäistä. Nää on tärkeitä juttuja nää tämmöset.

  Saas nährä saako aikaiseksi.
   
 7. kiwipilot Jäsen

  Lainaus:
  Saudit olisi kyllä kova sana, sinne pääseminen taas voi olla melko haastavaa vaikka maahanpääsyä onkin kuulemma viime aikoina hieman helpotettu.
   
 8. sampio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Menestyvin, sympatiat muille hyville.
  Lainaus:
  Asiat tärkeysjärjestykseen, tietenkin. Sanot perheelle, että tietyt jutut on vain hoidettava. Mä voin nostaa ylös sitten sen ketjun, jossa ihmetellään Jatkoajan saamaa julkisuutta, kun sinä kerrot Al-Jazeeralle vuodetussa teloitusvideossa alueloukkauksen perimmäisen syyn. Insallah.
   
 9. FASlapsi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa
  Joo, no saapa nähdä jääkö huuteluksi koko Saudi-Arabia, ymmärsin tosin että Qatarin ja Saudien rajalla ei ihan hirveää natsivalvontaa ole, ja että maahan voisi autolla siksi päästä ilman helvetinmoista viisumirulettia ja päänkatkaisupelkoa jos on jo Qatarin viisumi taskussa. 3 tunnin ajomatka olisi Dohasta lähimpään Saudi-kaupunkiin, siellä voisi olla ihan mielenkiintoista käydä meininkiä ihmettelemässä. Ja toki siinä sivussa käydä jostain netti metsästämässä ja kuittaamassa maa tänne listalle.

  Mutta täytyy vielä vähän ottaa selvää tarkemmin että miten helposti se rajanylitys tapahtuisi - ja löytyykö vapaa-aikaa ja energiaa tommosen reissun suorittamiseen sitten joskus. Bensakuluja ei ainakaan voi oikein tekosyyksi laittaa, 10 eurolla sai Qatarin puolella 60 litraa löpöä.
   
 10. Flonaldo Jäsen

  Veli Bird kehotti ilmoittautumaan uuden maapisteen toivossa.

  Majapaikkana siis Amman Jordaniassa. Ylihuomenna auto alle ja kohti Kuollutta merta, sieltä eteenpäin Petraan, josta Wadi Rumin autiomaahan. Ja vähän kaikkea välisompailua sekaan.
   
 11. Alamummo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Liverpool FC
  Harmittaa, etten aikonaan hiffannut Namibiassa kirjautua palstalle ja vierailla tässä ketjussa. Olisi tuokin maa listalla.
   
 12. Bruno Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Helsingfors IFK, NP#4,
  Tämä viesti kirjoitetaan Espanjasta. Ja tästä päivästä noin vuoden verran suurin osa viesteistä tulee Andalucíasta.
  Olé.
   
 13. Leelian Lepotuoli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko
  Oli kyllä huippuhuvittava tämän ketjun aloitussivu. Rautalankaa ja ratakiskoa.
   
 14. sekolust Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit, Lostedt, Ben-Amor, Todd
  Lainaus:
  Vähän myöhässä tulee, mutta pyhiinvaelluksen yhteydessähän tuo voisi olla mahdollista? Suomestakin löytyy kyseisen maan suurlähetystö, Islam on maassa "kohtuullisen" merkittävässä asemassa ja jokaisen muslimin pitäisi ainakin kerran käydä tuolla kääntymässä. Ei muuta kuin kaveriporukalla uskonnollinen herätys ja matkaan!
   
 15. Pisin Kääpiö 186cm Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
  Lainaus:
  Työasioissa vieraileminen onnistuu myös, vaikka viisumin järjestymistä ei voi aivan mutkattomaksi luonnehtiakaan. Työviisumin saadakseen ei toki tarvitse olla muslimi, vaikkei tästä luulisi haittaakaan olevan.

  Jatkoajan nimimerkkien joukossa on epäilemättä monia, joiden edustamalla yrityksellä on joko pysyvää tai projektiluonteista liiketoimintaa Saudeissa ja lähialueilla. Tiedän muutamia jotka ovat asuneetkin Saudi-Arabiassa joskus 70-80-luvuilla. Nyttemmin tuo on eri syistä johtuen harvinaisempaa. Jonkin verran saudibisneksiä hoidetaan naapurimaista käsin, jos kyseessä on vaikkapa Persianlahden asioista vastaava aluekonttori.
   
 16. jussi_j Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Lainaus:
  Turistiviisumiahan tuonne ei saa tai ainakaan viisumihakemuksessa ei voinut tuommoista vaihtoehtoa ruksia. Itsellä on ollut asiakkaita tuolta ja viisumikin oli, mutta onnistuin välttämään paikassa käynnin. Moni suomalainen kaverini on jopa asunut tuolla. Itse viisumin hankkiminen ei ollut mitenkään hankalaa, mutta muistaakseni se haettiin ruotsista tai jostain, mutta matkatoimisto hoiti.

  Kuriositeettina mainittakoon, että kun passi tuli takaisin viisumilla, niin mukana tuli A5 kokoinen paperi mikä piti erikseen allekirjoittaa ja rajalla varmaan olisi esitetty. Paperissa luki jotakuinkin, että olen tietoinen, että seuraavista rikoksista voi seurata kuolemanrangaistus ja sitten lista rikoksita:homoilu, huumeet, .... Varmaan jotain 10 rikosta liittyen uskonnon tuomiin vaatimuksiin lainsäätäjille.
   
 17. Ted Raikas Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa, HIFK
  Olen jo vuosia miettinyt, että kuinkakohan monta vedätystä on tässä ketjussa esiintynyt. Eli joku väittää olevansa valtiossa X, vaikka ei oikeasti olekaan, mutta haluaa vaan päästä lisäämään sen listaan. No, toivon mukaan jatkoaikalaiset on rehellisiä tapauksia ja mitään lapsellisia kusetuksia ei ole koskaan tapahtunut ja tule tapahtumaan.

  Veikkaan, että itse en koskaan tule tuon listaan mitään lisäämään. Toisaalta nopeana kaverina aikoinaan ehdin Suomen lätkäistä ekana eetteriin, joten sentäs yksi paikka "valloitettu."

  Kukakohan mahtaa muuten olla se jatkislainen, joka on eniten valloittanut valtioita?
   
 18. Pisin Kääpiö 186cm Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
  Lainaus:
  En ole koskaan käynyt Saudi-Arabiassa, useimmissa muissa Persianlahden maissa kyllä. Turistiviisumia ei Saudi-Arabiaan ole käsittääkseni ollut saatavilla vuosikymmeniin, joten pääsääntöisesti maassa käydään joko työasioissa, diplomaattistatuksella tai perheenjäsenenä jomman kumman edellisen siivellä. Tai tietysti pyhiinvaellusmatkalla.

  Edelleen on voimassa tiukka sääntö, ettei muslimien pyhiin kaupunkeihin eli Mekkaan ja Medinaan ole asiaa muilla kuin muslimeilla. Lienee tarpeetonta erikseen mainita, mikä rangaistus langetetaan epähuomiossa Mekkaan autoilevalle vääräuskoiselle, jos tämä pysäytetään ratsiassa.

  Nytpä vasta huomasin, etten muistanut heittää viime keväänä postausta tähän ketjuun käydessäni Kuwaitissa. Ei ole ihan heti suunnitteilla uutta reissua Kuwaitiin, mutta täytyy painaa asia mieleen seuraavaa käyntiä ajatellen. Ei tuo varsinaisesti mikään unelmien turistikohdekaan ole, mutta käynnin arvoinen mesta siinä missä Tokio tai Turenki. Välttämätön hampurilaisraportti: Kuwaitin Burger Kingissä luonnollisesti kävin. Double Whopper oli jopa kipenen maittavampi kuin Abu Dhabin Burger Kingissä, mutta ei yhtä maittava kuin kantikas juustopurilainen, jonka tarjosi Wendy's Dubain ohitustien varrella, hiekkaerämaan huoltoaseman kyljessä.
   
 19. banaaninviljelijä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK, Vimpelin Veto, xnxx, Kaljakylä Rangers
  En tiedä lasketaanko, koska maa kuulunee Hollannin alaisuuteen, mutta testataan. Curacaolta lähtee tämä viesti.
   
 20. sekolust Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit, Lostedt, Ben-Amor, Todd
  Lainaus:
  Juu, jonkin verran tuolla on ollut vuosien saatossa mm. terveydenhuollon ammattilaisia ja opetustyön taitajia käynyt asustelemassa. Joku terveydenhoitajana (?) toiminut nainen piti arjestaan blogiakin tuossa jokunen aika takaperin. Toki muidenkin alojen ammattilaisilla on kontakteja tuohon suuntaan, itsekin kun olen työn puolesta jonkin verran tekemisissä saudien edustajien kanssa.

  Viisumikäytännöt lienevät melkoisen vaikeita, mutta muslimina pyhiinvaelluksen suorittaminen saattaisi olla kohtuullisen inhimillinen. Hajj kuuluu kuitenkin uskonnon peruspilareihin ja uskonnon asema tuossa maassa on melkoinen. Mukavuussyistä (väenpaljous sun muut) umra olisi vielä se mukavin vaihtoehto.
   
 21. axe Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, URS LaKu, Slow Motion
  Jos se Gambia ny vielä oli muka "valloittamatta", niin ei enää. Ei näkyny olympiakiekkoa.


  Sent from my RM-885_eu_finland_276 using Tapatalk
   
 22. Musta Nuoli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
  Lainaus:
  Näkyikö Tauski? Löikö?
   
 23. Bird Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokipojat
  Päivitetty tilanne: 121 maata valloitettuna

  Nyt kun tuo Jatkoajan TOP20-matkailijat on pompannut pinnalle, niin nostetaas tämäkin ylös ihan vain muistutukseksi. Ilahduttavan paljon on monien tuohon toiseen ketjuun postanneiden listoissa myös näitä niin sanotusti vähän eksoottisempia maita, ja taisipa siellä jokunen sellainenkin vilahtaa, mitä ei ole vielä edes tänne saatu listattua. Jos siis suunnitelmissa on matkustaa johonkin ei niin tavalliseen kohdemaahan, kannattaa jo ennen reissua tarkistaa, onko maa valloitettu tässä ketjussa. Ja jos ei ole, niin sitten ehdottomasti paikan päältä raporttia ketjuun, mikäli nettiin on vain jotenkin mahdollista päästä!

  Päivittelin samalla tämän listan. Aika hiljaista on ollut: edellisen päivityksen (01.07.2012) jälkeen on saatu vietyä Jatkoajan lippu vain kolmeen uuteen maahan:

  Alankomaat, Albania, Andorra, Arabiemiraattien liitto, Argentiina, Armenia, Australia
  Bahama, Bangladesh, Belgia, Belize, Bhutan, Bosnia ja Hertsegovina, Bolivia, Botswana, Brasilia, Bulgaria
  Chile, Costa Rica
  Dominikaaninen tasavalta
  Ecuador, Egypti, El Salvador, Espanja, Etelä-Afrikka, Etelä-Korea
  Fidži, Filippiinit
  Gambia, Georgia, Ghana, Guatemala
  Haiti, Honduras
  Indonesia, Intia, Iran, Irlanti, Islanti, Israel, Italia, Itävalta, Iso-Britannia
  Jamaika, Japani, Jordania
  Kambodža, Kanada, Kap Verde, Kazakstan, Kenia, Kiina, Kosovo, Kreikka, Kroatia, Kuuba, Kypros
  Latvia, Libanon, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg
  Makedonia, Malawi, Malediivit, Malesia, Malta, Marokko, Mauritius, Meksiko, Moldova, Monaco, Mongolia, Montenegro
  Nepal, Nicaragua, Norja
  Oman
  Qatar
  Pakistan, Panama, Paraguay, Peru, Portugali, Puola,
  Ranska, Romania, Ruotsi
  Saksa, San Marino, Serbia, Seychellit, Singapore, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi
  Taiwan, Tansania, Tanska, Tadžikistan, Thaimaa, Tonga, Trinidad ja Tobago, Tšekki, Tunisia, Turkki
  Uganda, Ukraina, Unkari, Uruguay, USA, Uusi-Seelanti
  Valko-Venäjä, Vanuatu, Vatikaanivaltio, Venezuela, Venäjä, Vietnam, Viro
  Zimbabwe

  = Yhteensä 121 maata valloitettuna

  Ja tässä sitten Ferron aikoinaan tekemän listan pohjalta suosituksia jatkoaikalaisten matkakohteiksi (74 kpl):

  Afganistan, Algeria, Angola, Antigua ja Barbuda, Azerbaidžan
  Bahrain, Barbados, Benin, Brunei, Burkina Faso, Burundi
  Djibouti, Dominica,
  Eritrea, Etiopia
  Gabon, Grenada, Guinea, Guinea-Bissau, Guyana
  Irak, Itä-Timor
  Jemen
  Kamerun, Keski-Afrikan tasavalta, Kirgisia, Kiribati, Kolumbia, Komorit, Kongon tasavalta, Kuwait
  Laos, Lesotho, Liberia, Libya
  Madagaskar, Mali, Marshallinsaaret, Mauritania, Mikronesia, Mosambik, Myanmar
  Namibia, Nauru, Niger, Nigeria, Norsunluurannikko
  Palau, Palestiina, Papua-Uusi-Guinea, Pohjois-Korea, Päiväntasaajan Guinea
  Ruanda
  Saint Kitts ja Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ja Grenadiinit, Salomonsaaret, Sambia, Samoa, São Tomé ja Príncipe, Saudi-Arabia, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Sri Lanka, Sudan, Suriname, Swazimaa, Syyria
  Togo, Tšad, Turkmenistan, Tuvalu
  Uzbekistan
   
  Viimeksi muokattu: 01.04.2014 klo 18.35
 24. Bird Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokipojat
  122) Uzbekistan

  No niin, parin vuoden tauon jälkeen reissaillaan taas itsekin ties missä Jatkoajan lipun kera. Nyt poistuu siis listalta tämä ”Keski-Aasian helmi” eli Uzbekistan, ja ajattelin kymmenennen tämän ketjun valloitukseni (aiemmat Albania, Romania, Montenegro, Serbia, Kosovo, Makedonia, San Marino, Armenia ja Iran) kunniaksi vääntää tänne kunnon raportin, kun kerrankin netti toimii majapaikassa.

  Pari vuotta sitten Iranista tähän ketjuun spämmätessäni taisin lanseerata epähuomiossa käsitteen valtion yleinen häröilyaste. Tuumasin silloin, ettei Iran (toisin kuin ehkä yleisesti kuvitellaan) noussut siinä kovinkaan korkealle. Noh, nyt on sitten lopultakin päästy maahan, missä häröilymittari huutaa punaista ja lujaa!

  Noin viikko tässä on takana Uzbekistanin kiertelyä, ja kaikenlainen säätö ja sekoilu on leimannut vahvasti reissua. Juuri tänään päivällä täällä maan pääkaupungissa Tashkentissa miliisit pysäyttivät metrossa ja vaativat passia sekä viisumia nähtäväksi. Valehtelin toki, että ne ovat juuri nyt hotellin respassa ja näytin vain kopiot. Läpi meni koppalakeille.

  Oikeastaan tämä kaikki Uzbekistaniin liittyvä sekoilu alkoi jo viime talvena, kun hain viisumia tähän maahan. Ensin läheteltiin yhtä sun toista dokumenttia, että saatiin edes kutsukirje (LOI) aikaan. Lopulta sitten visahakemus ja LOI olivat perillä Uzbekistanin Riian-lähetystössä. Pari viikkoa siinä soiteltiin ja ihmeteltiin, kunnes kertoivat, että ei se passin postittaminen onnistu, vaan pitää tulla itse paikan päälle lähetystöön, jotta he voivat varmistua henkilöllisyydestä. Näinpä jouduttiin sitten Joensuusta käsin pikareissulle Latviaan - onneksi duunivuorot sai järjestelyä aika helposti ja ehti nähdä viisuminhakureissulla Dinamo Riian KHL-pelinkin.

  Uzbekistanin rajan ylitin sitten viime lauantaina kävellen Tadzikistanin Tursunzodasta. Ensimmäinen tehtävä oli täyttää tarkka selitys kaikesta mukana olevasta arvotavarasta ja rahoista. Tästä jo LOI:ta hakiessa vannotettiin, että yhtään ei auta bluffata, joten pakko se oli eritellä tarkkaan käteisvaratkin hengessä 1800 euroa ja 300 dollaria (täällä main on pakko olla pitkällä reissulla kunnon käteiskassa, kun kortit eivät kuitenkaan kelpaa). Itse tullitarkastus oli sitten kuitenkin yllättävän löysä: paikalliselta jengiltä laskettiin suunnilleen mukana olleet leivätkin, mutta EU-passilla pääsi kivasti jonon ohi, ja kamat vaan ajettiin läpivalaisulaitteen läpi. Rahoja ei siis laskettu, mutta samapa se, vaikka oisivat laskeneetkin, kun tiesin olla rehellinen.

  Rajalta sitten matka jatkui kohti Samarkandia, runsaan 400 kilometrin ja 8 tunnin taksimatkalla miliisien tarkistuspisteet tulivat tutuiksi. Yleensä toki vain passien vilauttaminen riitti, mutta yhdellä tiesululla komennettiin autosta kamojen kanssa ulos. Siinä oli jo sitten aika itkeäkö vai nauraa -fiilis, kun miliisi tenttasi reissun päämäärää ja kirjasi kaiken tuiki tärkeän informaation kuulakärkikynällä ruutupaperivihkoon. Ja ihan sama valvonta näytti kyllä koskevan paikallisiakin, pitäähän se valtion tietää, missä kansalaiset liikuvat!

  No, nyt sitten kun on täällä Uzbekistanissa pyörinyt jo edes vähän pidempään, niin on saanut huomata jämäkän linjan jatkuvan. Esimerkiksi rautatieasemille mennessä edessä on pari passien ja matkalippujen tarkistusta + toki tavaroiden läpivalaisu ja metallinpaljastin ennen kuin laiturille pääsee. Paikallinen VR ottaa myös selvästi tasoristeysonnettomuuksien ehkäisyn tosissaan, sillä pienimmissäkin maaseudun tasoristeyksessä on vähintään yksi mies huomioliivien kera varoittamassa kansalaisia ohi kulkevasta junasta!

  Kokonaan oma sekoilunsa on tämä paikallinen rahapolitiikka. Uzbekistanhan on käytännössä puhdas käteistalous, ja suurin yleisesti käytössä oleva seteli on 1 000 sumia. Wikipedian mukaan viime kesänä on otettu käyttöön 5 000 sumin seteli, mutta enpä ole sellaista vielä kädessäni saanut pitää. Virallisen kurssin mukaan eurolla saa noin 3 100 sumia, mutta miksipä vaihtaa pankissa, kun mustan pörssin kavereilta saa sumeja tiukasti tinkimällä euroa kohden melkein 4 000. Eli sadan euron vaihdolla saa käteensä tyypillisesti 380-390 setelin nipun! Ja tällä ”monopolirahalla” (yhden setelin arvo siis noin 0,26 euroa) täällä hoituu kaikki.

  En ihan täysin ymmärrä, mihin tämä homma edes perustuu. Inflaatio on täällä Uzbekistanissa kait jotain luokkaa 15%, liittyisikö eurojen ja dollarien kaipuu sitten jotenkin siihen? Mutta ainakin miliisi saisi nämä toisinaan jopa avoimesti muovikassien (täynnä sumeja) kanssa kulkevat rahanvaihtajat helposti siivottua kaduilta pois, jos haluaisi. Joka tapauksessa tämäkin homma on ihan ehtaa härövaltiotouhua. Muutaman kadulta vaihtamani setelipuntin olen laskenut tarkistusmielessä, ja aina niissä on ollut tasan se, mitä pitääkin. Sitten kun maksaa vaikka pari hotelliyötä muutamalla puntilla sumeja, niin eivät ne edes jaksa niitä enää laskea. Kait ihmiset vaan luottavat täällä toisiinsa, vaikka tämä koko rahahomma on ihan ihmeellistä sekoilua näin länsimaisen ihmisen silmin.

  Tässä nyt jotain tuntemuksia Uzbekistanista. Mainittakoon toki lisäksi, että maan tiet ovat suurelta osin aivan järkyttävässä kunnossa olevia kuoppapolkuja. Lehmiä, lampaita ja aaseja vilistää usein teillä autojen (Daewoo/Chevrolet on muuten ehdoton ykkösmerkki, niillä on oma tehdas täällä Uzbekistanissa!) seassa. Ja peltotyöt näyttävän hoituvan monelta osin ihan ihmisvoimalla. Ehtaa kehitysmaamenoa siis!

  Mutta se näistä, sitä saa, mitä tilaa – antoisaa ja avartavaa täällä on ollut matkailla. Uzbekistan on ehta härömaa, mutta toisaalta jo historiansa puolesta tosi mielenkiintoinen kohde. Lisäksi paikalliset ihmiset ovat keskimäärin todella ystävällisiä. Lopulta tuon miliisiarmeijankaan kanssa ei ole ollut mitään hankaluuksia, lähinnä niitäkin taitaa ihmetyttää se, että täällä jotain suomalaisia omatoimimatkailijoita pyörii. Hyvillä mielin siis jatketaan seikkailuja täällä Keski-Aasiassa.
   
 25. kiwipilot Jäsen

  Kiitos Bird mielenkiintoisesta raportista! Ja jos jaksat niin heitä vain lisää juttua stani -maista jos vain ehdit/jaksat.