Ei tästä Superligasta oikein edes tiedä mitä pitäisi ajatella. Paska idea ja toivottavasti ei koskaan toteudu. Kuinkahan tosissaan tätä edes suunnitellaan vai onko kyseessä jälleen vain seurojen keino nyhtää Uefalta rahaa?
Sen vain sanon, että pidemmän päälle nämä muoviset superliigat eivät kiinnosta ketään. Urheilu on kuitenkin urheilua ja sellaisena sen tulee pysyä.
Itse sanoisin, että tämä on/oli vääjäämätön lopputulos monien hehkuttamalle mestareiden liiga formaatille. Vaikka se toki on mahtava kilpailu, niin se on samalla tehnyt isommista vieläkin isompia ja kasvattanut eroa kärjen ja muiden välillä. Toki itsekin uskon, että tällaisilla superliiga suunnitelmilla pyritään vain kiristämään UEFA:lta parempia ehtoja, mutta toisaalta siinäkin on se, että sekin tie voi lopulta viedä hyvin paljon superliiga ehdotuksia muistuttavaan malliin.
Vaikka tämä voi olla siis vuosikymmenien päässä, niin en hämmästyisi, jos suurseurat saisivat pikkuhiljaa hivuttamalla UEFA:n mestareiden liigasta systeemin, jossa alkuperäinen ajatus on kadonnut ja ylimmällä tasolla pelaisi lähinnä kiinteitä joukkueita ja alemmalla tasolla sitten saattaisi olla karsintoja ja kilpailullisempaa meininkiä.
Tulevaisuuden UEFA european superleague voisi siis olla vaikka kolmen tason kilpailu (vähän mukailen UEFA nations leaguen ajatusta), jossa ylimmällä A tasolla 24 joukkuetta jakautuisi kahteen lohkoon ja lohkon sisällä pelattaisiin kahdesti kaikkia vastaan (22 peliä per joukkue). Kolme parasta molemmista lohkoista menisi pudoutuspeleihin (lohkovoittajat suoraan välieriin ja kakkoset ja kolmoset aloittaisivat puolivälieristä) ja molempien lohkojen huonoin tippuisi suoraan tasoa alemmas ja kaksi seuraavaksi huonointa karsisi. Nämä lohkojaot pyrittäisiin tekemään myös siten, että kansalliset rivalry pelit pyrittäisiin väistämään tässä kilpailussa. Tämä olisi kädenojennus kansallisille sarjoille, joihin nämä superleaguen joukkueet kanssa osallistuisivat/jäisivät. Eli superliigaa arkiviikolla ja kansallisia pelejä viikonloppuina.
UEFA european superleaguen toisella tasolla (B) pelaisi niin ikään 24 joukkuetta ja nämäkin jakautuisivat kahteen 12 joukkueen lohkoon. Pelaavat samalla tavalla kuin ylhäällä. Lohkovoittajat suoraan ylös ja molempien lohkojen neljä seuraavaksi parasta karsisivat paikasta ylhäällä. Kummastakin lohkosta kuusi parasta säilyttäisi paikkansa automaattisesti järjestelmässä, joko tällä tasolla tai tasoa ylempänä, nousujen myötä. Myös ylempää tälle tasolle tipahtaneet joukkueet aloittaisivat automaattisesti tällä tasolla seuraavan kautensa. Tämä olisi ikäänkuin turvaverkko Euroopan suurseuroille. Lohkojen kuusi heikointa tippuu rakenteesta pois ja heidän tilalleen tulee kolmannelta tasolta (C) parhaat joukkueet seuraavaksi kaudeksi tänne kokeilemaan.
UEFA european superleaguen kolmannella tasolla (C) pelaisi sitten 48 joukkuetta ja nämä jakautuisivat neljään 12 joukkueen lohkoon. Pelit samalla tavalla, kuin ylemmissä ja kaikki lohkovoittajat pääsisivät seuraavalle kaudelle B tasolle ja lohkojen neljä seuraavaksi parasta (yhteensä 16 joukkuetta) karsisi lopuista kahdeksasta paikasta ylhäällä. Tämä C taso siis muistuttaisi eniten nykyisiä Mestareiden liigaa ja Eurooppa liigaa, koska tähän tultaisiin sitten edellisten kausien kansallisten sarjojen sijoitusten perusteella.
Tässä kokonaisuudessa voisi olla myös joku rajoitus, että järjestelmässä saa olla maksimissaan vaikka kuusi joukkuetta, per maa. Eli jos vaikka englatilaisilla on jo kuusi joukkuetta tasoilla A ja B, niin heiltä ei joukkuetta tule C tasolta karsimaan, ennenkuin yksi on tipahtanut ylempää pois kyydistä.
Edit. jos C tasolle ei riittäisi tarpeeksi "isoja" seuroja, jotka kykenisivät kansallisten kilpailujen rinnalla vetämään Europelejä toistakymmentä kaudessa, niin C taso voidaan jakaa myös kahdeksaan lohkoon, joissa kuissakin pelaisi kuusi joukkuetta. Lohko ykköset suoraan B tasolle seuraavaksi kaudeksi ja lohkokakkoset (kahdeksan joukkkuetta) karsisivat lopuista neljästä paikasta ylhäällä. Täten europelejä ja matkustelua tulisi vain 10 pelin (+mahdolliset karsinnat ylös) verran, kansallisen kilpailun rinnalla.
Viimeksi muokattu: