Minusta tuntuu että täällä ollaan nyt vähän sivuraiteilla keskustelussa. Eihän jääkiekossa ole mitään kvanttitasolla havaittavaa satunnaisuutta, vaan satunnaisuus kumpuaa lähinnä siitä, että tietomme ja ymmärryksemme on rajallinen. Sinällään jääkiekkohan on hyvin determinististä toimintaa. Emme vain koskaan voi havaita sen lainalaisuuksia tarkasti, emmekä tarkkailla yhtäaikaisesti kaikkea peliin liittyvää esim. molekyylitasolla. Siinä kontekstissa kun täällä puhutaan sattumasta, olen Dieselin kanssa osin eri mieltä, ja väitän lopputuloksen ratkeavan joukkueiden suorituksen ja sattuman yhteisvaikutuksesta. Täyttä puppua on väittää sattumien hyödyttävän molempia 50-50 suhteessa yhdessä ottelussa.
Esim. maalivahdin torjuntatyöskentely perustunee siihen, että tietyissä tilanteissa kannattaa peittää tiettyjä alueita, sillä tällöin suurella todennäköisyydellä kiekon saa torjuttua. Ikinä maalivahti ei voi kuitenkaan reaktiohetkellä olla varma, että vetäjä ampuu juuri tälle alueelle. Tiettyjen alueiden peittäminen on silti ns. "hyvä veto". Laukojakaan ei voi tietää miten juuri kyseenalainen maalivahti reagoi juuri tietyssä tilanteessa. Hän voi tietää vain, miten maalivahdit (ehkä jopa miten juuri tämä maalivahti) yleensä reagoivat vastaavissa tilanteissa. Tällöin laukojan puolesta on "hyvä veto" yrittää jotain, mikä menee hyvällä prosentilla maaliin.
Otetaan esimerkki: Laukoja A vetää onnistuneen laukauksen alueelle, joka parhaassa torjunta-asennossa jää peittämättä ja jolla on laukauspäätöstä tehdessä hänen näkökulmastaan (ja meidän muiden) 99% todennäköisyys mennä maaliin. Kuitenkin maalivahti B reagoi laukaukseen väärin: Sen sijaan että hän reagoisi kuten harjoituksissa on treenattu, eli tässä kuvitteellisessa tilanteessa peittäisi tavalla, jolla tuosta sektorista tulevista vedoista hanskaan tarttuisi 98%, hän asettautuukin tavalla, jolla vedoista jäisi kiinni vain 70%. Kuitenkin, tällä tavalla väärin pelatessaan, hän tulee omasta näkökulmastaan täysin onnekkaasti peittäneeksi juuri sen kulman johon veto suuntautuu. Kuitenkin voidaan sanoa vetäjän pelanneen tilanteen hyvin, ja maalivahdin huonosti. Kummallakaan ei ole tietoa toimintapäätöstä tehdessään siitä, mitä toinen varmuudella tarkalleen tekee. Niinpä on puhdasta jälkiviisastelua väittää tilanteessa torjunnan olleen parempi kuin laukauksen. Tämä esimerkki on rautalankamallinen osoitus siitä, että lopputulos ei sanele toiminnan paremmuutta, esim. tilanteessa Riksman vs. Hentunen.
Diesel menee mielestäni metsään siinä, että hän sekoittaa samanarvoisiksi pienet sattumat, joissa ensinnäkin vaikutus on minimaalinen ja toiseksi esiintymistaajuus ottelussa on valtava, ja enemmän peliin vaikuttavat sattumat, joita ei yhdessä ottelussa ole "miljoonia". Eikä tällaisen tarvitse olla mikään vatsatautiepidemia. Joukkueen hyvyyttä voi toki olla esim. se, miten elinvoimainen sen pelitapa on suhteessa esim. huonoon jäähän, otteluruuhkaan, vastustajien erilaisiin pelitapoihin jne. Yleisesti urheilijoilta kuultu kommentti esim. huonon jään suhteen on, että "se on sama kaikille, eli ei ole vaikutusta". Loogisesti täysin kestämätön kommentti. Kahden erilaisilla vahvuuksilla pelaavan joukkueen voimasuhteita saattaa esim. jään huono kunto heilauttaa suuresti toisen jengin eduksi. Joku toinen, kokonaisvaikutukseltaan vastaavankaltainen seikka saattaisi puolestaan suosia jään huonosta kunnosta kärsivää joukkuetta.