Edelleenkin globalisaation myötä oletan todella monella suomalaisella olevan perhettä Australiassa, Japanissa, Meksikossa jne. Toki he ovat sopeutuneet etäisyyden mukaanaan tuomiin haasteisiin alusta lähtien, mutta kun tuossa itärajalla on jo kilometrien korkuinen henkinen rautaesirippu, kyllähän nykymaailmassa ihmisten pitäisi valita selkeästi lännen ja Venäjän välillä.
Haluat siis, että Venäjä ei muutu.
Kunpa ihmiset ymmärtäisivät, että asiat eivät tapahdu hetkessä. 50 vuottakin on lyhyt aika kulttuuriseen muutokseen, mutta silti muutos tulee, kun sitä vain ruokitaan. Mitä enemmän Venäjä saa läntisiä vaikutteita ja mitä avoimemmin siihen suhtaudutaan, sitä nopeammin se muuttuu.
Tällä hetkellä venäläisistä osaa englantia pientäkin pienempi joukko. Silti nuoremmissa ikäluokissa länsimielisyys on selvästi yleisempää kuin täydessä pimeydessä elävien vanhempien ihmisten keskuudessa.
Venäjä on mahdollisesti Suomen naapuri 100 vuodenkin päästä. Olisi mukavaa, että se olisi silloin Suomelle myönteinen mahdollisuus eikä kielteinen uhka.
Puheet siitä, että Venäjä on jotain ehdottoman pysyvää ilman mahdollisuutta muutokseen, ovat pelkkää höpötystä. Mikä tahansa suljettu järjestelmä muuttuu, kun se altistetaan ulkoisille vaikutteille. Tämä koskee yhtä lailla tiukkarajaisia uskonnollisia ryhmittymiä kuin valtioitakin.
Venäjän kehityksen ja politiikan taustalla vaikuttaa voimakkaasti maan kulttuurinen eristäytyneisyys. Jos Venäjän vinoutunut kulttuuri tahdotaan murtaa, siihen ei auta yhteyksien katkaiseminen vaan yhteyksien vaaliminen.
En myöskään edelleenkään ymmärrä, miksi suhtaudut kovin suopeasti venäläisten maahanmuuttoon Suomeen (he muodostavat merkittävän osan maahanmuuttajista), mutta samaan aikaan tahdot hävittää koko valtiolta muutoksen mahdollisuuden. Ihan samoja venäläisiä Suomeen tulevat venäläiset maahanmuuttajat ovat kuin muutkin venäläiset.