Israel vs. Palestiina – aina sattuu ja tapahtuu

  • 428 983
  • 3 487

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Epäilemättä, mutta toimintakykyisellä Palestiinan hallinnolla olisi mahdollisuus näyttää, että se todella pystyy valvomaan aluettaan ja kukistamaan tuollaiset voimat. Ellei se niin tee niin seuraa uusi miehitys, jolloin hyvin keskeinen perustelu menettäisi merkityksensä palestiinalaisten kannalta ja Israelin kansainvälinen asema vahvistuisi. Nythän siirtokunnat jatkuvasti lisääntyvät Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa ja Israelissa on hyvin vaikutusvaltaisia voimia, jotka haluavat avoimesti rakentaa Raamatun alueisiin perustuvan suur-Israelin.

Vaikka ymmärrän Israelin tavan toimia niin tässä kohdin jaan kyllä mielipiteesi. Tulevaisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää on mielestäni se, että ensinnä lopetetaan uusien siirtokuntien rakentaminen ja tämän jälkeen aloitetaan neuvottelut siitä mitä olemassa oleville - laittomille - siirtokunnille tulisi tehdä. Tällä hetkellä tilanne on se, että ei ole olemassa toimivaa palestiinalaista hallintoa ja tämä tilanne osaltaan ruokkii väkivaltaa, yhdistettynä muihin tässä ketjussa esille nostettuihin molemminpuolisiin asioihin. Mikäli toimiva palestiinalaishallinto ei kykene palauttamaan järjestystä alueelleen, mikäli se antaa väkivallan jatkoa, tällöin Israelin asema kansainvälisillä kentillä vahvistuisi olennaisella tavalla. Israel on kuitenkin alueellisesti selkäesti voimakkain valtio ja ainoa ydinasevalta, joten tämä huomioiden nähdäkseni sillä olisi varaa niin halutessaan tehdä pienoisia myönnytyksiä ja jos ne eivät tuota hedelmää, tehdä siitä omat johtopäätöksensä. Enkä edellisellä tarkoita sitä, että palestiinalaiset olisivat syyttömiä - he ovat olennaisella tapaa vastuussa tapahtumista mutta Israelin olisi nähdäkseni mahdollista toteuttaa tietyissä tapauksissa myös toisenlaista politiikkaa tai ainakin katsoa kantaako sellainen hedelmää.

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...

Mutta siis, niin kauan kun Hamas ampuu raketteja Israeliin, niin siinähän sitten ottavat vastaan Israelin kostoiskut. Oma vika.

Minä en ainakaan usko pätkääkään, että Hamas pyrkisi mihinkään rauhaan ja he varmasti tietävät, että iskut Gazaan jatkuvat ja rauhaa ei tule niin kauan, kuin jatkavat raketti-iskujaan.

Rauha, pysyvä sellainen, olisi Hamasille kuolinisku ja se menettäisi oman olemassaolonsa merkityksen.

Hamasin pyrkimys on hävittää juutalaiset ja tuhota Israelin valtio, miksi he siis koskaan lopettaisivat iskujaan.

Toistaiseksi pahimmalta on vältytty, Israel on onnistunut suhteellisen hyvin estämään raskaiden aseiden siirtymisen Hamasin haltuun. Toisekseen Hamasin porukasta suurin osa kouluttamatonta militiaa. Siinä vaiheessa, kun saavat jotain tehokkaampaa apuvälinettä kuin nämä raketit ja asiansa osaavaa sotilashenkilöstöä, niin Israelin siviiliväestön tappioiden määrä tulee nousemaan kymmenkertaisesti.
 

Nebula

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Crosbyn Pingviinit ja Lindrosin Flyers
Siinä vaiheessa, kun saavat jotain tehokkaampaa apuvälinettä kuin nämä raketit ja asiansa osaavaa sotilashenkilöstöä, niin Israelin siviiliväestön tappioiden määrä tulee nousemaan kymmenkertaisesti.

Toivotaan, että jos, eikä kun. Nimittäin, siinä vaiheessa jos Israelilaisia alkaa kuolla moninkertaisesti ja aineellisten vahinkojen määrä lisääntymään, saattaa alkaa Gazassa tulla 1000 uhria päivässä ja se ei ole enää kenenkään etu. Toisaalta, mitenkähän suuri todennäköisyys sille on, että Hamasiin kukaan ammattisotilas haluaa mennä tai valtio alkaa noin voimakkaasti tukemaan?

Moisen tuen tullessa julki voi kyseinen valtio itsekin joutua maalitauluksi.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Husulta melko tutut ripulit, ehkä ramadanin takia:

Kauanko maailma on velkaa Israelille? abdirahimhussein

Linkki Uusi Suomi-blogiin.

Nätisti Husu taas jättää tahallaan tai tyhmyyttään tiettyjä juttuja kertomatta. Vaikka sen, että juutalaisia taisteli myös Suomen riveissä, muistaakseeni parisenkymmentä kuoli Husu-logiikkaa käyttäen, Saksan puolesta taistellen.

Suomi joutui tekemään vaikeita päätöksiä itsenäisyytensä eteen. Siihen kuului valitettavasti liittoutuneiden nappulaleikkien takia sotilaallisen tuen vastaanotto saksalaisilta. Ideologisella puolella Hitler löysi kavereita Husun uskontovereista, tarkoituksena tappaa viimeinenkin juutalainen maan kamaralta. Tätä ei tietenkään Husun tekstistä löydy.

Tässä vielä kuvalinkissä tuttu tervehdys Husun kavereilta, jotka maksavat hintaa Euroopan virheestä:

http://tundratabloids.com/wp-content/uploads/2012/01/PALESTINIAN-NAZIS.jpg
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Husulta melko tutut ripulit, ehkä ramadanin takia:...

Aika kova väite, kun Husu arvelee, että näiden kahden lähetystyöntekijöidenkin kuolema Afganistanissa "olisi ollut vältettävissä" ja syy on Suomen NATO-intoilu. Kuulemma pääministerimmekin Nato-myönteisyys on jo kaikkien tiedossa maailmalla.
 

alias

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Aika kova väite, kun Husu arvelee, että näiden kahden lähetystyöntekijöidenkin kuolema Afganistanissa "olisi ollut vältettävissä" ja syy on Suomen NATO-intoilu. Kuulemma pääministerimmekin Nato-myönteisyys on jo kaikkien tiedossa maailmalla.

Sama pisti silmään itsellänikin. Totuus lienee etteivät nämä suomalaiset ampuneet (islam?)terroristit tiedä Suomesta hevon persettä. Tavoitteena lienee vaan terrorisoida summamutikassa kaikkia ulkomaalaisia, jotta nämä häipyisivät maasta asap. Tämän on todennut mm Pekka Haavisto.

Luulisi nyt p..kele että nämä "maltilliset" uskonveljet edes tuomitsisivat selkeästi tällaiset terroriteot. Mutta aika hiljaista on sillä sektorilla. Mistähän se kertoo?
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...
Luulisi nyt p..kele että nämä "maltilliset" uskonveljet edes tuomitsisivat selkeästi tällaiset terroriteot. Mutta aika hiljaista on sillä sektorilla. Mistähän se kertoo?

Tämä on hyvä huomio.

Tälläkin kertaa kyllä pidettiin näitä kuolemia "valitettavina", mutta samaan hengenvetoon kerrottiin syyllisen olevan jossain muualla, eli täällä kotoisessa Suomessa.

Se täytyy sanoa, että Nato-kortin vetäminen tässä yhteydessä oli täysin naurettavaa, kuinkakohan moni autoa kohtaan tulittaneista terroristeista on koskaan kuullutkaan Suomesta...
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Nyt on sitten Gazan ainoa voimalaitoskin pommitettu Israelin toimesta toimintakyvyttömäksi. Olisikohan Hamasin aika taas pikku hiljaa lopettaa tuo säälittävä pyristely ja vetäytyä tulitauolle? Ainakin joksikin aikaa?

T: Tel Avivissa oleskeleva eikä kiinnostaisi enää herätä klo 2:30 yöllä ilmahälytykseen.
 
Viimeksi muokattu:

alias

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ovatko kaikki palstan kristityt tuominneet selkeästi Sabran ja Shatilan joukkomurhan, Ugandan homoseksuaalien elävältä polttamisen ja Fallujan 10 000 siviilin teurastuksen? Jos ei, niin mistä se kertoo?

Missä siis menee se raja, jossa ihmisten tulee tuntea olevansa osavastuussa/selitysvastuussa toisten teoista? Onko esimerkiksi suomalaisen tapakristityn otettava vastuu yllä mainituista teoista/tuomittava ne selkeästi?

Tarkoitin maltillisen islamin ääntä yleisesti. Eli koska astuvat julkisesti esiin maltilliset imaamit, ja tuomitsevat islamilaisen terrorin? Imaamihan on kaikki kaikessa islamilaisessa kulttuurissa. Mieleeni muistuu tasan yksi tapaus jossa imaami (nimeä en muista) on julkisesti astunut esiin ja tuominnut terrorismin. Vaikea on välttyä tulkinnalta, että terrorismilla on melko laaja hiljainen hyväksyntä näissä uskonnollisissa piireissä.

Googletin tämän Sabran ja Shatilan tapauksen. Itse tuomitsen sen jyrkästi ja olisin hyvin hämmästynyt, mikäli maltillisten kristittyjen uskontokuntien johtajat eivät sitä tuomitsisi/tuolloin (1982) tuominneet. Lähteiden mukaan verilöyly herätti ankaraa arvostelua maailmalla, jopa Israelin sisällä, jonka väitetään olleen verilöylyn takana, ainakin epäsuorasti.

Olen varma että kaikki vakavasti otettavat kristityt uskontokunnat, tuomitsevat homoseksuaalien kuolemanrangaistukset (islamilaisista en ole varma).

"Fallujan 10.000 siviilin teurastus" ei suoranaisesti liity uskontoon, vaan USA sotatoimiin Irakissa. Tässäkin voi olla hieman liian yksioikoinen ja propagada väritteinen tulkinta, että USA vain meni ja teurasti 10.000 siviiliä. Siellä oli kuitenkin sotatila ja ankaraa vastarintaa tekevä vihollinen. En kuitenkaan väitä että USAn toimet ovat aina hyväksyttävissä, Irakin sodassa tapahtui lukuisia ylilyöntejä.
 

alias

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Yhtä yksioikoista on tulkita esim. palestiinalaisten teot pelkästään uskonnollisesti motivoituneiksi ja vaatia esimerkiksi suomalaisia islaminuskoisia pyytämään niitä anteeksi tai tuomitsemaan ne...

Kyllä näissä käsitääkseni uskonnolliset seikat ovat jo alunperinkin olleet melko suuressa roolissa. Toki siihen varmasti liittyy montaa muutakin.

Tuskin mikään muslimivaltio, muslimiyhteisö tai edes yksittäinen muslimi tulee koskaan tuomitsemaan palestiinalaista terroria, enkä sitä näiltä odotakaan. Koska, kuten tiedettyä, tilanne tässä selkkauksessa on melko monimutkainen ja kimurantti. Sensijaan odottaisin maltillisen islamin tuomitsevan edes islamin nimissä tehdyt erilaiset iskut humanitäärisiä avustustyöntekijöitä, naisia ja tyttöja, krisittyjen yhteisöjä afrikassa sekä eurooppalaisia kaupunkeja vastaan. Kovin on vain hiljaista tälläkin sektorilla.
 
Viimeksi muokattu:

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Vaikka ymmärrän Israelin tavan toimia niin tässä kohdin jaan kyllä mielipiteesi. Tulevaisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää on mielestäni se, että ensinnä lopetetaan uusien siirtokuntien rakentaminen ja tämän jälkeen aloitetaan neuvottelut siitä mitä olemassa oleville - laittomille - siirtokunnille tulisi tehdä. Tällä hetkellä tilanne on se, että ei ole olemassa toimivaa palestiinalaista hallintoa ja tämä tilanne osaltaan ruokkii väkivaltaa, yhdistettynä muihin tässä ketjussa esille nostettuihin molemminpuolisiin asioihin.

Milestäni YK on tässäkin asiassa toimimaton laitos. Reaalisesti ei olisi ikinä pitänyt luvata kahta valtiota noin pienelle alueelle. Nyt kun Israel on näin äärimmäisen vahva kuin mitä se on, niin mielestäni ollaan aivan turhaan hirttäydytty kahden valtion malliin. Nyt on aivan selvää, että esimerkiksi itä-Jerusalemista juutalaiset eivät suostu enään antamaan palaakaan saatikka nyt niin paljoa mitä arabit haluavat. On myös käytännössä aivan mahdotonta, että Israel suostuisi vetäytymään länsirannan niiltä osilta mitä se hallitsee mm vesivarantojen hallinnan vuoksi. Arabienhan tiedetään yrittäneen kääntää Jordan-joen virtausta aikanaan (yritys toki loppui viimeistään Golanin liittämiseen Israeliin (vaikka YK ei tunnusta Golanin liittämistä, niin se on de facto Israelin osa)), joten Israel pitää varmuudella vesivarannon hallussaan ja siihen se tarvitsee alueita länsirannasta. Länsiranta on muuten hepreaksi Juudea ja Samarea, koska niillä alueilla länsiranta on. Arvatkaapa haluavatko uskovat juutalaiset hallintaansa koko Juudean ja Samarean tai olisiko poliittinen itsemurha pääministerille vetäytyä Juudean alueen siirtokunnista?

Maailman ja arabien pitäisi tunnustaa faktat. Kahden valtion ratkaisulle oli pieni ikkuna 1940-luvun lopussa. Kun arabit eivät siihen silloin suostuneet, niin aika on ajanut sen mallin ohi. Arabit pitäisi saada tunnustamaan tämä, lopettaa terrorismi ja mieluiten muuttaa jonnekin kauas. Konfliktin pitkittäminen ei kuitenkaan tule tuomaan arabeille omaa valtiota limittäin Israelin kanssa. Israel ei halua kaikien sotien ja terrorismin jälkeen antaa periksi ennen kuin saa sodista ja kärsimyksistä palkinnoksi kaiken maan minkä se haluaa - ja ydinasevaltiona sen ei tarvitse antaa periksi ennen kuin on itse tyytyväinen. En näe mitään järkeä pitkittää konfliktia antamalla arabeille väärää toivoa.

Ei arabien tilanne kuitenkaan ole mahdoton. Maailmassa on yli 20 arabimaata mihin muuttaa ja luultavasti osa pääsisi jenkkeihin, Kanadaan, Australiaan, Eurooppaan. Eivät suomalaisetkaan enään mene Karjalan rajalle ampumaan raketteja Pietariin päin. Mennyt on mennyttä, eikä sillä ole väliä kuka oli milloinkin oikeassa ja kuka väärässä. Heidän olisi jo aika todeta reaaliteetit, heittää hyvästit idealle Palestiinasta ja jatkaa elämäänsä keskittyen elintason nostamiseen.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Milestäni YK on tässäkin asiassa toimimaton laitos...

Sori pieni ot, mutta minun mielestäni YK on ulko- ja turvallisuuspoliittisessa mielessä osoittautunut täydelliseksi flopiksi ja se tullaan tuomitsemaan tulevassa (poliittisessa) historiankirjoituksessa sellaiseksi, siitä olen ihan varma.

Osin taustalla on turvallisuusneuvoston säädökset ja suurvaltojen veto-oikeus, joka maailman polarisoitumisen takia on luonnollisesti tuomittu aina epäonnistuneeksi kokeiluksi.

Nähdäkseni YK:n pienet onnistumiset harjoittamassaan turvallisuuspolitiikassa eivät riitä korvaamaan laitoksen surkean hidasta ja tehotonta päätöksentekoprosessia.

Onkin jotenkin kuvaavaa, että kaiken maailman diktaattorit ja roistovaltiot huutavat aina ensimmäisenä YK:ta apuun, hehän ovat ensimmäisiä jotka tietävät, ettei päätöksiä saada kunnolla tehtyä, vaan asiat jäävät jumittamaan viimeistään turvallisuusneuvoston kokouksiin.

Sen sijaan monella muulla sektorilla YK on onnistunut, näitä maailman ruoka- ja kulttuuriohjelmia ei ainakaan kokonaisuutena voi tuomita huonoiksi asioiksi.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...
Eli ei rauhaa näköpiirissä.

(linkki IS)

Niin, on jokseenkin selvää, että vaikka koko Israelin johto luovuttaisi kaikki aseensa pois, polttaisi varuskuntansa ja konttaisi Gazaan pyytämään anteeksi kaikilta palestiinalaisilta, niin eihän Hamas sotatoimia lopeta, vaan entisestään kiihdyttäisi niitä.

Hehän olisivat tuolloin askeleen lähempänä tavoitettaan Lähi-Idässä, joka ei suinkaan ole rauha&harmoninen yhteiselo, vaan Israelin ja juutalaisten joukkotuho ja hävittäminen.

Hamas ei ole yhtä kuin Palestiinan kansa, mutta he ovat ikään kuin tuon kansan edustajia. Hamasin kannatuskaan tuskin on ihan tilastojen kaltaista, uskon pelon ilmapiirin olevan vahva palestiinalaisalueilla.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Hamas ei ole yhtä kuin Palestiinan kansa, mutta he ovat ikään kuin tuon kansan edustajia. Hamasin kannatuskaan tuskin on ihan tilastojen kaltaista, uskon pelon ilmapiirin olevan vahva palestiinalaisalueilla.

Veikkaan, että Hamasin kannatuksen muodostuvan hiukan samalla tavalla kuinka separatistien kannatus muodostui Ukrainan itäosien "kansanäänestyksissä". Tulos on hyvä mutta pelko saneli hyvin pitkälti sen kuinka äänestettiin vastustajien pysytellessä samalla kotosalla, tähän tietty yhdistetään huomattava vaalivilppi ja muut rikolliset toimet. Uskoisin kuitenkin, että tosiasiassa Hamasin kannatus on oikeastikin suurempi mitä separatistien todellinen kannatus on mutta ei hamasinkaan kannatus sillä tasolla ole mitä virallisesti kerrotaan - pelko ja muut tekijät vaikuttavat paljolti siihen kuinka ihmiset äänestävät tai ketä he kertovat kannattavansa.

vlad.
 

alias

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Keskustelu laajennetusta syyllisyystaakasta junnaa paikallaan. Eli edelleenkin odotat, että joka kerta kuin lähi-idässä tapahtuu jotain terroria, pitää esimerkiksi suomalaisten tataarien yhteisön jonkinlaisten henkisten johtajien (en edes tiedä onko sellaisia) antaa tuomionsa tapauksesta? Tämä on aivan yhtä mieletöntä kuin pyytää perussuomalaisia irtisanoutumaan natsien rikoksista sillä perusteella, että kansallisuusaate osa molempia poliittisia liikkeitä.

Monet muslimiyhteisöt ovat toki tuominneet terrorin yleisellä tasolla selvin sanoin ja se riittää minulle. En ymmärrä miksi heiltä pitäisi olla vaatimassa joka käänteessä jotain katumusharjoituksia asioissa, jotka eivät liity heihin minkään vertaa.

Toki voidaan keskustella yleisellä tasolla siitä, mikä on uskontojen (maltillisen) opettaminen looginen yhteys mahdolliseen uskonnolliseen radikalismiin ja siitä seuraavaan irrationaalisen käyttäytymiseen.

Vetelet kovin suoria ja yksityiskohtaisa johtopäätöksiä kirjoituksistani. En odota mitään syyllisyyttä, vaan selvä ideologista irtisanoutumista mielivaltaisista hirmuteoista, jotka joku tekee vedoten samaan ideologiaan.

Odotan siis sitä, että kun taas jossain (ei siis välttämättä lähi-idässä) tapahtuu islamin nimissä joku täysin brutaali ja järjetön veriteko, niin myös islamilaisesta yhteisöstä joku jostain päin maailmaa osallistuisi siitä syntyvään keskusteluun ja sanoutuisi jyrkästi tästä irti. Kun näin ei tapahdu, vaan ollaan hiljaa, niin syntyy helposti kuva että tämä hyväksytään. Enkä puhu nyt mistään suomen tataareista, joiden pitäsi suomalaisille perustella jotain, vaan ihan globaalista islam- yhteisöstä. Läntisessä mediassa islam on valitettavasti esillä lähinnä terrorin ja veritekojen kautta, vaikka läntisissä maissa asuu runsaasti ns. maltillisia muslimeja. Luulisi oman uskonnon julkisuuskuvan kiinnostavan, jos rauhan ja suvaitsevaisuuden asialla ollaan.

Kuten sanoin muistan yhden eurooppalaisen, vai oliko peräti lähi-idästä, imaamin suorittaman selkeän ulostulon jotain brutaalia terroritekoa vastaan. Mutta hyvä jos monet yhteisöt ovat terrorin tuominneet "yleisellä tasolla". Vielä parempaa olisi että suoraan tuomittaisiin joku raaka ja järjetön teko, jollaisia varmasti tullaan taas lähitulevaisuudessa tekemään koraaniin vedoten. Valmiita esimerkkejä löytyy vaikkapa Nigeriasta.

Viimeistä pointtiasi en valitettavasti oikein sisäistänyt.

Mutta kuten kuten totesit, ehkäpä tämä meidän välinen mielipiteenvaihto ei enää tästä etene.
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
...Arabit pitäisi saada tunnustamaan tämä, lopettaa terrorismi ja mieluiten muuttaa jonnekin kauas.
Aika moni konflikti ratkeaisi sillä, jos heikompi pakotettaisiin muuttamaan. Aina silloin tällöin näin on myös käynyt. Väärin se on kuitenkin aina.

Neuvostoliitto pakotti paljon ihmisiä muuttamaan pois kotiseuduiltaan - se oli väärin. Eurooppalaiset siirtolaiset ajoivat alkuperäiset amerikkalaiset reservaatteihin - väärin tehty. Jo muinaiset roomalaiset ajoivat kokonaisia kansoja pois historiallisilta asuinseuduiltaan...

Tietenkin jos joku vääryys on jo tehty, niin on kyseenalaista kuinka pitkään sen korjaamista voi vaatia. Ihan käytännön syistä en enää vaatisi Karjalan palauttamista, vaikka se olisi muodollisesti oikein. En myöskään vaadi Israelin vetäytymistä vuoden 1947 rajoille. Mutta niin pitkään kuin vääryyksiä ei ole vielä ehditty tehdä, niiden toteuttamista ei saa ainakaan edistää.

Palestiinalaisten ei tulisi joutua muuttamaan yhtään minnekään. Alueet ovat heidän historiallista kotimaataan. Palestiinalaisen kotimaa on Palestiina - ei Syyria, Irak tai Marokko. Bethlehemiläisen koti on Bethlehem - uskonnosta riippumatta - ja siellä hänellä tulee olla oikeus asua. Ja tietenkin aivan samalla tavalla israelilaisilla on oikeus asua nykyisen israelin alueella.

Mikä tahansa ratkaisu konfliktille keksitäänkin (joskus kaukana tulevaisuudessa) sen täytyy sisältää sellainen elementti, missä suurin osa ihmisistä saa elää juuri siellä missä nytkin.
 

sidney

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans,KalPa sekä HIFK
Aika moni konflikti ratkeaisi sillä, jos heikompi pakotettaisiin muuttamaan. Aina silloin tällöin näin on myös käynyt. Väärin se on kuitenkin aina.

.

Olkoonkin väärin, mutta ah se tekisi varmasti niin hyvää viettää muutama vuosi Siperian perukoilla rapsakoissa pakkasissa. Pelkissä kauhtanoissaan. Luultavasti tekisi etelän kuumalle verelle hyvää. Osapuolesta riippumatta
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Aika moni konflikti ratkeaisi sillä, jos heikompi pakotettaisiin muuttamaan. Aina silloin tällöin näin on myös käynyt. Väärin se on kuitenkin aina.

Moraalisesti yleisellä tasolla näin tottakai on. Toisaalta konfliktin lopettaminen lopettaisi väkivaltaiset kuolemat. Reaalisesti konflikti ei lopu niin kauan kun arabit havittelevat Palestiinan valtiota limittäin Israelin kanssa. He eivät kuitenkaan tule sitä koskaan saamaan. Eli pitääkö konfliktin jatkua ikuisesti? Eikö olisi kuitenkin astetta pienempi paha jatkaa elämää arabeina jossakin ystävällismielisessä arabimaassa kuin kärsiä vuodesta toiseen väkivaltaa ja elämää ilman minkäänlaista tulevaisuuden toivoa? Vaikka Israelin tämän hetkinen politiikka on iso este kahden valtion synnylle, niin Arabit ovat kuitenkin ehkä suurin syypää konfliktin alkuperäiseen syntymiseen kieltäydyttyään alunperin hyväksymästä Israelin valtiota ja hyökättyään sen kimppuun. Miksi heidän on niin vaikeaa hyväksyä kohtaloa, minkä he alunperin halusivat tulevan toisen osapuolen kohtaloksi? Moraalista en tiedä, mutta joku karmaan uskova voisi väittää arabien saaneen mitä halusivat juutalaisille antaa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Moraalista en tiedä, mutta joku karmaan uskova voisi väittää arabien saaneen mitä halusivat juutalaisille antaa.
Jos iipot alkaisi Hamasin linjalle ja räiskiä summittaisesti kaikella voimallaan, niin uhrit laskettaisiin vähintään sadoissa elli tuhansissa per päivä.

Tulin kaivaneeksi tiedon siitä, kuinka paljon väkeä Gazassa on 1,8 miljoonaa (1,65 vuonna 2011 eli nopiaa lisääntyvät), kun pinta-ala on 360km² niin asukastiheydeksi saadaan massiiviset 5000 per neliökilometri. Vastaava luku on Helsingissä 2826 as/km². Noin tiehään asutulla alueella kaikenlainenen sotilastoiminta on kuin norsu rymistelisi posliinikaupassa.

Israel ei lopeta ennen kuin raketit lakkaa lentämästä ja Hamas ei lopeta koska lööpeissä pysyminen vaatii sitä. Lööpit ts media on tämän kponfliktin tärkein sotatanner, minun mielestä. Hamasin yksipuolinen tulitus ei ylitä uutiskynnystä juuri missään...

No joo, jossain vaiheessa poliittinen paine ja suuren yleisön puutuminen tuottaa tulitauon. Muutaman vuoden kuluttua huomma alkaa uudestaan. Ainoa asia mitä voi jännittää on Hamasin seuraava metodi. Itsemurhapommittajat on jo käytetty, joten olisiko kehittyneemmät ohjukset ohjailujärjestelmällä jo piirrustuspöydällä?
 
Tämä on useiden kiihkouskovaisten syöttämä propagandistinen ajatus ajatus konfliktin toisen osapuolen perisynnistä ja juurtuneesta pahuudesta, jolla yritetään pestä valkoiseksi silmitön siviilien joukkomurha.

Sama kiihkouskovaisuus on yksi suurimpia syitä, miksi tätä konfliktia ei ole saatu ratkaistua eikä tulla ratkaisemaankaan.
Olikohan tuo nyt Martti Ahtisaari, joka yhdessä haastattelussa harmitteli Israel-Palestiina -konfliktia todeten, että kiistan suurin tragedia on sen yksinkertaisuus. Ratkaisu olisi helppo toteuttaa tuolla kahden valtion mallilla, johon kiistan jokainen osapuoli on enemmän tai vähemmän suostunut - ainakin retoriikan asteella.

Vaan kun se uskonto. Palestiinalaiset ovat jakamisen kannalla, mutta Israel ei tule siihen ikinä suostumaan. Ei vähiten sen takia, että maan fundamentalistisella siivellä on ikävähkö kuristusote päättäjistä. Jos tuo ortodoksijuutalaisten kilipääjoukko päättä heittäytyä poikkiteloin, niin se jos mikä tulee olemaan Israelin turmio, ei Hamasin rakettituli.

Israelin taktiikka on selvä: siirtokuntia laajennetaan, Gazan ghettoa kurjistetaan edelleen, ja kohta palestiinalaisilla ei ole maita, johon sitä omaa kansallisvaltiota perustaa. Samaan aikaan Hamas myllää Gazassa ja mutkistaa neuvotteluratkaisuja entisestään.
Harmillista, että silloin kun PLO oli voimissaan oli järjestön puikoissa häikäilemätön opportunisti Jasser Arafat, jota ei Palestiina-kysymys kiinnostanut läheskään niin paljon kuin oman maallisen hyvinvointinsa maksimointi.

Täytyy muuten loppuun todeta, että mielestäni natsikortti ei ole huonoa argumentointia silloin, kun yhtäläisyysmerkit ovat näin selvät. Varsovan gheton ainoa tehtävä oli aikoinaan aidata juutalaiset muutaman korttelin alueelle sairastamaan, nääntymään ja loppujen lopuksi kuolemaan pois. Satunnaiset kapinaan nousut kukistettiin silmittömällä väkivallalla.
Tänä päivänä Israelin valtio on aidannut lähes kaksi miljoonaa ihmistä Tampereen kokoiseen ghettoon kansalliseen turvallisuuteen vedoten. Samalla jo valmiiksi huonolla tolalla oleva energian- ja vedentuotanto suistetaan kivikauteen ikävin seurauksin.

E: YK tuomitsi iskun hätäsuojaan Gazassa - HS.fi
YK varoitti Israelin armeijaa seitsemäntoista kertaa siitä, että koulu on täynnä siviilejä, mutta ohjuksia satoi silti. Nyt tähän voi tulla joku Israel-apologeetta toki huutelemaan, miten se on oma vika, kun Hamasin miehet piileksivät siviilien selkien takana piilossa.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Täytyy muuten loppuun todeta, että mielestäni natsikortti ei ole huonoa argumentointia silloin, kun yhtäläisyysmerkit ovat näin selvät. Varsovan gheton ainoa tehtävä oli aikoinaan aidata juutalaiset muutaman korttelin alueelle sairastamaan, nääntymään ja loppujen lopuksi kuolemaan pois. Satunnaiset kapinaan nousut kukistettiin silmittömällä väkivallalla.
Tänä päivänä Israelin valtio on aidannut lähes kaksi miljoonaa ihmistä Tampereen kokoiseen ghettoon kansalliseen turvallisuuteen vedoten. Samalla jo valmiiksi huonolla tolalla oleva energian- ja vedentuotanto suistetaan kivikauteen ikävin seurauksin.
Minun historiakirjoissani ei ollut mainintaa siitä, että Varsovan gheitoista olisi ammuttu raketteja natsien niskaan jatkuvalla syötöllä, jolloin kyseisten ihmisten kurjistamista olisi voitu perustella turvallisuussyillä.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Viime vuosisadan alkupuolella juutalaisten laiton maahanmuutto Palestiinaan alkoi kuitenkin muodostaa ongelman, koska tulokkaat alkoivat isännöidä ja lopulta ryöstää maata käyttäen erittäin brutaalia terroria.

Tähän tiivistykseesi jäi epätarkkuuksia. Juutalaisten ja Palestiinalaisten terrorihan kohdistui toisen maailman sodan jälkeen suurimmaksi osaksi Iso-Britannian mandaattihallintoa vastaan. molempien kamppaillessa itsenäisyyden puolesta. Nyt tuosta voisi käsittää, että osapuolet lähinnä terrorisoivat toisiaan jo tuossa vaiheessa. Vaikka joitakin kahinoita olikin, niin päämaali oli muualla.

Israel kuitenkin oli valmis kahden valtion ratkaisuun aivan viime aikoihin saakka. Arabit sen sijaan ovat halunneet koko ajan tuhota Israelin. (Toki maltillisempia arabeja asuu edelleen jopa Israelin puolella, ja muutamat maat, kuten Marokko ja Jordania tuntuvat pystymään elämään juutalaisten kanssa.) Hamas ilmoittaa edelleen juutalaisten ja Israelin tuhoamisen päätavoitteekseen.

Lyhyellä tähtäimellä rauha voisi teoriassa olla mahdollinen mikäli Hamas ja muut erityisesti Iranin tukemat terroristijärjestöt riisuttaisiin aseista. Käytännössä tämä on mahdotonta niin kauan kuin terroristeillä on valtioita takanaan toimittamassa aseita.

Pidemmällä tähtäimellä konflikti jatkunee niin kauan, kun arabit havittelevat itsenäistä Palestiinaa. Oli sille oikeutus tai ei, niin realistisesti sitä ei koskaan tulla saavuttamaan, koska Israel puolestaan ei enään taivu kahden valtion ratkaisuun. Sen havittelu vain jatkaa konfliktia hamaan tulevaisuuteen. Arabit missasivat tilaisuutensa Palestiinaan haluamalla sen kokonaan. Nyt heille olisi kaikkein paras ratkaisu hylätä koko idea ja jatkaa elämäänsä jossakin muualla. Tämä toki on epätodennäköistä, joten eiköhän konflikti jatkune pitkälle seuraavelle vuosisadalle.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Israelin taktiikka on selvä: siirtokuntia laajennetaan, Gazan ghettoa kurjistetaan edelleen, ja kohta palestiinalaisilla ei ole maita, johon sitä omaa kansallisvaltiota perustaa. Samaan aikaan Hamas myllää Gazassa ja mutkistaa neuvotteluratkaisuja entisestään.
Harmillista, että silloin kun PLO oli voimissaan oli järjestön puikoissa häikäilemätön opportunisti Jasser Arafat, jota ei Palestiina-kysymys kiinnostanut läheskään niin paljon kuin oman maallisen hyvinvointinsa maksimointi.

Kyllähän se palestiinalaisten ikkuna omaan valtioon oli ja meni ajat sitten. Arabit eivät siihen tarttuneet aikanaan. Nykyisin Israel ei voi kuitenkaan suostua vetäytymään länsirannasta parista pääsyystä. Ensinnäkin se ei luovu toisaalta puolustuksen kannalta tärkeinä pitämistään alueista ja toisaalta pohjavesialueilta. Vesi on kuivassa Lähi-idässä elinehto. Toiseksi historiallinen Juudea, joka antoi nimensä koko kansalle on suurimmaksi osaksi länsirantaa. Poliittisesti ei ole mahdollista vetäytyä.

Niinpä Israel tosiaan tekee nykyisin parhaansa hankaloittaakseen palestiinalaisten elämää. Osa palestiinalaisia kurjistavista ratkaisuista on toki syntynyt turvallisuustarpeista. Esimerkkinä vaikka tuo kuuluisa muuri, joka toisaalta lopulta lopetti itsemurhaiskut, mutta joka eristää osapuolet toisistaan ja vaikeuttaa erityisesti palestiinalaisten elämää. Esimerkkejä riittää.

Toki ideaalimaailmassa maan jakaminen kahteen valtioon olisi moraalisesti paras ratkaisu. Reaalimaailmassa pitää kysyä onko enään? Molemmilla osapuolilla on liikaa niitä, jotka tyytyvät vain ja ainoastaan toisen osapuolen karkoittamiseen. Palestiinan valtiolla ei ole oikeasti elinmahdollisuuksia, vaikka oikeus toki voisi ollakin. Palestiinan arabeilla on kuitenkin vaihtoehtoja elää halutessaan muualla, koska arabimaita riittää. Tai olisi mikäli muut maat huolisivat Palestiinan arabit.
 

oliwa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Supercell
Täytyy muuten loppuun todeta, että mielestäni natsikortti ei ole huonoa argumentointia silloin, kun yhtäläisyysmerkit ovat näin selvät. Varsovan gheton ainoa tehtävä oli aikoinaan aidata juutalaiset muutaman korttelin alueelle sairastamaan, nääntymään ja loppujen lopuksi kuolemaan pois. Satunnaiset kapinaan nousut kukistettiin silmittömällä väkivallalla.

"Ultra"siionisteja voi verrata natseihin myös siksi, että nämä siionistit eivät pidä vihollisiaan, palestiinalaisia, ihmisinä joille tulisi antaa ihmisoikeudet, vaan jonkinlaisena saastana josta tulisi päästä eroon mahdollisimman nopeasti.

Näin ainakin BBC:n dokkarin mukaan, jossa Mr. Theroux haastatteli länsirannalla asuvia juutalaissiirtokuntien asukkaita.

Samasta dokkarista kävi muuten selville sekin, että IDF näytti jakavan siionistien asenteet palestiinalaisia kohtaan. Mainio esimerkki IDF:n asenteista on vaikkapa tämä ikävä tapaus vuodelta 2004.

IDF:n upseeri päätti tappaa "turva"alueelle eksyneen 13-vuotiaan tytön, vaikka tyttö pyrki pois turva-alueelta takaisin pakolaisleiriin ja oli israelilaissotilaiden mukaan pelosta puolikuollut lapsi joka ei uhannut turvallisuutta. Upseeri kuitenkin käveli tytön luo, ampui tätä kahdesti päähän, ja varmuuden vuoksi tyhjensi vielä pistoolinsa lippaan tytön ruumiiseen. Alaisilleen hän totesi, että kaikki "turva"alueella liikkuvat tapetaan saman tien, aivan sama vaikka kyseessä olisi vaikkapa 3-vuotias lapsi.

IDF:n paikallinen komentaja, kenraali Dan Harel, totesi kyseisen upseerin toimineen oikein, eikä missään nimessä mitenkään epäeettisesti.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös