Israel: Hyökkäämme Iraniin

  • 31 627
  • 250

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
En ihmettele Gazasta ammuttuja raketteja, Israelin kostotoimenpiteitä, enkä Iranin presidentin retoriikkaa. Toivotan tsemppiä tämän ketjun sotahulluille, jotka kuvittelevat asioiden jotenkin ratkeavan Israelin hyökkäyksellä Iraniin. :)
Aivan niin. Israelin valtion syntymäpäiväketjussa asiaa jo hieman sivuttiin. Tottahan on, että nämä ääri-islamistit ovat aiheuttaneet länsimaillekin harmia, mutta täytyisi myös muistaa, että me olemme Suomessa sillä puolella rajaa, joka on jatkuvan länsi-propagandan alla. Konkreettisesti ainakaan minä en pysty sanomaan mitä pahempaa Irani on tehnyt länsimaisille kuin mitä USA on tehnyt vankileireillään oletetuille terroristeille. Hieman vaikuttaa ristiretkeltä tämä touhu jälleen (USA:ssa kun on todella vahvoja herätysliikkeitä, joiden mielestä Israel on edelleen Jumalan erikoisomaisuudeksi ottama kansa ja G. Bush jr. kuuluu tähän porukkaan). Miksihän Israel ei halua hyökätä Saudi-Arabiaan, joka on tunnetusti suurin ääri-islamilaisten terroristijärjestöjen rahoituksen lähde? Jos suomalainen politiikassa tapahtuva kähmintä v*tuttaa, niin tuplasti enemmän maailmanpolitiikassa tapahtuva. Sitten jotkut suomalaiset puupäät komppaavat sotilaallista väliintuloa pelkästä sotilasteknologiaviihteen kiinnostuksesta. Aina ei voi tajuta...
 

Fakap

Jäsen
On tullut selväksi että muslimivaltiot eivät tuo tähän maailmaan mitään muuta kuin tuhoa, verenvuodatusta, ahdasmielisyyttä ja takapakkia kaikessa mahdollisessa sivistyneessä kehityksessä.

Jos rikollisjärjestöjä ja vankileirejä muistuttavat muslimimaat saavat kerätä rauhassa tarpeeksi arsenaalia itselleen, niin 3. maailmansota tulee ihan satavarmasti. Tarkoituksena alistaa koko maailma sen niin "upean" uskonnon eli islamin ikeeseen.

Sen sijaan muslimeilla on näyttöä vain takapakin ottamisesta ja murhaamisesta ja sorrosta. Viimeinen pisara itselleni oli nämä Tanskan pilakuvat. Kertoi kaiken olennaisen tästä hirmu-uskonnosta, jonka päätehtävä tuntuu olevan silmitön murhaaminen.

Vaikka meneekin vähän ohi otsikon, täytyy sanoa, että onpa hel-vetin ahdasmielisiä ja perinteisen junttimaisia kommentteja muslimimaista ja Islamista uskontona. Voisit laittaa allekirjoitukseesi "Kaikki muslimit ovat terroristeja, kunnes toisin todistetaan." Tiedätkö mitään Islamista? Luuletko, että Koraanissa käsketään tappamaan pahoja amerikkalaisia? Vaikka näissä tietyissä Lähi-Idän valtiossa ei olisikaan Islamia pääuskontona, siellä olisi silti terroristeja. Terrorismi ei ole alkanut islamin takia. Koraanin kirjoitusten vääristelyillä pystytään vain haalimaan terroristeiksi orpoja, kodittomia ym. kovia kokeneita nuoria ihmisiä. Juuri silloin kun se on helpointa; perheenjäseniä on kuollut sodan takia jne. Nuori ihminen syyttää jo valmiiksi jenkkejä perheensä murhaamisesta, sitten tulee terroristi-setä, joka aivopesee nuoren kertomalla, että Koraanissa lukee niin ja näin. Se, että Koraania käytetään aivan kaamealla tavalla henkisesti haavoittuneiden ihmisten aivopesuun, ei tee islamista mitenkään "huonoa" uskontoa. Islamissa on toki uskontona mielestäni huonot puolensa, mutta normi muslimi ei todellakaan ole yhtään sen pahempi kuin normi suomalainenkaan.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Fakap, turha yrittää. George W. Carlos on puhunut ja se pitää. Lihoiksi vaan koko karja babylonian kunnailla. Onneksi meillä on suojeluspyhimys läntisen veden takana ja myös hieno herran kansa tuolla juudaan mailla niiden sotkuisten raakalaisten keskellä.

Kohti parempaa maailmaa!
 

JuhaZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, huuhkajat ja mitä näitä nyt on...
Mielestäni on täysin käsittämätöntä, että jonkun valtion päämies voi käytännössä ilman minkäänlaisia seuraamuksia uhata tuhoavansa toisen valtion. Euroopassahan tämä kuitataan suurin piirtein olan kohautuksella. Asetelma Iran-Israel on täysin kestämätön. Se nyt on kai selvää, että jos Iranilla olisi ydinase, niin he eivät epäilisi sitä käyttää. Näissä konflikteissa on puheet turhia, koska Iran ei koskaan tule luopumaan ydinaseohjelmastaan, joten valitettavasti Israel on käytännössä pakotettu aloittamaan sota. Vaihtoehtoja ei paljon ole, jos pelissä on taas oman maan/valtion olemassaolo. Puheet siitä, että iranilaisilla taistelijoilla olisi kova moraali sotia voi olla totta, mutta se ei ole murto-osaakaan siitä, mitä se on israelilaisilla. Juuri tämän taistelumoraalin- ja tahdon ansiosta, valtio nimeltä Israel on vielä olemassa.
 

Czescku

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Stadin Keltamustat
Olen ollut kerran todistamassa vierestä israelilaisen ja iranilaisen tapaamista Amsterdamin lentokentällä.

Israelin armeijapoitsu oli tulossa talvilomallaan Suomeen tapaamaan vaihto-oppilasperhettään ja minä olin tulossa Nizzasta kotiin joululomalle. Ensimmäinen lentomme peruttiin, joten tuli sitten otettua olutta ja jotenkin päädyin juutalaisen seuraan. No koneelle vihdoin mennessämme oli paikat odotushuoneessa täysiä ja kysyin yhdeltä vanhemmalta hepulta mahtuisiko häneen viereensä. Mahtui. Sattui vaan olemaan Iranista. Israelin poika kysyi esittäytymisen jälkeen heti iranilaiselta etteikö hänen pitäisi vihata häntä. Iranilainen mies purskahti nauruun ja sanoi ettei hän vihaa ketään, osoitti käsillään taivasta ja sanoi että päättäjät keksivät vihan. Eivät yksittäiset ihmiset luonnostaan ketään vihaa. Ja he kaksi ns. vihamiestä tulivat hyvin juttuun keskenään.

Minua ei sinänsä haittaa jos koko Lähi-Itä katoaisi kartalta. Mutta suurempana ongelmana näen aivopesun (joka on myös Jenkkilässä ainakin täysin normaalia). Kunhan joku keksii siihen ratkaisun niin Lähi-Idästäkin voi vielä tulla jotain. Ainoastaan (pimeään) Afrikkaan ei ihan heti usko, että kehittyisivät edes siedettävälle tasolle.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Islamissa on toki uskontona mielestäni huonot puolensa, mutta normi muslimi ei todellakaan ole yhtään sen pahempi kuin normi suomalainenkaan.

Asiaakin tekstissä, mutta tämäkään ei nyt kuitenkaan ole ihan totta. "Normi muslimia" ei voi verrata suoraan länsimaiseen "normi henkilöön". Islamilaisessa maailmassa valtio & uskonto ovat vahvasti liittoutuneet ja uskonnon vaikutus ihmisten elämässä on "hieman" toista luokkaa kuin vaikkapa täällä Suomessa. Tasa-arvo- ja ihmisoikeuskysymykset ovat yleensä ottaen huonolla tasolla. Tiedon puute, usein fundamentalistiseen uskontulkintaan perustuva etiikka ja moraali ja näistä(kin) johtuva suurten väkijoukkojen "helppo" kontrolloiminen ovat vakavia vitsauksia. Karkeasti voitaisiin verrata islamilaisen maailman vastaavan sitä kulttuurillista takapajulaa, joka Eurooppa oli suurimman osan keskiaikaa - uskonnon ikeestä suuresti johtuen.

Islam ei kuitenkaan ole yhtenäinen ihmisjoukko yhtenevine tavoitteineen ja toimintamotiiveineen. Arabien ja islamin historiaa tunteva tietää, että länsimaisen median maalaama kuva "synkästä islamin uhasta" on väärä. Islamilainen maailma on yhä ikään kuin erilaisten heimokulttuurien mosaiikki. Se ei ole koskaan ollut erikoisen yhtenäinen, päinvastoin. Eikä se tule kaiken järjen mukaan koskaan olemaankaan. Pirujen maalailu on lähinnä seurausta eräänlaisesta uhan tarpeesta. Neuvostoliiton kaaduttua ja kommunismin uhan laimennuttua lännen oli etsittävä uusi uhkaaja, joka erinäisten vaiheiden jälkeen löytyi (varsin luontevastikin) islamista.

Kylmä sota on vaihtunut supervaltojen kamppailusta sissisotimiseksi "pahuuden pesäkkeitä" vastaan. Islam ei muodosta yhtenäistä uhkaa.

PS: Lisättäköön, että turhanpäiväinen vihaaminen vie vain energiaa. Jotta vääräksi katsomamme toiminta voitaisiin korjata, pitää ymmärtää syyt sen takana. Ja ymmärtäminenhän ei tarkoita hyväksymistä, mutta se on henkisen kehityksen ja rauhanomaisen "maailman parantamisen" perusta. Kehoitan tutustumaan arabien/muslimien historiaan.

Vaihtoehtoja ei paljon ole, jos pelissä on taas oman maan/valtion olemassaolo.

Itse asiassa perusteet Israelin valtion olemassaolon oikeutukselle ovat ehkä hieman heppoiset.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Mielestäni on täysin käsittämätöntä, että jonkun valtion päämies voi käytännössä ilman minkäänlaisia seuraamuksia uhata tuhoavansa toisen valtion.
Onko GWB taas tuhoamassa jotain valtiota? Taitaa kaivella kun Irakiin jäi vielä muutama siviili henkiin.


Oikeasti, tulisi maanjäristys tai heinäsirkat tai joku tornado ja pyyhkisi koko Lähi-Idän maailmankartalta... ja pieni sivutornado Capitolin kukkulalle.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
"Normi muslimia" ei voi verrata suoraan länsimaiseen "normi henkilöön". Islamilaisessa maailmassa valtio & uskonto ovat vahvasti liittoutuneet ja uskonnon vaikutus ihmisten elämässä on "hieman" toista luokkaa kuin vaikkapa täällä Suomessa. Tasa-arvo- ja ihmisoikeuskysymykset ovat yleensä ottaen huonolla tasolla. Tiedon puute, usein fundamentalistiseen uskontulkintaan perustuva etiikka ja moraali ja näistä(kin) johtuva suurten väkijoukkojen "helppo" kontrolloiminen ovat vakavia vitsauksia. Karkeasti voitaisiin verrata islamilaisen maailman vastaavan sitä kulttuurillista takapajulaa, joka Eurooppa oli suurimman osan keskiaikaa - uskonnon ikeestä suuresti johtuen.
Tämä on nyt on tälläista ennakkoluuloista paskaa. Jos normaaliksi muslimiksi lasketaan esim perus-Malesialainen jamppa, niin ihan samanlaisia perheistään ja toimeentulostaan välittäviä ihmisiä hekin ovat kuin länkkäritkin. Tuo on sikälikin paljon parempi verrokki että siellä on elintaso kuitenkin sen verran lähempänä länsimaita ja olot muutenkin sen verran rauhalliset että jostain normaalielämästä voidaan heidän kohdallaan puhua. Se että lähi-idän ongelmavaltioista ja heidän asukkaistaan puhutaan normimuslimeina on suunnilleen yhtä järkevää kuin että 30-luvun Saksaa käytetettäisiin normikristittyjen esikuvana.
 
Onko ydinvoimaloiden ja -pommien rakentaminen ja omistaminen muka amerikkalaisten ja juutalaisten yksinoikeus? Eikö nimim. Carlos oppinut mitään Irakin sodasta?
 

kärppä73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Montreal Canadiens
Iranin presidentti on kuin pääpahis jostain huonosta Bond-leffasta, puuttuu vain ettei silitä valkoista kissaa siinä uniformussaan. Luulenpa että Iran on stereotypia islamilaisesta valtiosta joka uhoaa Israelile: puhetta on paljon mutta tositilanteessa paskat plörähtää housuun. Varaukseton tuki täältä Israelille, joka pitää sivistyksen linnaketta yllä keskiaikaan jumahtaneen islamilaisen maailman keskellä...
 

kovalev

Jäsen
Jotain tämän(kin) kaltaista keskustelua yritin herätellä jo tuohon Israel-ketjuun aiemmin. Tosin sillä varauksella, että yritettäisiin etsiä vaihtoehtoja sodan ja joukkotuhon rinnalle.
Jos länsipropagandaan on uskominen niin Iranin Fuhrer ei ole maassaan mitenkään järjettömän suosittu. Voisiko sisäisesti tapahtuva vallanvaihto Iranissa olla avain ?
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Onko ydinvoimaloiden ja -pommien rakentaminen ja omistaminen muka amerikkalaisten ja juutalaisten yksinoikeus?
Yhdysvaltain hallituksen mielestä on. Tarvitaan USA:n hyväksyntä tuollaiseen toimintaan. USA on pomo.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
... Israelille, joka pitää sivistyksen linnaketta yllä keskiaikaan jumahtaneen islamilaisen maailman keskellä...

Et sitten ole käynyt arabimaissa? Käväse vaikka Dubaissa laskettelemassa ja tule sitten tänne selittämään keskiajasta.

Muslimeissa/arabeissa ei yksittäisinä ihmisinä ole yhtään mitään vikaa. Itse asiassa, vietän iltaa paljon mielummin jonkun kansainväliseen meininkiin tottuneen arabin kanssa kun jonkun karjalalippiksdemarin. Suurin osa arabeista on muslimina samaa tasoa kuin suomalaiset kristittyinä. Jostain syystä nämä normiheebot eivät ikinä pääse lehtiin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Muslimeissa/arabeissa ei yksittäisinä ihmisinä ole yhtään mitään vikaa. Itse asiassa, vietän iltaa paljon mielummin jonkun kansainväliseen meininkiin tottuneen arabin kanssa kun jonkun karjalalippiksdemarin. Suurin osa arabeista on muslimina samaa tasoa kuin suomalaiset kristittyinä. Jostain syystä nämä normiheebot eivät ikinä pääse lehtiin.
Tämä on totta. Minä olen joskus joskus ryypännytkin samoissa bileissä muutamien muslimien kanssa. Ei siinä heidän kannaltaan mitään sen erikoisempaa ollut kuin siinä, että joku kristitty tekee syntiä, esim kävisi huo..no sanotaan nyt vain että huonomaineisissa naisissa.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tämä on totta. Minä olen joskus joskus ryypännytkin samoissa bileissä muutamien muslimien kanssa. Ei siinä heidän kannaltaan mitään sen erikoisempaa ollut kuin siinä, että joku kristitty tekee syntiä, esim kävisi huo..no sanotaan nyt vain että huonomaineisissa naisissa.
Eikös muslimit itse monet kuitenkin saa poltella kannabista tai varsinkin hashista? Tai en tiedä onko se nyt kai koraanin mukaan suotavaa, mutta siellä päihdekulttuurissa ollaan enemmän jatsitupakin suuntaan.
 

Animal

Jäsen
Mutta kolmatta maailmansotaa ei tästä synny, se on ihan varma.

...ellei sitten voimistuneessa kansallistunteessa kylpevät äiti Venäjä ja Kiina keksi reagoida liittolaisensa puolesta. Venäjän ja Kiinan suhteet ovat lähentyneet viimeaikoina, ja aivan varmasti molempia tahoja kiinnostaa se seikka, että hallinnoiko länsi kaikkia lähi-idän luonnonvaroja vai ei.

Omiin silmiin tämä jutkujen uhoaminen näyttää aika pahalta, sillä aika monta ongelmakohtaa löytyy "lännen" ja "idän" väliltä:

Taiwan
Tiibet
Palestiina
Georgia
Ukraina
Kosovo
Pohjois-Korea
Iran
Euroopan ohjuskilpi
Baltia

Mielenkiintoiseksi paletin tekee se, että isoa kakkosta edelsi paha lama ympäri maailman ja nyt sellainen on aluillansa tuolla jenkkilässä. Iso ykkönen lähti muuten balkanilta...

Mitenkäs ne pari sanontaa menivätkään...

"Pienistä puroista syntyy iso joki", "Jos haluat ennustaa tulevaa, sinun on tunnettava historia" jne.

En tietenkään usko tai toivo, että iso kolmonen lähtisi juuri tästä. Ihan varmaksi en asiaa kuitenkaan julistaisi.
 

Paul Kemp

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Beatles 1965-1970
Jos tappelu todella saadaan aikaan, niin toivon, että siinä katoaisivat atomeiksi maailmankartalta niin keskiaikaan jääneet hassanit, kuin luvatta muiden maille tunkeutuneet ja holocaust-traumojaan viattomiin purkavat koukkunokat. Lisäksi USA:n toivoisi saavan sen verran pahasti näpeilleen taloudellisesti sekä riekaleiksi ammuttujen punaniskojen määrässä, että kiinnostus lähteä myllyttämään johonkin maailmanlaidalle katoaisi hetkeksi aikaa.

Itkisin oikeastaan vain surmansa saavien viattomien eläimien ja saastuvan ympäristön puolesta.
 

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet
Et sitten ole käynyt arabimaissa? Käväse vaikka Dubaissa laskettelemassa ja tule sitten tänne selittämään keskiajasta.

Et näköjään ole sinäkään käynyt, tämä tosin on varsin tavallista niissä keskusteluissa, missä USA on poikkeuksetta The Suuri Saatana ja arabit ovat vain väärinymmärrettyjä kamelikuskihippejä - jonkinlaista harkitsematonta piilorasismia lienee sekin, että ajatellaan että "eihän niiltä rättipäiltä voi muuta odottaakkaan kuin hilpeää keskiaikameininkiä".

Käväise vaikka Kuwaitissa, Saudi-Arabiassa ja ei-arabimaista vielä Iranissa ja vaikkapa Pakistanissa niin sinäkin tulet tänne puhumaan keskiajasta. Se, että kamelikuskilla on varaa ostaa Mersu kamelin tilalle ei vielä ole merkki sivistyksestä, ainoastaan siitä että on ylimääräistä rahaa Mersun hinnan verran (tämä toki on yleistä länsimaissakin).

Monet "keskivertomuslimit" vetävät muuten viinaa ja päihteitä yleensä koraanista välittämättä mutta muistavat kyllä noudattaa rukousaikoja, ruokakieltoja sekä naisia koskevaa ohjeistusta vähän turhankin tarkasti - koska koraani käskee niin ja allah on suuri.

Islamissa itsessään ei sinänsä ole enempää vikaa kuin muissakaan ajastaan pahasti jälkeenjääneissä moraalisäännöstöissä, yhdistettynä perinteiseen arabikulttuuriin ja nykyaikaan se taas synnyttää enemmän surkeutta kuin mitään hyvää.

Uskonto (tai lähinnä sen "oppineisto"), joka aikanaan kannusti ihmiset (eli miehet) oppimaan lukemaan, opettaa nykyään lapsiaan syyttämään kaikkia muita paitsi itseään siitä surkeudesta, mikä on monen muslimimaan arkitodellisuutta. Ehkäpä öljyn loppuminen Kuwaitista ja Saudi-Arabiasta pakottaa ao. maat siirtämään kellojaan 500 vuotta eteenpäin meidän aikaamme ja muslimit synnyttävät oman renesanssin, joka mahdollistaa myös islamin kriittisen sisäisen uudelleenarvioinnin.

muaddib
 

Mustaine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Tällainen uutinen voi kyllä antaa potkua McCainin pääsyksi presidentiksi. Iranhan on aina ollut sekopäiden valtio Khomeinista lähtien. Ja nykyään ilmeisesti totaalisen tyhmäkin, kun ajaa maataan väkisin sotaan käytännössä puolta maapalloa vastaan.

Helppo huudella täältä pohjoisesta, mutta minun puolesta antaa palaa vaan ja lujaa.
 

Ostrich

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Jokuhan tuossa mainitsi että tämä antaisi uutta potkua McCainin pääsyä presidentiksi. Olen samaa mieltä, näissä "sotajutuissa" McCain tuntuu mielestäni huomattavasti turvallisemmalta kuin Obama, jolla kovinkaan kauheasti ei tämmösistä jutuista kokemusta ole.

Niin ja mielestäni naurettavaa heitellä juttua jotain kolmannesta maailmansodasta. Eiköhän maailma ole muutenkin sen verran viisas tällä hetkellä, ettei semmonen nyt niin helposti syntymään pääse.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Eiköhän maailma ole muutenkin sen verran viisas tällä hetkellä, ettei semmonen nyt niin helposti syntymään pääse.
Heh. Vuoden yltiöoptimisti kommentti tuli sieltä suunnalta kuin luodin vieno kajahdus.

Ostrich kiinni Sinisilmä Trophyssa.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Tämä on nyt on tälläista ennakkoluuloista paskaa. Jos normaaliksi muslimiksi lasketaan esim perus-Malesialainen jamppa, niin ihan samanlaisia perheistään ja toimeentulostaan välittäviä ihmisiä hekin ovat kuin länkkäritkin.

Ei se itseasiassa ole "ennakkoluuloista paskaa". Jos luet tekstiäni eteenpäin, ymmärrät pointtini: islamilainen maailma ei ole mikään yhtenäinen joukko, vaan hyvinkin heterogeeninen ryhmä ihmisiä.

Jos kuitenkin koettaisit ottaa sen objektiivisen silmän käteen ja vilkaista muslimimaita tarkemmin. Ei pelkästään sitä Malesiaa vaan ihan yleissilmäys.
Voidaan huomata, ettei "keskivertomuslimia" ole olemassakaan. Ensimmäisessä tekstissänikin mainitsemista syistä(kauas ulottuva perinteinen arabikulttuuri, luonnollinen hajanaisuus etc.). Voidaan kuitenkin huomata, että ihmisoikeusongelmat, tasa-arvo, kyseenalaiset uskontoon liittyvät lakitulkinnat jne. ovat _huomattavasti_ yleisempiä kuin vaikkapa Euroopassa. Tämän takia naiivi väite perusmuslimin samankaltaisuudesta peruseurooppalaiseen on silmien sulkemista todellisilta ongelmilta. Vaikkakin tuollaisten keskivertotermien käyttö sinänsä on hieman typerääkin.

Pidän itseäni varsinaisena antirasistina, mutten kuitenkaan löydä syytä alkaa "islamofiiliksi", kuten en alkaisi teokraattista kristillistä valtiotakaan kauheasti puolustelemaan. Kulttuureita ja niiden piirteitä voi vertailla ja huonoista piirteistä saa mainita. Ei kulttuuri ole mikään muuttumaton itseisarvo arvostelun yläpuolella, kuten ei ole uskontokaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös