Shimon Peres 1923–2016 | Yle Uutiset | yle.fi
Tuossa jutussa on kohta:" Ura kansanedustajana alkoi vuonna 1959. Peres nousi parlamenttiin vasemmistolaisen Mapain listoilta ja jatkoi saman tien hallitukseen apulaispuolustusministeriksi. Pesti kesti vuoteen 1965 jolloin epäilyt Peresin sekaantumisesta niinsanottuun Lavon-skandaaliin veivät viran. Tuossa salahankkeessa israelilaiset tekivät Egyptissä muun muassa Yhdysvaltain kohteisiin pommi-iskuja, jotka yritettiin lavastaa arabien tekemiksi."
Uutinen on hieman epätarkka kohteiden osalta. Michael Bar-Zaharin ja Nissim Mishalin kirjassa "Mossad: Israelin salaisen palvelun suurimmat operaatiot" tapahtumista kerrotaan näin, hieman referoituna:
"Israelin johtajat saivat alkuvuonna 1954 tietää, että Englannin hallitus oli päättänyt vetäytyä Egyptistä kokonaan. Egypti oli arabimaista vahvin ja Israelin vankka vihollinen. Niin kauan kuin Englannin armeija vaikutti Egyptissä ja piti Suezin kanavan rannoilla kymmenittäin tukikohtia ja sotilaslentokenttiä, Israel saattoi luottaa, että englantilaisilla oli rauhoittava vaikutus Egyptiä hallitsevaan sotilasjunttaan.
Puolustusministeri Pinhas Lavon ja eversti Benyamin Gibli, sotilastiedustelu Amanin johtaja, laativat Mossadille kertomatta vaarallisen ja hölmön suunnitelman. He löysivät Englannin ja Egyptin välisestä sopimuksesta pykälän, joka salli Ison-Britannian palata entisiin asemiin suuren kriisin niin vaatiessa, ja päättelivät naiivisti, että mikäli Egyptissä tapahtuisi useita terroristien pommi-iskuja Englanti päättelisi etteivät Egyptin johtajat kykenisi ylläpitämään lakia ja järjestystä. Niinpä englantilaiset peruisivat päätöksensä vetäytyä maasta.
Lavon ja Gibli päättivät siis toteuttaa useita pommi-iskuja Kairossa ja Alexandriassa ja ottaa kohteikseen amerikkalaisia ja englantilaisia kirjastoja ja kulttuurikeskuksia, elokuvateattereita, postitoimistoja ja muita julkisia rakennuksia. Amanin salaiset agentit Egyptissä palkkasivat paikallisia nuoria juutalaisia, kiihkeitä sionisteja, jotka olivat valmiita uhraamaan henkensä Israelin puolesta. Niin tehdessään Aman rikkoi Israelin tiedusteluyhteisön pyhää sääntöä: aggressiivisissa operaatioissa ei koskaan saa käyttää paikallisia juutalaisia, sillä he saattavat menettää henkensä ja panna koko paikallisen juutalaisyhteisön vakavaan vaaraan.
Suunnitelma oli alusta asti tuhoon tuomittu. Kun pari pikkuoperaatiota oli jo ehditty toteuttaa, pommi räjähti heinäkuun 23. päivänä sionistiverkostoon kuuluvan Philip Natansonin taskussa Rio-elokuvateatterin sisäänkäynnillä Alexandriassa. Poliisi pidätti hänet ja verkoston kaikki jäsenet seuraavina päivinä."
Sellaisia herranterttuja nuo israelilaiset ovat olleet ja ovat yhä edelleen. Tuossa kirjassa on muuten varsin mielenkiintoista tietoa päivistä jotka edelsivät kuuden päivän sotaa ja syistä miksi Egyptin armeijan ilmavoimat tuhottiin kentille. Kannattaa lukea.