Isoveli valvoo, missä menee raja?

  • 10 762
  • 85

Paitselo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Carl Brewer Forever & Karjakunnan nakit
Monella tavallisella tallaajalla on esim. työnantajan omistama kännykkä. Nyt jo - ja lähitulevaisuudessa vielä tarkemmin voidaan määrittää satelliitin ym. tukiasemien avulla tuon kännykän sijaintipaikka.
Enää ei putkimies Jormanainen voi sanoa mobile phoneen, notta "en pysty nyt tulemaan, seinä kaatuu päälle täällä Mäkelänkadun saneeraustyömaalla" - kun siihen puhelimeen soittava esimies näkee paikanussysteemin avulla että Jormanainen on päiväkaljalla Mannerheimintiellä Hadankassa.
Lähitulevaisuudessa juuri SINUA valvotaan myös kaikenlaisilla tunnistimilla ja mikrosiruilla - ravintolan vessassa käydessäkin jokin laite rekisteröi ensin vessaan menijän henkilötiedot ihon alle upotetun mikrosirun avulla, sen jälkeen hyyskässä toimiteun asian laadun (ääni- ja hajutunnistimien avulla) ja toimenpiteeseen käytetyn ajan. Jos yrität lähteä vessasta pois pesemättä käsiäsi, saat hyyskän oven kahvasta kivuliaan sähköisen muistutuksen pesemisen tärkeydestä.

Tässä samasta asiasta Ilta-Sanomien nimim. Bisquitin tölväyksiä:

Tunnistamisen vaikeus yleensäkin on tuttu juttu Suomessakin. Moni muistaa vanhan laulun suutarinvaimon, joka joutui arvuuttelemaan jopa kahden kylään piipahtaneen naapurin pikkupojan, Piupalin ja Paupalin henkilöllisyyttä. Ämmä lauloi kaiket illat, että "Piupali Paupali Piupali Paupali, kun en mä tunne teitä".
No, kohta suutarinvaimolla on helpompaa, kun biotunnisteet alkavat yleistyä.

Biotunnisteita tiedetään käytetyn jo esihistoriallisella ajalla. Vanhimmat niistä lienevät nykyihmisestä melko radikaalia laatua.
Shariaa noudattavissa maissa, joissa yksikätinen rosvo tarkoittaa TODELLA yksikätistä rosvoa, ne ovat yhä käytössä. Jos tapaa kokonaan kädettömän rosvon, niin tietää tuon vempulan jääneen kahdesti kiinni varkaudesta.

Tunnistaminen saatettiin muinoin varmistaa vaikkapa identifioitavan korvien poistolla.
Hölmöläisten väestönlaskenta suoritettiin painamalla nenä saveen. Tässä kulttuurissa nenätön jäi vaille identiteettiä.

Tatuointia voi pitää puoliradikaalisena biovarmenteena. Muun muassa natsit merkkasivat sillä sekä kuldyyriväestöä että omaa valiorotuaan. Nykyään ihon alle asennettavat mikrosirut ovat korvanneet tatuoinnin eläinten tunnisteina - minulla on muuten hyvin vanhanaikainen kissa, sillä on korvassa tatuointi vain, ei mitään mikrosiruja niskassaan. Humaanipuolella tatuointi on yhä käyttökelpoinen.
On esimerkiksi ihmisiä, joita ei sitten millään meinaa tunnistaa vaatteet päällä. Sitten on Tony Halmeen kaltaisia yksilöitä, joiden tatuoidusta identiteetistä ei ole epäilystäkään housut nilkoissa ja perse edellä. Vastaisuudessa saa siis varautua siihen, että sotun lisäksi on oltava valmis esittämään myös bitu.

Mitäs mieltä asiasta? Kohta meitä kohdellaan kuin teuraaksi vietävää, korvamerkittyä lihakarjaa...
 
Viimeksi muokattu:

Mats Bedö

Jäsen
Suosikkijoukkue
TrailBlazers, HIFK, Bruins & Raiders
Jos jollain ei ole muuta tekemistä kun seurata meikäläistä, niin vassokuu vaan. Mulla ole mitään salattavaa. Kyllä se loppuu ajan kanssa, kun ne huomaa, et "eihän tos kundis oo mittään jännää!" ;-)
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Ensimmäinen todellinen puhelimen paikannuspalveluihin liittyvä hitti on sellainen palvelu, jossa voi valehdella sen paikan.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Suomessa on vähän päälle viisi miljoonaa asukasta.

Jos jokaisen liikkumisia alettaisiin valvoa sillä tarkkuudella, että minkä rakennuksen missäkin huoneessa kukakin juuri nyt on, niin paljonko tuo vaatisi

a) resursseja
b) teknistä osaamista
c) rahaa, ja
d) kiinnostusta?

Ehkä vähän liikaa. Jokaista.
 

Dick Slasher

Jäsen
Suosikkijoukkue
ÄSSÄT ♠
Moni meistä on jo ottanut käyttöön vapaaehtoisesti yhden tarkkailu välineistä, nimittäin nämä plop, bonus, omistaja-asiakas yms. kortit. Näistä kauppias halutessaan voi tsekata paljonko makkaraa ja olutta Virtasen perhe kuluttaa viikossa ja milloin Virtanen on pahalla päällä kun vaimolla on hilloviikko (ostanut Tampaxeja). Lähtötietoina alennuksia himoava kortin hakija on antanut perheen koon, syntymäajat, koiran nimen ja muut "intiimit" tiedot. Kauppias hieroo käsiään ja hymyilee kun voi kohdistaa markkinointinsa halvalla oikeaan kohderyhmään.
 
Varmaa on ainakin...

Se etten minä laita yhtä ainoaa mikrosirua/paikanninta ihoni alle ikinä. Nämä kovalla vauhdilla maailmaan änkeävät mikrosirut saavat minun kohdallani jäädä bussikorttiin ja muihin kortteihin. Sitten kun ensimmäisen kerran joku Suuriherra tulee ehdottamaan, että...

Hei kaveri, pistetäänkö sinulle tällainen mukava pikku tunnistin käteen tai vaikka päähän. Me voimme siten tutkia käyttäytymistäsi ja muita toimiasi, esim sitä kuinka paljon ulostat päivässä. Tiedämme jokaisen liikkeesi eikä sinun tarvitse ajatella mitään. Aina kun meinaat ajatella itse saat sähköiskun. Tätä kautta, kun tutkimme sinun elintoimintojasi saamme mahdolliseksi kloonauksen joka nyt on ehdottomasti tärkein ja ensisijainen puute tässä maailmassa. Ei sinun sukusi tarvitse miettiä ja surra kun sinusta joskus aika jättää. Me vain teemme uuden Patasydämmen sinun tilallesi.

Ja tänään saat tämän mikrosirun tarjoushintaan 99 Euroa. Asennamme sen tässä ja sinun ei tarvitse tuntea mitään. Otan vain tämän 40 senttiä pitkän veitsen sekä tämän pienen piikin ja lisäksi vielä tämän asentimen joka on muuten rakennettu kierrätetyistä lehmänkelloista. Tässä näet, että ajattelemme vain ympäristöämme emme rahaa. Lehmät teurastettiin ja lehmänkellot otettiin juuri ennen tätä niiltä kaulasta ja sulatimme niistä tämän asentimen. Kierrätystä siis... On tietysti vähän ikävää, että joudumme teurastamaan 16 lehmää per yksi mahdollisesti toimiva asennin. Miksikö emme ole vain rakentaneet lehmänkelloja erikseen. Tuo oli muuten hyvä idea. Vien sen eteenpäin johtajillemme.

Mikrosirun asentamisen onnistumisprosenttimme on noussut viime viikolla jo 33%, joten sinun ei tarvitse huolehtia. Jo joka kolmas ihminen selviää asentamisesta lähes tai ainakin meilkein mahdollisesti joskus aina ilman mitään suurempia sivuvaikutuksia. Pientä kipua nyt ei tähän lasketa mukaan, kun kyllä mies kipua kestää ja naisia varten olemme kehitelleet uudenlaisen pehmeämmän mikrosirun. Se antaa ympäristölleen ruusun tuoksuja samalla kun me valvomme tämän naisen henkilökohtaisen elämän jokaista käännettä. Ja teitä miehiä varten on kokeiluasteella uusi "Ole kuin kiimainen gorilla" tuoksu. Tämä antaa sinulle mielettömän vetovoiman. Pystyt saamaan kenet vain koska vain, jos he vain haluavat sinun kanssasi olla ja pitävät sinua riittävän komeana ja tyylikkäänä ja mukavana. Ja mikäli tämä ei onnistu niin kustannamme sinulle ilmaisen mikrosirurobotti naisen. Se on lähes kuin oikea nainen. Ainoa ero oikeaan naiseen on se että se on robotti.

Mitäs sanot asennetaanko heti. Ai niin eikä siinä vielä kaikki, kun tänään asennat itseesi meidän mikrosirumme niin kilpikonnasi saa oman mikrosirun ilmaiseksi kaupan päälle. Jaa ei sinulla ole kilpikonnaa. No ehkä parempi näin, kun emme ole onnistuneet näissä kilpikonniin asennuksissa kovin hyvin. No saat sitten autonpesulahjakortin kaupanpäälle, kun maksat lisää vain viisi euroa.

No.. hyvä herra otatteko te tämän nyt vain itsellenne vai koko perheellenne. Olemme kehitelleet uuden systeemin, jolla voit palkata ns. sissiryhmämme suostuttelemaan mikrosiruja vastaan olevat sukulaisenne oikeaoppiseen ajatteluun. Takaamme tuloksen. Yksikään suostuteltavistamme ei ole sanonut ei. Ja vaikka olisikin niin kyllä se muuttuu muutaman päivän perusteellisen suostuttelemisen jälkeen. Voit siis yksin päättää otatko tämän ja Ottaako koko sukusi sen juuri nyt. Voit tietysti odottaa hetkeä jolloin joku tuttusi tai sukulaisesi on palkannut Suostutteluryhmämme asialle. Kehoitan ottamaan mikrosirun nyt heti. Mitäs sanot?"

Kyllä saa minun luotani lähteä kengänkuva perseessä ja voin taata ettei sen potkun jälkeen arvon virkailija istu enää ikinä kivuttomasti.
 

pp

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, HCRaPo
Turhaa näpertelyä

Voipa melkein väittää ettei tästä paikantamisesta hyödy kauhean monikaan. Mielestäni niitä jotka hyötyvät siitä, että kaikki mitä teet on jonkun muun tiedossa ovat:

Nuorten vanhemmat, pystyvät tietämään missä se Martti tai Mirjami milloinkin ovat. Ei tarvitse enää soittaa sitä, vaan voi katsoa matkapuhelimen sijainnin ja todeta, että onko kaveri siellä mihin on väittänyt menevänsä. Näin jää nuorilta ns. kusettaminen pois, ei kai sitä viitti sanoo äitimuorille et Veijolla vaikka oikeasti onkin jossain naapuri kaupungissa vetämässä häppää. Nuorisoo tämä todennäköisesti vit***aa, mutta mammat ja papat on tyytyväisiä kun tietävät missä se jälkikasvu millonkin oleskelee.

Toinen joka hyötyy on isopahapoliisi. Pystyy seuraamaan tiettyjä henkilöitä tarpeensa mukaan. Ja vaikka salakuuntelemaan puheluita, jos ei itellä ole tietoa miten tämä suoritetaan niin ei muuta kun yhteys Soneraan, siellähän tämä on testattu palvelu.

Kauppiaat tosiaan pystyvät saamaan siitä Virtasen perheestä ne kaikki tiedot . Tästähän on sekä kauppiaalle, että kuluttajalle suurta hyötyä. Kauppias pystyy tarjoamaan juuri ne oikeat tuotteet oikeille kuluttajille, näin ollen molemmat ovat tyytyväisiä.

Viimeinen joka tulee mieleen on työnantaja. Oikeastaan tämäkin vaan sellaisissa tapauksissa, että he haluavat katsoa mihin se työsuhdepuhelimen omistaja oikein soitteleekaan firman piikkiin. Kun nykyään operaattoreilla on kaikkia puheluerittely mahdollisuuksia.
 

Gellner

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Dick Slasher
Moni meistä on jo ottanut käyttöön vapaaehtoisesti yhden tarkkailu välineistä, nimittäin nämä plop, bonus, omistaja-asiakas yms. kortit. Näistä kauppias halutessaan voi tsekata paljonko makkaraa ja olutta Virtasen perhe kuluttaa viikossa ja milloin Virtanen on pahalla päällä kun vaimolla on hilloviikko (ostanut Tampaxeja).

Pakko kysyä, että onko sinulla ihan faktaa asiasta? Tuo ei nimittäin pidä paikkaansa. Ostojen summa ja ostopaikka- ja aika jää talteen korttia käyttämällä, mutta ei se mitä asiakas on ostanut.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Viestin lähetti Gellner
Pakko kysyä, että onko sinulla ihan faktaa asiasta? Tuo ei nimittäin pidä paikkaansa. Ostojen summa ja ostopaikka- ja aika jää talteen korttia käyttämällä, mutta ei se mitä asiakas on ostanut.

Muutama vuosi takaperin taisi nousta pieni jupakka siitä, että mitä noilla tiedoilla tehtiin. Seuraava pätkä poimittu osoitteestaa www.plussa.com.


Plussa-asiakkaan ja rinnakkaiskortin haltijan henkilötiedot tallennetaan Yhtiön Plussa-asiakastiedostoon. Kertyvien Plussa-pisteiden määrittelemiseksi ja suoramarkkinoinnin tarkemmaksi kohdentamiseksi Plussa-asiakkaan ja rinnakkaiskortin haltijan Plussa-kortillaan tekemät ostokset rekisteröidään tuoteryhmäkohtaisesti. Plussa-asiakas voi kieltää tietojen rekisteröinnin ilmoittamalla siitä Yhtiölle. Tällöin hänelle ei voida myöntää ostoihin perustuvia piste-etuja. Kielto koskee aina sekä Plussa-asiakasta että rinnakkaiskortin haltijaa. Ostotietojen rekisteröinnin kieltänyt asiakas saa suoraan kortin esittämisen perusteella myönnettävät muut kuin piste-edut ostoksen maksamisen yhteydessä.

Plussa-asiakastiedoston henkilötietoja ja Plussa-kortin käytöstä kertyviä asiakastietoja voidaan käyttää ja luovuttaa Plussa-yhteistyössä mukana olevien yritysten suoramarkkinoinnissa käytettäväksi. Plussa-asiakas voi kieltää tietojen käytön ja luovuttamisen tähän tarkoitukseen ilmoittamalla siitä Yhtiölle. Kielto koskee aina sekä Plussa-asiakasta että rinnakkaiskortin haltijaa.
 

Gellner

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti sopuli
Muutama vuosi takaperin taisi nousta pieni jupakka siitä, että mitä noilla tiedoilla tehtiin. Seuraava pätkä poimittu osoitteestaa www.plussa.com.


Tuolla minkä kopioit tänne, Kesko varaa oikeuden kerätä tuoteryhmäkohtaisia tietoja talteen tulevaisuudessa. Tällä hetkellä ja lähitulevaisuudessa niitä ei kuitenkaan kerätä talteen asiakkaan vinguttaessa korttia. Fakta ;)

edit: typo
 
Viimeksi muokattu:

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Viestin lähetti Gellner
Tuolla minkä kopioit tänne, Kesko varaa oikeuden kerätä tuoteryhmäkohtaisia tietoja talteen tulevaisuudessa. Tällä hetkellä ja lähitulevaisuudessa niitä ei kuitenkaan kerätä talteen asiakkaan vinguttaessa korttia. Fakta ;)

Voinee olla fakta tai ei, sinulla voi olla NDAn alaista tietoa;) Ihmettelen vain, jos tuollainen arvokas tieto jätetään ottamatta talteen.
 

nihti

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Wild, Krylja
Joka tapauksessa nuo asiakaskortit mahdollistavat ostokäyttäytymisen tarkkailun ja henkilötietojen yhdistämisen vaivattomasti. Jos dataa ei kerätä juuri nyt yhdessä kaupparyhmässä niin hyvä, mutta mitään takuita ei ole siitä onko kyse näin muiden asiakaskorttien osalla tai plussan osalta tulevaisuudessa. Jo muutaman viikon tiedonkeruulla plussakorttilaiset tuottavat niin paljon suhteellisen luotettavaa markkinointidataa kuin asiakaskyselyillä saadaan milloinkaan aikaiseksi. Kun tämä yhdistetään muihin rekistereihin, luottotietoihin ym. niin kortinkantajan kuva on todella kattava.

Menetelmät ovat olemassa ja niiden käyttöä voi tutkia vaikkapa osoitteessa www.manalys.fi . Mosaic karttaa olen itse kokeillutkin ja aika pelottavalta sovellutukselta se vaikuttaa. Jos tuo data olisi kaikkien saatavissa niin veikkaan että tietyt asuinalueet, jopa yksittäiset kadut ja korttelit kokisivat arvomuutoksen jonka suuntaa olisi vaikea enää muuttaa.

Kun vielä saataisiin tämä data verottajan tietoon niin kaikilla olisi kivaa.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Bonus-jarjestelmien yllapito maksaa niin paljon, etta ruuan hinta laskisi, jos kortteja ei olisi.

Kauppias saa uskomattoman hyodyn antamalla silloin talloin parin euron alennuksen asiakkailleen.

On mielenkiintoista kuinka monet kuluttajat antavat tietojaan talla lailla kaytannossa ilmaiseksi. Enpa usko, etta monikaan suostuisi, jos vaikka Keskon edustaja tulisi ovelle viiden euron seteli kourassaan ja pyytaisi saada tutkia keittiota hetken aikaan.

Kuluttaja ajattelee, etta ei halua nayttaa tuntemattomalle jaakaappinsa sisaltoa, mutta silti antaa kauppiaan pitaa siita kirjaa.
 

pavenro8

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Montreal Canadiens, Tottenham, Englanti.
Minulle on aika huomattavankin sama, kyttääkö lähikaupan irstas pervosetä, minä mää emännän kanssa kaupasta ostan vai ei. Ihan vapaasti saa alkaa tunkemaan postiluukun täyteen meetwursti- ja kissanruokamainoksia, en minä niitä kuitenkaan lue.
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Viestin lähetti pernaveikko
Bonus-jarjestelmien yllapito maksaa niin paljon, etta ruuan hinta laskisi, jos kortteja ei olisi.

Kauppias saa uskomattoman hyodyn antamalla silloin talloin parin euron alennuksen asiakkailleen.


Paitsi, että pienet kauppiaat, joilla volyymit ovat pienempiä, kärsivät koko plussakorttijärjestelmästä (varsinkin jos ei puhuta päivittäistavarakaupasta), koska sen ylläpitomaksut myös yksittäiselle kauppiaalle ovat kovat.
 

Paitselo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Carl Brewer Forever & Karjakunnan nakit
Entäs tämä muu valvonta? Kuinkahan moni esim. Helsingin keskustassa kävellen liikkuva on edes tietoinen, että kuinka monen kameran kautta kävelijän naama tallentuu videonauhalle tai tietokoneen muistiin? Näitä kameroita on aivan uskomaton määrä. Monet niistä ovat naamioituja, vaikka käsittääkseni laki jo sanoo että yleisellä paikalla ihmisten kulkemista tarkkaileva, nauhoittava kameravalvonta ei saisi olla naamioituna piilossa?
Tosin useinhan tästä systeemistä on hyötyäkin joitakin vakavia rikoksia tutkittaessa, kun jäljitetään jonkun tappajan tai ryöstäjän liikkumista kaupungilla tai tutkitaan liikenneonnettomuutta.
Tiesitkö muuten, että monen helsinkiläisen viraston hisseissä on kätketty, nauhoittava kameravalvonta? Niin että mietipä kahteen kertaan, ennenkuin seuraavan kerran esim. verotoimiston hissin peilin edessä ilveilet, revittelet nenänsieraimiasi tai rapsuttelet persettäsi.

Entäs sitten suunnitellut tietullit? Helsingin keskustaan omalla autolla saapuva joutuisi maksamaan mennen tullen tullimaksua siitä hyvästä että tänne saa autollansa tulla. Tullimaksu perittäisiin henkilötunnuksen mukaan ja mitä useammin Stadissa kävisit, sitä enemmän joutuisit maksamaan - ja jokainen reissusi jäisi tietokoneen muistiin.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Taitaa tässäkin tapauksessa suurimpana riskinä olla se inhimillinen heikkous. Kuinka moni arkaluontoiseen/mielenkiintoiseen dataan käsiksi pääsevä malttaa olla tutkimatta esimerkiksi tuttujensa tietoja? Kuinka moni tälllaiseen tietoon käsiksi pääsevä on valmis myymään sitä tietoa paljon rahaa tarjoavalle? Kuinka moni pankissa töissä oleva tällä hetkellä on salaa vilkaissut tuttunsa tilin saldoa?
 

Gagarin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Uhkakuvat tässä eivät liity niinkään yksittäisiin tietoihin tai yksittäisiin tietojärjestelmiin kuin ajatukseen siitä että ne voisi kaikki (tai edes osan) yhdistää. Sitä kun alkaa miettimään niin jo tulee vainoharhaiseksi. Ja monia sovelluksia onkin pitkin maailmaa. Todennäköisin tapa saada aikaan tietojen yhdistämismahdollisuuksia on vapaaehtoisuus; joku jolla on jotain mitä ihmiset haluavat ei anna sitä elleivät nämä suostu siihen, siihen ja siihen. Näin voidaan sanoa tietoja luovutettavan "vapaaehtoisesti".

Ja toinen on sitten erilainen sosioinsinöörikikkailu, jolla saadaan aikaiseksi kategorioita joihin ei ole hyvä kuulua (saatiin tieto mistä vaan), ja vastaavasti tietysti niitä joihin kannattaa kuulua. Tunnetuimpana esimerkkinä se että kun tarpeeksi moni tekijä yhdistyy niin ei ole asiaa US of A:han. Arkipäiväisempänä esimerkkinä tämmöinen suhtautumisilmiö kuin "driving while black" tai "flying while arab".

Em. kaksi asiaa (käyttäytymisennusteet ominaisuuksien perusteella ja mahdollisuus yhdistää hyvin monenlaisia tietorekistereitä) yhdistämällä ollaankin jo aika pitkällä. Pointti ei ole siinä että joku viitsisi katsella koko ajan mitä teet ja missä liikut, vaan että punainen valo syttyy jos käyttäytymisesi tuottama kuvio on ohjelmiston mukaan epäilyttävä.

Ja koska lainkuuliaisella kansalaisella ei ole koskaan mitään salattavaa, niin miksei jokaisen olohuoneessa voisi olla valvontakameraa?
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Dick Slasher
Moni meistä on jo ottanut käyttöön vapaaehtoisesti yhden tarkkailu välineistä, nimittäin nämä plop, bonus, omistaja-asiakas yms. kortit. Näistä kauppias halutessaan voi tsekata paljonko makkaraa ja olutta Virtasen perhe kuluttaa viikossa ja milloin Virtanen on pahalla päällä kun vaimolla on hilloviikko (ostanut Tampaxeja). Lähtötietoina alennuksia himoava kortin hakija on antanut perheen koon, syntymäajat, koiran nimen ja muut "intiimit" tiedot. Kauppias hieroo käsiään ja hymyilee kun voi kohdistaa markkinointinsa halvalla oikeaan kohderyhmään.

Ei pidä paikkaansa. Ostajan tiedot eivät koskaan kohtaa ostosten tietojen kanssa. Sen sijaan kauppias kyllä katsoo, että samat jampat, jotka ostavat kaljaa, näyttävät ostavan myös sipsejä, ja näinpä hän laittaa nämä kaksi tuoteryhmää kaupassa lähekkäin.

Korttien tuoma hyöty edellyttää valtavien ostajavirtojen tarkkailua tendenssien löytämiseksi, eikä siinä yksittäisillä kuluttajilla ole mitään merkitystä.
 

Bast

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Trojans, TuTo, Miami Dolphins, FC Inter Turku
Enemmän kuin tämä valvonta-aspekti, minua ärsyttää keskusliikkeiden asiakaskorteissa ja ylipäätään koko keskusliikevetoisuudessa tämä keskittämisajatus. Nyt kun kuluttajat saadaan keskittämään ostoksensa saman ryhmittymän kauppoihin, moni pieni erikoisliike katoaa taas markkinoilta. Samalla kun kilpailu alalla vähenee, keskusliikkeet voivat rauhassa nostaa hintoja. Asiakkaat pysyvät uskollisina asiakaskorttiyrityksilleen eivätkä lipeä ruodusta vaikka joku tuote olisi muualla vähän edullisempikin. Keskittäminenhän kannattaa. Asiakkaat palkitaan sitten bonuksilla tai etuseteleillä.

Lisäksi ketjuttuminen vähentää työpaikkoja, kun keskusliike yhdistää toimintojaan. Keskusliikkeet ovat ulottaneet lonkeronsa jo lähes kaikkialle. Bonuksia ja plussia saa puheluista, sähköstä, bensiinistä, ruoasta, hotellimajoituksista, ravintoloista, vakuutuksista ym. Seuraava tavoite on keskusliikkeen omistama pankki. En tiedä. Minusta ei vain soundaa kovin hyvältä tämä tällainen kehitys.

Valvonnasta sen verran, että olen pitkälti Gagarinin viitoittamalla linjalla. Tietämättään voi päätyä jollekin listalle, jolle ei välttämättä haluaisi joutua. Suurin osa tästä valvonnasta ja tiedon keruusta hyödyttää yhteiskuntaa ja sen yksilöitä, kun kaikki toimivat hyvässä tarkoituksessa. Vaaralliseksi asia muuttuu, kun joku, jolla on rikolliset tarkoitusperät pääsee useampaan tietokantaan ja pystyy käyttämään tietoja hyväkseen.

Pelkästään internet on aika tehokas valvonnan ja tiedonkeruun väline. Monet varmaan muistavat Myyrmannin pommitapauksen ja kuinka tälläkin palstalla pommimies oli kaikkien tiedossa jo ennenkuin poliisi sen tiedon julkisti. Yhtä hyvin tietoja yhdistelemällä epäilykset olisivat voineet kohdistua johonkin syyttömäänkin henkilöön. Kymmenettuhannet ihmiset olisivat silloin nähneet hänen nimensä ja henkilökohtaisia tietojaan varsin ikävässä yhteydessä.

Toisin sanoen, pelkästään olemalla lainkuulijainen kansalainen ei välttämättä ole turvassa. Sattuma voi korjata satoaan.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Viestin lähetti Gagarin
Uhkakuvat tässä eivät liity niinkään yksittäisiin tietoihin tai yksittäisiin tietojärjestelmiin kuin ajatukseen siitä että ne voisi kaikki (tai edes osan) yhdistää.

Tämä on ollut tietosuoja-alan ja rekisterinpitäjien tiedossa jo kauan, ja siksi viranomaisrekisterien ristiinajot on pääsääntöisesti viranomaisilta kielletty. Esimerkiksi ns. sosiaalipummit jäisivät kiikkiin alta aikayksikön, mikäli sosiaaliviranomaiset ja työvoimaviranomaiset pääsisivät tutustumaan toistensa, pankkien ja VRK:n rekistereihin. Mutta kun eivät pääse.

Poliisit tosin saattavat joitain ristiinhakuja pystyä tekemään, mutta hekään eivät voi käyttää näin hankkimiaan tietoja todisteina. Syntyy siis tilanteita, joissa "poliisi tietää tekijät, mutta ei voi todistaa".

Utelias henkilökunta saadaan pidettyä kurissa sillä, että henkilöhaut tallentuvat yleensä jonkinlaiseen lokitiedostoon, josta oikein hyvin näkyy kuka kulloinkin on käynyt jonkun henkilötietoja katsomassa.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Viestin lähetti Snakster
Sen sijaan kauppias kyllä katsoo, että samat jampat, jotka ostavat kaljaa, näyttävät ostavan myös sipsejä, ja näinpä hän laittaa nämä kaksi tuoteryhmää kaupassa lähekkäin.

Eihan tuosta ole mitaan hyotya. Bissen ostaja ostaa joka tapauksessa sipsinsa, riippumatta mista kaukaa ne taytyy hakea. On paljon jarkevampaa laittaa nama kaksi tuotetta kauaksi toisistaan, jolloin asiakkaan taytyy vaeltaa kaupassa pitempaan ja hanen mukaansa saattaa hyvinkin tarttua myos jotain mita han ei aikonut ostaa.

Tassa tulee tietenkin se raja vastaan, etta loputon sekamelska kauppa ei voi olla, koska silloin kukaan ei loyda mitaan ja asiakkaat valittavat ja lopulta kaikkoavat kokonaan.

EDIT: Viela kommenttina johonkin ylempaan, etta aluksi kauppiaat tosiaan uskoivat, etta asiakas on uskollinen omalle kaupalleen, kun saa hienon kortin taskuunsa. Nainhan ei kuitenkaan kaynyt vaan naapurinmummolla on kaikkien liikkeiden kortit ja sitten juostaan tarjousten perassa missa milloinkin.
 

Tinde

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bajen, NY Rangers, Arsenal
Viestin lähetti Snakster
Ei pidä paikkaansa. Ostajan tiedot eivät koskaan kohtaa ostosten tietojen kanssa.

En tiedä riippuuko tapauksesta, mutta kun esim. poliisi jälkikäteen tutkii että mitä tietyllä (varastetulla) kortilla on ostettu, niin kortin vastaanottajalta (yritykseltä) pyydetään tieto kortilla ostetuista tuotteista. Eli tämä tieto on kyllä jokaisella kortinvastaanottajalla.

Kuka menee takuuseen ettei näitä tietoja kerätä ja hyödynnetä.
 

fullkelson

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Snakster
Ostajan tiedot eivät koskaan kohtaa ostosten tietojen kanssa.

Tai sitten kohtaavat, esim. järjestelmässä jossa tiedot ovat tallennettuina, mutta silti virallinen kanta yhtiöllä on että ne eivät kohtaa. Eli tieto siis voi olla "kaivettavissa" esiin, mutta niin ei käytännössä haluta tehdä. Vielä?

Seur. linkissä eräänlaista esimerkkiä tulevasta?

http://www.itviikko.fi/uutiset/uutinen.asp?UutisID=59244

Kansalaisten tietoja on siis tallennettuna niin että niistä voidaan yhdisteltynä tehdä eri johtopäätöksiä jotka loukkaavat henkilökohtaista yksityisyyttä.... Kuinka laajalti esim. juuri poliisi käyttää hyväkseen eri rekisterien tietoja periaatteessa laittomin keinoin?
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Luulen että asia on juuri noin miten jounster sen muotoili, eli jos kerran korteilla voidaan ottaa tietyt asiat selville (siis mitä on ostanut milloinkin) ja ne talletetaan johonkin, niin ne ovat kaivettavissa esille. Ne ovat tallessa ja varmasti joidenkin tahojen tutkinnan alla (joskus) vaikkei niin julkisuuteen sanotakaan.

Luulenpa että joskus tulevaisuudessa jonkun ihmisen ostamien tavaroiden perusteella on hyvin helppoa tehdä profiilia ihmisestä ja näin varmasti tehdään. Tästähän saadaan valtavasti hyötyä mainontaan.

Bast:
Enemmän kuin tämä valvonta-aspekti, minua ärsyttää keskusliikkeiden asiakaskorteissa ja ylipäätään koko keskusliikevetoisuudessa tämä keskittämisajatus. Nyt kun kuluttajat saadaan keskittämään ostoksensa saman ryhmittymän kauppoihin, moni pieni erikoisliike katoaa taas markkinoilta.
Näinhän se on. Sillä että nyt säästetään 0,1egeä jokaisessa maitopurkissa kun "kaikki" ostaa ne K-Kaupasta niin edesautetaan sitä että Kesko jyllää tulevaisuudessa Suomen ruokamarkkinoilla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös