Kaikkien sormenjäljet poliiseille? Nyt menee jo liian pitkälle
Nostetaanpa ketjua ylös...
Työryhmä pohtii, pitäisikö passien tunnisteista kerätä sormenjälkirekisteri poliisille. Uudistus tulisi voimaan aikaisintaan vuonna 2007.
http://www.yle.fi/cgi-bin/tekstitv/ttv.cgi/111/
Nyt alkaa mennä liian pitkälle. Rikosten ratkaisemisen ja turvallisuuden varjolla on ihmisten yksityisyyttä kavennettu koko ajan. Sähköinen tunnistaminen, biopassit, sormenjälkirekisteri, matkailijatietojen kerääminen ja niin edelleen.
Mielestäni tällainen suuntaus ei lisää turvallisuutta. Se vähentää kyllä joitain ongelmia, kuten väärän henkilöllisyyden käyttämisen, mutta tuo tilalle uusia kysymyksiä. Rauhallisina aikoina tiedoista (riittävän hyvin suojattuina) ei periaatteessa ole haittaa. Mutta miten sitten, jos olot käyvät epävakaiksi ja kansalaisoikeuksia katsotaan aiheelliseksi kaventaa? Mitä, jos tiedot joutuvat vääriin käsiin?
Poliisi on saanut viime vuosina lisää valtuuksia. Koko kansan kattava rekisteri on mielestäni jo liioittelua ja loukkaa yksityisyyttä. Mielestäni sormenjäljet yms. pitää kerätä tiedostoihin vasta sitten, kun henkilö jää kiinni rikoksesta, josta tuomitaan vankeutta.
Liiallinen valvonta ja tietojen keruu pilaa avoimen ja vapaan yhteiskunnan. Jos rekistereillä ja valvonnalla haetaan turvallisuutta, tehdään itse asiassa karhunpalvelus. Olennaista olisi myös kysyä, miltä oikein saamme turvaa, kun rakennamme aitoja ympärille? Kenen etu on, että tekemisistä kerätään tietoja talteen?
Jos haemme turvaa esimerkiksi terrorismilta tai rikollisuudelta lisäämällä valvontaa, ovat lavean tien kulkijat jo saaneet erävoiton.
Laajassa mittakaavassa pitäisi rakentaa siltoja, eli kuroa umpeen kuilua erilaisten elämäntyylien ja maantieteen välillä.
Vapaa yhteiskunta on mielestäni arvokkaampi asia kuin esimerkiksi lyhyen tähtäimen taloudelliset edut. Tästä rautalankaesimerkkinä USA ja sen toimet Lähi-idän öljykentillä. Korulauseissa USA kehuu menneensä rakentamaan siltoja Irakiin (seuraavaksi urakat siirtyvät varmaan Iraniin :D), mutta rakennusprosessissa se on myös tuikannut jokusen sillan tuleen.
Toinen esimerkki on EU, jonka sisällä liikkuminen on vapaata, mutta EU:n ulkopuolelta tulevilla on edessään tarkka syynäys ennen kuin tullimies laskee mihinkään.
Kovasti kehitys on viemässä takaisin eräänlaiseen kylmään sotaan. On muodostumassa ns. vapauden saarekkeita (USA, EU, arabimaat, Kaukoitä). Jokainen pitää omaa vapauttaan oikeana, mutta saarekkeiden välillä ei liiemmin luottamusta ole. Siksi pitää laittaa valaisulaitetta ja poliisikoiraa rajoille ja tarvittaessa vielä alueen sisäpuolellekin, ettei vain omien joukossa ole vieraiden desantteja...No joo, tämä nyt oli vain ajatuksella leikkimistä, tokihan EU:lla ja muilla yhteisöillä on muutakin tekemistä kuin kyttääminen. Toivottavasti tuo kauhuskenaario ei koskaan toteudu.
Valvontayhteiskunnan siemen on olemassa kaikissa rekistereissä. Toivottavasti sitä päivää ei tule, että viranomainen tietää meikäläisen asiat paremmin kuin lähiomainen.