Gags kirjoitti:
Olen nyt vähän aikaa miettinyt tuota dalin kirjoitusta edellä, enkä ole keksinyt ainuttakaan konkreettista esimerkkitapausta jossa sormenjälkien ja muidenkin tunnisteiden kerääminen voisi aiheuttaa suoranaista haittaa kansalaiselle. Voisiko joku auttaa esimerkein?
Nyt kannattaa muistaa se lähtökohta että demokratia on ihmisen historiassa todella todella nuori keksintö, ja rauhanaika Euroopassa on kestänyt vain n. 60 vuotta. Elämme todella poikkeuksellista aikaa jonka murentumisen merkit ovat jo ilmassa, jos haluaa ne merkit nähdä.
Ihmisen historia ennen länsimaista demokratiaa on ollut aina ahneuden, itsekkyyden sävyttämä. Demokratian suuri, käänteentekevä idea kun on ollut antaa valta kansalle. Sitä ennen jokaisessa yhteiskuntamuodossa tavallinen kansa on ollut karkeasti ottaen valtaapitävien hyvinvoinnin eteen uurastavia orjia.
En ole kiihkomielinen enkä maailmanloppua maalaileva apina. Demokratiakehityksessä on kuitenkin viime vuosien aikana tapahtunut suuria suunnanmuutoksia. Markkinaliberalismi ja globalisaatio ovat alkaneet selkeästi viemään valtaa valtioilta. Markkinat määräävät, valtiot yrittävät sopeuttaa lainsäädäntönsä niin että talous voi hyvin. Mihin tämä pidemmällä tähtäimellä vie, esimerkiksi minkälaiset systeemit täällä on 50-100 vuoden kuluttua? Tai edes 20 vuoden? Suurten kansainvälisten rahavirtojen valossa yksilöllä ei ole
juuri muuta arvoa kuin tuottavuutensa, kun kansalaisvaltiossa jokaisella ihmisellä on lähtökohtaisesti yhtäläinen ihmisarvo, niin vammaisella kuin huippuälykkäällä, rammalla kuin huippu-urheilijalla. Tämä ihmisarvon mittaaminen rahalla vie väistämättä kohti feodaaliyhteiskuntaa ja totalitarismia. Jep, kehitysmaissa ja halvan työvoiman maissa konkretisoituu globalisaation tuoma ihmisarvo; 5 vuotiaat lapset ompelemassa Niken jalkapalloja sormet verillä 14 tuntia vuorokaudessa noin niinku yhtenä esimerkkinä.
Demokratian ytimestä löytyy käsitteitä kuin ihmisoikeudet, sananvapaus ja vapaat vaalit. 9/11 jälkeen jenkkilässä nuo kaikki perusarvot on lytätty tavalla tai toisella - turvallisuuden nimissä. Ihmisoikeudet - FBI:n oikeus tehdä pidätyksiä ja vangitsemisia ilman perusteita, kidutuksen hyväksyminen osaksi kuulusteluja, salaiset vankilat. Sananvapaus - oikeistolaisen valtamedian tuki Irakin sodalle, valheellisilla perusteilla. Vapaat vaalit, tämä on jo suuri vitsi!, Bushin valinta presidentiksi häviäjän paikalta. Nyt Eurooppa seuraa perässä.
Oleellinen kysymys onkin mitä jos tai jopa mitä sitten kun...? Otan lainauksen Tinken linkittämästä blogista:
Kuka enää uskaltaa soittaa toimittajalle ja kertoa viranomaisten väärinkäytöksistä? Sonera-skandaali on tästä malliesimerkki, johon myös poliisiviranomaiset olivat sekaantuneet.
Kuka enää uskaltaa organisoida verkostoitunutta kansalaisaktivismia vallanpitäjiä vastaan? Tekstiviestien ja sähköpostien kansalaisia liikkeelle saava voima on nähty viime vuosina eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Venäjällä, Filippiineillä ja Ukrainassa olisi tällä hetkellä aivan erinäköinen hallitus, jos uusia verkostomedioita ei olisi olemassa.
Nämä on erittäin hyviä kysymyksiä varsinkin siinä valossa, että maailma muuttuu jatkuvasti. Jokainen laki joka heikentää yksityisyyttä antaa lisätyökaluja valtaa pitäville pitää kansa kurissa. Jokainen lisätyökalu antaa valtaa pitäville mahdollisuuden lisätä omaa valtaansa mielivaltaisesti. Ja ihminen on ahne ja itsekäs, jos valtaa on mahdollista saada lisää, se kyllä otetaaan varmasti.
Niin, turvallisuudella voidaan perustella mikä tahansa uusi laki. Kannnattaa kuitenkin muistaa, että maailmalla kuolee muutama sata ihmistä vuosittain terrorismiin, näistäkin suurin osa kriisialueilla kuten Irakissa tai kehitysmaissa, länsimaissa vain muutamia kymmeniä. Sitä kun vertaa mihin tahansa muuhun kuolinsyyhyn saadaan terrorismin aiheuttama vaara kansalaisille suhteutettua. Ja kappas, todennäköisyys kuolla terrorismiin länsimaissa on samaa luokkaa kuin kuolla salaman iskuun.
Tietojen keruusta sen verran, että jos eurooppaan osuu terrori-iskujen sarja, muista ettei sen jälkeen kannata vahingossakaan eksyä muslimien ylläpitämille nettisivuille, downloadata suosittua pikkukemistien kotipommien teko-opasta, lainata kirjastosta koraania tai muslimiaiheista kirjallisuutta tai kävellä turhan montaa kertaa päivässä Israelin suurlähetystön ohi. Jenkeissä pääsee CIA:n tarkkailun alle ja hyvässä lykyssä kuulusteluihin ihan vaan kirjastotietojenkin kautta.
Sadan vuoden päästä, minkälainen on meno silloin, kun nyt tehdään tällaisia lakeja. Takaisin entiseen on tuskin paluuta, mitään erityislakejahan nämä eivät ole.
Toivottavasti mitään käänteentekevää ei satu ja pystymme pitämään vapaan kansalaisyhteiskunnan, jossa valvomisella ja tietojen keruulla halutaan todellakin vain tietää mistä jugurttilaadusta pidän eniten.