ISIS – ääriliikkeistä vaarallisin?

  • 312 821
  • 1 830

Morgoth

Jäsen
Hyi helvetti. Vaikea ymmärtää miten ihminen pystyy tällaisiin kauheuksiin. Miten tällaisten asioiden kanssa pystyy elämään? Tuli kyynel silmään. Miten ihminen voi olla noin paha. Uskovatko he, että tällaisilla toimilla pääsee paratiisiin vai onko kyse jonkin sortin massapsykoosista?

Hyi helvetti, mutta toisaalta kun ajattelee jotenkin laajemmin niin eihän tässä lopulta yhtään mitään uutta ole. Hirveää terroria oli esim. Irakissa Saddamin aikana ja historiasta voi kaivella milloin minkäkin diktaattorin tai aatteen riemuvoittoja. Raiskaukset, kidutukset yms. ovat yksi osa sodankäyntiä, vaikka kovasti koitellaan hurskastellakin muuta. Ihmisten luonnollista toimintaa jossakin määrin, piti siitä tai ei. Usein tuo piirre onneksi kyllä pysyy piilossa kunnes se aina välillä lähtee ihan lapasesta. Sama toistuu ja tulee aina toistumaan.
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
En ole tätä ketjua hirveästi seurannut, että en tiedä onko tästä jo sata kertaa puhuttu, mutta vertailun vuoksi Al-Qaida on joidenkin raporttien mukaan netonnut viime vuosina yli 100 miljoonaa dollaria lunnasrahoja. ISIS:illa ei ole niin paljoa verhon takaisia tukijoita, että homma pyörisi itsestään. Kiristystä, ryöstöjä ja kidnappauksia (toki nyt ovat mukana myös mm. öljybisneksessä). Nämä kaikki onnistuu helpommin kun maine kulkee edellä. Samalla näytetään ääriliikkeen kannattajille, että me ollaan valmiita tekemään mitä tahansa asiamme edistämiseksi ja toisaalta että emme jätä mukaan lähteneitä oman onnensa nojaan (näitä viimeisiä julkisuuteen tulleita panttivankeja olivat kiinnostuneita vaihtamaan omiin vangeiksi jääneisiinsä).

Esimerkiksi David Cameron on jyrissyt asiasta aiheellisesti varisin jyrkin sanoin näitä lunnasrahoja maksaneille maille.

Itseäni kuvottaa kaikenlainen ylimääräisen huomion antaminen noille mediatempuille ja vielä enemmän se miten isossa mittakaavassa tämä paskajengi tuhoaa päivittäin tavallisten ihmisten elämiä tuolla alueella.
 
Viimeksi muokattu:

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
En ole tätä ketjua hirveästi seurannut, että en tiedä onko tästä jo sata kertaa puhuttu, mutta vertailun vuoksi Al-Qaida on joidenkin raporttien mukaan netonnut viime vuosina yli 100 miljoonaa dollaria lunnasrahoja. ISIS:illa ei ole niin paljoa verhon takaisia tukijoita, että homma pyörisi itsestään. Kiristystä, ryöstöjä ja kidnappauksia (toki nyt ovat mukana myös mm. öljybisneksessä)..

Tosin ISIS:n öljybisneksillä tienaa saman verran reilussa kuukaudessa, eli tuon sata miljoonaa. Arvioiden mukaan ISIS näet tienaa öljyllä noin kolmisen miljoonaa päivässä.
 
Jordaniassa ainakin armeija ja kuningas ovat suuttuneet ISIS:in tekemän polttoteloituksen vuoksi ja Ylen saamien tietojen mukaan Jordania valmistelee jopa jonkinlaista maahyökkäystä ISIS:iä vastaan http://yle.fi/uutiset/lehti_jordania_valmistelee_maahyokkaysta_isista_vastaan/7783586. Toisaalta eilen Yle kertoi, kuinka ISIS:in kannatus on kasvussa myös Jordaniassa. Jo nyt ISIS:in riveissä taistelee yli 2000 jordanialaista ja yli puolet jordanialaisista ei miellä ISIS:iä terroristijärjestöksi, tässä Ylen juttu aiheesta http://yle.fi/uutiset/jordania_veit...a_isisin_kannatus_nousee/7781121?ref=leiki-uu
 

Jakedeus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
YK:n raportti: Isis ristiinnaulitsee lapsia, myy heitä seksiorjiksi ja hautaa elävältä - Helsinginsanomat.fi

Hyi helvetti. Vaikea ymmärtää miten ihminen pystyy tällaisiin kauheuksiin. Miten tällaisten asioiden kanssa pystyy elämään? Tuli kyynel silmään. Miten ihminen voi olla noin paha. Uskovatko he, että tällaisilla toimilla pääsee paratiisiin vai onko kyse jonkin sortin massapsykoosista?

Olen täsmälleen samaa mieltä. Silti tulee mieleen eräs Himmlerin SS-joukoille pitämä puhe, jossa hän myönsi, että kaikkein kauhempia tekoja tehdessä sotilaalle tulee luonnollinen reaktio empatiaan uhreja kohtaan, mutta urhoollisimman sotilaan määrittää se kuinka hän pystyy tukahduttamaan nämä tunteet ja tekemään mitä kauheimpia tekoja ilman katumuksen häivää. Kun tämän vääristyneen logiikan olemassa olon ymmärtää, näyttäytyy isiksen tominta omalla vääristyneellä tavalla johdonmukaiselta.

Totta kai isis-edustaa silkkaa pahuutta, mutta tämä pahuus tulee kuitenkin ymmärtää lähtöisin ihmisyksilön mahdollisuuksista hahmottaa maailmaa, ei vain pahuudesta annettuna (mikä tietyllä tavalla edustaa uskonnollista ajattelua maailmassa itsessään vallitsevasta hyvyyden ja pahuuden välisestä problematisoimattomasta kamppailusta).

Ja jotta isistä vastaan voi ideologisesti taistella, tulee se ottaa totaalisen vääristyneen (epä)älyllisen logiikan pesänä, ei vain pahuuden omaavana toiseutuna.

Ja joo, enpä lukenut linkkaamaasi juttua. Jos olisin juurikin ennen tämän kirjoittamista, suhtauisin asiaan tunteellisemmin. Ja tähän jatkaen, se että ihminen on kykenevä mitä kauheimpiin kauheuksiin, on kolikon kääntöpuolena sille, että ihminen kokee äärimmäistä suuttumusta kauheuksia ulkopuolta katsoen. Tämän johdosta näen, että isiksen menetelmät pitkällä tähtäimellä toimivat sitä vastaan. Tämä ei luonnollisesti tälla hetkellä esim. yllämainittuja lapsia auta millään tavalla, ja onkin selvää, että länsimaiden tulee tehdä kaikkensa kauheuksien lopettamiseksi tässä ja nyt. Kunhan ei vain mennä ojasta allikkoon kuten vuonna 2003.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Toisaalta on tuossa IS:n väkivallassa ja raakalaismaisissa teoissa oma logiikkansa. Mosulissa taisi jopa 30 000 irakilaista sotilasta paeta alle 1000 teron ryhmää, mikä itsessään on helvetin kova takaisku Irakille, riippumatta sotilaiden tosiallisista motiiveista. Noin suurella ylivoimalla olisi terot pitänyt niittää hetkessä, mutta niin vain pelko vei voiton. Samoin jesidejä pakeni valtavat määrät ja IS pääsi monille uusille alueille lopulta hyvin pienin vaivoin. Luomalla pelkoa voi saada vastaansa helvetin kovia vihollisia, mutta toisaalta pelon avulla voi myös saavuttaa sotilaallistakin menestystä.

Lopputuloksena on aika sama kuoleeko vangiksi jäänyt "nätisti" hirteen vai katkotaanko kaula kymmenen HD-laatuisen kameran surratessa. Lopputuloksena on kuollut vanki, vihollisen vihat ja that's it. Jälkimmäinen vain saa enemmän mediahuomiota, joka voi toimia yhtenä rekrytapana tai pitää muut uhrin kaltaiset ihmiset alueen ulkopuolella. Toki raja näissä on hyvinkin häilyvä ja nopeasti saavutetut "edut" katoavat aktiivisemman vastapuolen (tässä tapauksessa mm. ilmapommitusten) muodossa.
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Viimeksi muokattu:

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Joten...?

..

Eihän minulla mitään sen kummempaa pointtia tuossa ollut, totesin vaan, että isot ovat poikain öljybisnekset.

Hirveän lohdullista nyt ei ole sekään, vaikka ISIS noiden joidenkin analyysien valossa ansaitsisikin öljyllä "vain" sata miljoonaa miljoonaa. Kyllähän tässä Al Qaida jää kakkoseksi joka saralla, tosin Al Qaidan kundeillahan on tietysti yksi aika kova meriitti vuodelta 2001...

Huvittavaa tuo ISIS:n öljykauppa sinällään, että Assadin joukoillehan öljyä on mukava myydä ja sitten taas soditaan.
 

Morgoth

Jäsen
Hiirveän lohdullista nyt ei ole sekään, vaikka ISIS noiden joidenkin analyysien valossa ansaitsisikin öljyllä "vain" sata miljoonaa miljoonaa.

Ansaitsevat mitä ansaitsevat, mutta ei tuo heidän toimintansa näytä tähtäävän öljytulojen maksimointiin. Jordanian suututtaminen tuskin oli mikään järkevä ja nerokas strateginen suunnitelma. Yleensäkin tuo silmitön tappaminen tuntuu johtavan, että kaikki ovat pian heidän vihollisiaan, mutta kenties lopulta haluavat kaikki kuolla marttyyreinä?
 
Mielenkiintoista seurata mihin toimiin Jordania lopulta ryhtyy. Toki retoriikka tuolla on aika erilaista, mutta voihan tämä polttomurha video olla jonkinlainen käänne. Tuskin ISIS koskaan kuolee täydellisesti muuten kuin muslimien tappamana.

Eräänlainen käänne tuo on tainnut jo ollakin. Ylen radiouutisissa todettiin tänään, miten Jordaniassa Isiksen touhuiluun ovat monet maan asukkaat suhtautuneet jossain määrin myötämielisesti, mutta tämän pilotin polttomurhan myötä kansa on yhdistynyt kuninkaan taakse ja vaatii kovaa ja tuntuvaa kostotoimenpidettä.

Välillä sitä tulee pohdittua, että onko Isiksen porukalla mitään aitoja kuvitelmia pitkäikäisestä kalifaatista, vai onko homman nimenä vain sikailla niin pitkään kuin hupia riittää? Mikäli näin ei ole, ja jollain jihdaisteista on edes jonkinlaista strategista pelisilmää, niin voi olla, että jordanialaislentäjän teloitus ei vaikutakaan jälkikäteen ajatellen hyvältä idealta.
 
Kamerun ja Niger ovat ryhtyneet tosissaan taistoon Boko Haramia vastaan - Kamerunissa voiton päivä Boko Haramista: Yli 1 000 epäiltyä kiinni | Yle Uutiset | yle.fi ISIS puolestaan kannustaa naisia tekemään terrori-iskuja länsimaissa - Jihadistimorsiamet ovat kiihkeitä propagandisteja – kehottavat länsimaisia naisia terrori-iskuihin | Yle Uutiset | yle.fi Länsimaissa varmaan odotellaan Lontoon metroiskun tai WTC-iskun kaltaista terrori-iskua, ennen kuin ISIS:in eteneminen pysäytetään.
 

kharon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps
ISIS tosiaan hakee mediahuorauksella itselleen mahdollisimman suurta huomiota, jota kautta tunnettuvuus kasvaa ja väkeä virtaa riveihin. Tätä huomionhakuisuutta pitäisi nyt osata valjastaa heitä vastaan. Olisko vaikea lavastaa ISISI:n nimissä videoita, joissa teloitetaan "vahingossa" joku väärä henkilö? Näillä feikkivideoilla, saataisiin sitten muslimiyhteisöt kääntymään heitä vastaan. Luulisi miljardibudjetilla tuollaisen videon tekemisen onnistuvan....
 

Morgoth

Jäsen
Välillä sitä tulee pohdittua, että onko Isiksen porukalla mitään aitoja kuvitelmia pitkäikäisestä kalifaatista, vai onko homman nimenä vain sikailla niin pitkään kuin hupia riittää? Mikäli näin ei ole, ja jollain jihdaisteista on edes jonkinlaista strategista pelisilmää, niin voi olla, että jordanialaislentäjän teloitus ei vaikutakaan jälkikäteen ajatellen hyvältä idealta.

CNNn sivuilla oikein hyvää pohdintaa ISISn mahdollisista motiiveista.

Olen samaa mieltä, että kyseessä on enemmän sairas, harhainen ja mielipuolinen "kultti", joka elää jossakin omissa sairaissa uskomuksissaan kuin niinkään tässä reaalimaailmassa. Tavoitteet ovat enemmän jossakin tuonpuoleisessa kuin öljyssä, rahassa ja maallisessa vallassa.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
ISIS tosiaan hakee mediahuorauksella itselleen mahdollisimman suurta huomiota, jota kautta tunnettuvuus kasvaa ja väkeä virtaa riveihin. Tätä huomionhakuisuutta pitäisi nyt osata valjastaa heitä vastaan. Olisko vaikea lavastaa ISISI:n nimissä videoita, joissa teloitetaan "vahingossa" joku väärä henkilö? Näillä feikkivideoilla, saataisiin sitten muslimiyhteisöt kääntymään heitä vastaan. Luulisi miljardibudjetilla tuollaisen videon tekemisen onnistuvan....
Internetissä on paljon foliohattujen ja hyväuskoisten hölmöjen keskustelua ja "tutkimuksia", joissa todistellaan nimenomaan jenkkien olevan teurastusvideoiden takana.

Isis on muuten käännättänyt ohjeet sen joukkoihin liittymiseksi ja propagandansa myös suomeksi. Ihmekös tuo kun järjestön parissa on jo satoja Suomi-kytköksen omaavia.
 
Taas Iltalehden juttu, nyt Isisin suunnitelmista lähettää terroristeja Libyasta Eurooppaan pakolaislaivoilla - Isisin salajuoni: Terroristit saapuvat Libyasta laivoilla Eurooppaan Tällekään asialle ei tehdä mitään ennen kuin joku isohko laiva täynnä terroristeja rantautuu Italiaan. Isisillä on varmaan vielä hullumpiakin suunnitelmia ja mielestäni länsimaat ovat selvinneet "pelottavan" vähällä omalla maaperällään tähän mennessä, joten odotettavissa lienee isku johon kukaan ei osaa varautua.
 

Geezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Sympatiat Kuopioon ja Lappeenrantaan.
Lisää hyviä uutisia Afrikasta. ISIS sunnittelee käyttävänsä Libyaa porttina Etelä-Eurooppaan, eli tarkoituksena on ujuttaa taistelijoita muiden EU:n alueelle pyrkivien joukkoon.

Linkki The Telegraphin aihetta käsittelevään uutiseen:

Islamic State 'planning to use Libya as gateway to Europe'
 

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
Onhan tämä ollut silleen tosi viihdyttävä show tähän asti, nyt tosiaan kaipaisi kohta uusia juonia toiselle vai onko tässä jo kolmas kausi alkamassa?

Italia olisi imo vähän tylsä. Ranska kuulostaisi loogiselta. Toisaalta jokin sympaattinen paikka kuten Suomi voisi herättää kaivattua huomiota. Ollaan kyllä sen verran kaukana actionista että ei kai sittenkään ja Tanska korkattiin jo.

Mutta olisihan se korkea aika kun Al Qaidakin aktivoitui, niin ei kai noille toiseksi jäädä.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Saatiin jo uusi käänne, ISIS rahoittaa toimintaansa elinkaupalla. Näillä ei tosiaan ole mitään moraalia.
Kyllä heillä on moraalikoodisto. Se vain ei vastaa sinun omaa moraalikoodistoasi. Tai toki johto saattaa hyvinkin olla täysin moraaliton ja rivimiehistä löytyy aina väkeä joiden moraalinen kompassi on täysin hukassa. Tuo on vain äärimmäistä konservatiivisuutta ja muiden ihmisten arvostamattomuutta.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Ihan ilman ISIS -riskiä olisi joka tapauksessa syytä katkaista lauttaliikenne Välimeren eteläpuolelta Eurooppaan. Seuraavat toimenpiteet auttaisivat jo varsin pitkälle:

1. Sovitaan jonkin Afrikan maan diktaattorin kanssa kiinteästä korvauksesta siitä, että kaikki yli tulleet voidaan lennättää sinne ja siten "palauttaa" lähtöosoitteeseen. Varmuus siitä, että Eurooppaan pääseminen johtaa vain välittömään palautukseen kuivattaisi trafiikin aika nopeasti tai ainakin pienentäisi olennaisesti volyymiä.

2. Lopetetaan laittomien siirtolaisten meripelastaminen. Tappioluvut tekevät Eurooppaan pääsy-yrityksestä vähemmän atraktiivisen.

3. Takavarikoidaan poikkeuksetta jokainen laittomien siirtolaisten kuljetukseen syyllistynyt alus. Kalustotappiot vähentävät ihmissalakuljettajien toiminnan kannattavuutta ja patoavat pakolaisvirtaa Eurooppaan.

ISIS-riskin olemassaolo tekee näiden toimenpiteiden käyttöön oton entistäkin tarpeellisemmaksi. Me emme kaipaa esimerkiksi pommi-iskua Pietarinkirkon sisälle tai muuta pikkujäynää, jota Libyasta ujutetut terot voisivat helposti toteuttaa.
 

Nypsi

Jäsen
Ihme kun ISIS ei ole vielä ruvennut Euroopan sisällä toteuttamaan noita kurkunleikkaamispätkiään. No, eiköhän senkin aika vielä koita...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös