Viestin lähetti Tarinankertoja
Rahanjako on keskustelua keinoista tasoittaa sarjaa (tämä on kaikkien seurojen etu, vai oletko eri mieltä ?)
Olen osittain eri mieltä. Tasainen sarja on tietenkin lähtökohtaisesti ajateltuna kaikkein mielenkiintoisin. Ei tämä tasainen sarja kuitenkaan mikään ideaalitila ole, johon tulisi kaikin mahdollisin keinoin pyrkiä. Silloin jos tasaisuutta tavoitellaan rankaisemalla edistyneimpiä, siirryn välittömästi kannattamaan eriarvoisuutta. Jos liigajengit laskisivat samaan aikaan mäkeä, haluaisin nähdä mahdollisimman vauhdikasta mäenlaskua ja jos kisa olisi vielä tasainen, tilanne olisi ihanteellinen. En kuitenkaan halua tuota mäenlaskua tasaiseksi siten, että liian kovaa eteneville laskijoille asetetaan velvollisuus hinata hitaampia mukana. Tässä on mielestäni helvetillinen "aatteellinen" ero eli tasoitetaanko hommaa hidastamalla nopeimpia vai nopeuttamalla hitaimpia.
Tähän voi vielä lisätä sen, että aivan turha yhdenkään hitaimmista kitistä siitä, ettei omaa vauhtia pysty lisämään. Se on miehistä/seurajohdosta kiinni ja minua ärsyttää se, että nyt tuo kuuden kopla vaikuttaa siltä kuin he ajattelisivat juuri siten, että omilla toimilla asialla ei mitään voi. Syntyy kuva luovuttajista, ei me päästä yhtä kovaa kuin nuo muut, hidastetaan muita.
Viestin lähetti Tarinankertoja
Rahanjakomallit ovat vaikeita niellä, juuri esittämäsi vallalla olevan asenteen takia. Sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä sosialismin tms. kanssa Kyse on jääkiekkosarjan kilpailukyvystä kapitalistisessa maassa, jossa ihmisten vapaajanaviettomuodoista viihde palvelut nappaavat yhä suurenevan osan.
Tämän ajatustavan mukaan siis heikompien mukaan etenevä, mutta tasainen sm-liiga on kiinnostavampi ja kilpailukykyisempi kuin epätasainen, mutta tasokas ja tähdillä höystetty vastaava ? Ainakaan Helsingissä näin ei ole. Kun Teemu pelaa halliin vaeltaa väkeä pilvin pimein ja 10-1 tai 1-10 päättynyt matsi kiinnostaa väkeä. Jos Teemu ei pelaa, 5-6 tai 6-5 päättyvään matsiin on vaikea löytää väkeä. Eli edelleen pelkästään tasainen sarja ei ole ideaalitilanne, tarvitaan mm. tähtiä jotka kiinnostavat suurta yleisöä. Pelkät tasaiset ottelut eivät Helsingissä yleisöä halliin tuo. (vrt. Vaikkapa keskustelua Hifk-osiossa, siellä hämmästyttävän moni on sitä mieltä, että jopa pelin lopputulos saattaa olla sivuseikka viihtymisen kannalta. Mä tiedän että he ovat outoa porukkaa, mutta mitä lisäarvoa tällaisille katsojille toisi se, että pelit saataisiin tasaisiksi, joskin hieman heikkotasoisimmiksi ?)
Viestin lähetti Tarinankertoja
Onko Liiga kiekkoilu kilpailukykyinen näitä muita viihdeteollisuuden palveluja vasten nähtynä?
Yleisömääristä päätellen on.
Viestin lähetti Tarinankertoja
Voisiko sen kilpailukykyä parantaa jollakin tavalla?
Kyllä eli tähdillä kuten Selänne, Jagr jne. Sitten on paljon muitakin keinoja kuten yleisötilojen viihtyvyyden lisääminen, oikein hinnotellut lippupaketit, viihdyttävien vaikkakaan ei tähti-statuksen omaavien pelaajien hankinta, jopa tappelut, urheilullisen tason nosto jne. Kyllä tuohon listaan tasainen sarjakin mahtuu, ei tosin ihan kärkipäähän.
Viestin lähetti Tarinankertoja
Voiko kilpailukykyä parantaa ilman yhteistyötä, vai jokainen omillaan tekniikkako tuo kasvua lajille?
Yleensä yhteistyötä tehdään siksi, että sen avulla uskotaan tavoitteiden olevan paremmin saavutettavissa. Kannattaa kuitenkin unohtaa se yleinen hurskaus, että esim. Hjallis olisi ensi sijassa etsimässä jääkiekolle kasvua. Ketun viikset, se yrittää (epätoivoisesti) tehdä jääkiekolla rahaa. Lajin kasvaminen toki on mukava juttu, muttei mikään päällimmäinen asia. Kysymyksestäsi noin muotoiltuna saa sen kuvan, että juuri lajin kasvuun pyrittäisiin ja näinhän ei ole. Pyrkimys on busines, sanoisin.
Viestin lähetti Tarinankertoja
Jos sarjan tasoittaminen ei perustu rahanjakoon, niin mikä olisi toinen keino?
Kuuden kopla jättää muistiot kirjoittamatta, käärii hihansa ja ryhtyy etsimään parempia yhteistyökumppaneita ja sitä kautta lisää rahaa. Palkkaa lisärahalla tähtiä jotka tuovat katsojia, jotka tuovat rahaa ja jota kautta seurasta tulee kilpailukykyinen. Tai sitten seura valitsee jonkun toisen linjan, tavoitteena vaikkapa tarjota viihdyttävää lätkää pääsarjatasolla ja kaataa silloin tällöin suuria. Ihan OK.
Viestin lähetti Tarinankertoja
Vai tosiaan "jokainen pärjätköön omillaan"?
... ja parantakoon omaa toimintaansa.
Viestin lähetti Tarinankertoja
Jos näin, niin millaiset mahdollisuudet jääkiekolla on mielestäsi kasvattaa osuuttaan ihmisten vapaa aikaan käyttämistä rahoista?
Hyvät. Uusia tv-kanavia, radioasemia ym. syntyy kuin sieniä sateella. Pikku hiljaa luulisi olevan myös sisällöntuottajille (lätkämatsit) kysyntää.
mixu, faksaa Penalle että jaottelee viime kauden tappion 14 osaan ja lähettää laskun muille seuroille.