Vastataanpa nyt muutenkin ketjun avausviestiin, tai osaan siitä - samalla muutama sana muutenkin oletetusta sodasta.
The Original Jags kirjoitti:
Miten Iranin tulisi mielestänne varautua tulevaan sotaan USA:a vastaan?
Ensinnä, vaikka Yhdysvallat uhkaa Irania jopa voimatoimilla niin en usko, että voimatoimilla tarkoitetaan laajamittaisia sotatoimia koska tällä hetkellä Yhdysvaltojen asevoimien mies- ja kalustomäärät eivät kestäisi taistelua vielä kolmannella rintamalla selkeästi voimakkainta vihollista vastaan.
Yhdysvalloilla alkaa olla jo ongelmia selviytyä Afganistanin ja Irakin luomista rintamista vaikka kummassakaan ei ole enää kyse avoimista sotatoimista laajoja ja voimakkaita vihollisia vastaan vaan taistelusta soluttautujia ja terroristeja vastaan.
Ongelmia lisää entisestään se, että kansan keskuudessa ilmenee selkeää haluttomuutta astua asevoimien palvelukseen - vapaaehtoisten määrä on laskenut huomattavasti sitten 11.9. buumin jolloin asevoimiin riitti halukkaita vaikka kuinka paljon. Nyt buumi on jopa kääntynyt päinvastaiseksi eli karkuruutta ilmenee vähäisessä määrin ja tämän tähden asevoimien eri joukko-osastot ovat ryhtyneet todella aktiivisesti etsimään karkureita.
Muutamat muutkin seikat (liittovaltion velka tms.) tukevat sitä ettei edessä näyttäisi olevan laajamittaista sotaa Irania vastaan - korkeintaan, jos sitäkään, voisin kuvitella, että Yhdysvallat suorittaisi täsmäpommituksia Iranin ydinlaitoksia vastaan jos Iran jatkaa ydinaseen kehittelyä.
Kyetäkseen laajamittaiseen sotaan Irania vastaan Yhdysvaltojen tulisi saada tilanne hallintaan siinä määrin Afganistanissa ja Irakissa, että etenkin Irakista voidaan siirtää joukko-osastoja uudelle rintamalle (mikähän mahtaisi olla miesten motivaatio?) ja lisäksi vaadittaisi vielä useampi tuore divisioona täydennysjoukoiksi jotta voitaisi edes kuvitella, että ryhdyttäisi laajamittaiseen sotaan Irania vastaan maan paikoitellen hyvinkin vaikeissa olosuhteissa - vuoristoa, aavikoita etc. Pahimmassa tapauksessa Yhdysvallat joutuisi perustamaan täysin uusia joukko-osastoja mikä entisestään tuottaisi vaikeuksia Yhdysvalloille aloittaa sota nykyisen presidentin valtakauden aikana laajamittaisesti ja perustellusti.
Teoriassa Yhdysvallat voisi ryhtyä pelkkään ilmasotaan Irania vastaan, pommittaa strategisesti tärkeitä tutkimuslaitoksia ja muita kohteita mutta tällaisella sodalla tuskin saadaan ratkaisua aikaan - se vain pitkittäisi sotaa ja voisi aiheuttaa runsaasti ongelmia muilla rintamilla. Iranin tuki Irakiin ja mahdollisesti Afganistaniin. Iranin ohjusiskut ja muut iskut Yhdysvaltojen tukikohtiin Lähi-Idässä, (ohjusten kantama kattaa likimain koko keskeisimmän Lähi-Idän aina Israelia myöten). Persianlahti muuttuisi avoimeksi sotakentäksi aivan kuten se oli Irakin ja Iranin välisen sodan aikana eräässä vaiheessa.
En usko, että pelkkä ilmasota muuttaisi tilannetta Iranissa niin paljon, että kansa syöksisi vallasta uskonnollisen johdon, muutenkin, epäilen, että sotatoimet saisivat aikaan sen, että kansa taistelisi suhteellisen tiivinä rintamana vihollista vastaan.
Käytännössä Iran varustautuu kaiken aikaa, se modernisoi asevoimiaan kauttaaltaan, se kehittää ja ostaa asevoimilleen erilaista ohjuskalustoa (kantama parhaimmillaan yli 1000 km), asevoimien kalustoon on kuulunut Irak-Iran sodan jälkeen ns. joukkotuhoaseita lähinnä taistelukaasujen muodossa mutta nyt sitten kehitellään ydinasetta, joskin epäilen saako maa sitä valmiiksi koskaan - vaikeaa se ainakin tulee olemaan.
Iranin tärkeimpiä aseistajia ovat Venäjä, josta on hankittu kalustoa ilmavoimille, ilmapuolustukseen ja merivoimille (Kilo-luokan sukellusveneitä): Kiina, josta on hankittu kalustoa lähinnä maavoimille: Pohjois-Korea josta on hankittu ohjuksia ja muuta materiaalia.
Sanoisin omana mielipiteenäni, että maavoimien ohella Iranin kannattaisi panostaa kaikella tapaa ilmapuolustukseen, erityisesti suojella tutkimuslaitoksia ja strategisesti ja taktisesti tärkeitä laitoksia ja tukikohtia mutta panostaa myös maavoimien joukko-osastojen ilmapuolustukseen. Vastassa on kuitenkin oletettu vihollinen joka kaikesta huolimatta ottaa ilmatilan hallintaansa hyvin pian oletettujen sotatoimien alkamisen jälkeen tavalla tai toisella joten suoranaisesti ilmavoimien kalustoon panostaminen ei välttämättä ole kannatettavaa koska siitä suurin osa tuhoutuisi hyvin pian sotatoimien alkamisen jälkeen joko pommituksissa tai mahdollisissa ilmataisteluissa ylivoimaista vihollista vastaan.
vlad.