Minun tietojeni mukaan tässä case-Tyrväisessä ei ole ollut mitään perua. Tyrväisen tilanne on toki huolestuttava. Käsittääkseni vamma ei niinkään aiheuta kovia kipuja, mutta mennään siinä ja siinä, että tarvitaanko leikkaus nyt vai kauden päätteeksi. Mutta mahdollista on siis, että pystyy vielä pelaamaan ja kun ei aiheuta kovia kipuja, niin voisi kuvitella, että pystyy pelaamaan ihan hyvällä tasollakin.
Mitä tulee valmennukseen, niin toisessa ketjussa muutama viikko sitten kirjoitinkin, että agenttien mukaan seurat ovat liikkeellä normaalia ennemmin. Aikaisuuden on aiheuttanut (KooKoo ja Jukurit). Pelaajia kysellään aikaisemmin ja pelaajat eivät luonnollisesti suostu tekemään seuran kanssa sopimusta ennen kuin tietävät, kuka valmentaa. Tämän vuoksi Ilveksen tulee tehdä - ellei ole jo tehnytkin - valinnan ensi kauden/kausien valmentajasta. Voisi kuvitella, että Ilves on kartoittanut kandidaatit huolella ja tämän pohjalta osaavat tehdä päätöksen mennäänkö eteenpäin Tuokkolalla vai uudella koutsilla. Kun kerran nyt aletaan olla viisivuotisprojektin puolivälissä, niin luonnollista olisi, että seuraava sopimus olisi ainakin kaksivuotinen eli hänen johdolla mentäisiin mestaruuteen (se on toinen asia uskonko strategiaan ja sen lopputulokseen, mutta näin nyt sopii ajatella).
Tuokkolan aikana on menty paljon eteenpäin. Valmennustiimi (Tuokkola, Hirvonen, Korhonen ja Piiroinen) ovat saavuttaneet hienoja tuloksia useammankin pelaajan kehittämisessä. Sen sijaan joukkuemenestyksellä mitaten vastaavaa ei olla koettu. Jos pitäisi karkeasti yleistää, että minkälaisia pelaajia Ilvekseen on tullut, niin sanoisin, että heitä yhdistää uran laskusuunta ja huono joukkuemenestys. Ero naapuriin on melko selkeä. Tappara on saanut hankittua useitakin pelaajia, jotka ovat tulleet voittavista organisaatioista. Heiltä löytyy mestaruuksia tai mitaleja. Jani Lajunen tietysti tästä malliesimerkki. Jos mietitään Ilvestä agenttien suunnasta, he voivat nähdä omalle asiakkaalleen (pelaajalleen), jonka urakehityksessä on vaikeuksia, Ilveksen hyvänä ponnahduslautana. Kun pelaaja onnistuu nousemaan uudelle tasolle, niin hän myös onnistuu nostamaan markkina-arvoaan (palkkaansa). Eli Tuokkolan jatkon myötä Ilves toimisi edelleen tämän tapaisille pelaajille mielekkäänä vaihtoehtona.
Sitten on se toinen puoli eli Ilveksen puoli. Riittääkö se Ilvekselle, että liigajyrät puhkeavat täällä joko pysyvään tai hetkelliseen kukkaan ja siirtyvät eteenpäin joko paremman palkan tai paremman joukkuemenestyksen perässä? Uskon, että Ilveksen kannattajille se ei riitä, vaan he haluavat myös joukkuemenestystä. Siis sitä menestystä, jonka seurajohto on tavoitteellaan luvannut. Tukeeko Tuokkolan kevätkauden suoritukset, että hän pystyisi johdattamaan joukkueen menestykseen? Luottavatko kovat ja menestykseen tottuneet pelaajat ja heidän agenttinsa, että Ilvekseen kannattaa tulla, jos pelaaja haluaa voittavaan joukkueeseen? Piireissä tiedetään niin Tuokkolan hyvät kuin huonotkin ominaisuudet. Kasvaako Tuokkolasta valmentaja, joka voittaa niitä kauden viimeisiä pelejä? Pääseekö hän eroon tietyistä luonteenpiirteistään? Mielenkiintoista on myös se, että haluavatko hänen kanssaan pidempään toimineet jatkaa Tuokkolan alaisuudessa.
Mitä tulee Ilveksen tämän kauden menestykseen, niin ei myöskään sovi unohtaa otteluohjelmaa. Kuten viime kaudella, niin tälläkin kaudella Ilveksen ohjelma on ollut hyvin myönteinen näin alkukaudella. Paljon kotimatseja ja useasti ollaan päästy levänneenä vastustajan kimppuun. Jatkossa ohjelma on varmasti kimurantimpi. 1,42 pisteen suoritus tästä jaksosta ei ollut lähelläkään optimia. Omasta mielestäni CHL-liigassa pelaavat joukkueet ovat haavoittuvaisimmillaan alkukaudesta, kun ne keskittyvät kahteen sarjaan. Jatkossa näiden joukkueiden fokus on enemmän kotoisessa liigassa.
Jos mietitään viiri viidessä vuodessa projektia, niin Tuokkolan suhteen Ilveksen päätöksentekijät saattaisivat haluta nähdä, kuinka Tuokkola selviytyy keväästä 2016. Mutta tuo on liian myöhäinen ajankohta, kun mietitään muita valmentajia ja pelaajamarkkinoita.