Poikkean hieman sivuraiteelle pohdiskelemaan rakenteita.
Eturistiriidat
Nykyisessä yritysmaailmassa pyritään kontrolloimaan tarkasti, ettei yritysten sisällä vallitsisi eturistiriitoja (tälle taitaa olla hienompikin nimitys). Tietenkin tämä on tiukimmillaan pörssiyrityksissä. Pohdin tässä osiossa sitä, että kuinka terve ja objektiivinen yritys IH Oy on. Saamme hakemalla tietoomme, että IH:n sisällä ja ympärillä on henkilöitä, jotka omistavat ristiin rastiin yrityksiä keskenään. Luonnollisesti tilintarkastajatkaan eivät pääse kiinni niihin tapauksiin, jossa rahaa kierrätetään esim. konsulttipalkkioina kolmannesta yrityksestä toiselle yritykselle tai yksityishenkilöille. Seuraavat eivät ole syytöksiä, vaan lähinnä pohdintoja kuinka terveellä pohjalla ollaan. Olen itsekin usein maininnut, että Vinnie saa tehdä IH:ssa mitä huvittaa, mutta toisaalta onhan samaisessa osakeyhtiössä kymmeniä muitakin omistajia ja tietenkin IH:n ympärillä useita sidosryhmiä, joita kiinnostaa, miten liiketoimintaa pyöritetään.
TJ:n rooli ja Sponsvision
Ensimmäisenä käsitellään tj:n multirooli. Hän osaomistaa Sponsvisionin, joka vastaa IH:n mainosmyynnistä, ja toimii siellä myös tj:na. Hän on ollut pöydän toisella puolella neuvottelemassa provikoista ystäviensä kanssa ja toisaalta valvomassa, että IH maksaa sovitut palkkiot. Kesällä, kun hänen valinnastaan vaiettiin, hän on omannut IH:n nimenkirjoitusoikeuden ja täten pystynyt päättämään esim missä järjestyksessä velkojien saamisia maksetaan. Ja ne kysymykset. Kuka määrittelee objektiiviset myyntipalkkiot, hinnoitteleeko IH/Sponsvision tasapuolisesti mainospaikat eri "kuppikunnille" ja kuka huolehtii, että Sponsvision ei saa saataviaan etuoikeutetusti muihin velkojiin? Ostovelathan kasvoivat päättyneellä tilikaudella peräti 20%, joten velkojia riittää.
Toinen näkökohta onkin sitten itse tj:n valinta. Nythän Kainulainen sementoi tehtävään ennen pahasti epäonnistuneen henkilön. Itse en ainakaan havainnut kesän aikana, että IH:lla olisi ollut kattavaa hakua kyseiseen tehtävään eli valinta lienee jo tehty ennen kuin entinen oli heitetty pois. Valinta on varmasti klaanille erittäin mieleinen, mutta oliko Ilvekselle? Kuinka paljon menetetään katsojia ja potentiaalisia yhteistyökumppaneita? Kuinka välit emoseuraan saadaan korjattua? Toimiston väelle valinta oli luonnollisesti helpotus. Tuttu mies ei laita kavereitaan pois. Mitä uutta IH haki tällä valinnalla?
Taloudenhoito, kirjanpito, tilinpäätökset
IH:n kirjanpidosta vastaa Jääskeläisen A-tili. Onko sopimus Ilvekselle edullinen? Ja jos on edullinen, niin onko se siksi, että näin toimien pystytään pimittämään oleellista tietoa osakkeenomistajilta? 10 miljardien liikevaihdon omaavat yritykset saavat tilinpäätöksen aikaiseksi muutamassa viikossa ja monikymmensivuiset toimintakertomukset. Nakkikioski Ilveksellä, jonka kirjanpidon tekee tämä A-tili, tulosta hiotaan muutamaa päivää vaille puoli vuotta. Toimintakertomus on vajaa 1,5 A4:sta, jossa kiillotetaan kilpeä. Yrityksen ennusteet ovat lähes poikkeuksetta poskellaan. Tarkoituksellako, jotta ulkopuoliset sijoittaisivat oravanpyörään rahaa hyväuskoisena?
Tilikauden tulosten panttaaminen ja niissä järjestään negatiivisten yllätysten esiintuominen syö sekä urheilumenestykseltä että liiketoiminnalta energiaa. Kesken otteluruuhkien valmentajat ja pelaajat joutuvat kommentoimaan yrityksen talousasioita. Samoin sidosryhmien pasmat sekoavat ja keskittyminen siirtyy vanhojen asioiden penkomiseen.
Pelaajien edustus
Tuplaroolit eivät jää tähän, vaan ex-UJ on paitsi Sponsvisionin tiimissä mukana, mutta myös edustaa pelaajia, jotka pelaavat Ilveksessä. Täytyy toivoa tietenkin, että pelaajat saavat riittävästi tietoa kaikista mahdollisista työpaikoista ja heidän tarjoamista palkoista tai ettei IH maksa turhan suuria agenttipalkkioita, jos pelaaja päätyy Ilvekseen. Haden kunniaksi pitää ehdottomasti sanoa se, että kaveri käy nykyään ahkerasti junnupeleissä.
Asiakastilaisuudet
Yksi kysymys, johon osakkeenomistajat ovat viitanneet on se, että saavatko kaikkien osakkeenomistajien yritykset samanlaisen mahdollisuuden (samat edut) esim. asiakassuhteiden hoitamiseen aitiossa tai muissa tilaisuuksissa? Osakkeenomistajille ja yhteistyökumppaneille matsitapahtumat, pelaajavierailut ym ovat luonnollisesti hyvä tapa edistää oman yrityksen tai kolmannen yrityksen suhdetoimintaa.
Loppuun vielä totean, että nämä eivät ole syytöksiä. Ainoastaan pohdintaa siitä, että onko toiminta terveellä pohjalla. Kontrolloidussa ja läpinäkyvässä toiminnassa noihin todennäköisesti puututtaisiin heti. Ehkä nämä tupla/triplaroolit myös vaikuttavat siihen, että tuohon yhtälöön ei kovin helpolla saada uusia isoja sijoittajia ilman suursiivousta.