Itse olen pyöritellyt mielessäni Lukas Dostalin arvoa Ilvekselle ensiksi pelillisellä puolella ja sen jälkeen sitä paljonko olisi valmis maksamaan euroja Dostalin tasoisesta maalivahdista. Dostal:n pitäminen seuraavina vuosina Ilveksessä lienee utopiaa, koska mies lähtee valloittamaan jääkiekkoilijan unelmaa, pelipaikkaa NHL:ssä. Mutta jos kuvitellaan, että NHL:ää ei olisi tai että Dostalin klooni olisi olemassa, jolle pitäisi tällä hetkellä kirjoittaa jatkosopimus. Koska kirjoitus on kuvitelmaa, niin koronan tuomaa taloudellista syöksyä emme huomio.
Nopealla googlettamisella löysin tälläisen linkin
SM-liigaseurojen pelaajabudjeteissa selviä eroja – kallein joukkue maksaa yli tuplat halvimpaan verrattuna josta selviää että Ilveksen viime vuoden budjetti oli 2,2 miljoonaa. Oliko se sitten tasan sen vain alle, ei nyt ole väliä, puhutaan pyöreesti 2 miljoonan budjetista +/- 0,2.
Paljonko jääkiekko joukkue on valmis maksamaan ykkösmaalivahdille? NHL:ssä on palkkakatto, joka hieman rajaa suoraa vertailua Liigan palkkoihin, mutta ehkä sieltä voidaan jotain matkia. NHL:ssä sentään on palkkatiedot julkisija, joten sieltä on helppo ottaa vertailuja. Dostalin asema kiistattomana Ilveksen MVP-pelaajana on tällähetkellä mielestäni samaa luokkaa, mitä Montrealin pitkäaikasen maalivahdin Corey Pricen asema on heille. Tällä kaudella Montreal maksaa maalivahtikaksikolle 14,9 miljoonaa euroa. Corey Pricen osuus on 10,5 miljoonaa, pitää huomioida että kakkosmaalivahti Jake Allen on NHL-mittapuullakin kallis kakkosmaalivahti. Kun Price teki viimeiseimmän 10,5 miljoonan vuosiansiot tuovan sopimuksen Canadiensiin, oli NHL:n palkkakatto joukkuetta kohti 79,5 miljoonaa.
Pricen osuus koko Montrealin kokoonpanosta oli
13,2%. Tulevalla kaudella maalivahtikaksikon osuus Montrealin palkoista on
14,9 milj. / 81,1 milj =
18,3%.
Jos Ilveksellä olisi mahdollisuus tehdä jatkosopimus Dostalin kanssa, voisimme unohtaa kalliin kakkosmaalivahdin. Vedetään siis kakkosmaalivahdin palkka puoliksi mitä Montreal maksanut ja pyöristetään laadukkaan
ykkösmaalivahdin palkaksi
14 % koko joukkueen palkasta.
Jos Ilveksen pelaajabudjetti olisi 2,2 miljoonaa euroa. Ja Dostalin merkitys Ilvekselle arvostettaisiin saman suuruiseksi tai ainakin suuntaa anatavaksi kuin Pricen merkitys Montrealille, niin Dostalin vuosipalkka olisi
308 tuhatta euroa. Tämä olisi siis 14% koko joukkueen palkasta.
Kuten sanoin niin NHL:ssä oleva palkkakatto omalta osaltaan vääristää vertailua, mutta kumpaan suuntaan ei voi suoraan sanoa. Toki Montrealilla olisi varaa rikkaana seurana maksaa kenttäpelaajille enemmän ilman palkkakattoa, jolloin Pricen osuus koko palkasta pienenisi. Vastaavasti nyt palkkakatto aikana GM:t joutuvat aidosti pohtimaan paljonko yhdelle yksittäiselle pelaajalle ollaan valmiita maksamaan. Pricen osuus n. 13 % ei edes ole isoin yksittäisistä pelaajista, mutta maalivahtien kohdalla se taitaa olla.
Mitä tuo
308 tuhatta euroa sitten tarkoittaa?
Oulun Kärpät on SM-liigan palkkakeidas.
www.is.fi
Siellä on lueteltuna Liigan viisi kalleinta pelaajaa ja tuohon listaan Dostal nippanappa tippuisi listan kakkoseksi. Kyseinen lista perustuu verotietoihin eikä täten olisi täysin vedenpitävä, mutta suuntaa antava. Olisiko Dostal sitten ollut viime kaudelle Ilvekselle tärkeämpi pelaaja, kuin Korpikoski TPS:lle. Kyllä varmasti. Kuten olisi ollut joukkueelleen tärkeämpi kuin kukaan listan viidestä pelaajasta omalle joukkueelleen. Samoiten sekä TPS:llä, että Kärpillä on maksukykyä enemmän kuin Ilveksellä ja heillä on myös suurempi pelaajabudjetti kuin Ilvekselle, jolloin yksittäisen pelaajan osuus koko joukkueen palkasta tippuu.
Kuitenkin Dostal on viimeisellä kolmella kaudella, lasken tämän nykyisen kolmaneksi kaudeksi, ollut Ilveksessä sen verran merkittävässä asemassa, että on mielekästä oikeasta pohtia kuinka suuri on hänen arvo Ilvekselle. Jos Dostalille maksettaisiin 308 000 euroa, niin sillä kykenisi kilpailemaan ainakin suht pitkälle myös Sveitsin-, Ruotsin- ja Saksan-liigojen kanssa. Tälläinen skenaario voi tulla esiin jos Dostal esimerkiksi syystä tai toisesta ei pääse NHL-kokoonpanoon parin vuoden sisällä ja palaakin eurooppaan.