Ulkomailla työskennellessä saat viettää maks 6 päivää kuukaudessa Suomessa, etkä voi tehdä työtä noina päivinä suomalaiselle työnantajalle jos haluat välttää kaksoisverotuksen. Suomen kansalaisena olet yleensä aina verovelvollinen myös Suomessa, ellet oleskele ja työskentele ulkomailla yli 6kk, ja Suomella ja työskentelyvaltiolla on kaksoisverotuksen poistava sopimus. (Suomella ja Sveitsillä on). Ylipäätään tuo muutaman kuukauden keikkatyö Suomessa mahdollistaisi Suomen Verottajalle päästä käsiksi myös Sveitsin tuloihin. Mutta on niin kimurantti kuvio että vaatii verolakimiestä konsultoimaan.
Ainoastaan siinä tapauksessa että Ruotsalainen muuttaisi takaisin Suomeen vaikka Helmikuun alusta, ja jatkaisi täällä myös ensi kaudella (yli 6 kk Suomessa tänä vuonna) mahdollistaisi sen että alkuvuoden Sveitsin tulot verotetaan Sveitsissä, ja loppuvuoden tulot Suomessa. Koska Ruotsalaisen ulkomaan oleskelun voitaisiin katsoa päättyneen.
Asia riippuu siitä milloin Ruotsalaisen työsopimus Luganon kanssa on todellisuudessa alkanut. Jos nyt oletetaan, että sopimus olisi alkanut 01.08.2023, ulkomaanoleskelua aletaan laskea tuosta päivästä eteenpäin, koska työsuhde on alkanut ko. päivänä. Näin ollen 6kk oleskelu ylittyy 01.02.2024 eli teoriassa Ruotsalainen voisi siirtyä siirtorajan sisällä, kunhan hän ei ole muuten oleskellut Suomessa yli 36 päivää (hyvin epätodennäköistä) ja Sveitsin verotusoikeus on syntynyt (todennäköistä). Pitäisi toki tutkia Sveitsin verolainsäädäntöä, jotta saisi tähän varmuuden, mutta ainakin yli 183 päivän oleskelu Sveitsissä ko. ajanjaksona riittänee.
Jos siirto tapahtuisi tuota ennen, Suomella olisi oikeus verottaa myös tuota Sveitsin tuloa, jolloin kaksinkertaisen verotuksen poistamisella päästäisiin siihen lopputulokseen, että Ruotsalainen voi hakea kaksinkertaisen verotuksen poistamisella sen määrän veromaksuja, jotka on jo maksanut Sveitsiin. Eli käytännössä häntä verotettaisiin kokonaisuudessaan kuin olisi oleskellut Suomessa koko ajan.
Sellainen asia toki on huomioitava, että tuo parin kuukauden keikkatyö Suomessa ei olisi verotuksellisesti ongelma, kunhan Ruotsalaisen ja Luganon välinen sopimus puretaan. Eli
@Kyle mainitsema "vuokraus" olisi itseasiassa ongelmallisempi tilanne kuin puhdas sopimuksen purkaminen. Tämä johtuu siitä, että mikäli Ruotsalaisen sopimus Sveitsiin pysyisi nykyisellään (2024/2025 kauden loppuun), on mahdollista, että hänen ulkomaantyöskentelynsä katsottaisiin olevan yhtäjaksoista koko sopimuksen ajan. Tällöin tuon noin 2 vuoden sopimuksen aikana Ruotsalainen saisi oleskella Suomessa enintään 138 päivää (jos kuvitellaan, että sopimuksen kesto on 01.08.2023-31.07.2025) ja tämän ylittämisestä Suomella olisi verotusoikeus koko tuohon Luganon sopimukseen. Toki voi olla, että Suomen verottaja katsoisi ulkomaantyöskentelyn keskeytyneen tuon kikkailun seurauksena, mutta iso riski sekin.
Ja jos menee muualle kuin Suomeen, esim Kanadaan tai Ruotsiin, niin ei Suomen verotuksen kannalta ole väliä koska pysyy ulkomailla. Se on sitten Sveitsin ja Ruotsin/Kanadan verottajien välinen asia miten tulot verotetaan.
Juuri näin. Progression kannalta tämä voi olla jopa paras mahdollinen ratkaisu, koska lyhyet, mutta kuitenkin ketjutetut oleskelut ulkomailla laskevat progressiivista verotusta kun tulot jakautuvat useaan eri maahan. Toki se pitää korjata, että niin kauan kun Ruotsalainen katsotaan Suomessa asuvaksi, myös Suomen verottaja on kiinnostunut siitä miten tulot verotetaan eri valtioiden välillä, vaikka tässä yksittäisessä tapauksessa verovelvollisuutta Suomeen ei syntyisikään.