Tokihan on aika erikoista, että Suomessa on parempi asema työntekijöillä, koska meillä ei sovita työehtosopimuksia paikallisesti ja siihen suuntaan on nimenomaan menty TYÖNTEKIJÖIDEN aloitteesta, joskus aikoinaan meillä oli käytössä paikallinen sopiminen ts. työnantajan saneluvalta.
Työntekijöiden neuvotteluvaltti nyt sattuu olemaan nuo työtaistelukeinot. Muuten on turha puhua tasavertaisista neuvottelukumppaneista.
Toki sinähän esitit äsken väitteen sitä perustelematta, mutta sinullahan nyt ei tapana ole ollut perustella väitteitä, vaan pääosin vain nimitellä muita keskustelijoita, sillä ääri-ihmisten (esim. taistolaiset, markkinauskovaiset, ynnä muut hihhulit) tapaan kuvittelet, että se voittaa väittelyn joka huutaa kovimpaan ääneen.
Tää on jo niin off-topic, että jätän tämän aihion nyt tähän.
Luiro taitaakin olla hauska tyyppi.
Kirjoittaja joka kiistää paikallisen palkkasopimisen yhteyden työvoiman liikkuvuuteen ihan tosissaan?
Kyllä on käsittämätöntä, että vielä vuonna 2007 joku pitää työntekijöiden neuvotteluVALTTINA työtaisteluita. Asiahan on juuri päinvastoin. Työtaisteluilla AY-väki ainoastaan nopeuttaa vääjäämätöntä -eli suorittavan työn siirtymistä sinne, missä se on halpaa.
Nykyajan suorittavan työn tekijöiden ainoat neuvotteluvaltit ovat valmius liikkuvuuteen, joustojen lisääminen ja itsensä jatkuva kehittäminen ja kouluttaminen. Luulisi, että terveellä ihmisellä on luonnollinen halu sivistää itseään ja tehdä itsestään haluttu työntekijä sen sijaan, että nousisi barrikadeille taistelemaan talouden lainalaisuuksia vastaan. Eikä joustavuutta saa tietenkään ajatella negatiivisena asiana. Esimerkiksi paikallisen sopimisen kautta monilla kovan luokan osaajilla suorittavalla tasolla palkka tulee nousemaan. Hyville tyypeille maksetaan hyvin, huonoille huonosti. Mutta pointti on siinä, että huonot voivat tehdä itsestään parempia, jos keskittyvät ruikuttamisen sijasta itsensä kehittämiseen.
Uskokaa ay-väki; barrikadeille nousu ei kannata. Te ette mahda mitään sille, että työ on muualla halvempaa. Kiinan poika tekee monet duunit halvalla ja innokkaasti ja jopa huolella. Tähän vallitsevaan tilanteeseen kannattaa yrittää sopeutua. Koska mikään maailman mahti ei sitä tosiasiaa muuta, että globaali markkinatalous sanelee ehdot mitä missäkin tehdään ja näin sen pitääkin olla.
Tällä tavoin luodaan kasvua, joka puolestaan tuottaa hyvää meille kaikille -niin kiinalaisille, japanilaisille, suomalaisille kuin kenialaisillekin.
Valittamisen ja taistelun sijaan energia kannattaa käyttää fiksuihin asioihin -opiskella omalla ajalla kieliä, hakeutua töihin ulkomaille tai muualle Suomeen, sivistää itseään, tehdä itsestään haluttavampi ja parempi työntekijä. Pitää osata sopeutua. Kai teille on sentään lapsena opetettu, ettei tikkaria saa huutamalla vaan pitää olla nokkela, jos haluaa tikkarin muulloinkin kuin karkkipäivänä.
Minun mielestäni nk. globalisaatio on parhaimpia juttuja joita talouden lähihistoriassa voidaan sanoa tapahtuneen. On mielettömän hienoa, että vihdoin rajat avautuvat ja moskaa voidaan tuottaa fiksusti ja jaella yhtä fiksusti.
edit: sen verran lisään, että toki on ajoittain mukavaa ajanvietettä lukea, kun ay-uskovaiset vannovat taistelun henkeen. Koska mikään ei muuta sitä tosiasiaa, että maailman talous senkun yhdentyy ja globalisaation paine kasvaa. Vai onko merkkejä siitä, että näin ei kävisi tai juuri tapahtuisi? Tästä ei ole enää paluuta menneeseen talouteen.