Kuten huomaat, jos osaat ymmärtää lukemaasi (mitä olen alkanut epäillä), kirjoitin, että on yksi vitun hailee, miten energiaa tuotetaan, jos väestönkasvu jatkuu entisellään ja tuloerot ovat näin räikeät. Eli on täysin mahdotonta torjua ilmastonmuutosta, ennen kuin väestönkasvua saadaan hillittyä. Ja väestönkasvun hillitseminen onnistuu vain tuloerojen kaventamisella, joka onnistuu vain koulutuksen parantamisella ja mahdollistamisella köyhissä maissa.
Et taida olla se laatikon terävin veitsi? Lainasin suoraan sinun tekstiäsi (joka on muuten about 1:1 sama kuin mitä yllä kirjoitat) ja sanoin että se on paskaa.
Jos tosissaan väität ettei ilmastonmuutoksen kannalta ole mitään väliä tekeekö esim. Intia lisäenergiansa hiilellä vai ydinvoimalla niin keskustelu voidaan todellakin lopettaa tähän.
Totta vitussa koulutus, tuloerot yms. vaikuttavat osaltaan myöskin asiaan mutta energiantuottotavat ovat edelleen se olennaisin osa asiasta.
Olet näköjään yksinkertaisempi kuin olisin luullutkaan. Jos olisimme yhteisessä veneessä, niin kyllähän silloin ne palkat ja työehdot paranisivat ihan itsestään, ilman työntekijöiden suorittamaa painostusta. SAK on kuitenkin syntynyt nimenomaan sen vuoksi, että työntekijät kokivat joukkovoiman ja keskitetyt ratkaisut paremmiksi kuin paikallisen sopimisen. Nimenomaan vastakkainasettelun avulla on sitä yhteistä venettä saatu kulkemaan paremmin, ei ilman vastakkainasettelua.
Katos kun neuvotteluissa tarvitaan aina kaksi osapuolta, joilla on yhtäläiset mahdollisuudet neuvotella. Lakkohan on viimeinen ase työehtoneuvotteluissa ja sen käyttöä vältetään viimeiseen asti, mutta käytetään vain pakon edessä. Muuten tekstisi oli täyttä EK:n ja sen poliittisen siiven Kokoomuksen julistamaa sontaa.
Paras keino saavuttaa mahdollisimman hyvä työllisyystilanne on työmarkkinoiden joustojen lisääminen, tämä on ihan perus mikro/makroekonomiaa. SAK on pääsääntöisesti vastustanut kaikkia joustavuutta lisääviä toimia joka ei todellakaan ole helpottanut työllistämistä, päinvastoin. SAK/Paperiliiton totaalinen joustamattomuus pari vuotta sitten johti pitkään selkkaukseen, vasta Voikkaan sulkemisen jälkeen Paperiliittokin on tajunnut että nyt on tosi kyseessä. Ko. selkkauksessahan oli kysymys vain ja ainoastaan joustojen lisäämisestä (juhannus, joulu yms. seisokkien poistaminen) josta työnantajat olisivat mielellään maksaneet huomattavat rahalliset korvausket meneteystä vapaa-ajasta. Mutta ei. Ehkäpä parin ison tehtaan lopetukset saavat Paperiliiton hiffaavan ns. big picturen.
Nyt ollaan vihdoinkin päästy liittokierroksille ja tulevaisuudessa toivottavasti palkoista sovitaan paikallisella tasolla, pikkuhiljaa SAK:n valta murenee ja työmarkkinat alkavat toimia tehokkaammin.
Sergei, nykyään ansiosidonnainen on lähes vasteetonta eli käytännössä kuka tahansa voi räkiä kattoon tuon 500 päivää ennenkuin menee uudestaan duuniin. Pitäisi olla joka systeemi joka pakottaa työttömien ottamaan vastaan vähän huonomminkin palkattua työtä, vaikkapa väliaikaisesti nykytilanteen sijasta. Tästä päästääkin sitten toiseen ongelmaan eli korkeaan veroprogressioon mutta se on jo toisen ketjun aihe (tämäkin on jo aika OT)