Ihmettelyketju

  • 6 479 516
  • 39 073

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Tästä olen samaa mieltä. Eräs kaveri kysyi mitä yhteistä on Rooman tuhoutumista edeltävällä ajalla ja nykypäivällä on. Vastaus oli ruokakulttuurin ja kokkien nousu julkkisten kärkeen. Rooman loppuaikoina elettiin hedonistista aikaa ja kun katselee tämän päivän television ohjelmatarjontaa, niin mitä muuta sieltä tulee?

Ymmärrän hyvin tämä sinun pilkettä silmäkulmassa-tyylisen heiton noista tv:n kokkiohjelmista.

Vakavasti ajateltuna olisi mielestäni kuitenkin varsin helppo tehdä pidempääkin listausta siitä, miten ja miksi tämän hetken länsimaiden tilanne peilautuu vaikka juuri Rooman valtakunnan romahtamiseen.

Toistan aiemmin kirjoittamaani: kun vaikka 200 vuoden päästä kerrataan ihmiskunnan historian vaiheita keskiajan jälkeen --> kohti 2000-lukua, niin vaikea nähdä, miten tämä nykyinen aikamme ei näyttäytyisi erittäinkin epämiellyttävässä valossa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ymmärrän hyvin tämä sinun pilkettä silmäkulmassa-tyylisen heiton noista tv:n kokkiohjelmista.
Kateellisten panettelua ja turaperseilyä. Kokkiohjelmat, siis ne, joista minä pidän, ovat juuri oikeanlaista aivot narikkaa -puuhaa: eivät vaadi minkäänlaista pinnistelyä, ovat mielenkiintoisia seurata ja saattavat poikia onnistuneita sapuskakokeiluja. Veikkaan, että Hans Välimäki ei olisi antanut Rooman luhistua.

Ette vain osaa laittaa ruokaa ettekä saa naisia, joten siksi pitää viritellä Zeitgeist-läppää, jossa Rooman luhistuminen ja länsimaiden nurkan takana piilevä tuho on julkkiskokkien vika. Johan mä sanoin, Jyrki Sukula on Ilmestyskirjan peto.
 

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
Toistan aiemmin kirjoittamaani: kun vaikka 200 vuoden päästä kerrataan ihmiskunnan historian vaiheita keskiajan jälkeen --> kohti 2000-lukua, niin vaikea nähdä, miten tämä nykyinen aikamme ei näyttäytyisi erittäinkin epämiellyttävässä valossa.
Verrattuna mihin? Länsimaiden maaperällä ei ole sodittu ties miten pitkään aikaan, väki ympäri maapallon vaurastuu ja tiede harppoo eteenpäin. Yhtään kansanmurhaakaan ei taida olla meneillään, ellei Pohjois-Korean sekoilua lasketa. 2000-luvun ihminen on vauraampi, vastuullisempi, sivistyneempi ja rauhallisempi kuin edeltäjänsä.

Luulen ettei historiankirjoissa tulla mainitsemaan kovin montaa tv-kokkia tai ylen toimittajaa. Antiikin Roomassa kansa muuten viihdytti itseään seuraamalla julkisissa tilaisuuksissa kuinka eläimiä ja ihmisiä tapetaan. Eteenpäin on menty.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Uudenlainen elämään suhtautuminen?

Erikoista, miten Suominen leimataan hänen uudenlaisen elämään suhtautumisen takia. Hän on kokenut suuren kriisin, selviytynyt siitä ja näyttää nauttivan elämästä. Ehkä hänen estonsa ovat laskeneet, hän ei ota elämää enää niin vakavasti ja seurauksena on tämän tyyppisiä veikkauksia, hullu se on!
Kriisin? Lehtitietojen mukaan petti vaimoaan, jätti vaimonsa, lähti nuoremman vosun mukaan, kihlasi vosun, jätti vosun, vonkasi ex-vaimoaan takaisin, palasi vosun vuo, jätti vosun ja palasi vosun luo.

Itse kokisin tuon kriisin aika itseaiheutetuksi. Kai tämä on sama asia kuin ne "Selvisin huumehelvetistä" jutut missä tyyppi itse vetää huumeita ja ihmettelee kun on pää sekaisin.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Erittäin hyvin sanottu. Lukekaapa kumpainenkin Spenglerin "Länsimaiden perikato". Voin nimittäin kokemuksesta kertoa, että sen jälkeen ette enää ihmettele - ja samaan aikaan ihmettelette kahta enemmän.

Tuota kirjaa en ole lukenut, mutta käsittääkseni siinä on pitkälti samoja teesejä kuin professori Timo Vihavaisella teoksessaan "Länsimaiden tuho". Eli länsimainen kulttuuri rappeutuu, koska se on hylännyt perimmäiset arvonsa. Ja tuo heijastuu muutenkin yhteiskuntiin. Kulttuureilla on elinkaarensa, ja länsimaat ovat suunnilleen romahtamassa, vähän kuin antiikin Rooma aikanaan.

Vihavaisen kirja on - mitä olen sitä ehtinyt lukea - paikoin melko raskasta paatosta ja paikallaan junnaamista. Kuitenkin ihan kiinnostavaa tekstiä, vaikkakaan en voi sanoa olevani Vihavaisen linjoilla läheskään kaikessa, pikemminkin päinvastoin.

Kirjasta Wikipediassa: Länsimaiden tuho – Wikipedia
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Toistan aiemmin kirjoittamaani: kun vaikka 200 vuoden päästä kerrataan ihmiskunnan historian vaiheita keskiajan jälkeen --> kohti 2000-lukua, niin vaikea nähdä, miten tämä nykyinen aikamme ei näyttäytyisi erittäinkin epämiellyttävässä valossa.

Tuota, missähän kohtaa 1500-luvun jälkeen asiat oli paremmin - ehkä 1860-luvun lopun Suomessa, kun 10% väestöstä kuoli nälkään ja tauteihin?
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
1800-luvun lopussa Suomussalmella lehmille syötettiin talvella ihmispaskasta tehtyä apetta, jotta ne selviäisivät hengissä kevääseen.

Nyt televisiossa on liikaa kokkiohjelmia.

Tämä on monen mielestä huono asia.
 

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet
Mitään hätää ei ole. Rooman valtakunta ei koskaan tuhoutunut eikä romahtanut, se vain muutti muotoaan.

Eurooppa itsessään on liian heikko, että saisi aikaan enää muuta kuin tositv-viihdettä vähälahjaisille ja itsetyytyväisiä demarihelvettejä. Maailmanpolitiikan suuret linjat määrätään vastedes Amerikassa ja Aasiassa. Silti, on sekä USAn että Aasian intresseissä pitää Eurooppa ns. pää pinnan yläpuolella, joten hätää ei ole.

Vuosien 1452 (Konstantinopoli) ja 1071 (Manzikert) tapahtumat eivät voi toistua, koska arabit, turkkilaiset ja persialaiset ovat uhka korkeintaan itselleen ja erityisesti naisilleen. Toisaalta, jos musulmaanit oppivat sen verran post-light-cavalry-sodankäyntiä, että olisivat reaalinen uhka, USA ja Israel korvannevat vuoden 1683 länsimaisen sivistyksen pelastaneet puolalaiset ratsumiehet. Sobieski-vodka pitäisi olla pakollista juotavaa kaikille eurooppalaisille. Yllättävää tulitukea voi muutenkin tulla nimenomaan Itä-Euroopasta, jossa virallinen rauhanuskonto on saanut erittäin heikosti jalansijaa ja/tai ymmärrystä osakseen.

Epätodennäköisessä skenaariossa, jossa jo Euroopassa asuvat radikaalimusulmaanit (ne normaalit, muslimihelveteistä paenneet siirtolaiset eivät halua luopua eurooppalaisesta elintasostaan) alkavat vakavasti rettelöimään, jopa Euroopan hiusverkkoarmeijat riittäisivät rauhan turvaamiseen.

Skandinaavit eivät enää reissaa ulkomaille ryöstämään, murhaamaan ja raiskaamaan, vaan kutsuvat ulkomaalaiset Skandinaviaan ryöstämään, murhaamaan ja raiskaamaan.

Kiinan elitti on liian ihastunut länsimaiseen elintasoon, että alkaisivat alistaa naapuriheimojaan lähellä ja kaukaa 1200-1300 -lukujen malliin. Harvinaisen hyvin historiaa ymmärtävinä kiinalaiset tietävät, että asiat ovat muuttuneet sitten Legnican 1241.

Japanilaiset - toisin kuin saksalaiset - oppivat fiksuina kerrasta, että katanaa ei kannata tuoda vähintään puoliautomaattiasein käytävään taisteluun. Shiroyaman taistelua (1877) EI lasketa.

Venäläiset ryyppäävät itsensä hengiltä ennen kuin saavat mitään valloituksia tai romahduksia aikaan Venäjän ulkopuolella.

Afrikka säilyy "kehitys"työreservaattina, jotta punavihervajakeilla olisi mielekästä puuhasteltavaa. Tämä tulee toki kalliimmaksi kuin Leninin Hyödyllisten Idioottien pysyvä kortistointi tai eläköinti, mutta lohdullisesti Afrikka pysyy Afrikassa eikä rantaudu Eurooppaan.

Planeetan viimeiset kommarireservaatit häviävät itsestään, joko luonnollisen poistuman kautta tai kunnon paukkeella.

Vuosien 6 (Teutoburg), 378 (Adrianopolis), 476 (Rooma), 1872, 1914 ja 1933 tapahtumat eivät toistu, koska naapurit ovat oppineet ennaltaehkäisevästi kuuntelemaan Merkelin puhelinta.

Mitään hätää ei siis ole.

muaddib
 
Viimeksi muokattu:

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Monet tuotteet on kaupoissa hinnoiteltu niin, että pieni purkki maksaa kilohinnaltaan vähemmän kuin se suurempi, ja uskon tässä olevan pientä ns. hämäystä mukana kun useimmiten asiakkailla lienee kuitenkin käsitys että isompi pakkaus on yleisesti se halvempi vaihtoehto kappale- tai kilohinnaltaan.

No, tänään arvoin hetken ostanko puolen kilon Oltermannin vai kilon mötikän, ja hintavertailu aiheutti pienen ihmetyksen. Puoli kiloa oli hinnaltaan 5,15 euroa, kilon maksaessa ilman mitään erikoistarjouksia 5,85 euroa.

Tässä tapauksessa oli siis varsin helppo päätös ostaa tuplamäärä juustoa lähes samaan hintaan.

Edit: No just, korjasin olennaisen kohdan kun pää sumeana kirjoitin näköjään pienemmän juuston maksavan kilohinnaltaan 5,15 euroa. Ei suinkaan noin, vaan puoli kiloa maksoi tuon verran eli kilohinta yli kympin ja 0,5 kg paketin hinta siis lähes sama kuin 5,85 euroa maksaneessa kilon mötkössä.

Toisin sanoen siis 0,5 kg Oltermannia maksoi 5,15 euroa ja 1 kg maksoi 5,85 euroa.
 
Viimeksi muokattu:

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Tuossa on varmaankin takana se, että yllättävän harva tajuaa/viitsii katsoa tuotteiden kilo/litrahintoja, vaan enemmistölle se hintalappuhinta on tärkein. Puolen kilon juustopaketti on varmaankin paljon suositumpi tuote kuin kilon möhkäle samaa kamaa, joten kaupat pyrkivät hinnoittelemaan sen houkuttelevaksi.

Voi tietty olla niinkin, että kilon pakettia menee niin paljon vähemmän, että sen kilohinta ei ole edes lähtöpäässä tuotantolinjan pienemmyydestä johtuen edullisempi. Mutta veikkaan siltä, että useimmiten kyse on kuitenkin kaupan hinnoittelustrategioista.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Oltermannissa se isompi köntti on käsittääkseni suositumpi näin ihan vain mutuillen. Lisäksi hintalogiikka ainakin puoltaa sitä, koska kysyntä pitää tuotteen hinnan korkealla. Jos puolen kilon köntti olisi suositumpi, ei kaupan olisi mitään järkeä myydä sitä halvemmalla, vaan ottaa hyöty irti kysynnästä.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Verrattuna mihin? Länsimaiden maaperällä ei ole sodittu ties miten pitkään aikaan, väki ympäri maapallon vaurastuu ja tiede harppoo eteenpäin. Yhtään kansanmurhaakaan ei taida olla meneillään, ellei Pohjois-Korean sekoilua lasketa. 2000-luvun ihminen on vauraampi, vastuullisempi, sivistyneempi ja rauhallisempi kuin edeltäjänsä.

Luulen ettei historiankirjoissa tulla mainitsemaan kovin montaa tv-kokkia tai ylen toimittajaa. Antiikin Roomassa kansa muuten viihdytti itseään seuraamalla julkisissa tilaisuuksissa kuinka eläimiä ja ihmisiä tapetaan. Eteenpäin on menty.

Olisin aika lailla eri mieltä asiasta. Pienemmissä mittakaavoissa kansanmurhia on käynnissä jatkuvalla syötöllä. Vaikka länsimaiden maaperällä (jos entistä Jugoslaviaa ym ei lasketa) ei tosiaan ole sodittu toviin, ovat länsimaat olleet varsin vilkkaita sotimaan vierailla maaperillä.
Eriarvoisuus senkun kasvaa ja tietyllä tapaa tämä heikoin kansanosa, siis todella köyhät eri puolella maapalloa kuolevat nälkään, tauteihin ym.
Ihminen on vauraampi, vastuullisempi ja sivistyneempi, kun se koskee omaa napaansa. Muussa tapauksessa nälänhädät olisi hoidettu, rokoteohjelmat köyhissä maissa ym olisi hoidettu kuntoon.
Jne jne.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Oltermannissa se isompi köntti on käsittääkseni suositumpi näin ihan vain mutuillen. Lisäksi hintalogiikka ainakin puoltaa sitä, koska kysyntä pitää tuotteen hinnan korkealla. Jos puolen kilon köntti olisi suositumpi, ei kaupan olisi mitään järkeä myydä sitä halvemmalla, vaan ottaa hyöty irti kysynnästä.
Jos nuo köntit myytäisiin samalla kilohinnalla, en edes harkitsisi koko kilon ostamista kerralla. Suhteellinen hintaero on vaan niin suuri, että ei raaski ostaa sitä pienempää palasta, josta meidän talous höyläilisi pari viikkoa juustoa leivän päälle. Kilon palanen käytetään harvoin kokonaan, kun paiskataan viimeinen neljännes roskiin sen alkaessa vihertää. Ei siis olla mitään juuston suurkuluttajia.

Vehnäjauhoja on taas pakko ostaa 2 kg säkki, kun 1 kg maksaa kaupassa saman verran. Nuuka mikä nuuka.
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Enpä olisi uskonut että joskus olen iloinen Cristiano Ronaldon tekemistä maaleista, mutta näin on nyt päässy käymään.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Erikoista, miten Suominen leimataan hänen uudenlaisen elämään suhtautumisen takia.

Hulluuden määritelmä on joskus melko erikoista. Myös Lakritsi-Laten kerrottiin tulleen hulluksi, kun vaihtoi mutkan virsikirjaan ja huumekämpät raamattupiireihin. Ja onhan tuota määritelmää käytetty myös muihin raskaan sarjan rikollisiin, jotka ovat tulleet uskoon. Ja puhun nyt oikeasti uskoon tulleista ja rikokset jättäneistä tyypeistä, enkä esim. jostain Valjakkalasta.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Edit: No just, korjasin olennaisen kohdan kun pää sumeana kirjoitin näköjään pienemmän juuston maksavan kilohinnaltaan 5,15 euroa. Ei suinkaan noin, vaan puoli kiloa maksoi tuon verran eli kilohinta yli kympin ja 0,5 kg paketin hinta siis lähes sama kuin 5,85 euroa maksaneessa kilon mötkössä.
Ok, tämä selvittää paljon. En kyllä ole juuri pienien Oltermannien hintoja katsellut, varsinkin kun meille ko. juustoperheestä ostetaan vain pitkään kypsytettyä, josta en ole ainakaan itse löytänyt edes pientä. Ja juusto muutenkin kuluu sen verran paljon, ettei tuo 900g kestä kuin vajaan viikon. Mutta joo, läpi olisi mennyt se, että kilohinta olisi pienemmissä halvempi.
 

odwaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kepa ja Pena
Monet tuotteet on kaupoissa hinnoiteltu niin, että pieni purkki maksaa kilohinnaltaan vähemmän kuin se suurempi, ja uskon tässä olevan pientä ns. hämäystä mukana kun useimmiten asiakkailla lienee kuitenkin käsitys että isompi pakkaus on yleisesti se halvempi vaihtoehto kappale- tai kilohinnaltaan.
Ihmettelen, että missä tuotteissa se pienempi pakkaus muka on halvempi? Ei tule mieleen kuin olut.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ihmettelen, että missä tuotteissa se pienempi pakkaus muka on halvempi? Ei tule mieleen kuin olut.
Juuri satuin lähiseudun Prismassa vilkaisemaan hapankorppujen kilohintaa, ja yllätyksekseni huomasin pikkupakkauksen jonkin verran edullisemmaksi yksikköhinnaltaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös