Joskus 70-luvun alkupuolella tuli telkusta sarja Kapteeni Nemosta, pääosassa taisi olla Omar Sharif, jos en ihan väärin muista. Olikohan tämä sama Salaperäinen saari, josta MustatKortit kirjoittaa? Sarja oli joka tapauksessa ihan huippu ja Nemosta tuli suosikkini kaikista Vernen hahmoista.
Olen muutaman kerran miettinyt, että pitäisi seuraavan kerran Islannissa käydessä piipahtaa Snaefelsjökullin jäätiköllä katsomassa paikkaa, josta alkoi matka maan keskipisteeseen. Myös tästä kirjasta tykkäsin kovasti.
Verne lienee myös maailman ensimmäisiä cross over -kirjailijoita eli hän laittoi Salaperäisessä saaressa yhteen kahden menestyskirjansa hahmoja. Toinen kirja oli tietysti Sukelluslaivalla maapallon ympäri, jossa Kapteeni Nemo ensimmäisen kerran esiintyi, ja toinen oli Kapteeni Grantin lapset -teos, jonka hahmoja seikkaili Salaperäisessä saaressa (jossa siis esiintyi myös kapteeni Nemo). Hienoja kirjoja kaikki.
Maasta kuuhun on myös klassikko, jossa Verne sinänsä aivan oikein ennakoi avaruuteen päästävän riittävällä kiihdytyksellä. Hänen versionsa eli kiertoradalle ampuminen jättimäisellä tykillä ei ihan pidä vettä, mutta raketista on helppo päästä rakettimoottoriin kunhan joku ensin perusajatuksen keksii, ja avaruusrakettien toteuttajathan aloittivat muutenkin uransa ohjuksilla kunnes saivat vanhoina natseina jenkkipassin ja pääsivät kehittelemään jenkkien avaruusohjelmaa.
Verne oli kyllä kova visionääri. Mies kirjoitti lentolaitteista, sukellusveneistä ja avaruusaluksista ennen kuin mitään niistä oli olemassa. Huimat Vernen visiot sitten kehkeytyivät tavalla tai toisella todeksi seuraavina vuosikymmeninä.
H.G. Wellsiä ja Verneä on paljosta kiittäminen mitä tieteiskirjallisuuteen ja keksijöiden inspiroimiseen tulee. Sillä tieteiskirjallisuuttahan Vernen tarinat aikoinaan olivat, kun mies kirjoitti sukellusveneistä ja raketeista aikana jolloin mikään näistä ei ollut vielä todellisuutta. Nykyisin ne tietysti ovat, mutta jonkun täytyy aina keksiä idea ennen kuin muut voivat ryhtyä kehittämään sitä eteenpäin.
Sukellusveneistä sen verran, että toki ne oli keksitty ennen Verneäkin, esimerkiksi miesvoimalla veivattava CSS Hunley operoi menestyksekkäästi Yhdysvaltain sisällissodassa vuonna 1863: kaksi miehistöä hukkui pelkissä koekäytöissä, kolmas miehistö hukkui sen jälkeen kun oli saanut tehtyä maailman ensimmäisen torpedoiskun. Tämä käsivoimin veivattava ja ilman vaihtuvaa hengitysilmaa varustettu kapistus ei kuitenkaan ole mitään verrattuna Nemon alukseen.
CSS Hunleyn replika muuten on nähtävissä Tallinnan erinomaisessa Lentosadam-merimuseossa, jossa sen tarina on kerrottu. Suosittelen museota lämpimästi kaikille merestä ja aluksista kiinnostuneille, siellä pääsee sisään aitoon sukellusveneeseen ja museo on todella upea muutenkin.