Ihmettelen myös tuota hesarin maksumuuria, vaan enpä jaksa mitään suodattimia AdBlockiin lisäillä. Pitäkää tunkkinne, samat uutiset löytyvät kyllä muualtakin. Ilmaiseksi. Ilman pravda-viboja.
Maksumuuri on sikälikin typerä, että iso osa Hesarinkin uutisista on STT:n tuottamia uutisia, jotka copy-pastetetaan sellaisenaan jokaiseen muuhunkin mediaan. Jokunen toimituksen oma juttukin tietysti on, mutta sitä ei voi otsikoista tietää.
Lisäksi mediatalojen tulisi jo ymmärtää, että ansaintalogiikka on netin myötä muuttunut entistä enemmän siihen suuntaan, että toimituksellista aineistoa tuotetaan (ja toimittajille maksetaan palkka) mainosmyynnin ja muun oheistuoton tuottamilla rahoilla, perinteisemmän "maksa kaikesta erikseen"-ajattelun aika saisi olla jo ohi.
Totta kai voidaan lisätä vaikka minkälaisia maksuja ja periä aivan kaikesta lisämaksu, mutta se johtaa vääjäämättä lukijakunnan ja levikin selvään laskuun. Sen jälkeen myös mainostulot pienenevät, koska on eri asia maksaa X euroa mainoksesta, joka tavoittaa 100 000 ihmistä kuin maksaa samat X euroa mainoksesta, joka tavoittaa enää 50 000 ihmistä.
Lisäksi maksumuuria voitaisiin perustella paremmin, jos kyse olisi tosiaankin ainutlaatuisesta, erittäin tasokkaasta ja artikkelimaisesta journalismista jossa pureuduttaisiin tasapuolisesti ja syvällisesti eri aihealueisiin. Mutta kuten todettua, HS:n uutisista iso osa on STT:ltä tilattuja samoja pikku-uutisia joita näkee kaikkialla muuallakin. Lisäksi journalismin taso ei Hesarissa ole aina sen kummallisempi kuin saman konsernin Iltasanomissakaan, erityisesti NYT-liite on vuodesta toiseen ala-arvoista hipsteriskeidaa.
Hesarin kuukausiliite on ainoa Hesarin julkaisuista/liitteistä, jonka jutut ovat niin kattavia, että niistä voisi erikseen maksaa (voisinkin maksaa, ellen saisi luettua tätä töissä). Ja nämäkään jutut eivät sovellu lyhyitä kappaleita ja klikkihuorausotsikoita suosivaan nettijulkaisutyyliin ollenkaan, vaan toimivat nimen omaan paperisena. On eri asia maksaa 10 sivun kattavasta artikkelista kuin maksaa STT:n suppeasta nettiuutisesta, joka sattuu olemaan Hesarinkin sivuilla.
Hesarin tilausmäärät ovat vähentyneet vuosien varrella, ja olennainen syy löytyisi katsomalla peiliin ja miettimällä, johtuuko tilauksien väheneminen nettisivujen yleistymisestä vai siitä, että Hesarin paikoin erittäin puolueellinen ja välillä ideologisesti hyvin latautunut (esim. suurin osa kolumneista) journalistinen linja on vieroittanut entistä suuremman osan lukijakunnasta. Jos lehti kuin lehti ajaa tiettyä asiaa toisen kustannuksella, niin tällöin on selvää, etteivät eri mieltä olevat jaksa loputtomiin tilaustaan uusia ja lukea uutisia, jotka he vaistoavat yksipuolisiksi tai värittyneiksi. Hesaria ei syyttä suotta kutsuta välillä Suomen Pravdaksi.