Edellä vlad esitti esimerkin saattohoitopotilaiden kohtelusta. Minua alkoi kiinnostamaan tuon luettuani kaikki se mitä saattohoitopotilaalle sallitaan. Suolahan on yliannoksena varmasti moniin päihteisiin verrattava myrkky. Sallitaanko siis saattoihoitopotilaille päihteet? Saavatko syödä mitä tahansa, jos joku omainen ruoat tekee tai vaihtoehtoisesti jostain roskaruokapaikasta tuo? Ylipäätään muutkin viimeiselle matkalleen valmistautuvan ihmisen oikeudet kiinnostavat. Varmasti kuoleman kohtaaminen saattohoidossa saattaa olla helpompi niin potilaalle itselleen, kuin myös läheisilleen, mutta mitkä ovat saattohoidon edut verrattuna esim. kotihoitoon? Kipulääkitys parempi?
Kysymykset nyt tulivat tähän ketjuun jatkumona edellisiin, ja kysymykset kysyn siitä syystä, että joku päivä tämä asia lienee jonkun lähipiiriini kuuluvan kohdalla ajankohtainen.
Teen opinnäytetyötä saattohoidosta ja kurssillamme käydään läpi saattohoitoa, niin kotona kuin tk:n vuodeosastoilla sekä saattohoitokodeissa esim. Terhokoti Helsingissä.
Kysymyksiisi ei ole yksiselitteistä vastausta ja vastaus riippuu lääkärin tulkinnasta, laaditusta hoito-ohjeistuksesta, saattohoitopotilaan hoitotahdosta/-testamentista, omaisista ja saattohoitopotilaan heille esittämistä toiveista etc. etc.
On pakko tunnustaa, että heikoiten erilaiset toiveet kyetään täyttämään tk:n vuodeosastoilla tai erikoissairaaloissa esim. juuri suolaton ruokavalio, jos saattohoitopotilas on esittänyt toiveen normaalista ruokavaliosta, on väärin laittaa häntä suolattomalle ruokavaliolle - tai, minusta, on yleisesti väärin laittaa saattohoidossa olevaan potilasta ehdottoman ankaralle terveysdietille, jos se poikkeaa hänen tavanomaisesta ruokavaliosta. Jos potilas on tottunut syömään suolaista, rasvaista ja makeaa niin miksi kieltää sellainen ruokavalio kuolevalta potilaalta? Ei mitään järkeä.
Mikäli saattohoitopotilaalla on hoitotahto/-testamentti, se on juridisesti pätevä asiakirja ja sen pitäisi ajaa ohi kaikkien lääkinnällisesten ohjeiden ts. jos minä toivon, että haluan nauttia viiniä pari lasia viikossa, se tulisi toteuttaa (siis jos paikassa on siihen mahdollisuus). Poikkeuksia ovat tietyt lääkinnälliset seikat mutta jos potilas hoitotahdossaan on esittänyt selkeät linjat lääkinnästä, esim. vain kipulääkitys ja vaikkapa sedaatio, minusta on väärin, jos lääkäri lähtee tekemään omia sovellutuksiaan. Potilaan tahtoa tulee kunnioittaa.
Henk.koht. mielipiteeni on siis se, että potilaan tulee saada elää mahdollisimman normaali elämänsä loppu, kotona, saattohoitokodissa tai osastolla. Parhaimmat mahdollisuudet tarjoaa kotihoito tai saattohoitokoti. Nykyään kotisairaanhoidon avulla voidaan järjestää todella hyvä kotisaattohoito ja siihen omaisetkin suhtahtuvat positiivisesti, vaikka se voi olla henkisesti heille hyvin raskasta. Kotkassa Kymen sh-piirin tutkimuksessa noin 90% kotisaattohoidon valinneista omaisista piti ratkaisua hyvänä ja onnistuneena.
Kotisaattohoidossa kyetään järjestämään hyvä lääkitys, likimain tai lähes yhtä hyvä kuin saattohoitokodeissa, tk:n vuodeosastoilla tai erikoissairaanhoidossa. Kotisaattohoitoon voidaan järjestää lääkitys kotisairaanhoidon avulla - se voi pitää sisällään opioideja, fentanyliä ja erilaisia muita kipulääkkeitä ja jos saattohoitopotilas tahtoo, myös muita oireita helpottavia lääkkeitä. Suhteellisen usein saattohoitopotilas on määritellyt haluavansa käyttää vain ja ainoastaan kipulääkitystä ja sitä tukevaa lääkitystä (ahdistuslääkkeet, mielialalääkkeet tms.) ja tarvittaessa sedaatio (rauhoitus anestesialääkärin toimesta).
Sanon suoraan, että jokaisen - iästä huolimatta - kannattaa laatia itselleen hoitotahto. malliesimerkkejä löytyy netistä mutta sen voi myös laatia omatoimisesti ja tehdä niin kattavaksi kuin haluaa. Ja siihen kannattaa sisällyttää myös DNR-päätös eli suomeksi elvytyskielto.
vlad.