Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille!

  • 64 813
  • 507

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Hyvää itsenäisyyspäivää jokaiselle! Linnan juhlat tuli katseltua, jatkoja ei varmaan enää katsella.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Miksi tällainenkin ketju pitää pilata katkerilla avautumisilla?

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! Oma itsenäisyyspäiväni alkoi Virossa, josta kotiuduin tunti sitten. Virolaisilla on muuten kohtalaisesti merkitystäkin Suomen itsenäisyydelle. Useampi tuhat heikäläistä oli nimittäin mukana sotimassa Suomen armeijassa jatkosodan aikana.
 
Miksi tällainenkin ketju pitää pilata katkerilla avautumisilla?

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! Oma itsenäisyyspäiväni alkoi Virossa, josta kotiuduin tunti sitten. Virolaisilla on muuten kohtalaisesti merkitystäkin Suomen itsenäisyydelle. Useampi tuhat heikäläistä oli nimittäin mukana sotimassa Suomen armeijassa jatkosodan aikana.

Hundin kanssa samoilla linjoilla. Lisättäköön kuitenkin, että kolmisen tuhatta suomalaista oli taistelemassa Viron Vapaussodassa ja noin 150 antoi henkensä veljeskansan vapauden puolesta. Tämä päivä vetelee viimeisiään, mutta minulle tämä päivä merkitsee paljon myös puoluekilvoittelun hautaamista ja yhteishenkeä. Onneksi on edes yksi sellainen päivä vuodessa.

Allekirjoittanut laski kynttilät Hietaniemen ja Vanhan kirkon puiston sankarihaudoille sekä lähetti toivotusviestin isoisän komppanian viimeiselle veteraanille ynnä soitin vanhemmille ja isoäideille. Huomenna voidaan taas palata liturgiaan, mutta tänään ei kilvoitella vihreiden tai kokkareiden kanssa.
 

Fordél

Jäsen
Nyt menee ehkä vähän ohi ketjun aiheesta, mutta silläkin uhalla laitetaas mietteitä tästä juhlapäivästä.

Lenkillä ollessani tuli katseltua tangoissa liehuvia lippuja ja mietittyä itsenäisyyttämme. Tämä on sanottu varmasti täälläkin montakin kertaa, mutta kyllähän tämä itsenäisyyden juhlinta pitäisi liittää vähän muihinkin teemoihin kuin vain siihen mitä tapahtui vuosien 1939-1945 välillä. Paljon on tapahtunut ennen sitä ja sen jälkeen. Asioita, joilla ei ole mitään tekemistä sodan kanssa, mutta jotka tekevät meistä itsenäisiä. Ja samaan aikaan olemme yhä riippuvaisempia toisista kansoista. Sitä siis toivoisi, että kuva itsenäisyydestä tulisi jatkossa monipuolistumaan.

Itsenäisyys on saanut nykyisin vähän erilaisia haasteita ja näkökulmia kuin mitä me nykyisin sitä juhliessa painotamme. On sotien myötä varmistettu valtiollinen itsenäisyys, joka on tottakai kaiken edellytys. Mahdollisuus itsenäisesti päättää yhteisistä asioista niin kuin parhaaksi näemme.

Nykyisin kuitenkin korostuu yhä enemmän se mikä on yksilön itsenäisyys: valta itseensä ja mahdollisuus määrätä omasta elämästään sekä toteuttaa itseään ilman, että tarvitsee yksilönä taipua minkään ulkopuolisen tahtoon. Se, että voimme nykyisin olla yksilöinä näinkin itsenäisiä, on tottakai pitkän ajan ja moninaisen kehityksen tulosta. Se on kytköksisä myös valtiolliseen itsenäisyyteen. Kuitenkin syrjäytymisen, köyhyyden, eriarvoistumisen ym. myötä yksilön itsenäisyys tulee kokemaan jatkossakin kovia haasteita ja niitä pitäisi ratkaista. Se on ehkä sitä tulevaisuuden itsenäistymistaistelua sen rinnalla, että pidämme hienosta yhteiskunnastamme huolta.

Näillä hyvin epämääräisillä hajatelmilla hyvää itsenäisyyspäivää kaikille jatkislaisille!
 
Viimeksi muokattu:

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Itse juhlistin itsenäisyyspäivää parhaalla mahdollisella tavalla, eli katsomalla elokuvan Kuningas Litmanen. Hienoa meininkiä ja hyvin sopi juhlatunnelmaan.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille.
 

Fakap

Jäsen
Nyt menee ehkä vähän ohi ketjun aiheesta, mutta silläkin uhalla laitetaas mietteitä tästä juhlapäivästä.


Näillä hyvin epämääräisillä hajatelmilla hyvää itsenäisyyspäivää kaikille jatkislaisille!

Erittäin hyvin sanottu, ja olen ehdottoman samaa mieltä koko tekstin kanssa.

Itselle tulee itsenäisyyspäivänä mieleen aina myös vaietut sotien aiheet. Sisällissota nyt on aivan oma lukunsa, siitä suomalaiset puhuvat ja tietävät säälittävän vähän. Mutta myös niin hehkutetut ja muistellut talvi- ja jatkosota ovat surullisesti ihmisten mielessä usein pelkkiä sankaritarinoita täynnä, joita muistellaan yhtenä päivänä vuodessa.

Unohdettuja ovat teloitetut omat sotilaat jotka eivät suostuneet ylittämään vanhaa Suomen rajaa, morfiini- ja heroiinikoukkuun jääneet sotilaat, viinan vieneet veteraanit, elinikäisistä mielenterveys-ongelmista kärsineet, sodasta niin monin tavoin kärsineet perheenjäsenet, sotavankien teloitukset, tapot, raiskaukset ja muuten huonot kohtelut. En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, kun MTV3 näyttää ohjelman nimeltä "Vaiettu sota" ja aiheena ei suinkaan ole yksikään em. vaietuista asioista, vaan vapaaehtoiset virolaiset jotka sotivat Suomen puolesta. No, nämä asiat tuskin koskaan tulevat olemaan suuren yleisön tietoudessa. Niin hyvin niitä käsitteleviä kirjoja, tv-ohjelmia ym. jätetään toteuttamatta ja markkinoimatta. Ei sillä että näitä pitäisi erityisesti muistella itsenäisyyspäivänä, mutta kun se nyt vain sattuu olemaan ainoa päivä vuodessa kun etenkin nuorempi sukupolvi sotia miettii, ja niistä kuulee.

Hyvää itsenäisyyspäivää kuitenkin kaikille, on se vaan hienoa asua vapaassa maassa.
 

Puscutractori

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Harri Olli, rahaton ManC, NP#32, DEFC #62
Unohdettuja ovat teloitetut omat sotilaat jotka eivät suostuneet ylittämään vanhaa Suomen rajaa, morfiini- ja heroiinikoukkuun jääneet sotilaat, viinan vieneet veteraanit, elinikäisistä mielenterveys-ongelmista kärsineet, sodasta niin monin tavoin kärsineet perheenjäsenet, sotavankien teloitukset, tapot, raiskaukset ja muuten huonot kohtelut.

Hyvä, että tämäkin puoli otetaan joskus esille. Omakohtaisena kokemuksena mulla on isoisäni, joka ei koskaan oikein toipunut sodasta. Hän joutui suoraan varusmiespalveluksesta talvisotaan, sitten lyhyen rauhan jälkeen jatkosotaan jne. Ikävuotensa 18-24 hän vietti käytännössä lähes kokonaan armeijassa.

Sodassa hän pärjäsi ulkoisesti katsottuna erittäin hyvin: sai korkeita kunniamerkkejä, ylennyksiä jne. Hän oli siis juuri sellainen "kaikkensa antanut Suomen pelastaja", jollaisista nykyisin puhutaan - yleensä syystäkin - hyvin kunnioittavaan sävyyn.

Kolikon toisena puolena oli sitten se, mitä hänestä sodan jälkeen tuli: alkoholisoituva, arvaamaton ja neuroosien vaivaama ihmisraunio, joka ei kyennyt huolehtimaan omasta perheestään. Joskus, kun oikein juhlavaan sävyyn puhutaan veteraaneista, joita ei millään turhilla nykyterapioilla paapottu vaan jotka suoraan sodasta menivät töihin, elivät kunnollista elämää ja jälleenrakensivat Suomen ahkeralla työnteolla, oma isäni, siis tämän veteraanin poika, yleensä muistaa sanoa, ettei asia aina ihan noin ruusuisesti mennyt. Olen kuullut isältäni varsin ikäviä tarinoita siitä, kuinka hän lapsuudessaan sai jatkuvasti katsella kotinsa olohuoneessa pyörineitä umpihumalaisia, traumojaan itkeneitä veteraaneja, joista ei käytännön elämässä ollut juuri mihinkään.

En tällä kommentillani missään tapauksessa halua vähätellä mitään veteraanien uhrauksia vaan tuoda esiin hieman sitä, että asiat ovat usein paljon monitahoisempia kuin helposti ajatellaan.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Parasta itsenäisyyspäivää Veikolle ja kaikille muillekin.

Itsenäisyys ei ole itsestään selvä asia. Siitä voi olla pula jopa näennäisesti itsenäisessä kansallisvaltiossa, esimerkkejä tässä mainitsematta. Pitäkää maastanne hyvää huolta, niin pidätte lopulta myös itsestänne ja toisistanne.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille, jotka sitä arvostavat. Jos eivät arvosta, niin tuskin ovat tätäkään ketjua lukemassa.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
96-vuotisonnittelut myös täältä Oulusta mainiolle Suomelle. Älköön moukari takoko järkeä enää ikinä hidasälyiseen kansaamme. Edellisellä viittaan Josif Stalinin lausuntoon, jonka mukaan "Suomalaiset ovat harvinaisen hidasälyistä kansaa. Siksi heidän päähänsä on taottava järkeä moukarilla."

Luultavasti Stalin sekoitti keskenään jääräpäisyyden ja hidasälyisyyden.
 

Mauri-Antero

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Paljon onnea. "Suomi on hyvä maa. Se on paras meille suomalaisille. Se on puolustamisen arvoinen maa ja sen ainoa puolustaja on Suomen oma kansa." -Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Käsi lippaan.

Tänään hiljennymme muistelemaan edellisten sukupolvien uhrauksia Itsenäisen Suomen puolesta.

Hiljaiseksi vetää. Joka vuosi.
 

hjalmar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Juutinrauman Lukko ja Unajan Urheilijat.
Toivotan Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille tästä maasta, jossa asun tavallisena arkisena perjantaiaamuna. Juhlamieltä on kuitenkin ja se kohoaa iltapäivällä, kun lähden puolenpäivän jälkeen töistä viikonlopun viettoon. Poikkeuksellista Tampere talon juhlaa netin välityksellä on mielenkiintoista seurata, jotta pääsee oikeaan fiilikseen.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Leijonakorut helisee ja Kiitos-paidat kahisee.

Hyvää ittepäisyyspäivää meitsiltäkin. Ei tää kylläkään hiljaiseksi vedä vaan ennemminkin iloiseksi. Paljon huonommin voisi olla asiat. Tänään juhlitaan itsenäisyyttä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Terveisiä Tähtitorninmäeltä lipunnostosta!

Vaikken Don Eerosta kovasti muuten perusta, niin asiallisen puheen Heinäluoma kyllä piti. Hän muistutti vuoden 1863 valtiopäivistä ja niiden päätöksistä ja vaikutuksista maamme historiassa, siteeraten J.V. Snellmania oman historiansa tuntemisen tärkeydestä.

Torvisoittokunta ei ollut paikalla, tämä mielestäni vähän ikävästi himmensi kappaleiden juhlavuutta ja ennen kaikkea kuuluvuutta. Repertuaariin kuului Lippulaulu, Suomen laulu, Nuijamiesten marssi, Finlandia sekä tietysti Maamme-laulu.

Miksei telkkarista tule kunnon dokumentteja sodista ja sotaveteraaneista heti aamusta? Äsken vilkaisin ohjelmistoa ja tyhjää täynnä.

Hyvää Itseänäisyyspäivää kaikille!
 

Girardi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers ja Kalapa
Myös täältä Kuopion suunnaltakin oikein hyvää itsenäisyyspäivää jokaiselle Jatkoaikalaiselle! :)
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Miksei telkkarista tule kunnon dokumentteja sodista ja sotaveteraaneista heti aamusta? Äsken vilkaisin ohjelmistoa ja tyhjää täynnä.

No tuleehan sieltä Tarja-leffaa ja Susanna Kuparisen haastista. Ja Solsidan-uusintaa tuutin täydeltä. Eikös YLE palkannut jonkun mediaopiskelija-porukan ip-ohjelmistoa suunnittelemaan?

Töissä menee tämäkin itsenäisyyspäiväilta, mutta pieni pihviateria täytyy loihtia ja nauttia juhlan kunniaksi. Illalla sitten iso konjakki Sinisen Prikaatin muistolle, jossa vaarini palveli.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös