Sillä päätöksellä voidaan silti muistella näitä juuria, sitä pohjaa jolle tietoisuus oli aikanaan kasvava.
Juuri näin.
Mielestäni nimim. sampio syyllistyy pahanlaatuiseen aliarviointiin suhteessa "muinaissuomalaisten" ja suomalaisten heimojen ja niiden vaikutuksen nyky-Suomeen.
Itse asiassa suomalaiset heimothan on tunnistettavissa omituisen kielensä takia jotakuinkin omaksi porukakseen jo paljon ennen monia muita nykyisiä eurooppalaisia kansoja.
Ja vaikka mettäläisiä olivatkin, niin osa porukasta onnistui luomaan yllättävän pitkällekin kehittyneitä hallinnollisia kokonaisuuksia. Ja kävivätpä monet argeologisten löytöjen perusteella kauppaa varsin kaukaistenkin lajitoverien kanssa.
Kyllä mielestäni on hyvin perusteltua suomalaisuutta pohdittaessa katsella niinkin kauas taaksepäin. Ne
saunoivat mettämökeissään järvensä rannalla ja manasivat
perkelettä.
Ahdin antimia nautitaan Suomessa hyvin paljon edelleen ja
ukkosta pelätään lisääntyneestä tietoisuudesta ja kehittyneestä teknologiasta huolimatta edelleen.
Lisäksi hämäläiset olivat varsin itsepäistä porukkaa jo ristiretkien aikana, kun kerran itse Paavillakin meni todistettavasti hermot niiden kanssa. Merkittävää porukkaa olivat - Benediktus XVI:tä kun ei hämäläiset suuremmin jaksa kiinnostaa. Muuten hämäläisten itsepäisyydessä ei mikään ole muuttunut.
Samoja maita ovat esi-isämme viljelleet jo satoja vuosia ennen kuin niitä puolustettiin Isä Aurinkoisen joukoilta ja samoissa korvissa on metsästetty hirviä jo hyvin kauan. Samoissa metsissä on suomalaiset ottaneet ennenkin yhteen venäläisten kanssa, vaikkakin kruunun joukoissa. Liekö Sven Dufva (Tuuva) sukua itsellensä RD:lle?
Sekään ei johdu päivästä 6.12.1917, että ulkomailla jo pidemmän aikaa asuneena tunnistan maanmieheni usein jo pelkästään ulkonäöstä.
Nojoo... yritystä huumoriin, mutta tiedätte mitä tarkoitan. Mielestäni kansallispäivänä tulisi osoittaa kunnioitusta kansan historialle kokonaisuutena, eikä takertua yhteen vaiheeseen (vaikkakin merkittävään sellaiseen).
***
Asiasta saappaaseen:
Olisiko Ståhlberg voinut estää Neuvostoliiton syntymisen vuonna 1919? Mannerheimin ystävä Nikolai Judenitsh komensi tuolloin Venäjän valkoisia hyökkäyksessä Pietarin. Bolshevikit onnistuivat torjumaan hyökkäyksen hyvin niukasti. Mannerheim olisi halunnut Judenitshia auttaa, mutta Ståhlberg ei tähän suostunut (johtuen siitä, että valkoisia joukkoja komentanut Aleksandr Koltshak ei antanut lupausta Suomen tunnustamisesta). Usein on spekuloitu, että suomalaiset joukot olisivat tuoneet ratkaisevan edun valkoisille ja olisivat näin vallanneet Pietarin.
Pieni, mutta ei ihan merkityksetön yksityiskohta Suomen (maailman?) historiassa. Minua tämä kiinnostaa ja kansallispäivän yhteydessähän on erinomainen hetki pohtia myös tätä.
Jännä hommahan tavallaan on, että Mannerheim oli kansallismielinen suomalainen, mutta rakasti Venäjää. Bolshevikkeja (ja kommunismia yleisesti ottaen) hän vihasi.
N.Y. Times
N.Y. Times