Toki työpaikkaruokaloihin päätyminen vaatii bulkkituotantoa ja suuria yksiköitä, joissa elukkakierto on nopeaa ja tehokasta. No, Suomessahan on isoja navettoja, joissa tuotantosuunnan muutos olisi mahdollinen.
Kävin pari viikkoa sitten vierailulla
EntoCube nimisessä firmassa Espoossa, joka on kai jonkinlainen edelläkävijä maassamme hyönteisten tuotannossa. Puhetta oli juuri tästä mainitusta asiasta ja ovat nykyisen
konttiratkaisun sijasta panostamassa kitteihin, jotka viljelijä voi ostaa ja muutta tyhjillään olevan navettansa esim. sikatilasta hyönteistilaksi. Käsittääkseni firma lupautuu myös ostamaan tuotannon viljelijältä. Noita tyhjiä navettoja kyllä Suomessa riittää, kuten vaikkapa
tämä chartti osoittaa.
Kyllähän
hyönteisproteiinin tuotannossa paljon etuja on, ei siitä mihinkään pääse. Noiden EntoCuben linkissä mainittujen lisäksi myös mm. lihakarjan tuottamien CO2-päästöjen pienentäminen, maa-alan vapauttaminen muuhun viljelyyn/käyttöön, hyönteiset voivat käyttää esim. biojätettä ravintonaan, lihantuotannon eettiset ongelmat jne.
Hyönteisiä olen syönyt aikaisemminkin Suomessa ja ulkomailla ja ihan hyviähän ne ovat pääasiassa olleet. Usein maistuvat lähinnä siltä mausteelta, jota kulloinkin on käytetty ja suutuntuma on ihan ok, vähän kuin jotain frittimuikkua söisi. Nyt olen syönyt tuolta lafkasta ostamaani sirkkamysliä, erittäin hyvää. Varmasti hyönteiset konseptina osaa ihmisistä inhottavat ja se on ihan ymmärrettävää.
Toisaalta ihmiset ovat entistä kiinnostuneempi siitä mitä syövät ja miten ruoka on tuotettu. Ne ketä ei kiinnosta syövät sitä taas todennäköisesti einesten ja pikaruoan jatkeaineena tuomassa proteiinia. Tätä taustaa vasten hyönteisruoalla/proteiinilla on jopa todella isoa potentiaalia. Aluksi varmasti mennään jauhe edellä, mutta en näkisi mitenkään ihmeellisenä, että kymmenen vuoden päästä hyönteiset ovat yhtä normaalia koko kansan huvia kuin ketjussa jo mainitut ravut, simpukat ja muut ex-ällötykset.