Huonot toimittajat vauhdissa

  • 1 158 356
  • 4 663

Andji

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kulloinkin minkäkin liigan hallitseva mestari
Tässä on Taloussanomien uutinen Harkimon brändikeplottelusta.

Tässä on sen jutun ingressi: Jääkiekkoseura Jokereiden omistaja Harry Harkimo siirsi seuran tuotemerkin käyttöoikeuden itselleen kuukautta ennen hallikauppaa venäläismiljardöörien kanssa. Kauppaoikeuden asiantuntia kummastelee hallisotkua.

Tori.fi:ssä myydään silloin tällöin mönkiöitä ja Jatkoajan keskustelupalstan vartijaketjussa oli juttua vartioista, mutta en ole kyllä tähän päivään mennessä törmännyt lehtijulkaisussa tuohon jiittömyyteen.
 

H.Incandenza

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, SiiPe, Chelsea FC
Tori.fi:ssä myydään silloin tällöin mönkiöitä ja Jatkoajan keskustelupalstan vartijaketjussa oli juttua vartioista, mutta en ole kyllä tähän päivään mennessä törmännyt lehtijulkaisussa tuohon jiittömyyteen.

Klassinen. Vrt. haltia vs. haltija. Haltia= suippokorvainen ja hieman rasittava fantasiatarinoissa esiintyvä olento, haltija= henkilö jonka hallinnassa, hallussa jokin on.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Aika pienellä pääsee IFK-legendaksi, ainakin Jatkoajan otsikkotasolla... Yht. 38 ottelua punapaidoissa siihen riittää.

Mitä mahtaa kuulua superlegenda Lauri Puolanteelle, kun mies ei yli 80 ottelusta huolimatta ole otsikoihin päässyt...
 

Plätsis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Aika pienellä pääsee IFK-legendaksi, ainakin Jatkoajan otsikkotasolla... Yht. 38 ottelua punapaidoissa siihen riittää.

Mitä mahtaa kuulua superlegenda Lauri Puolanteelle, kun mies ei yli 80 ottelusta huolimatta ole otsikoihin päässyt...

Ei näin. Bob Halkidis on IFK-legenda.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
En tiedä onko nykyinen suuntaus toimittajien surkeutta vai iltapaskojen yleinen linja, mutta ei tuossa toimituksellisessa tasossa enää paljoa alaspäin pääse. Ihan yleisellä tasolla: mikä on iltapaskan toimittajan työ? Mitä he tekevät työkseen?

Toimenkuva 1: lukea netistä länsinaapurin lehtiä, seurata brittimediaa sekä jenkkijulkaisuja. Tämän jälkeen jutusta tehdään kökkö käännös, lisätään "arvoituksellinen" otsikko ja jutun alle "Lähde: <ulkomaalaisen nettilehden nimi + linkki alkuperäiseen juttuun>".
"Tältä tähdeltä näkyi melkein tissi! - Katso kuvalinkki!"

Toimenkuva 2: tuijotella jotain Youtube-videoita tai lukea erilaisia keskustelupalstoja (mm. Jatkoaika) ja kirjoittaa näiden perusteella jotain omia "juttujaan". Mitään merkitystähän ei ole sillä asialla, että kuinka vanha tuo video tai keskusteluaihe on. Sehän riittää, kun se on kyseiselle "toimittajalle" uusi.
"Ilmiö leviää maailmalla! Oletko jo nähnyt tämän videon?"

Toimenkuva 3: kertoa jostain täysin älyttömästä ja mitättömästä jutusta sekä tämän jälkeen pyytää lukijoita kertomaan omat kokemuksensa samasta aiheesta.
"Oletko sinä koskaan työntänyt ankeriasta anukseesi? - Kerro omat kommelluksesi!"

Tämänpäiväisen suuren myötähäpeän tunteen aiheutti molemmissa iltapaskoissa ollut "juttu" Manchester Unitedin suunnitelmista palata takaisin vanhaan logoonsa. Molempien paskojen "jutut" ovat käytännössä käännöksiä Aftonbladetin jutusta, joka vastaavasti on käyttänyt lähteenään brittiläistä Dailymailia. Näinhän nämä aika usein menevät - tosin ruotsalaisilla on sentään hieman enemmän yritystä tehdä omaa juttuaan. Aftonbladetin jutussa on viimeisessä kappaleessa "Kritik mot Glazers" kerrottu edes hieman taustaa omistajista. Eli tässä kohtaa ollaan edes yritetty - koko Aftonbladetin juttu ei ole pelkkä käännös, sillä kokonaisuudessaan tuota Aftonbladetin viimeistä kappaletta ei alkuperäisestä Dailymailin jutusta löydy.

Toinen erittäin merkittävä juttu Aftonbladetin jutussa on se, että siellä ollaan sentään kaivettu vanha ja uusi logo rinnakkain samaan kuvaan. Suomen molemmissa iltapaskoissa asia kuitataan linkkaamalla Aftonbladetin juttuun. Ymmärrän kyllä sen, että erilaisten kuvien käyttöoikeus maksaa, mutta juuri tällaisissa pikkuasioissa sekä "toimittajien" ammattitaito että toimituksen yleinen linja tulee erittäin hyvin esille. Ruotsissa edes yritetään - Suomen iltapaskoissa ei viitsitä edes yrittää.

Aftonbladetin toimitus halusi näyttää lukijoilleen uuden ja vanhan logon erot. Suomalaiset iltapaskat vetivät siitä mistä aita on matalimmalla - joku toinen (Aftonbladet) on jo tehnyt työn meidän puolestamme: linkataan sinne. Kuvituskuviksi IS on löytänyt jonkun arkistokuvan ManU:n valmentajanvaihdoksen ajoilta - vastaavasti IL:n kuva näyttää suunnilleen jollain kännykkäkameralla otetulta kuvalta jostain kesätoimittajan paidan logosta (vaikka se onkin jotain kuvapankin kuvia).

20.07.2013 - DM: Manchester United bringing the words 'Football Club' back to their badge

22.07.2013 - AB: Vill återinföra det gamla klubbmärket

22.07.2013 - IL: ManU haluaa vaihtaa logoaan - katso kuvalinkki!
22.07.2013 - IS: Manchester United haluaa vaihtaa takaisin vanhaan seuralogoonsa
 
Suosikkijoukkue
KK
Radio Nova uutisoi Kotkan meripäivien MELKOISELLA ARTISTI KATTAUKSELLA

"Kotkan Meripäivät juhlitaan uudistuneella festivaali-alueella: Melkoinen artistikattaus!"

Sitte artistit: "mm. J. Karjalainen, PMMP, Apulanta, Kaija Koo, Jonne Aaron ja Suvi Teräsniska. Kansainvälisinä vieraina lavalla nähdään ruotsalainen Pandora ja saksalainen Mr. President."

Vittu johan on! Noistahan joutuu pulittamaan varmaan ihan saatanasti. Pandora ja Mr. President on kyllä niin pinnalla nytten, että kalliiksi varmaan tulee. Sitte noi joka-festareiden-vakiot. Voi luoja, pakkohan tuonne on päästävä! Tai sitten ei.
 

Jakke76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Boston Bruins, Man United, Darts

hansonbrother

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal
Iltalehdessä hyvä juttu Phil Mickelsonin voittorahoista ja verottajan osuudesta.

Golfmestarin karu todellisuus - verokarhu vie hämmentävän osan palkintorahoista | Urheilu | Iltalehti.fi

Suora lainaus jutusta: " Hän ansaitsi voittorahoja yhteensä 1 445 miljoonaa puntaa, eli noin 1 675 euroa."

En tiennytkään että punnan kurssi on noin heikko. Aika reilusti on romahtanu kun 1 miljoona puntaa on vain hieman reilu 1 000 euroa :)

(Linkki vie kyseiseen uutiseen Iltalehden sivuilla)
Juttua korjailtu, mutta jotenkin tuntuu, että 1 445 MILJOONAA puntaa on 1,445 miljardia ?
 

H.Incandenza

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, SiiPe, Chelsea FC
Juttua korjailtu, mutta jotenkin tuntuu, että 1 445 MILJOONAA puntaa on 1,445 miljardia ?

Näköjään golfin peluu lyö leiville. Siinä saa palloakin aika hyvin Ronaldo potkia, että Real Madrid maksaisi vuositienestinä 1,6 miljardia euroa, joka jalkapallokielellä tekee noin 31 miljoonaa euroa viikossa.
 

ryokale

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Volkswagen Taigun esitell - Autot - Ilta-Sanomat

Taigunin kokonaispituus on vain 3,87 senttiä. Näin olleen se on vieläkin pienempi kuin esimerkiksi Nissan Juke tai Mini Coutryman. Pituutensa puolesta Taigun on siis pienin markkinoilla oleva katumaasturi ja asettuu Suzuki Jimnyn ja Fiat Pandan kanssa samaan kokoluokkaan.

On se pieni auto.

Meneekös tuon kokoinen auto nyt sitten suoraan "peniksenjatke -kategoriaan"? Yleensähän tuollaista mittaa haetaan jatkeeksi uudenkarheilla menopeleillä, ja tässä tapauksessa sen voisi kokonsa puolesta liittää suoraan alakertaan entisen jatkoksi.
 

Jack DiBiase

Jäsen
Suosikkijoukkue
WiFi Password: XHeKaJ#72
Kiekkolegendoja nimettiin Hall of Fameen | NHL | Iltalehti.fi

Iltalehti otsikoi: Kiekkolegendoja nimettiin Hall of Fameen

Jutussa kerrotaan:

Jääkiekkoilijoiden kunniagalleriaan on nimetty neljä uutta jäsentä.

Doug Weight, Bill Guerin, Peter Karmanos, Ron Mason ja Cindy Curley ovat saaneet kyseisen kunnian.


Missään ei ole mainintaa, että kyseinen kunnia on Yhdysvaltain Hockey Hall on fame, eikä niinkään se varsinainen Hockey Hall of Fame.

Ja kaikenlisäksi noita nimiä tuossa on viisi kappaletta.
Hyvä huomio!
 
Viimeksi muokattu:

Ektar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit, Boston Bruins
Missään ei ole mainintaa, että kyseinen kunnia on Yhdysvaltain Hockey Hall on fame, eikä niinkään se varsinainen Hockey Hall of Fame

Ja kaikenlisäksi noita nimiä tuossa on viisi kappaletta.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Näin Iltalehden netti-TV:n mielenkiintoiselta näyttäneen otsikon tai paremminkin esittelyn. Klikkasin jutun auki seuraavan lauseen perusteella:

"Skandaali luksusristeilijän keittiössä - kokkikaan ei suostunut syömään kokkauksiaan!"

Aihe vaikutti mielenkiintoiselta, avasin tuon videon toiseen välilehteen ja jatkoin etusivun lukemista. Teen näin käytännössä aina. Luen koko etusivun alusta loppuun kerrallaan ja klikkaan mielenkiintoiset otsikot auki uusiin välilehtiin. Toisinaan näitä uusia välilehtiä avautuu vain muutama, toisinaan parikymmentä.

Järkytykseni tuli, kun avasin tuon kyseisen välilehden. Videon otsikko olikin jotain aivan muuta kuin se, jonka perusteella tuon uutisen avasin. En milloinkaan avaa "klikkihuoraus-otsikoita", jotka alkavat sanoilla OHO, HUPS, YÄK tai sisältävät arvoituksia "Uskaltaisitko sinä...?", "Arvaatko kenestä on kyse?" jne. Myös pakottavat "Katso video!", "Katso kuvat!" otsikot ovat kohdallani lähes täysin pannassa kuin myös vajaan informaation otsikot "Tämä tapa ei kannata", "Täällä paistaa eniten" jne. Noh, järkytyksekseni huomasinkin, että tuo risteilijävideo oli sittenkin paskaotsikoitu. Tätä otsikkoa en olisi ikinä klikannut auki, olisi juttu sitten kuinka mielenkiintoinen tahansa.

YÄK, järkyttävä löytö luksusristeilijän keittiössä!

Olisikohan jutun YÄK-otsikoinnista vastannut aikamme legenda Mari "Paska" Pudas?
 

jeijjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Sharks
Jatkoajan verkkolehti kertoo otsikossaan Hurricanesin kaapanneen NHL:n lyhimmän pelaajan. Kilpailu Nathan Gerbestä oli kovaa ja veristä, mutta lopulta Hurricanes iski pöytään kovimman tarjouksen antamalla yksivuotisen ja kaksisuuntaisen sopimuksen minimipalkalla. AHL-palkka on sentään hieman yli minimin joten se varmaan sitten kaappasi Gerben Hurricanesiin.

Ei sitä pelaajan nimeä ole pakko laittaa otsikkoon, mutta kaappauksesta puhuminen on jo vähän ylilyöntiä. Toisaalta jos otsikko olisi ollut muotoa "Hurricanes sopimukseen Gerben kanssa" tms. niin jutun uutinen olisi jo ollut siinä eikä ehkä tulisi klikkauksia.
 

Ignoramus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden Pallo
Hesarin nettisivuille oli väsätty juttu aasialaisista uusnatseista. Ei siinä välttämättä muuten mitään, mutta tämä pisti vituttamaan:
...natsijohtajan aloittamassa toisessa maailmansodassa tuhottiin kuusi miljoonaa juutalaista ja kymmeniä miljoonia muita.
Minkä helvetin takia ne juutalaiset pitää aina nostaa jalustalle? Mikä niissä on niin erikoista, että aina toisen maailmansodan uhreista puhuttaessa pitää ensimmäisenä mainita juutalaiset? Sen jälkeen mainitaan "ne muut", jos mainitaan. Eikö tuossakin olisi voinut vaan puhua kymmenistä miljoonista uhreista, ilman sen turhempaa erottelua?
 

Jakedeus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Hesarin nettisivuille oli väsätty juttu aasialaisista uusnatseista. Ei siinä välttämättä muuten mitään, mutta tämä pisti vituttamaan:

Minkä helvetin takia ne juutalaiset pitää aina nostaa jalustalle? Mikä niissä on niin erikoista, että aina toisen maailmansodan uhreista puhuttaessa pitää ensimmäisenä mainita juutalaiset? Sen jälkeen mainitaan "ne muut", jos mainitaan. Eikö tuossakin olisi voinut vaan puhua kymmenistä miljoonista uhreista, ilman sen turhempaa erottelua?

Oletkos vähän tyhmä? Sanon tämän ihan tosissani. Natsit kuitenkin sellaisella tietynlaisella erottelulla päättivät ketä tappavat ja ketä eivät ja juutalaiset nyt ovat kuolleiden ja tämänpäivän elävien määrällä sekä yleiseltä tunnettavuudeltaan noista erottelun huonolle puolella jääneistä ryhmistä aikaslailla merkittävin.

Toisaalta nimenomaan juutalaisten tappamisen taustalla oli semmoinen aate kun antisemitismi, mikä ei historian saatossa ole ollut ihan mikään pikkujuttu ja jonka laajin seuraus oli holokausti.

Se ei siis ollut mitään sattumanvaraista tappamista, joten vain kuolleista puhuminen saattaisi antaa hommasta väärän kuvan, ja toisaalta koska juutalaiset ovat tarkoituksellisen tappamisen alle jääneistä ryhmistä ylivoimaisesti tunnetuin, niin siksi ne siinä uutisessa mainitaan.

Selvensikö?

Ja en minä sitä sano, uutisen muotoilu ''muista'' kuuluu nimenomaan tähän ketjuun. Siis sanavalinnaltaan.

EDIT: lainaamani kirjoittajan näkemys tulee kieltämättä paremmin avautuneeksi kun lukee tämän lainauksen vitutusketjusta:

Välillä tulee mietittyä, miten nyky-yhteiskunnassa saattaisi moni asia olla paremmin, jos Saksa olisi voittanut toisen maailmansodan. Ei ainakaan hyysättäisi "ihmisiä", jotka eivät hyysäämistä tarvitse eivätkä ansaitse. Eläinoikeudetkin olisivat melko todennäköisesti paremmalla tolalla.

Lymyileekö täällä ihan oikea natsi?
 
Viimeksi muokattu:

Ignoramus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden Pallo
Lymyileekö täällä ihan oikea natsi?
Mitä tulee tuohon ensimmäiseen asiaan, niin en todellakaan näe mitään syytä minkä takia niitä kuutta miljoonaa juutalaista pitäisi lähteä erottelemaan niistä muista n. 70 miljoonasta kuolleesta, ainakaan tuossa kontekstissa. Puhuttiin siis ainakin oman käsitykseni mukaan toisen maailmansodan kuolonuhreista, eikä keskitysleireillä menehtyneistä ihmisistä.

Ja tuohon lainattuun kommenttiin, niin natsi-Saksassa oli paljon hyviäkin puolia, mutta niistähän ei tietenkään saa puhua, koska kaiken maailman jakedeukset pahoittavat mielensä.
 

Värilasiton

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Oho! Nainen sai tietää olevansa raskaana vasta ennen synnytystä | Ulkomaan uutiset | Iltalehti.

No kuinka usein sen saa sitten tietää synnytyksen jälkeen?

Sitten tuosta uutisesta vielä tämä
iltaroska.fi kirjoitti:
Hänen 53-vuotiaalla puolisollaan, Jamesilla, on ennestään täysi-ikäinen lapsi.

- Ajattelin, mistä ihmeestä se tuli. Olen yhä shokissa, Dean päivitteli.

Eli nyt siinä hämmästellään tuota täysi-ikäistä lasta kanssa? Eli ihan puskista tullut sekin.
 

Joope

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Zigmund Palffy lopettaa, IS:n uutinen tältä päivältä. Tällä hetkellä jutussa kerrotaan mm. seuraavaa (varmaan korjataan jossain vaiheessa, tai sitten ei):
"Palffyn seuralle Pittsburgh Penguinsille lopettamispäätös tuli täydellisenä yllätyksenä. Seuran general manager Craig Patrick kertoi Palffyn läpäisseen aiemmin lääkärintarkastuksen."
- Emme havainneet mitään ongelmia hänen olkapäässään. Hän läpäisi lääkärintarkastuksen, Patrick kommentoi ESPN:n mukaan.

ESPN:n alkuperäinen uutinen tässä, vuodelta 2006. IS:n toimituksessa ollaan taas ihan ajan tasalla...
 

matti&teppo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Oho! Nainen sai tietää olevansa raskaana vasta ennen synnytystä | Ulkomaan uutiset | Iltalehti.

No kuinka usein sen saa sitten tietää synnytyksen jälkeen?

Sitten tuosta uutisesta vielä tämä


Eli nyt siinä hämmästellään tuota täysi-ikäistä lasta kanssa? Eli ihan puskista tullut sekin.
Luin jopa tuon jutun. Pari poimintaa:

Järkyttynyt Ross lähti kotiin, mutta ei mennyt kauaakaan, kun hänen puolisonsa Paul Dean kuskasi hänet takaisin sairaalaan.

Hänen 53-vuotiaalla puolisollaan, Jamesilla, on ennestään täysi-ikäinen lapsi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös