Virta päälle, nyt etsitään HANGON PROJEKTILLE TJ:tä, ei mitään muusikoita.
Aivan, sille Hangon projektille. Ei todellakaan (toimitus)johtajaa millekään "yleissivistävän toiminnan yhdistykselle". Tehtävään pitää hankkia paras mahdollinen kyseisen alan osaaja, samoin kuin sinfoniaorkesteriin pitää saada paras ryhmään sopiva muusikko.
Lähtökohtana suurelle yritystoiminnalle pitäisi olla juuri liiketoiminnan osaaminen, ei mikään "kiva tieto, joka koskettaa lähtökohtaisesti vain tässä maassa asuvia". Jos tuolla "yleissivistyksellä" tai pikemminkin "suomalaisella yleissivistyksellä" ei myydä yhtään neliömetriä, se on projektin kannalta yhdentekevä asia.
Tuo sinun koko tekstisi vetää hyvin hiljaiseksi. Hyvä yleistieto luo pohjan lähes kaikelle muulle oppimiselle. Ja kun nyt puhutaan suomalaisesta TJ:stä suomalaiselle projektille niin oletko tosiaan sitä mieltä että Suomen historian perusasioiden osaaminen on merkityksetöntä? Ei herranjumala sentään.
Itse näen oppimisille pari suurempaakin tekijää: halun (motivaation), kyvyn ja aiemmat tiedot. Itse en näe mitään merkitystä sille, miksi Suomen sotahistoria olisi oleellinen liiketoiminnan kannalta.
Huhhuh. Tuliko missään vaiheessa mieleen että venäjän opiskelu ja peruskoulussa saatava yleisopetus eivät ole mitenkään vaihtoehtoja toisilleen?
Toisensa poissulkevat asiat eivät sinällään kuulu asiaan. Pointtina oli, että suomalaisten näkökulmasta katsottuna yleissivistäviä asioita ei pidä nostaa liiaksi framille. Jos tietyn asian osaamisella ei ole merkitystä työn kannalta, miksi sitä pitäisi painottaa? Vastaavalla tavalla venäjällä ei tee itsessään mitään saksalaisen pankin ruotsalaisten asiakkaiden yhteishenkilönä toimiessa, vaikkakin vanhemman kielen osaamisella saattaa olla hyötyä uuden kielen opiskelussa.
Ja se että väität että yleissivistyksellä ei tee kovin monessa hommassa yhtään mitään saa minut vahvasti epäilemään että sinä et ole tehnyt kovin montaa homma ja tuskin tulet koskaan tekemäänkään.
Viitsitkö vielä kertoa montako kertaa olet ylipäätään elämäsi aikana joutunut OIKEASTI muistelemaan koska talvisota käytiin? Itse olen kohtuullisen kauan tässä maassa mennyt, enkä ole löytänyt omalle "suomalaiselle yleissivistykselleni" mitään erityistä käyttöä koulujen ulkopuolella. "Vapaat" keskustelut olen saanut vietyä kunnialla läpi, vaikka en ole aina muistanut vastaavia tarkasti tiettyyn yhteiskuntaan sidottuja yksityiskohtia.
Myynti-, markkinointi- tai ideointitilanteessa tarkalla vuosiluvulla ei tee yhtään mitään ellei aihe itsessään sitä käsittele. Samoin "virallisten kanavien" ulkopuolella olevissakin keskusteluissa pärjää erittäin pitkälle jo muilla sosiaalisilla taidoilla. Jos olet erimieltä, haluaisin mielelläni kuulla esimerkkejä.
Satutko muuten olemaan venäläinen basisti?
Basistiksi on haukuttu musikaalisten lahjojen (tai niiden puutteen) takia. Venäläisyyttä en suomenruotsalaisena ja arkielämässä pääsääntöisesti englanniksi asioivana allekirjoita.
Tämä vetää oikeasti sanattomaksi. Se milloin talvisota alkoi opitaan peruskoulussa, jos sinun pitää opetella sitä korkeakoulussa niin olet väärässä paikassa jo alunperinkin. Paljonko on muuten 1+1 vai onko peruskoulusta jo niin pitkä aika etkä ole jaksanut pitää yleistietämystä yllä?
Esimerkissäsi 1+1 on perustietoa, joka on kohtuullisen välttämätöntä muita matemaattisia asioita opeteltaessa. Lisäksi kyseessä on kiinteästi arkipäiväiseen elämään liittyvä toimenpide. Sen sijaan eksakteilla vuosiluvuilla - varsinkin noinkin monen vuosikymmenen takaa - ei ole samanlaista vaikutusta. Voit aivan loistavasti oppia nykypäivän yhteiskuntaa käsitteleviä asioita ilman tuota tietoa ja se ei todellakaan ole yhtä kiinteänä osana jokapäiväistä elämääsi.
Toisekseen. Viitsitkö vielä kertoa millä perusteella korkeakoulupaikka on "jo alunperinkin väärä paikka" jos eksaktia vuosilukua ei muista? Pitäisikö esimerkiksi TKK:n pääsykokeissa mitata muiden aiheiden lisäksi "yleissivistystä" kyselemällä Suomen sotahistorian vuosilukuja vai luottaa siihen, että aikoja sitten saatu opetus peruskoulusta ei ole perustunut ulkolukemiseen?
En tajua miten näet nuo jotenkin vaihtoehtoina, yleistietoa ei opeteta jatkokoulutuksessa, se pitäisi olla jo opittuna.
Millä tavalla perustelet sen, että jonkin asian pitäisi olla jo opetettua?
Jos kysyt mihin yleistietoa tarvitaan kaupallisella alalla niin se kertoo ainakin sen että sinä et ole ko. alalla. Ainakaan enää.
Eiköhän tuo ole henkilökohtaisuuksien lisäksi melko yleistävä väite? Yleistieto ei mielestäni ole millään tavalla sidottuna kulttuuriseen taustaan. Tietyt asiat ovat koko maailmanhistorian kannalta oleellisia: toinen maailmansota, matemaattiset perusasiat, jne. Näillä tiedoilla on oikeasti merkitystä, sillä niille on kysyntää myös kotimaisten (ja alati menetystään menettävien) markkinoiden ulkopuolella. Toki, aina voit jäädä tiukasti Suomeen ja toimia vain suomalaisten kanssa. Se vain ei välttämättä ole pidemmän päälle liiketaloudellisesti paras vaihtoehto.
Sen sijaan Suomen sota (jonka jälkeen on käyty vieläpä kaksi muuta sotaa) vuosikymmenten takaata ei mielestäni enää ole relevanttia tietoa yksityiskohdiltaan. Haluaisin todellakin tietää sellaisen tilanteen, jossa esimerkiksi Diili-Deniksen pitäisi muistaa talvisodan päivämääriä.