Himas-gate - tulevaisuutta 700 000 eurolla

  • 27 439
  • 197

kamrat

Jäsen
Suosikkijoukkue
urheiluseura HIFK
Tästä aiheesta ei näemmä täällä vielä väännetä, joten eiköhän ole korkea aika aloittaa.

Himasen tulevaisuusraportista on noussut kohu. Tässä yhteydessä media on käynyt haaskalle, projektin väliraportti "Sininen kirja" on teilattu ja Himanen henkilönä leimattu huuhaa-mieheksi.

Onko kohu asiallista vai kateellisten panettelua?

Kilpailutuksen vaatijoille esitän kysymyksen: miten voidaan kilpailuttaa Himasen kirjoittama tulevaisuusraportti? Jos tilaaja haluaa omasta mielestään valtakunnan kärkeä olevan ajattelijan tekevän tämmöisen raportin, niin eihän sitä silloin voidan tilata muualta, vaikka "joku" tekisikin "halvemmalla".
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
En sano, että kohu olisi aiheeton, mutta kaiken kaikkiaan tuntuu siltä, että medialla on jotakin Himasta vastaan, ja tästä on tullut Himasen ajojahti. Mielestäni tässä on nyt kyse kahdesta asiasta: onko tutkimuksen tilaamisessa rikottu jotakin lakia, tai muuten hyvää hallintotapaa, ja onko Pekka Himasen tutkimusryhmällä sitä osaamista, mitä tulevaisuusselvityksen tekemiseen tarvitaan. Äkkiseltään tuntuu oudolta, että Pekka Himasella olisi parhaat näkemykset Suomen talouden tulevaisuudesta, kun siltä saralta hänellä ei ymmärtääkseni ole edes mitään tutkintoa.

Kysymys lieneekin, onko tilausta tehdessä harrastettu jonkinlaista lain rajamailla liikkuvaa suhmurointia. Tässä pitäisi kuitenkin keskittyä tutkimuksen tilaajan, ei toimittajan, toimintaan. Mielestäni ei ole Pekka Himasen syy, että Katainen on häneltä tutkimuksen tilannut. Kyllä minäkin sen olisin voinut tehdä, jos 700 000 euroa olisi lyöty tiskiin. Enemmän olisin huolestunut Kataisen toiminnasta sen osalta, onko hänellä tarvittavaa arviointikykyä tämän kaltaisten päätösten tekemiseen.

Himasen akateemiset ansiot ovat sitten kokonaan toinen juttu, josta löytyy varmasti monta mielipidettä. Ongelma on se, että filosofian alalla lienee vaikea löytää mitään yksiselitteistä ja objektiivista mittaria, kuinka "hyvä" tieteen tekijä on työssään. Esimerkiksi luonnontieteissä pystytään selvästi paremmin arvioimaan tutkimusten laatua, menetelmiä ja varsinkin tuloksia, koska ne perustuvat tosiasioihin ja havaintoihin ja ne voidaan tyypillisesti verifioida. Myönnettäköön, että Himasen tieteenalasta en mitään ymmärrä, mutta käsittääkseni filosofian saralla tilanne on hyvin toisenlainen.

Kieltämättä ongelmallista on se, että Himanen ei ole juurikaan julkaissut vertaisarvioitavia tutkimuksiaan alansa konferenseissa ja lehdissä. Hänen kirjoittamansa kirjat ovat taaseen saaneet palautetta hyvin laajalta skaalalta, eli arvovaltaisia ihmisiä on sekä puolustanut että väheksynyt hänen tekeleitään. Tältä palsalta tuskin kovin moni omaa oikeasti kompetenssia arvioida Himasen tutkimusten tieteellistä arvoa. Mutta jotakin hän on tehnyt oikein, kun on tieteentekijäksi varsin nuorella iällä saanut professorin arvon ja ollut myös vierailevana luennoitsijana monessa kansainvälisesti arvostetussa yliopistossa.

Perstuntumani on se, että Himasen osaamista väheksytään vähän suotta. Uskoisin, että hän on akateemisesti ja älyllisesti ihan pätevä henkilö, rahvasta vain nyt ärsyttää hänen kaltaiset "älyköt jotka ovat tietävinään" - ja iltapäivälehdet heittävät vettä kiukaalle. Siitä en kylläkään ole lainkaan varma, onko Himasen osaaminen sitä osaamista mitä tässä tutkimusessa nyt olisi tarvittu. Joten edelleen, näillä tiedoilla syyttävä sormeni kääntyy Himasen sijasta Kataiseen.
 
Viimeksi muokattu:

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Perstuntumani on se, että Himasen osaamista väheksytään vähän suotta.

Vähintä, mitä filosofilta voidaan vaatia, on tarkka kielenkäyttö. Himasen kieli on täyttä guggenheimia ja paljastaa koko prosessin kusetukseksi. Asiansa osaava ihminen ei kirjoita näin, ei edes lyhyitä pätkiä.

"Toiseksi tulevaisuusselonteon prosesseissa nostetaan esiin lyhyttä tähtäintä pidemmällä aikavälillä merkittäviä kehityksiä. Näin saadaan avattua näkymä laajemmassa kuvassa olennaisiin kysymyksiin. Tämä on myös käsillä olevan teoksen lähestymistapa. Aikaperspektiivinä on, mitkä ovat merkittävät kehitykset, kun katsotaan tulevaisuuden perspektiivillä aina vuoteen 2030 - kuitenkin koko ajan niin että jalat ovat jatkuvasti myös maassa todellisissa nyt empiirisesti ja tapahtuvissa kehityskuluissa ja niin että käsien tulee tarttua suositettuihin toimiin välittömästi. Tämä ei ole siis siinä mielessä vain tulevaisuuspohdinta vaan se ikään kuin antaa isomman kehyksen nostaa normaalia päivittäistä toimintaa suurempaan kuvaan nousevia syvemmälle perustaan saakka meneviä kysymyksiä."

"Suomen on saatava aikaan irtikytkeytyminen Euroopan kasvu-urasta, joka on ennusteiden mukaan hidastumassa kokonaisuutena vain 1,5 % vuosittaiseen tuloskasvuun seuraavana kahtena vuosikymmenenä vuoteen 2030 ulottuen", Himanen opastaa."

Mitllaista on Himasen kallis kohuteksti - Kotimaan uutiset - Ilta-Sanomat

"Toimittaja Minna Lindgren julkaisi marraskuussa Suomen Kuvalehdessä osuvan kolumnin, jossa hän ruoti Pekka Himasen tulevaisuusselvitystä, Sinistä kirjaa. Valtioneuvoston tilaama selonteko oli osa tutkimushanketta, joka maksoi veronmaksajille 700 000 euroa. Katleena Kortesuo innostui tutkimaan Himasen tekstiä kielitieteen näkökulmasta. Onko kirjassa asiaa – vai onko se todellakin silkkaa guggenheimia?"

Täällä vastaus: Filosofi Pekka Himasen Sininen kirja on yhtä guggenheimia — Hyvejohtajuus.fi


EDIT: Laitan vielä suoran linkin Suomen kuvalehden kirjoitukseen: Filosofi Pekka Himasen teos Sininen kirja vie modernin epäselkokielen aivan uudelle tasolle – Suomenkuvalehti.fi
 
Viimeksi muokattu:

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Minua ei huolestuta pätkääkään se, tehtiinkö päätös pykälien mukaan oikeassa järjestyksessä vai ei. Jokainen, joka tuntee Suomen akateemista maailmaa tietää, että saunakaverit saavat aina virkansa ja rahansa vaikka päätökset tehtäisiin näennäisesti laillisesti, rehellisesti ja lausuntokierrosten kautta. Yliopistomaailmassa pätevyys on lähinnä hidaste urakehitykselle ellei jopa täydellinen este.

Se mikä minua asiassa huolestuttaa on, että Himasen "tutkimus" on nähtävillä olleen teaser-materiaalin perusteella sen verran turha, että rahoille ei saada mitään, toistan, mitään vastinetta. Tämä Kataisen olisi pitänyt ymmärtää ja kun ei ymmärrä, herättää se kysymyksen hänen kyvykkyydestään hoitaa pääministerin tehtäviä (ja totean tämän ihan Kokoomuksen äänestäjänä).
 
En sano, että kohu olisi aiheeton, mutta kaiken kaikkiaan tuntuu siltä, että medialla on jotakin Himasta vastaan, ja tästä on tullut Himasen ajojahti.

Nimenomaan, Himanen ei sitä 700k lyönyt tiskiin.

Toisaalta tämä on Kataisen mielestä varmaan ihan ok että tätä vatvotaan, tämähän jättää varjoonsa tällä hetkellä suurelta osin hallituksen muut tyrimiset minkä rinnalla 700k ei ole mitään.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Oma mielipiteeni - vaikka kokoomuksen äänestäjä olenkin - on, että kyseessä oli Jyrki Kataiselta melkoisen paha virhe. Sillä ei oikeastaan ole väliä, onko tämä tilaus tehty lakipykäliä noudattaen vai ei, eikä silläkään, onko tämä ollut hallituksen yhteinen päätös, vai ei. Poliitikon pitää tietää se, että tärkeintä on, miltä homma oikeasti näyttää ulospäin. Media on tänä päivänä sen luokan hyeena, että se kaivaa esiin tällaiset harmaalla alueella olevat, ja suuren yleisön moraalin vastaiset asiat esiin. Media tuomitsee ja kansa äänestää.

Siitä, miten asia on oikeasti mennyt, minulla on se käsitys, että alkuun moni taho vastasi tähän tulevaisuusselvitykseen liittyvään ns. tietopyyntöön kiinnostuneesti. Varsinaista tarjouspyyntökierrosta ei tehty, vaan tietopyyntökierroksen perusteella hommaa alettiin hoitaa vain Himasen kanssa. Olenko oikeilla jäljillä? Yritysmaailmassa tällainen kai on ihan OK, mutta miten on julkisella sektorilla? Yhtä kaikki, tarjouspyyntökierros olisi kannattanut silti tehdä, koska silloin homma ei ehkä olisi näyttänyt niin pahasti siltä, että homma olisi suhmuroitu Himaselle ilman kilpailutusta.

Mitä tulee itse tulevaisuuselvitykseen, niin tuo sininen kirjahan on vain pieni osa sitä, vaikka media muuta antaa ymmärtää. Se on siteerattujen kohtien perusteella minusta ihan ymmärrettävää tekstiä, vaikka media toista väittääkin. Mutta hyvää tekstiä se ei ole ainakaan noilta edellä mainituilta osin, vaan vaikeaselkoista kapulakieltä ja sanahelinää.

Himasen ryhmän kompetenssiin en osaa ottaa kantaa. Himanen ei kuitenkaan tee tuota työtään yksin, vaikka media taas näin tuntuu välillä antavan ymmärtää. Kyse ei siis ole Pekka Himaselle annetusta 700 000 eurosta, jolla saatiin sininen kirja. Kyse on Pekka Himasen vetämästä monen hengen tutkimusryhmästä, joka tuottaa tulevaisuusselvityksen, jonka kylkiäisenä on tuo sininen kirja syntynyt. Näin ollen sinisen kirjan sivun keskimääräistä hintaa laskevat populistit eivät tunnu tietävän, mistä asiassa on kyse.

Oma lukunsa onkin, että onko tällaisille konsulttien tekemille selvityksille oikeasti mitään käyttöä... minusta vähän tuntuu, että ei.
 

Tuamas

Jäsen
Tämähän on halpaa kuin saippua kun verrataan HUMU-kusetukseen, josta kaikki julkaistava aineisto on jo julkaistu ja paskaksi todettu.

Himasen porukan työtä on melko turha arvioida jonkun pamfletin pohjalta, joka ei edes varsinaisesti kuulu itse tilattuun työhön.

No, ainakin lehdistöllä on ollut hauskaa tämän tiimoilta.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Vähintä, mitä filosofilta voidaan vaatia, on tarkka kielenkäyttö. Himasen kieli on täyttä guggenheimia ja paljastaa koko prosessin kusetukseksi. Asiansa osaava ihminen ei kirjoita näin, ei edes lyhyitä pätkiä.
Olet varmaan tässä oikeassa, mutta edelleen oleellista ei nähdäkseni ole tässä tapauksessa nyt työn laatu, vaan Kataisen suhmurointi selvityksen tilaamisessa.

Ei se ole tyhmä joka myy paskaa kansissa 700 000 eurolla, vaan se joka ostaa.

Ja itse kyllä odottaisin nyt että mitä koko projekti tuottaa, ennen kuin tuomitsisin. Mediassa on harhaanjohtavasti annettu ymmärtää että Sininen kirja olisi nyt sen 700 000 euroa maksanut.
 

hjalmar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Juutinrauman Lukko ja Unajan Urheilijat.
Oma mielipiteeni - vaikka kokoomuksen äänestäjä olenkin - on, että kyseessä oli Jyrki Kataiselta melkoisen paha virhe. Sillä ei oikeastaan ole väliä, onko tämä tilaus tehty lakipykäliä noudattaen vai ei, eikä silläkään, onko tämä ollut hallituksen yhteinen päätös, vai ei. Poliitikon pitää tietää se, että tärkeintä on, miltä homma oikeasti näyttää ulospäin. Media on tänä päivänä sen luokan hyeena, että se kaivaa esiin tällaiset harmaalla alueella olevat, ja suuren yleisön moraalin vastaiset asiat esiin. Media tuomitsee ja kansa äänestää.....

Olen aika lailla samaa mielta sinun tekstisi kanssa, enka sita ryhdy tassa kokonaan copy-pastaaman.

Tassa muutama pointti omalta osaltana:
- jo paaministeri Vanhanen turvautui Himaseen ja tilasi hanelta tutkimuksen
- 700.000e ei mene Himaselle, vaan seitseman hengen tutkimusryhmalle kahden vuoden aikana (sisaltaa luulatavsti myos esim. matkakulut)
- sininen kirja on valiraportt, ei lopputulos, joka ilmestyy lokakuussa
- Suomesta ei loydy valitettavasti kovinkaan monta, joka pystyisi kokoamaan vastaavan tason kansainvalisen ryhman ja laatimaan tarvittavan tutkimuksen
- tiedemaailma on taynna kateutta ja kilpailu tutkimusrahoista on kova
- hankkeessa ovat rahoittajina Suomen akatemia, Tekes ja Sitra, eiko heilla ole oikeutta paattaa siita, mihin rahansa pistavat
- monet paivystavat dosentit ja professorit antavat asiasta lausuntoja iltapaivalehtien sensaatiohakuisten juttujen perusteella
- suurin osa mediasta vaaristelee asiaa, annetaan mm. kuva, etta raha menee Himaselle, vaikka han itse panee 100.000e projektiin
- jokaisella ministerilla pitaisi olla oma budjetti tutkimuksista ja oikeus paattaa niista
- Himanen ei ole kokoomuslainen eika ole Katasen henkilokohtainen ystava
- on erittain hyva, etta tama tutkimus tehdaan, silla aihe "10 miljardin kestavyysvaje' on mita akuutein Suomen tulevaisuuden ongelma
- kun tyo on valmistunut, toivon, etta siita syntyy vilkas keskustelu ja prosessivaitteet siirretaan syrjaan.

Siina muutama pika-ajatus. Mielenkiintoinen topiikki tama keissi kylla on.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Himasen porukan työtä on melko turha arvioida jonkun pamfletin pohjalta, joka ei edes varsinaisesti kuulu itse tilattuun työhön.
Miksi sitten yleensäkään julkaista kyseinen, lähinnä vitsistä käyvä "pamfletti", jonka kieliasu on aivan onneton - sisällöstä puhumattakaan? Kyseisen kirjallisen tuotoksenhan tulisi toimia tilatun työn "näyteikkuna", ja nyt nähdyssä muodossa se ei todellakaan anna mairittelevaa kuvaa Himasen, Castellsin ym. toiminnasta.

Seuraavassa esimerkiksi pari sitaattia Himasen julkaisusta: "Silti joka tapauksessa riippumatta siitä missä tarkassa määrin esimerkiksi yritykset tai kansalaisjärjestöt ovat mukana yllä tarkoitettujen hyvinvointipalvelujen tuottamisessa niin yhteiskunta tarvitsee myös niiden aktiivisen panoksen." (s. 41), "On tietenkin totta, että verotus itsessään ei synnytä talouskasvua, mutta sen ei pidä myöskään olla sen esteenä. Ja parhaimmillaan verotus voi kyllä aktivoida ihmisiä työllään ja yrityksiä innovoinnillaan synnyttämään talouskasvua sekä ohjata sitä myös olemaan taloudellisesti, hyvinvoinnillisesti ja ekologisesti kestävää." (s. 102.)

Ottaen lisäksi huomioon Himasen viimeaikaisten julkisten esiintymisten täysin surkuhupaisan ja ala-arvoisen tason, alkaa tilanne olla kaikessa koomisuudessaan jo absurdi; kysytään Himaselta mitä tahansa, hän muistaa muistuttaa, etteivät hän ja pääministeri Katainen ole "henkilökohtaisia ystäviä" (sic!), että hänen hyvä ystävänsä ja kollegansa Manuel Castells on saanut "yhteiskuntatieteiden Nobelin", ja että näin ollen hankkeeseen on osoitettu suorastaan vähän rahaa. Gandhi-, kampaviineri-ym. jutut menevät puolestaan jo sille osastolle, että Himanen on joko aidosti sekaisin, todellisuudesta vieraantunut tai sitten hän vain häikäilemättömästi pitää veronmaksajia pilkkanaan.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Vaikka olenkin akateeminen haahuilija ja sillä lailla periaatteessa Himasen leirissä ja vaikka inhoankin kaikkea nostalgisointia, niin joskus elettiin Suomessakin sellaista aikaa ettei tarvittu mitään erikseen tilattuja selvityksiä aiheesta nimeltä tulevaisuus. Joo, maailma ei ole sellainen kuin 50-luvulla, silti koko juttu asettaa Kataisen aika kyseenalaiseen valoon. En ole kauhean tarkasti seurannut, voiko joku kertoa miten Katainen on selvityksen tarvetta perustellut ja miksi tehtävän johtoon asetettiin juuri Himanen?

Kohu on tietysti kohua ja siihen suhtaudun kyynisesti. Suomessa nousee aina kohu kun jokin maksaa jotakin. Numerot ovat jotain minkä kaikki ymmärtävät, itse asialla ei ole niin väliä.

Silti: mitähän sieltä loppujen lopuksi tulee, tuleeko mitään sellaista minkä joku olisi voinut oivaltaa ilman erillistä selvitystäkin?
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Suomessa nousee aina kohu kun jokin maksaa jotakin.

Tuhlattuun rahaan suhtauduttaisiin paljon ymmärtäväisemmin, jos sillä olisi saatu edes jotakin vastineeksi. Tämän hetkinen esitys on täysin ala-arvoinen. Siinä ei sanota mitään. Missä on konkretia? Missä yhteys käytäntöön ja käytännölliset ratkaisuehdotukset?

Miten "lukiolaispojan" kielellisesti ala-arvoisesta höpöttelystä voidaan maksaa noin paljon?

Tuossa vielä Himasen taulukoita.

"Näissä tauluissa summataan arvokkaan elämän käsitteen ytimessä olevan arvokkuuden käsitteen suhteen kaikkiin muihin käsittelyssä käytettyihin avainkäsitteisiin"

Tapaus Pekka Himanen - eli kuinka huijata veronmaksajaa - Sivu 13 - MuroBBS
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Tuhlattuun rahaan suhtauduttaisiin paljon ymmärtäväisemmin, jos sillä olisi saatu edes jotakin vastineeksi.

Ymmärrän toki tämän, keskustelin täysin yleisellä tasolla, joskin nythän ei vielä edes lopullisesti tiedetä mitä vastinetta on saatu. Toistaiseksi esitetyt sitaatit eivät ole koko totuus. Muuten suhtaudun kyllä epäluuloisesti koko juttuun, Himanen on jo pitkään ollut helppoheikki minun kirjoissani.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Ymmärrän toki tämän, keskustelin täysin yleisellä tasolla, joskin nythän ei vielä edes lopullisesti tiedetä mitä vastinetta on saatu.

Mitä vastinetta Himaselta voi enää nähdyn perusteella odottaa? Olen itse humanisti ja tiedostan hyvin, että omat evääni eivät riittäisi tuollaisen selvityksen tekemiseen. Visioida toki osaisin. Olen kelpo fabuloija.

Konkretiaan vaaditaan todellista asiantuntemusta ja laskelmia. Ei ole Himasen hommia.
 

Tuamas

Jäsen
Tuhlattuun rahaan suhtauduttaisiin paljon ymmärtäväisemmin, jos sillä olisi saatu edes jotakin vastineeksi. Tämän hetkinen esitys on täysin ala-arvoinen. Siinä ei sanota mitään. Missä on konkretia? Missä yhteys käytäntöön ja käytännölliset ratkaisuehdotukset?

Pamfletissa ei kai ole tarkoituskaan olla käytännössä mitään konkretiaa, vaan sen on käsittääkseni tarkoitus olla lähinnä keskustelunherättäjä.

Siihen suhtaudun melko skeptisesti, että tuosta selvityksestä nyt koskaan mitään konkreettisia toimenpide-ehdotuksia saataisiin.

Mutta edelleen, hintaa oli 700 000 € ja esitystä tekee maailman kärkinimiin kuuluvia janareita (mm. Castells on melkoisen pätevänoloinen jannu), eikä mitään varsinaista ole vielä julkaistu ja silti täällä revitään pelihousut.

Minä en ymmärrä miten tällainen tällaiseksi esitykseksi edullinen (vrt. HUMU ja 12 miljoonaa euroa) työ, jota ei ole vielä edes julkaistu kuin vähän alusta, voi saada näin hirveät mittasuhteet ja kitinät aikaiseksi.

Olisi porukka ennemmin tarttunut HUMU-peeloiluun, joka maksoi paljon enemmän ja josta lopputuote on jo valmis.

Nyt haukutaan työtä, josta on julkaistu pieni teaseri ja josta ei ole julkaistu vielä varsinaisesti sanaakaan ja joka oli HUMU-raporttiin nähden jopa sikahalpa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Minusta tässä pitää eroittaa kaksi asiaa:

1. Projektin rahoitus

Media on linkittänyt Himasen ja 700.000€:a. Tarkoituksella on luotu kuva, jossa Himanen yksin saa valtiolta 700.000€:a Sinistä kirjaa vastaan. Todellisuudessa on palkattu kansainvälinen seitsemän henkinen tutkijaryhmä kahdeksi vuodeksi.

2. Projektin tuotos

Olen varsin skeptinen tämän tyylisten tutkimusten suhteen, mutta kyllähän tuossa ryhmässä osaamistakin on. Katsotaan.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Mitä vastinetta Himaselta voi enää nähdyn perusteella odottaa?

En tiedä mutta koko settiä ei ole vielä julkaistu joten koko rahaa "ei ole vielä käytetty" eikä lopullista tuomiota voida näin ollen langettaa. Näin äkkiä katsomalla täytyy toki sanoa että eihän tuo lupaavalta näytä.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Mutta edelleen, hintaa oli 700 000 € ja esitystä tekee maailman kärkinimiin kuuluvia janareita (mm. Castells on melkoisen pätevänoloinen jannu), eikä mitään varsinaista ole vielä julkaistu ja silti täällä revitään pelihousut.

Niin, kaiketi jokaisen vähän katsoa keitä siihen työryhmään kuuluu, mitkä heidän ansionsa ovat ja niin edelleen. Esimerkiksi mainittu Manuel Castells on käsittääkseni ollut maailman johtavia nimiä tietoyhteiskunnan tutkimisessa ja yksi Himasen suurimmista meriiteistä akateemisessa maailmassa on ollut Castellsin kanssa työskenteleminen.

Tietysti tässä on se ongelma että nuo meriitit eivät välttämättä sano kaikille mitään.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Jos näiden "gurujen" suuri ja sensaatiomainen selvitys mahdollisesti valmistuu ja ja julkaistaan joskus tulevaisuudessa (vrt. Keisarin uudet vaatteet), mitkä ovat yleensäkään sen käytännön soveltamisalat ja -mahdollisuudet?

Entä miten lasketaan hankkeen panos-tuotos-suhde? Valtioneuvosto ilmoitti pääministeri Kataisen suulla, että hanketta ei tarvinnut kilpailuttaa eikä lakia julkisista hankinnoista noudattaa. Jos syynä on se, että kustannusvaikuttavuuden laskeminen on mahdotonta, odotan jatkoksi loputonta määrää selvityksiä muiltakin sellaisilta tämän auringonlaskun kansakunnan self made -puolijumalilta, jotka eivät ole pääministeri Kataisen kanssa henkilökohtaisia ystäviä.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Tietysti tässä on se ongelma että nuo meriitit eivät välttämättä sano kaikille mitään.

Meriitit voivat olla mitä ovat, mutta tulokset ovat tuloksia. Jos tuon selvitystyön jälkeen ei saada aikaiseksi mitään konkreettista perustelluine laskelmineen, niin ihan hukkaanheitettyä rahaahan tuo on.

Yleistajuista huonoon kieleen kätkettyä diipadaapaa pystyy tuottamaan hyvin moni ihminen. Perusteltuun argumentointiin pystyy paljon harvempi. Voisi olettaa, että sijoitetulla summalla pitäisi saada vastauksia ainakin kysymyksiin "mitä tehdään", "miksi tehdään" ja "miten tehdään". Ja vastausten pitäisi liittyä nimenomaan käytäntöön ja perustelujen laskelmiin.

Himanen on tuote, ei osaaja. Mikä vitun Dignity Day school session?

Pekka Himanen - CV - www.pekkahimanen.org
 

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
Tietysti tässä on se ongelma että nuo meriitit eivät välttämättä sano kaikille mitään.

Isompi ongelma saattaa olla, että jos loppujulkaisu on saman tason abstraktia visiointia "jostain" niin se ei ole käyttökelpoista materiaalia ollenkaan vaan tarvitaan uusi työryhmä (ehdotan Himasta johtoon...) miettimään mitä tämä sitten käytännön tasolla tarkoittaa. Nyt julkaistu välipamfletti antaa viitteitä siitä että koko teos on käytännössä liiankin korkealentoista ja yleisen tason pohdintaa vailla konkretiaa, jolloin se vaatii paljon jatkojalostamista ennenkuin voidaan puhua yhteiskunnallisesti merkittävästä tiedosta joka auttaa hyvissä päätöksissä kohti tulevaisuutta.

Se on tietysti hankkeen hyväksi puoleksi luettava että tuotetaan tällaista julkista yhteiskunnallista tutkimusta joka vielä herättää julkista keskustelua ja varmasti näin saattaa lisätä kiinnostuksen määrää itse julkaisua kohtaan. Itse ainakin haluan tutustua tuohon julkaisuun. Alustavasti odotan kuitenkin "lukematta paskaa" -osaston materiaalia. Siinä ei työryhmän laadukkuus paina mitään jos loppujulkaisu ei ole käyttökelpoinen.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Isompi ongelma saattaa olla, että jos loppujulkaisu on saman tason abstraktia visiointia "jostain" niin se ei ole käyttökelpoista materiaalia ollenkaan vaan tarvitaan uusi työryhmä (ehdotan Himasta johtoon...) miettimään mitä tämä sitten käytännön tasolla tarkoittaa. Nyt julkaistu välipamfletti antaa viitteitä siitä että koko teos on käytännössä liiankin abstraktia pohdintaa vailla konkretiaa, jolloin se vaatii paljon jatkojalostamista ennenkuin voidaan puhua yhteiskunnallisesti merkittävästä tiedosta joka auttaa hyvissä päätöksissä kohti tulevaisuutta...

Eikö Himanen ollut juuri saamassa palautetta ns. pyöreän pöydän keskusteluissa? Ja mielestäni jossain kritisoitiin juuri tätä teoreettisuutta.
 

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
Eikö Himanen ollut juuri saamassa palautetta ns. pyöreän pöydän keskusteluissa? Ja mielestäni jossain kritisoitiin juuri tätä teoreettisuutta.

Saattaa olla, en ole sen tarkemmin seuraillut - tuo nyt vain tuli mieleen tästä julkisuudessa puidusta osiosta Sinistä Kirjaa.

Mielestäni on vähän hömppää kuitenkin jättää tulevaisuuden pohdinta Himasen johtaman työryhmän harteille kun todellisuudessa rahaa pitäisi varmaan polttaa vielä hieman enemmänkin ja valmistella useita työryhmiä koostamaan useiden eri yhteiskunnallisesti merkittävien osa-alueiden nykytilaa, kehitysnäkymiä ja näiden pohjalta valmistella sitten muutamia kilpailevia tutkielmia kansakunnallisesta tulevaisuudesta ja sen jälkeen perustaa työyhmä vertailemaan ja koostamaan näistä kilpailevista lähdemateriaaleista järkevää ja konkretiaa sisältävää huomispäivän yhteiskunnallista strategiaa. Tämä siis jos halutaan merkittävää kaikupohjaa ja todellista tietoa tukemaan mm. tulevia halitusratkaisuja ja kansallista suuntaviivaa antamaan, mihin meidän yhdessä pitää suuntautua tulevina vuosikymmeninä ja millaisen yhteiskunnan sillä saamme, ja välitämme eteenpäin.

700.000 on sinällään pieni raha jos sille saadaan oikeasti vastinetta. 700.000 Sinisestä Kirjasta lienee typeryyttä, mutta katsellaan nyt ensin mitä lopputyö pitää sisällään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös