taNpereella on ollut hyvä pöhinä jo pidemmän aikaa, ja on totta, että he ovat menneet palloilukaupunkina Helsingin ohi. Viimeisen kymmenen vuoden aikana suosituimpien palloilulajien mitaleista sinne on mennyt noin 30 ja Stadiin tullut pyöreästi 20
On rakennettu Nokia-areenan lisäksi hiihto- ja pesäpallostadion, potkupallo on saamassa uuden mestan ja Hakametsästä aletaan rakentaa sisäpalloilulle modernia keskusta. On spårat ja mustin makkarat. Mutta on velkaakin pyöreästi 4k€/nuppi, kun helsinkiläisillä sitä on 1,5k€/asukas.
Ei ole taNpereellakaan rakennettu mitään ilman huutavaa kysyntää, ilman seuroja, jotka satsaavat menestymiseen tosissaan, ja ovat menestymisellään ansainneet kaupungin satsaukset. Miksi taNperelainen liikkuu, harrastaa, on aktiivinen ja kotikunnastaan kiinnostunut äänestäjä, kun täällä maataan sohvalla marmattamassa? On ihan turha syyllistää päättäjiä, jos oma aktiviteetti on nukkuvien puolueessa, ja päätöksiä tekeekin kettutytöt ja puunhalaajat. Sitä saa mitä tilaa pätee tässäkin.
Mikä on se laji, joka voi menestyksellään ja merkityksellään edellyttää kaupungin mukaantuloa? HJK taitaa olla ainoa, ja he potkivat palloaan aivan pääkaupungin ytimessä. Mitkä ovat ne seurat, jotka voivat aidosti kehua liikuttavansa niin suuria massoja, että yleinen etu vaatisi satsauksia? Naisten kymppi, onko muita? Tarvitaanko tänne hiihto- tai pesäpallostadionia, tai itseasiassa muidenkaan lajien uusia suorituspaikkoja? Lajeissaan menestyvillä seuroilla on mestansa, mutta millä esimerkiksi lätkä pystyy perustelemaan välttämättömyyden Suomen tärkeimmän kaupungin keskeisimmille arvotonteille pääsystä? Helsinki on satsannut väestökasvun vaatimiin uusiin asuinalueisiin, länsimetroon, satamiin, ja kulttuurirakentamiseen. Kaupungilla on kehityssuunnitelmansa, mutta liikunnan/urheilun osalta se tähtää joukkoliikuntaan, eikä jonkun yksittäisen lajin yhden joukkueen suorituspaikan tukemiseen.
Helsinki Garden lanseerattiin tontille, jota ei ollut suunniteltuihin toimintoihin kaavoitettu, eikä alue siihen selvitysten mukaan soveltunut. Nordiksen parkkipaikan kaavamuutokset kaupunki vei hankkeen kokoluokan huomioiden todella ripeästi läpi, valitukset käsiteltiin ja rakennuslupa on ollut nyt yli kaksi (2) vuotta haettavissa. Pallo on siis Helsinki Gardenilla, ja kaupungin rooli on odottaa sitä hemmetin hakemusta saapuvaksi, että prosessi saadaan eteenpäin. Mä en kauheasti syyllistäisi Helsinkiä siitä, että miksi nyt ei tapahdu yhtään mitään. Harkimon tai Kummolan syyttely on tässä yhteydessä edesvastuutonta, koska mitään näyttöä ei ole.
Mittatikkuna suurien hankkeiden kaavoituksen nopeudesta voi käyttää vaikkapa 2009 tapahtunutta Sipoon palasen liittämistä Helsinkiin, jonka kaavoittaminen aloitettiin välittömästi Helsingin huutavan asuntoalue pulan helpottamiseksi. Alueen kaavaehdotus meni nurin Korkeimmassa Hallinto-oikeudessa 2021 ja nyt on aloitettu uuden kaavan suunnittelu.
Suvilahden alue on varattu kulttuurille jo 2007 vahvistetussa
Osayleiskaavassa. Eli nyt esiin nousseet hankkeet eivät ole ristiriidassa alueen suunnitellun käyttötarkoituksen kanssa. Hankkeiden eteenpäin meneminen on nopeampaa, kun aikaa vievää kaavan muutostyötä ei tarvita. "Tuosta vaan" käsittelystä ei ollut kyse, vaan kaavoitetun maa-alueen käyttämistä siihen, mihin se on suunniteltukin käytettäväksi. Mikä tuossa meni väärin? Kaupungin leimaaminen urheiluvihamieliseksi on paskapuhetta. Garden-hankkeen etenemistä on jarruttanut eniten se, että ensin sitä yritettiin suunnitella aivan väärään paikkaan. Nyt kun rakennuslupa olisi haettavissa, niin korona ja sota ovat muuttaneet maailmaa niin paljon, ettei hankkeen vetäjät ole katsoneet rakennusluvan hakemista ajankohtaiseksi. Kokoluokan ja talousriskin huomioiden hyvinkin viisas päätös katsella hieman, että mihinpäin maailma kehittyy.
Tässä tilanteessa kannattaisi miettiä hyvin tarkkaan Pasilan liiterin hankkimista, tai Nordiksen perusteellista saneerausta. Kumpikin eritäin haastavia kohteita omilla tavoillaan. Nordiksella ulkokuori säilytettävä entisellään, mutta ainahan kuopan voi kaivaa syvemmäksi, jolla katsomokapasiteetiksi niillä jyrkillä uuteenkin halliin kaavailluilla katsomoilla saataisiin katsojakapasikeetiksi 12000-13000 Olipa ratkaisu mikä tahansa, niin yksin IFK:n resurssit siihen tuskin riittää. Kaupungin tuloa maksumieheksi vaatimattoman liikevaihdon mitättömällä työntekijämäärällä tekevän osakeyhtiön toimitilasta ei voi perustella millään mielekkääksi.
Eli pallo on edelleen Helsinki Gardenilla, enkä usko asian tiimoilla mitään tapahtuvan muutamaan vuoteen. Sen verran on taloustaivas taas synkän näköinen.