Änärissä kaikki käyttävät pelaajiin kutakuinkin saman summan rahaa. Silti joukkueiden iskukyvyssä ja menestymisessä on valtavia eroja. Tepsukat ja puolen Suomen oululaiset on työntänyt joukkueisiinsa paljon rahaa, mutta mitä se on taannut? Ingenting.
NHL:n ja NHLPA:n välinen sopimus velvoittaa kaikki joukkueet käyttämään pelaajapalkkoihin vähintään 61 M$ suurimman sallitun määrän ollessa 82.5 M$. Jo pelkästään tämä mahdollistaa, että samassa sarjassa voi olla joukkueiden, jonka laskennalliset palkat ovat yli 35 prosenttia suuremmat kuin toisen samassa sarjassa pelaavan joukkueen. Minusta tuo ero on jo tuollaisenaan valtava, siitäkin huolimatta, että Liigassa nähdään vielä suurempia eroja.
Vielä suuremmassa tuo luku kasvaa kun huomioidaan, että kyse on vain palkkakaton edellyttämät luvut. Todellisuudessa erilaisten palkanpidätysten ja pelaajasopimuksiin kirjattujen bonusten seurauksena nuo luvut heittävät paljon enemmän. Toisen ääripään muodostaa Arizona Coyotes, joka ottaa joka kausi loukkaantuneiden pelaajien palkkoja kirjanpitoonsa. Seura ei todellisuudessa niitä palkkoja maksa, vaan kyse on keinosta hankkia varausvuoroja ja täyttää palkkalattiaa koskeva työehtosopimuksen vaade. Tästä syystä seuran eniten andaitsevat pelaajat ovat poikkeuksetta pitkäaikaisloukkaantuneiden listalla.
Toisen ääripään muodostavat Toronto Maple Leafs ja New York Rangers, joita ei todellisuudessa kiinnosta palkkoihin kuluvat dollarit, näille seuroille merkitsee vain palkkakattoon laskettava laskettava osuus. Esimerkiksi tällä kaudella muuan Patrick Kane kierrätettiin Arizonan kautta ennen siirtoaan Rangersiin. Eli väite siitä, että NHL-seurat käyttäisivät jotakuinkin saman verran taaloja palkkoihin ei pidä kyllä paikkaansa. Samalla tavalla ison veden takana on eri kategorian joukkueita rahamäärän suhteen kuin Suomessa. Toki erona on se, että lähtökohtaisesti jokaisella NHL-seuralla on mahdollisuus laittaa euroja pöytään, mikäli menestysmahdollisuudet ovat olemassa.
NHL, kuten muutkin pohjoisamerikkalaiset ammattilaiset sarjat, ovat toki muutenkin paskoja verrokkeja tarkoittamassasi mielessä johtuen puhtaasti sikäläisen ja täkäläisen ammattilaisurheilun perustavaa laatua olevien eroavaisuuksien vuoksi. Single entity-malli, lainsäädännölliset erot ja varausjärjestelmän olemassaolo jo yksinään takaavat sen, että vertaukset NHL-seurojen rahankäyttöön on vain katteetonta huutelua.
Kärppien ja erityisesti TPS:n rahankäytöstä olisi kiva kuulla lisää, mistä se ilmenee? Erityisesti TPS:n viitattu törsäily kiinnostaa kovasti. Paljonko ne on käyttänyt joukkueisiinsa?