Nyt kun puhutaan McLean-sopimuksesta, niin on muistettava, että se oli oman aikansa lapsi. Jos haetaan vauhtia vielä vähän kauempaa, niin kannattaa vilkaista
Kärppien ja Mikael Ganlundin sopimusta, sekä miten se kesti juristien tarkastelun. Tänä päivänä Kärppien silloinen töhöily tuntuu aika pöyristyttävältä, mutta oli todennäköisimmin vakio menettely nuorten pelaajien kohdalla omana aikanaan.
Liiga vahvisti Granlundin Kärppien pelaajaksi, eli sopimukset päteviksi ja sitoviksi.Granlund haastoi
Kärpät oikeuteen riitauttaakseen sopimukset, mutta seurojen kesken saatiin sopimus aikaiseksi, jolloin jäi arvoitukseksi, kuinka oikeus olisi riidan ratkaissut.
Case Jonne Virtanen alkoi pelaajan suullisesta sopimuksesta IFK:n kanssa, jonka Jonne mielestään perui, ja teki diilin JYP:n kanssa.
Liiga katsoi Jonnen suullisen sopimuksen IFK kanssa päteväksi. Seurat sopivat riidan, ja JYP maksoi korvauksena jotain, mutta mitä ja mihin perustuen, niin sitä ei ole julkisuuteen kerrottu.
McLean sopimus julkistettiin 5/-13 Siinä on todennäköisimmin käytetty samaa pohjaa, kuin Granlundinkin sopimuksessa. Sopimuksessa on sanktioitu sopimuksen irtisanominen seuraavasti:
7.3 Pelaajan rikkomukset
Pelaaja ei saa solmia tämän sopimuksen täyttämistä estävää tai haittaavaa
pelaajasopimusta toisen työnantajan kanssa, Jos pelaaja solmii tällaisen
sopimuksen, työnantaja voi lakkauttaa tämän sopimusten mukaisten kor-
vausten maksamisen välittömästi. Pelaaja on myös velvollinen korvaa-
maan työnantajalle sopimuksen perusteettomasti purkamisesta aiheutuvan
vahingon.
Jos McLean teki IFK sopimuksen 'varalle' hakiessaan pelipaikkaa kohelosta, niin olisiko hän - tai hänen agenttinsa - hyväksynyt noin avoimeksi ja/tai mielivaltaisesti määriteltäväksi sopimuksen purkamisesta aiheutuneitten vahinkojen korvaamisen? Epäilen, viitaten kokemuksiini pohjoisamerikkalaisesta sopimuskulttuurista. Mutta entäpä jos tuon lauseen perään lisättiin lause: maksimissaan xxx$£€. Se turvaisi pelaajan seuran mielivaltaiselta rahastamiselta. Mutta syntyikö samalla tuosta silloin optio, sopimuksen ulososto-diili, vai sopimussakko? Vai voiko tätä edes tulkita 'sopimuksen ulos ostamiseksi' jos maksettava korvaus pitää sisällään vain aiheutuneen vahingon, mutta ei varsinaista korvausta sopimuksen purkamisesta, eli rahaa jolla seura päästää irti pelaajasta?
Nykyisellä lainsäädännöllä ristiriitaa ei synny, koska työntekijä voi irtisanoa määräaikaisenkin työsopimuksen koska tahansa edes ilmoittamatta asiasta yhtään mitään, vaan riittää, kun ei viikkoon ilmesty pelipaikalle, niin sopimus purkautuu. Nykyisissäkin pelaajasopimuksissa on vielä tuo sama korvaus-pykälä, jonka lainvoima on varmaan tarkistettu useamman juristin toimesta, mutta tuntuu tässä ajassa minun silmääni hyvin omituiselta.
Eli vastauksena kysymykseesi, nyt tässä ajassa en usko toimivan. Noissa vanhoissa sopimuksessa se on toiminut, koska JYP maksoi IFK:lle, ja McLean/seura tai joku maksoi sekin IFK:lle jotain. Liikkuiko Kärpät/IFK välillä rahaa, sitä ei ole julkistettu.