Hienoa säätä pidellyt?

  • 987 476
  • 8 645

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Sama tilanne. Juuri katselin, että huomenna pitäisi olla helpompi ajokeli ja päätiet lienee suolattu, joten niillä luulisi kesärenkailla pärjäävän. Juna on vaihtoehto, mutta menee vähän hankalaksi sekin.
Mennään junalla sitten, ei auta. Kostoksi otan kyllä vähän sitten lonkeroa matkalla.
 

Yuppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team, Україна
Vaihdan kesärenkaat yleensä vapun tienoilla, kun terminen kevät on alkanut, ei saa hosua.
Terminen keväthän on alkanut jo aikoja sitten. Ja eikös poliisi voi sakottaakin, jos viikkotolkulla ajelee talvikumeilla varoiksi.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Näin periaatteessa talvi-ihmiseksikin luokiteltavana eniten vituttaa nykyään se, että ns. välimallin kelit puuttuu kokonaan, miksi se pitää saatana aina olla joko-tai? Miettii vaikka omaa unelmakevättä, eli sitä että luonto pääsee heräämään hiljakseen ja lämpötilatkin nousee vähitellen ensiksi siihen noin kymmeneen plusasteeseen, joka kannustaa jo mukavasti ulkoiluun ja retkeilyyn metsissä yms. ja siitä sitten siirrytään vähitellen kesäiseen pariinkymppiin. Samalla ehtii ihailla luonnon heräämistäkin juuri sopivan maltillisella aikataululla, tällöin kaikki ei pamahda yhtäaikaa eetteriin. Nykyään lämmöt saattaa pahimmassa tapauksessa ampua suoraan nollasta sinne hellelukemiin ilman sitä ihanaa välimallin säävaihetta, tähän kun lisää viime keväänä olleen monen kuukauden kuivuuden, niin puhutaankin jo ihan megaluokan vitutuksesta. Ennen tuntui, että kesäkuussakin lomailtiin vielä retkeilylämpötiloissa, nyt esim. viime kesäkuussa oli lohikalojen kalastuskielto Etelä-Suomessa liian korkeista vesilämpötiloista johtuen. Muutenhan viime kesä oli lämpötiloiltaan varsin kohtuullinen. Onhan tämä täyttä paskaa nykyään, sekä keväisin että kesäisin.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
En ole milloinkaan pitänyt kiirettä kesärenkaiden kanssa, kuitenkin normaalisti tähän aikaan huhtikuusta on jo suvikumit alla. Ja ainostaan pari kertaa on käynyt niin, että takatalvi yllätti vielä renkaidenvaihdon jälkeenkin. Nyt oli jo ajatuksissa vaihtaa, kun tuli ne lämpimät päivät, mutta jo silloin oli tämä kylmeneminen (yöpakkaset) ja lumisateet ennusteissa nähtävissä ja siirsin asiaa eteenpäin.

Eikä tässä nyt ole tarvettakaan lähteä mihinkään, kun tuo paikallisen jalkapallojoukkueen kauden avausderby siirrettiin hamaan tulevaisuuteen takatalven takia. Huomenna sitten illalla pitää lähteä liikkeelle, kun on oma pelivuoro tuolla kantakaupungin puolella.
 
Viimeksi muokattu:

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Piti eilen käydä kävelyllä lounastauolla, etätyön riemuja. Meni vitutuksen puolelle, kun naama meinasi jäätyä. Ennen puoliväliä suunnitelma B. Herättäkää mut, kun se kevät tulee oikeasti.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Terminen keväthän on alkanut jo aikoja sitten. Ja eikös poliisi voi sakottaakin, jos viikkotolkulla ajelee talvikumeilla varoiksi.

No joo, minusta terminen kevät on vähän siinä ja siinä, kun lämpötila on pakkasen puolella lähes puolet vuorokaudesta. Mutta virallisen määritelmän mukainen terminen kevät taitaa tosiaan jo olla.

"Nastarenkaiden sallittu käyttöaika on marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Muunakin aikana nastarenkaita saa käyttää, jos sää- tai keliolosuhteet sitä edellyttävät."

Lainaus liikenneturva.fi

Niin kauan kun on yöpakkasia, pidän talvirenkaat alla, eikä poliisi sakota.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ehkäpä itsekin otan maanantaiaamuna työmatkalle yhdistelmän bussi+lonkerojuna+bussi.
Tuo on hyvä vaihtoehto. Lähtö tunnin päästä ja nyt näyttäisi siltä, että ulkona on ihan vesikeli ja kesärenkailla olisi jopa nautinto ajaa kohti Lahtea. Ehkä otan heti sen lonkeron, niin ei tarvitse miettiä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Antaa näiden nyt hehkuttaa kun kerrankin ovat tehneet oikeita valintoja. Jälkikäteen se on tosin helppoa olla oikeassa.
Kai joku tuommoisesta viisastelustakin sitten jotain saa, että kun lämmöt olivat parhaimmillaan jo lähes kesäisiä ja elettiin huhtikuuta, niin onhan se nyt joo ihan todella hämmästyttävää, että ihmiset vaihtaa siinä kohtaa kesärenkaat alle.

Tämän hetken ennusteiden perusteella nämä lumet on onneksi jo 2-3 päivän päästä lähteneet. En panisi ollenkaan pahitteeksi tämän kaiken yli 5 kuukautta kestäneen talvisuuden jälkeen, jos tuossa kesäkuussa jo jysäyttäisi +30 helteet tiskiin.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Huono talvi sään puolesta etelässä. Lokakuussa alkoi eikä ole vielä huhtikuun lopussakaan ohi. Siinä puolet on puolet liikaa :)
 

Arnold

Jäsen
Suosikkijoukkue
SM2013
Ilmatieteen laitos lupaa aika märkää Poriin koko ensi viikoksi. Lunta, räntää ja vettä sekä sama kierto uudelleen.

Tule jo, shortsikelit...
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Kivaa pöhinää täällä renkaiden vaihtamisesta... Vähän samanlaista ku lapset väänti siinä Saarioisten mainoksessa hiekkalaatikolla et kenen äiti tekee parempaa ruokaa ja lopulta näsäviisain naulaa,et Meidän äiti tekee teidän äitien ruuat vaikka se "Jonne" oli keulinu et sen äiti tekee parempaa ruokaa ku muiden äidit yhteensä...

Mutta joo aina nopeasti kelit muuttui. Täysin kesänakkikeli oli jo ja jengi veti jo pärtkillä täysin. Tosin kovimmat ajaa talvellakin prätkällä.

Alkais kyllä jo riittään tää lumisade ja talven pitkittyminen. Ihan riittävästi kestänyt jo...
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Tuo maanantai-illasta keskiviikko-aamuun jatkuva matalapaine on kyllä kovaa vauhtia muuttumassa, jos mahdollista, vieläkin "mielenkiintoisemmaksi" kuin tämä tällä hetkellä päällä hyrräävä.

Aikas rujoja sademääriä luvassa varsinkin länteen sekä Pohjanmaalle. Näyttäis kovasti jokaisessa kuviteltavissa olevassa muodossa tulevan.

Perässä heti torstaina seuraava, mutta tämän kulkureitti onkin sitten suoraan pohjoiseen ja alkaa avata baanaa lämpöisemmälle ilmalle.

Joka sekin näyttää epävakaiselta, tietysti.

Saas nähdä millaiseksi sademäärät koko huhtikuun osalta muodostuvat. Se nyt on selvää, että suuressa osassa maata keskiarvot hakataan mennen tullen. Eipä haittaa pölyt, ei.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Sää-ekspertit voinevat yhtä lailla laittavan infot, milloin viimeksi 20.4 on täytynyt kärvistellä viimeksi Helsinkiä myöten kärvistellä vielä kerran lumet. Ilmastonmuutos on fakta ja aikamme globaali haaste, muttei se vaikuta Suomen huhtikuun säähän toistaiseksi vielä ja lumisateista saamme nauttia Suomen etelärannikkoa myöten huhtkuun loppuun.
Katsoin tilastoja niin näemmä 2005 on viimeksi tullut Helsingissä lumet maahan 20.4. jälkeen. Eli aika harvinaiseksi tämä on käynyt. Sata vuotta sitten ja aiemmin se ei sen sijaan ollut lainkaan harvinaista, että lunta tuli huhtikuun lopulla tai vielä toukokuussa. Tai sitten talven lumet olivat vielä tähän aikaan vuotta maassa. Paksuin hanki Helsingissä on 20.4. ollut vuonna 1941, jolloin lunta oli vielä 61 senttiä. Esimerkiksi 1897-1902 oli puolestaan Helsingissä kuutena vuonna peräkkäin 20.4. vielä joko talven lumet maassa tai jos eivät enää olleet niin sitten lunta satoi vielä myöhemmin keväällä.

Lueskelin kerran vähän Suomen talvimerenkulun historiasta netistä löytyvästä teoksesta Suomen ulkomaankauppa 18751975. 1800-luvun lopulla heräsi ajatus, että Suomesta pitäisi saada ympärivuotinen meriyhteys Keski-Eurooppaan kauppayhteyksien ylläpitämiseksi myös talvikuukausina. Erityisesti suomalaisilla oli motivaationa viedä voita myyntiin Keski-Euroopan markkinoille ilman viennin katkeamista aina talvisin. Potentiaalisimpana talvimerenkulun satamana pidettiin vuonna 1872 valmistunutta Hangon satamaa, jonne oli valmistunut ratayhteys myös heti seuraavana vuonna, juurikin Hangon talvimerenkulun mahdollisuuksia silmällä pitäen. Jäissäkulkuun vahvistetulla höyrylaivalla liikennöinti Hangosta Tukholmaan alkoi jo 1870-luvulla, mutta ankarina jäätalvina liikennöinti jouduttiin keskeyttämään viikkojen ajaksi. 1880-luvun lopulla suunniteltiin ensimmäisen jäänmurtajan hankkimista Suomeen avustamaan Hangon talviliikennettä. Tähän aikaan Pohjoismaissa oli jo kolme satamaa, joita pidettiin jäänmurtajilla auki talvisin, nimittäin Oslon, Göteborgin ja Kööpenhaminan satamat. Ennen oman murtajan tilaamista suomalaiset kutsuivat tanskalaisten jäänmurtajan näytösvisiitille. Murtaja lähti matkaan keväällä 1889 jäänmurtokauden päätyttyä Kööpenhaminassa, ja se saapui Hankoon 10. huhtikuuta. Suomalaiset olivat erittäin vaikuttuneita siitä näystä, miten tanskalaisten murtaja höyrysi väylän auki Hangon satamaan läpi kevätjäiden. Hangosta murtaja yritti jatkaa vielä Helsinkiin, mutta huhtikuun puolivälissä Helsingin edustalla merijää oli vielä liian paksua, jotta siitä olisi jäänmurtajakaan päässyt läpi.

Eipä muuten tänäkään talvena, vaikka oli vähän kylmempikin talvi olevinaan, ollut muuten Göteborgin tai Kööpenhaminan edustalla jäätä yhtenäkään päivänä, eikä Hangon edustallakaan mitenkään merenkulkua häiritsevästi kuin lyhyitä jaksoja aivan rannassa.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Eilen sitä lunta taas tuli ja lämpötilat pyöri nollan tuntumassa. Illaksi oli tiet ja osa jalkakäytävistä osin jo sulanut ja olin jo hyväksynyt asian, mutta tänään kun taas avasi verhot niin eikös tuota lunta ole tullut pari senttiä taas lisää.

Pakko se on valittaa ja sanoa, mutta mä olen siis aivan loppu tähän talveen jo.
Kyllä se kevät ja kesä sieltä varmasti tulee joo ja tuossa oli jo niitä lämpimiä ja ennen kaikkea lumettomia jaksoja jo jonkun aikaa, niin ärsyttää tälläinen takapakki taas.
Tämäkin viikonloppu olisi ollut kiva viettää keväisissä merkeissä, kevätvaatteissa ulkoillen, mutta ei niin ei.
Ja alkuviikko mennään tällaisissa mielenkiintoisissa merkeissä vielä ainakin...
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Pakko se on valittaa ja sanoa, mutta mä olen siis aivan loppu tähän talveen jo.
Kyllä se kevät ja kesä sieltä varmasti tulee joo ja tuossa oli jo niitä lämpimiä ja ennen kaikkea lumettomia jaksoja jo jonkun aikaa, niin ärsyttää tälläinen takapakki taas.
Tämäkin viikonloppu olisi ollut kiva viettää keväisissä merkeissä, kevätvaatteissa ulkoillen, mutta ei niin ei.
Ja alkuviikko mennään tällaisissa mielenkiintoisissa merkeissä vielä ainakin...
Niin, muistaakseni päivälleen vuosi sitten haravoin meidän takapihaa t-paidassa ja shortseissa. Nyt on vähän toisenlaiset tunnelmat. Toisaalta sitten vapuksi kylmeni rajusti ja räntääkin sateli, että jos tänä vuonna olisi toisinpäin. Eniten ärsyttää ettei viikon sääennusteessa näy (taaskaan) yhtä ainoaa aurinkoista päivää. Niinkuin tässä ei pilviä olisi ollut viime kuukausina.
 

anthax

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Kuvaava indeksi talven pituudesta on hiihtokauden pituus. Etelä-Karjalassa tuli 6 kuukautta täyteen eilen, kun lunta oli tullut niin paljon, että laduille pääsi uudelleen. Melko harvoin taitaa tapahtua tämä.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Ennusteet tuntuu tällä hetkellä ihan kerta kerrasta menevän siihen, että jos ennustetaan aurinkoista keliä, niin se sitten kuitenkin muuttuu harmaaseen kattoon. Edelleen lähinnä vaan pelkkää pilvisyyttä luvassa, vaikka tämä takatalvi ensi viikolla tästä meidän nurkilta väistyykin.

Tänään piti olla aurinkoinen päivä, mutta eiköhän sekin taas ole näköjään jo muuttunut lähinnä pilvisyydeksi ja sitä myötä toki monta astetta viileämpään keliin.

Harvinaisen perseestä ollut tämä tämänkertainen marras-huhtikuun jakso.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Kuvaava indeksi talven pituudesta on hiihtokauden pituus. Etelä-Karjalassa tuli 6 kuukautta täyteen eilen, kun lunta oli tullut niin paljon, että laduille pääsi uudelleen. Melko harvoin taitaa tapahtua tämä.
Suomi on itse asiassa talvimaa, lumen ihmemaa. Maamme nimi pitäisikin olla junttikielellä Snowland. Onhan meillä seutuja, jossa on lunta normaalisti maassa yli 8 kk vuodesta ja vain heinäkuussa ja elokuussa ei lainkaan nautita lumipeitteestä. Etelässä taas on neljä kuukautta, jolloin lumisadetta ei nykyään saada. Toki sitten välillä Juhannuksenakin laskee lämpötila sopivassa säässä päivällä reilusti 10 alle.

Mutta tosiaan etelässäkin kaikki alkoi mennä persilleen kesäisen syyskuun jälkeen. Sitkeä on peijoonin talvi ollut myös täällä eteläisessä lämmön paratiisissa. Alkoi aivan liian aikaisin, marraskuun puolivälissä eikä ole sen koommin kunnolla hellittänyt. Vaikka ydintalvi olikin ihan normaali.

Eilen ehtivät lumet sulaa, mutta totta kai tänä aamuna lumi jälleen riemastuttaa ulkoilijaa. Tämäkin päivä menee sisätiloissa ihan pelkän ketutuksen vuoksi. Toisaalta, pitää kuitenkin huomauttaa, että lähtö Lappiin hiihtämään on näinä aikoina taas aivan eri asia. Siellä pitääkin olla lunta, täällä taas ei missään tapauksessa pitäisi enää maan olla lumen peitossa.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Tällä hetkellä mieli on sellainen, että kesällä saattaa olla sillä lailla, että myötätuntoa helteistä valittajia kohtaan joutuu kaivamaan aika syvältä.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tällä hetkellä mieli on sellainen, että kesällä saattaa olla sillä lailla, että myötätuntoa helteistä valittajia kohtaan joutuu kaivamaan aika syvältä.


Ok. Kukaan ei ole näitä kelejä täällä puolustellut tai fiilistellyt, mutta annas kun kerran kesällä kuumuudesta avaudut, niin het on tyypit paikalla ripittämässä. Kun Suomen kesä on kerta niin lyhytkin. Niin ei saa valittaa, jos kerrankin on lämmin.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ennusteet tuntuu tällä hetkellä ihan kerta kerrasta menevän siihen, että jos ennustetaan aurinkoista keliä, niin se sitten kuitenkin muuttuu harmaaseen kattoon. Edelleen lähinnä vaan pelkkää pilvisyyttä luvassa, vaikka tämä takatalvi ensi viikolla tästä meidän nurkilta väistyykin.

Tänään piti olla aurinkoinen päivä, mutta eiköhän sekin taas ole näköjään jo muuttunut lähinnä pilvisyydeksi ja sitä myötä toki monta astetta viileämpään keliin.

Harvinaisen perseestä ollut tämä tämänkertainen marras-huhtikuun jakso.

Tähän vielä kommenttina, että huhtikuusta täsmälleen sama tuntemus.

Pakko vähän avata omaa tilannetta muutamalla sanalla. Olen ollut syöpähoidoissa joulukuun lopusta alkaen, ja muiden oireiden lisäksi käytettyyn infuusiolääkkeeseen liittyy kermana kakun päällä massiiviset kylmänoireet. Kädet, jalat, naama, nenä yms. jäätyi ulkona talvella siis nanosekunnissa ja sen jälkeen alkoi kivuliaan vittumainen pistely raajoissa. Tämä kesti kerrallaan reilu pari viikkoa, sitten vajaa viikko normieloa, kunnes taas sama paska alkoi alusta. Voin kertoa, että oli kyllä ihan järkyttävän rankka talvi lisäksi ilman niitä pelastavia talviurheiluaktiviteetteja, joista olen viime vuosina nauttinut juuri eniten. Ei siis naurattanut niiden kovimpien pakkasjaksojen aikaan…

Onneksi pääsin sentään töissä (ja jopa kuntosalilla) käymään pieniä kolmen viikon välein toistuvia saikkujaksoja lukuun ottamatta, muuten olisi hajonnut pää. Että I feel you kylmän vihaajat, been there too.
 
Viimeksi muokattu:

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Ok. Kukaan ei ole näitä kelejä täällä puolustellut tai fiilistellyt, mutta annas kun kerran kesällä kuumuudesta avaudut, niin het on tyypit paikalla ripittämässä. Kun Suomen kesä on kerta niin lyhytkin. Niin ei saa valittaa, jos kerrankin on lämmin.
Mulla on ollut ongelma vain kääntäen sen kanssa, että kun sanoo ääneen, että nauttii kuumista keleistä, niin siitä tulee sitä vittuilua ja marisemista. Kyllä mä sen tajuan aivan hyvin, että kaikki eivät helteistä diggaa. Mutta sitä en ole voinut koskaan käsittää, että miten se että minä ja moni muu nauttii niistä ilmoista on jotenkin joltain toiselta pois.

Sama kun minä alkaisin valittamaan joillekin talvi-ihmisille, että olette te kyllä perkele rasittavia, kun jaksatte kertoa miten on hienoa kun on lunta. Ja olette te hiihtoniilot sitten muuten melkoisia juntteja, kun siitä hiihtämisestä niin pidätte.

Kyllä se joskus tosiaankin ärsyttää, koska Suomen kesä tosiaankin ON lyhyt ja kuumat kelit hyvin vähäinen ilmiö, ja tätä kaikkea muuta on aivan ylivertainen enemmistö ilmastomme vuosikierrosta.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös