Edelleen sopii muistaa, ettei Helsingin kaupunkisuunnittelussa tapahtunut mitään historiallista käännettä vuonna 2015 Sinnemäen astuttua apulaiskaupunginjohtajaksi. Häntä toki tunnettuna kasvona on helppo soimata, vaikka hän on kaikkea muuta kuin saneleva diktaattori.
Vaikka kaupunkiluonnon nakertuminen puska puskalta ja metsikkö metsiköltä varmasti monia harmittaakin, pidän sisäänpäin kasvavaa mallia huomattavasti parempana, kuin kaupunkirakenteen entisestään hajautumista kauemmas ja kauemmas kehyskuntiin.
Mitä tulee väestöennusteisiin, vaikka ala onkin ikivanha tieteenlaji ja nykyään asiantuntijoiden apuna ovat tietokoneet, elää tilanne koko ajan. Taloustilanne, syntyvyys, kansainvälinen ja maan sisäinen muuttoliike... Kaikki nämä muodostavat osiensa summan. Itse uskon Helsingin kasvavan vähintään vuosikymmeniä, ellei kaupunki kategorisesti keskeytä uusien asuntojen kaavoittamista ja rakennuslupien myöntämistä, minkä en jaksa myöskään uskovan tapahtuvan. -Tämä oletettavimmin johtaisi asuntojen merkittävään kallistumiseen ja lyhyehkölläkin aikavälillä taloudelliseen stagnaatioon.
Meiltä noin kilometrin päähän tuli keväällä 2021 tarjolle Helsingin kaupungin vuokratontteja, joihin nyt tänä syksynä alettiin rakentamaan. Yhdelle noin 900 neliön tontille tuli kolme! kaksikerroksista omakotitaloa ja lisäksi joku autokatosviritelmä, voidaanko tuossakin puhua jo omakotitaloslummin luomisesta? Harmi vaan aluetta, jossa on muutama talo vielä alkuperäisessä vehreässä ympäristössään. En siis tarkoita, että joka tontille pitäisi olla se minimissään 500 neliön piha, mutta olihan tuo jo kaiken huippu, näyttääkin ihan kauhealta, kun siitä ohi pyöräilee.
Sana "slummi" tunnutaan jatkuvasti ymmärtävän tahallisesti, tai tahattomasti väärin. En ole nähnyt mainitsemaasi tapausta, mutta jaksan uskoa uusissa taloissa asuvan ihan tyytyväisiä ja toimeentulevia ihmisiä. Täysi vastakohta siis "slummille" tai "gettolle".
Vanhemmat, isojen vehreiden tonttien omakotialueet ovat toki yleensä viihtyisiä ja moni toden totta arvostaa, mikäli kaupungissakin on mahdollisuus kunnon puutarhaan ja nurmikkoon. Yhtä lailla kuitenkin myös tiiviit pientaloalueet voivat olla erittäin tyylikästä kaupunkiympäristöä. "Townhouset" tai erillisistä taloista koostuvat tiiviit alueet ovat Suomessa edelleen verrattain harvinaisia, mutta monissa maissa todella yleisiä. Eräänlainen toimiva kompromissi mielestäni.
Kasvavan kaupungin kasvukipuja sanoisin edelleen käytävän. Helsinki luo jatkuvasti nahkaansa ja kasvattaa hartioita. Vaikka näkemyksiä "ideaalikaupungista" lienee yhtä monta kuin debatoijaa, kaiken kaikkiaan Helsinki on viimeisen vuosikymmenen aikana kehittynyt enimmäkseen erinomaiseen suuntaan, mitä tulee kaupunkisuunnitteluun. Toki huteja sattuu myös täällä ja rakentamisen laatu voisi aina olla parempi, mitä tulee esimerkiksi talotekniikkaan ja julkisivuihin, mutta tilanne ei ole varmasti missään täydellinen.