Helsingin lätkäherruus

  • 52 042
  • 336

mixu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Onko kenelläkään tarkkoja tietoja yleisömääristä menneiltä vuosilta?
Muistelisin että joskus 78 niihin aikoihin kun Hifk vei narreja 13-0 niin jossain matsissa oli alle 4000 tuhatta katsojaa.
Ja kun paikallispelejä oli vain neljä runkosarjassa niin aik pieneltä tuo määrä näyttää.
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Suosittelen kaikille kirjaa Leijonien tarina, missä sivutaan paljon myös paikallishistoria!

HIFK:n jääkiekkoilun nousu perustui paljolti siihen, että Arsenalin huippupelaajat (mm. Calle Brander), joutuivat etsimään itselleen uuden seuran vanhan joukkueen lopettaessa kiekkoilun kokonaan. Tällöin pojat kysyivät ensin pelipaikkaa Kiffenistä, josta kuitenkin Boris Bogomoloff tyrmäsi idean, ja niin he siirtyivät HIFK:hon. Siihen aikaan HIFK:ssa oli myös ehdoton periaate, että pelaajan pitää olla ruotsinkielinen - ja hänellä täytyy olla ruotsinkielinen sukunimi! Myöhemmin tästä säännöstä tingittiin, ja HIFK:n tie huipulle aukeni meidän kaikkien suureksi iloksi...

Todella hurja kamppailu käytiin keväällä 1967, kun pääkaupungin kiekkoylpeydet mittelivät paremmuudestaan Suomi-sarjassa. Palkintona kauden lopussa oli nousu mestaruussarjaan ja upouuden hallin isännöinti! HIFK voitti Töölön Vesan 4-2, 10 814 katsojan seuratessa.

Tiedot kirjasta Leijonien tarina (s.167-169)
 

Tuomas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vain yksi jengi Stadista
Viestin lähetti mixu
Onko kenelläkään tarkkoja tietoja yleisömääristä menneiltä vuosilta?
Muistelisin että joskus 78 niihin aikoihin kun Hifk vei narreja 13-0 niin jossain matsissa oli alle 4000 tuhatta katsojaa.
Ja kun paikallispelejä oli vain neljä runkosarjassa niin aik pieneltä tuo määrä näyttää.

Hyvin voi tuo alle 4000 pitääkin paikkansa.

"Jokerit liukkaalla jäällä" -kirjasta löytyy nuo Jokereiden ja HIFK:n yleisökeskiarvot taulukkona kaudesta 1967-68 lähtien.

Muutamia poimintoja:

1969-70 Jokerit noin 5000, HIFK noin 7900. Jokereiden ensimmäinen SM-sarjakausi.

1972-73 Jokereilla 5393, HIFK:lla 5704.

1977-78 Pohjanoteeraukset molemmilla, HIFK:lla vajaa 5000, Jokereilla reilu 3000.

1982-83 Jokereilla ensimmäisen kerran suurempi yleisökeskiarvo kuin HIFK:lla, Jokereilla noin 5500, HIFK:lla 5000.

1989-90 Molemmilla noin 5000, Jokerit oli noussut divarista.

1990-91 Jokereilla noin 6000, HIFK:lla hieman vähemmän.

1991-92 Jokereilla noin 7500, HIFK:lla hieman yli 6000.

Tämän jälkeen Jokereilla onkin olleet suuremmat yleisökeskiarvot.

1970 -luvulla noin yleisesti näytti HIFK:lla olleen noin 500-1000 ihmistä korkeammat yleisökeskiarvot.

Jokerifanit.netistä löytyy tilasto paikallispelien yleisömääristä kaudesta 1989-90 lähtien... Se on tuossa: http://www.jokerifanit.net/tilasto

Mutta suosittelen lukemaan tuon "Jokerit liukkaalla jäällä" -kirjan, siellä on myös HIFK -faneille ihan mielenkiintoista luettavaa. Joukkueiden historiat kulkevat kuitenkin niin paljon rinnakkain, lähtien tuosta kevään 1967 nousukamppailusta Töölön Vesa - HIFK.

Lainaus tuosta Seppo Aallon kirjasta, pätkä koskee Jokereiden historian ensimmäistä kotiottelua Suomensarjasta syksyltä 1967. Yleisöä oli 4081 ja Jokerit hävisi ottelun luvuin 5-8: "Jokerit on tunnettu taitopelijoukkue, joka ei turhaan tappele ja jäähyile. Tyylin loi kuitenkin Matti Lampainen vasta 1970-luvun alussa. Helsingin Sanomien mukaan Lukko-pelissä "suurimpana syynä Jokerien tappioon oli silmitön raakuus ja tappelun halu, millä käytiin kiinni raumalaisiin. Tosin viimeisen erän liiallinen rauhallisuus ei sopinut Jokerien piirustuksiin ainakaan eilisessä ottelussa." Kaksi erää pelattiin sääntöjen rajamailla; kolmannessa petti kunto eikä enää saatu liukkaita raumalaisia kiinni."

Eli olikohan Jokerit se agressiivisella tyylillä pelaava joukkue ennen Brewerin tuloa :)

Sekava viesti mutta onhan se kellokin jo aika paljon...
 
Viimeksi muokattu:

Henkku

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Muutamia asioita...

Ensinnäkin kysymykseen kaupungin kiekkokuninkuudesta. Olen sitä mieltä että kyllä se "Herra Helsingin Herra" on lopputuloksissa paremmin sijoittunut joukkue, oli sitten keskinäisissä väännöissä käynyt miten tahansa. Tämä kyllä varmaan johtuu siitä että noita paikallispelejä pelataan nykyään joka toinen viikko ja alkaa olla vaikea muistaa miten mikäkin matsi on päättynyt. Vielä vaikeammaksi homma menisi jos kaupungissa sattuisi olemaan vielä kolmaskin liigajoukkue. Ja harvemminhan paikallismatsien kausikohtaisia tilastoja muutamaa vuotta pidemmälle kukaan muutenkaan muistaa. Hyvin menneet paikallispelit toimivat korkeintaan laihan lohdun korvikkeena jos kausi kokonaisuudessaan päättyy kurjasti. Tästä esimerkkinä kausi 1994-95, jolloin IFK oli niskan päällä Jokereita vastaan voitoin 3-2 (1 tasapeli) mutta eipä se yhtään ilahduttanut siinä vaiheessa kun Ässiä vastaan koettiin täystyrmäys play offeissa (1 tehty maali kolmessa ottelussa).

Ja oli sitten mitä mieltä paikallisvastustajastaan tahansa, niin kyllähän IFK ja Jokerit tarvitsevat toisiaan (niin perverssiltä kuin se joistakin saattaakin tuntua). Kahden toisistaan erottuvan joukkueen selkeä kilpailuasetelma luo aivan erilaista värinää ja kiinnostusta verrattuina paikkakuntiin, joissa on vain se yksi ja ainoa suuri ja mahtava. Otetaanpa vertailukohdaksi vaikkapa Turku ja TPS, tai jalkapallon puolelta HJK. Molemmat ovat voittaneet kasoittain mestaruuksia, mutta ovat toisaalta aikamoisen puuduttavia HMV-jengejä jotka eivät juurikaan ihmisiä kiinnosta. Varmasti olisi Kanada-malja vieraillut Helsingissä useammin jos täälläkin olisi jatkuvasti vain yksi liigajoukkue, mutta se olisi paljon tylsempää kuin nykyinen tilanne.

Yllämainitusta huolimatta olen sitä mieltä että runkosarjassa on aivan liikaa paikallisotteluita.

RoopeS: Kiitokset muistamisesta, sen tarkoittamasi jutun kirjoitin ketjuun nimeltä Verenpunainen boikottilista, löytynee IFK-osiosta. En nyt ole ihan varma sopiiko se stadi-vääntäminen taas tähän ketjuun. Ja nimimerkkini on siis Henkku ihan k-kirjaimilla, toki löytyy JA:sta myös Henkka mutta hän on "Tapparan miähiä".

Enkä sitten malta olla kommentoimatta vielä näitä:

Viestin lähetti cobol

Minua viisaammat ja vanhemmat, alkuperäiset stadilaiset ovat määrittäneet stadilaisuuden osaksi helsinkiläisen työväestön kulttuuria. Tässä mielessä HIFK:n rahanhajuinen, paremman väen ja usein paremman ruotsinkielisen väen vallalle rakenettu brändi on stadilaisuudesta mahdollisimman kaukana.

Enpä nyt oikein tunnista HIFK:ta ylläolevasta kuvauksesta, johtuneeko vuorokauden ajasta? Mutta helsinkiläinen työväestö on ollut aikoinaan ihan huomattavalta osaltaan ruotsinkielistä, ja moni näistä ihmisistä on HIFK:ssa tavalla tai toisella vaikuttanut. Muutenkin, kun katsoo seuran lajivalikoimaa kautta aikojen niin mitä löytyykään: yleisurheilua ja vino pino erilaisia palloilulajeja yms, eli yksinkertaisesti rahvaan hienhajuisia harrastuksia. Ei tietoakaan mistään "paremman väen" lajeista... mitä ne nyt sitten ikinä ovatkaan, sanotaan vaikka purjehdus, ratsastus, hevospoolo ja golf. (Ja tähän sellainen hassu hymyilevä naamataulu)

Viestin lähetti hull16
Minusta jääkiekko on niin tuore laji, että siitä ja stadista puhuminen yhtä aikaa on aika kornia. Stadin perinteisiä lajeja olivat pesäpallo (lue kunigaspallo), jääpallo ja fudis. Jääkiekko tuli aikana, milloin stadia ei enää ollut vaan oli Hesa ja Stadin merkitys oli muuttunut ja se ymmärettiin Hesan keskustana eikä Stadin slangia juuri enää kuullut missään.

Vai niin, milloin tämä muutos Stadista Hesaksi sitten tarkalleen mahtoi tapahtua? Pesäpalloa ruvettiin pelaamaan 1920-luvulla, kuten myös jääkiekkoa Helsingissä. HJK voitti Suomen mestaruuden 1929 ja samana vuonna oli Suomen Jääkiekkoliittoa perustamassa useampikin helsinkiläinen seura (mm. HIFK).

Viestin lähetti hull16

Kyllähän Jokerit on nimeenomaan Töölöläinen joukkue

Niin, kyllähän Jokerit pelasi kotiottelunsa Töölössä ensimmäisen 30 vuotensa ajan, mutta eipä tainnut kovin paljon vaihtoehtojakaan olla. Ainakaan jos oli aikomus SM-sarjaa/liigaa edes jotenkuten järkevissä olosuhteissa Helsingin alueella pelata. Muuten on aika vaikea löytää Jokereista mitään "nimenomaan töölöläistä". Ei niistä entisistä Vesan pelaajistakaan enää moni ollut mukana siinä vaiheessa kun Jokerit rupesi SM-sarjaa pelaamaan.

Viestin lähetti Vaughan
Siihen aikaan HIFK:ssa oli myös ehdoton periaate, että pelaajan pitää olla ruotsinkielinen - ja hänellä täytyy olla ruotsinkielinen sukunimi!

Ruotsinkielisyydestä HIFK:ssa todellakin pidettiin kiinni vähän sotien yli, mutta tuo juttu ruotsinkielisestä sukunimestä on kyllä täyttä roskaa. Ellei sitten ole sitä mieltä että nimet Järvinen, Närhinen, Jerima, Niska ja Arvekari ovat ruotsinkielisiä. Mutta jos tuo on Mennanderin kirjoittamaa tekstiä niin en yhtään ihmettele.
 
Viimeksi muokattu:

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Viestin lähetti mixu
Muistelisin että joskus 78 niihin aikoihin kun Hifk vei narreja 13-0 niin jossain matsissa oli alle 4000 tuhatta katsojaa.
Auts...., heti aamusta. Tuo on se peli, jossa vajaat sata kiloa kevyempi silloinen bozik itki ääneen. Pikkunassikan silmin muistelisin kuitenkin, että kyllä tuolla silloin enemmän yleisöä oli. Ainakin meillä oli paikat piippuhyllyllä ja sieltä katseltuna on syöpynyt muutama kuva ikuisesti mieleen. Voi että mä toivoin edes sitä yhtä maalia, turhaan. Koville otti ja vieläkin muistan pelin. Nyt pystyn pikku hiljaa jo muistelemaan tuota peliä vaipumatta pohjattomaan suruun ja olen jopa löytänyt siitä jotakin positiivista. Viimeistään tuolloin minulle kävi selväksi, kumman joukkueen puolella olen loppuelämäni.

Vielä vähän näistä seurojen eroavaisuuksista. Kyllä ainakin 70-80 lukujen vaihteessa aika leimallinen piirre Hifk:lle oli ruotsinkielisyys. Tuolloin Hifk miellettiin selkeästi paremman ja ruotsinkielisen väestönosan joukkueeksi, kun taas Jokerit oli enemmän kadunmiehen joukkue, jonne kaikki olivat tervetulleita. Yksi iso asia seurojen eroavaisuuksissa on siis mielestäni ollut kieli. Joitakin jäänteitä tästä näkyy vielä tänäkin päivänä. Esimerkkeinä vaikkapa seurojen nimet ja ottelukuulutukset.

Mitä kilpailuasemaan seurojen kesken tulee, niin en voi nähdä sitä mitenkään muuten kuin positiivisena. Uskoisin jopa sponsorirahaa löytyvän enemmän, kun luvassa on tiukkaa paikallista vääntöä. Pelkät maakuntien jengit kun eivät pitkään jaksa kiinnostaa.

Sitä jaksan kummastella, että vaikka Hifk-Jokerit asetelmassa olisi ollut ainekset vaikka minkälaiseen "luokkasotaan", mieleeni ei muistu mitään suurempia kaukalon ulkopuolisia taistoja. Ilmeisesti suomalaiset ovat sen verran fiksua väkeä, että brittien tapaista hölmöilyä ei täällä ole harrastettu ja toivottavasti ei tulla koskaan harrastamaankaan.
 

hull16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, ManUtd.
Re: Muutamia asioita...

Viestin lähetti Henkku
Pesäpalloa ruvettiin pelaamaan 1920-luvulla, kuten myös jääkiekkoa Helsingissä.
Toki pesäpallo alkoi tuolloin, mutta je johtui vain siitä, että pesäpallo sain nimensä silloin ja sitä ennen pelattiin pesäpallon kehitysasteita kunigaspalloa yms. Siksi laitoin sen siihen sulkuihin.

Sama asiahan oli jääkiekossakin ennen sotia pelattiin jäähockeytä ja myöhemmin vasta jääkiekkoa.
 

hull16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, ManUtd.
Viestin lähetti bozik
Vielä vähän näistä seurojen eroavaisuuksista. Kyllä ainakin 70-80 lukujen vaihteessa aika leimallinen piirre Hifk:lle oli ruotsinkielisyys.
Totta ja kuitenkin minä tunnen monia ifk-faneja ja kukaan heistä ei ole äidinkieleltään ruotsalainen eikä edes hallitse ruotsia kouluruotsia paremmin. Tiedän kuitenkin että heitäkin on, mutta se on hiukan sama juttu kuin tuo stadilaisuus, heitäkin on mutta paljon muitakin.
 

Isaksson

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Re: Re: Uusi näkökulma

Viestin lähetti bozik
Jos Jokereita ei olisi, Hifk olisi huomattavasti vähemmän kiinnostava seura

Tämä on sitkeästi hengissä pysyvä klisee, mikä ei tosiasiassa kyllä pidä alkuunkaan paikkaansa. IFK voitti mestaruuden vuosina 69 ja 70, IFK voitti jälkimmäisellä kaudella Ahearne Cupin. IFK veti noina vuosina enemmän yleisöä kuin koskaan sen jälkeen. Jopa joulunajan Ahearne turnauksen yleisömäärä pyöri näissä harjoitusotteluissa noin 10.000 katsojan huitteilla joka ikisessä pelissä. Jokerit oli jo mukana sarjassa jälkimmäisellä kaudella, mutta on ihan turha väittää, että sillä olisi ollut mitään tekemistä yleisöryntäyksen kanssa.
Yleisö tulee katsomaan menestystä ja IFK vetää hallin täyteen silloin kun pelaa mestaruudesta täysin riippumatta siitä onko Jokereita olemassa vai ei. Ja päinvastoin aivan sama tilanne.
 

yyz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Team Korak, Tapanilan Erä
Stadi ja muu Helsinki

Nyt oli pakko kantaa korteni kekoon keskustelusta Stadista ja sen herruudesta.
Minulle (27 vuotta Rööperissä asuneena) Stadi on sama kuin ensimmäiset Helsinkiin vuonna 1812 perustetut kaupunginosat eli: Kaartinkaupunki, Kruununhaka, Kamppi, Katajanokka ja Punavuori. Siinä on Stadin perusta ja ydin, kaikki muut alueet ovat tulleet myöhemmin ja ovat "vain" Helsinkiä.

Mitä tulee Jokereiden historiaan ja sijoittumiseen Helsingin kartalla, niin olen kyllä sitä mieltä, että se pohjautuu nimenomaan (ei ainoastaan, mutta pääosin) Helsingin itäisissä kaupunginosissa Aimo Mäkisen alulle panemaan vahvaan junioritoimintaan (Kanada sarja). Tästä sarjasta kumpusi se voima ja pohja joka on tämän hetkisen Jokeri-aatteen taustalla.

Helsingin herruus on taas nykyään mielestäni sillä joka sijoittuu paremmin kauden päätyttyä.
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
Puutun täältä pohojoosesta vähän keskusteluun. Itsellä sattuu olemaan muutamia ruotsinkielisiä ystäviä Helsingistä ja kyllä heidän ja heidän kavereidensa joukkue nimenomaan on HIFK vaikka peleissä eivät sitten ehkä käykään kuin pari kertaa kaudessa. Pienellä otannalla siis ruotsinkielistenkin joukkue.
 
Viimeksi muokattu:

Brewer

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK,ARSENAL
Käänteisesti

Viestin lähetti hull16
Totta ja kuitenkin minä tunnen monia ifk-faneja ja kukaan heistä ei ole äidinkieleltään ruotsalainen eikä edes hallitse ruotsia kouluruotsia paremmin. Tiedän kuitenkin että heitäkin on, mutta se on hiukan sama juttu kuin tuo stadilaisuus, heitäkin on mutta paljon muitakin.

Minä tunnen paljon ruotsinkielisiä Stadilaisia ja Jokerit on ehdottomasti suositumpi jengi ' Stadin hurrien ' keskuudessa nykyään kuin IFK. Olisiko Hjallis Harkimon persoona syynä siihen ?
 

Isaksson

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Re: Stadi ja muu Helsinki

Viestin lähetti yyz
Mitä tulee Jokereiden historiaan ja sijoittumiseen Helsingin kartalla, niin olen kyllä sitä mieltä, että se pohjautuu nimenomaan (ei ainoastaan, mutta pääosin) Helsingin itäisissä kaupunginosissa Aimo Mäkisen alulle panemaan vahvaan junioritoimintaan (Kanada sarja). Tästä sarjasta kumpusi se voima ja pohja joka on tämän hetkisen Jokeri-aatteen taustalla.

Tästä ei voi olla eri mieltä. Se, että Mäkinen (Jokerit) aloitti toiminnan hankkimalla Töölön Vesalta kiekkojaoksen ei tee siitä todellakaan töölöläistä. Se vain mahdollista toiminnan käynnistämisen. Ja käynnistys tapahtui nimeonomaan kaupungin itäisessä osassa. Se on kiistatta Jokereiden koti.
 

hull16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, ManUtd.
Re: Käänteisesti

Viestin lähetti Brewer
Minä tunnen paljon ruotsinkielisiä Stadilaisia ja Jokerit on ehdottomasti suositumpi jengi ' Stadin hurrien ' keskuudessa nykyään kuin IFK.
Hyvä esimerkki minun esimerkin lisäksi, että rajat ovat hyvin häilyvät ja faneja on mahdoton lokeroida muuten kuin omien fiiliksien mukaan ja ne ovat aina hyvin suppeita otoksia kuten Black Adderkin tuossa totesi.
Olisiko Hjallis Harkimon persoona syynä siihen ?
Minä laskisin tuon aidan tältä puolelta katsottuna enneminkin ansioksi kuin syyksi ;-)
 

Senior

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Re: Re: Re: Re: Raakoja faktoja

Viestin lähetti cobol

Minua viisaammat ja vanhemmat, alkuperäiset stadilaiset ovat määrittäneet stadilaisuuden osaksi helsinkiläisen työväestön kulttuuria. Tässä mielessä HIFK:n rahanhajuinen, paremman väen ja usein paremman ruotsinkielisen väen vallalle rakenettu brändi on stadilaisuudesta mahdollisimman kaukana.

En nyt ihan yhtyisi näkemykseesi stadilaisuudesta.

Omat lapsuudenkokemukset 60-luvulta IFK:sta ja Jokereista ovat seuraavat:

Lapsuuteni Myllypurossa viettäneenä Jokereilla oli silloisen Korttelikiekonkin kautta vahva asema nimenomaan Itä-Helsingissä. Sen lähiöt olivat muodostaneet Jokereitten alle (huom hataraa muistikuvaa tarkastamatta faktoja) Aimo Mäkisen ideoimana (?) kaupunginosajoukkueita. Myllypuro oli muuten Detroit Red Wings. Alasarjaa pelattiin eri kaupunginosien ulkokentillä usein jopa ilman pukukoppeja. Oliko joskus näpit jäässä? Korttelikiekko taisi olla Hesarin kanssa yhteistyössä järjestetty jokavuotinen turnaus, jossa kohtasi idän, lännen, etelän ja pohjoisen yhdistetyt joukkueet. Itä pelasi sinisillä paidoilla, n:o 17, kröhm, oli paha starba suoralapaisine Fighter-mailoineen ja viisine kerroksineen erkkaa lavassa. Elettiin 60-luvun jälkipuolta ja lähiöiden uutta aikaa. Kontulaan ei uskaltanut mennä kuin minimissään viiden hengen ryhmissä. Myllypuron Yläkiventiellä sai turpaansa heti, jos ei ollut tarjota röökiä.

IFK sen sijaan oli jo silloin starojen jengi. Sitä käsitystäni oli omiaan lisäämään Carl Brewer, joka pitkälle synnytti ja loi IFKiin sen itsetietoisen ja itseriittoisen myytin, joka elää pitkään. Kyllä, IFK sen aikainen tekeminen sikisi siihen aikaan 'peremmilta alueilta'. Siihen liitän Maunula, Pirkkolan ja Töölön ennenkaikkea. Ruotsalaisuus ei minulle ollut silloin viitekehys IFKssa. IFKn silloiset vahvat persoonat Hexeineen, Murtseineen ja muineen liittyi huomattavasti enemmän staramaailmaan, kuin suomenruotsalaisuuteen. Kerran IFK - aina IFK. Oltiin elviksiä ja jos satuttiin häviämään, niin ainakin kovempia jätkiä, jotka myös pelin ulkopuolelle pitivät tiiviisti yhtä. Edellinen näkyy tänä päivänä matseissa. Käytävillä näkee edelleen paljon ex-umpiIFKiläisiä.

Kumpi on Stadin Kingi? Vastaus riippuu arvoista, vastaajasta ja ajankohdasta. On helppo löytää statsit, joiden avulla voi vähintään itselleen todistella oman kannattaman joukkueen paremmuutta. Yksi valaiseva kokemus on jutella kummankin joukkueiden ex-pelaajien kanssa. Heiltä asianosaisina saa monasti mielenkiintoisia vastauksia. Oikeita vastauksia on vähän. Mielipiteitä ja tapoja laskea sitäkin enemmän. Silti minusta IFKn mielikuvallinen rahanhajuisuus ei millään tavalla vähennä sen stadilaisuutta.
 

Brewer

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK,ARSENAL
Re: Re: Stadi ja muu Helsinki

Viestin lähetti Isaksson
Tästä ei voi olla eri mieltä. Se, että Mäkinen (Jokerit) aloitti toiminnan hankkimalla Töölön Vesalta kiekkojaoksen ei tee siitä todellakaan töölöläistä. Se vain mahdollista toiminnan käynnistämisen. Ja käynnistys tapahtui nimeonomaan kaupungin itäisessä osassa. Se on kiistatta Jokereiden koti.

Jokerien junnu toiminta ( Korttelikiekko ) keskittyi , Lauttasaarta lukuunottamatta , kokonaan Itä - Helsinkiin ( varsinkin Kontulaan ja Puotilaan ) . IFK luotti Väiskin kenttään .
 

pedro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suur-Helsingin Lähiö-Jormat
Re: Stadi ja muu Helsinki

Viestin lähetti yyz
[...] Minulle (27 vuotta Rööperissä asuneena) Stadi on sama kuin ensimmäiset Helsinkiin vuonna 1812 perustetut kaupunginosat eli: Kaartinkaupunki, Kruununhaka, Kamppi, Katajanokka ja Punavuori. Siinä on Stadin perusta ja ydin, kaikki muut alueet ovat tulleet myöhemmin ja ovat "vain" Helsinkiä.
[...]

Tuohon voisi puuttua, jos siltä tuntuisi. Ja taitaa tuntua.

Ensinnäkin tiäst Helsinki on alunperin perustettu jonnekin aivan muualle kuin Vironniemelle, siis Vantaan suulle. Lienet Vanhastakaupungista kuullut?

Toisekseen: tuolta voi tarkastaa muita harhojansa.

Ja tuota ylläolevaa ei sitten mielellään tulkita siten, etten sallisi meistä itse kullekin oman käsityksensä siitä, mikä nyt Helsinkiä, Stadia tai jotain muuta on.
 

Caine

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NHL, Leijonat
Kieli

Mitä tossa kirjoteltiin tosta ruotsinkielestä. Mielestäni se HIFK ja suomenruotsalaisuus on jo vanha ja kulunu juttu.
Tunnen muutaman suomenruotsalaisen ja näistä vain yksi perhe on HIFK kannattajia, yksi ei seuraa lätkää ollenkaan mutta sillonkun siitä on puhe niin hehkuttaa narreja. Ja yksi perhe on Bluesin liputtajia.

Montako pelaaja IFK:ssa on ruotsalaisia? ...niinpä.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Re: Re: Re: Uusi näkökulma

Viestin lähetti Isaksson
Yleisö tulee katsomaan menestystä ja IFK vetää hallin täyteen silloin kun pelaa mestaruudesta täysin riippumatta siitä onko Jokereita olemassa vai ei. Ja päinvastoin aivan sama tilanne.

Juuri näin.

Jokerifanit pitävät yllä mantraa, että IFK:n yleisömäärät putosivat kun narripaidat hakivat divarista vauhtia ja että IFK tarvitsisi Jokereita. Yleensä tuntuu unohtuvan että HIFK:n kauden 88-89 joukkue oli yksi tylsimmistä ikinä. Rauno Korven peruuttelukiekolla oltiin voitettu kolme peräkkäistä mestaruutta ja HIFK oli heidän pahin kilpailijansa. Koska HIFK ei voittanut 86-88 mestaruutta sen omilla vahvuuksilla muutettiin pelitapaa enemmän tapparalaiseksi. Vain tämä vähensi IFK:n yleisökeskiarvoja, ei se että Jokerit pelasi sarjaporrasta alempana. Asia josta vieläkin ollaan vanhemmissa kannattajapiireissä Penalle katkeria...
 

Brewer

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK,ARSENAL
Re: Kieli

Montako pelaaja IFK:ssa on ruotsalaisia? ...niinpä. [/B][/QUOTE]

Ruotsalaisia ei ole yhtään. Ruotsinkielisiä tulee mieleen Jan Lundell , Toni Söderholm ja Hirso ( osin ).
Lisäksi on tässä kielikysymyksessä on muistettava ns. Wanhat Perinteet. Esimerkiksi Kiffenin kannattajat ( jäsenistä puhumattakaan ) eivät kyllä missään olosuhteissa IFKta kannata , vaikka ruotsinkielisiä ovatkin.
 

Mäkinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Stadi ja Stadin herruus

Kyllä mielestäni stadin herruus katsotaa nimenomaan paikallismatsien perusteella. Mitä stadin herruutta se on jos voittaa joukkueet muualta Suomesta ja häviää paikalliset, mun mielestä jos pärjää tarpeeksi hyvin muun Suomen joukkueita vastaa niin siinä voittaa Suomen mestaruuden mikä ei taas liity mitenkään Stadin herruuteen.

Sitten tähän stadilaisuuteen, ainakin slangi on syntynyt työläiskaupunginosissa kuten Rööperi, Sörkka ja Valkka, jossa suomekieliset ja ruotsinkieliset skidit kommunikoi keskenään tällä sekakielellä.

Mielestäni aikoinaan käsite stadilainen on ollut nimenomaan työläisväestön keskuudessa ja paremmissa piireissä näitä slangia vääntäviä lättähattuja katsottiin nenänvartta alaspäin.

työläisten kaupunginosat ovat siirtyneet aika kauas keskustasta.
Se, että ne jotka tänä päivänä asuvat Krunassa, Eirassa ym. ja puhuvat olevansa niitä ainoita oikeita Stadilaisia eivät varmasti ole tätä työläiskastia, mutta ehkä tämän päivän Stadilaisuus on sitä, että on fyrkkaa asua sillä alueella.

Helsingin kaupungin sivuilta löytyy jostain taulukko missä syntyperäiset Helsinkiläiset asuvat sen mukaan esim. Jakomäestä löytyy enemmän Helsingissä syntyneitä kuin Kalliosta.

Mä olen aina pitänyt itseeni Stadilaisena ainakin hengeltäni, mutta se että oon ikäni asunut Käpylä Kumpula alueella tekee kai mut sitten hesalaiseksi.
 

hull16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, ManUtd.
Re: Re: Re: Re: Re: Raakoja faktoja

Viestin lähetti Senior
Lapsuuteni Myllypurossa viettäneenä Jokereilla oli silloisen Korttelikiekonkin kautta vahva asema nimenomaan Itä-Helsingissä.
Tämä pitää paikkansa, mutta se johtuu sittä, että Jokerit aloitti Helsingissä ensin laajan ja systemaattisen juniorityön ja olisi ollu idiottimaista jättää Itä-Helsingin nuoriso huomioimatta. Olisiko Jokereilla Jari Kurria ja Esa Tikkasta ym kymmeniä huippuja joita tuo Kanada-sarja tuotti ja sen jälkeen jättämät seurat. ifk tajusi tämän saman asian, mutta liian myöhään.

Minusta on liki alytöntä todeta, että ifk pyöri väiskillä, sehän oli heidä vikansa ja kykenemättömyyttä nähdä tulevaisuuteen.

Silloin hankittin pelaajat sieltä mistä niitä saatiin ja nykyjään pitää mennä vielä kauemmaksi ja jos ifk hankkii aikoinaan pelaajia Kuopiosta ja sieltä löytyy siksi, myös runsaasti ifk-faneja ja voi kysyä ovatko he stadilaisia?
Pelaajia on hankittu aina sieltä mistä niitä on ollut tarjolla ja silloin niitä oli Itä-Helsingissä... ja paljon.
Minusta Häppölä, ifk:n kapteeni, on paras esimerkki stadilaisuudesta: Kotoisin Mellunkylästä, samasta taloyhtiöstä missä minä tällä hetkellä asun ja väiski on aika kaukana.
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Re: Kieli

Viestin lähetti Caine
Mitä tossa kirjoteltiin tosta ruotsinkielestä. Mielestäni se HIFK ja suomenruotsalaisuus on jo vanha ja kulunu juttu.

Montako pelaaja IFK:ssa on ruotsalaisia? ...niinpä.
Mun mielestä ei kannatta ottaa tätä asiaa negatiivisena. Onhan se toki faktaa, että Hifk on rekisteröity nimenomaan ruotsinkielisenä seurana, mutta eihän tämä suinkaan tarkoita sitä, että Hifk:n pelaajat tai fanit nykypäivänä olisivat ruotsinkielisiä. Ennen asia oli toisin, silloin Hifk oli huomattavasti enemmän ruotsinkielinen. Nykyään esim. oma kaveripiirinä, joka on täysin suomenkielinen jakaantuu kannatuksen osalta suunnilleen puoliksi.

Tuo alempi lause lainauksessa, eihän Hifk:lla ole yhtään ruotsalaista pelaajaa ja jos olisi, eikös tämä swedu olisi vain yksi ulkomaalaisvahvistus muiden joukossa ?
 

Brewer

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK,ARSENAL
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Raakoja faktoja

[
Minusta on liki alytöntä todeta, että ifk pyöri väiskillä, sehän oli heidä vikansa ja kykenemättömyyttä nähdä tulevaisuuteen.


Matti Hagman ?
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Re: Re: Re: Re: Uusi näkökulma

Viestin lähetti Sledge Hammer!
Jokerifanit pitävät yllä mantraa, että IFK:n yleisömäärät putosivat kun narripaidat hakivat divarista vauhtia ja että IFK tarvitsisi Jokereita. Yleensä tuntuu unohtuvan että HIFK:n kauden 88-89 joukkue oli yksi tylsimmistä ikinä. Rauno Korven peruuttelukiekolla oltiin voitettu kolme peräkkäistä mestaruutta ja HIFK oli heidän pahin kilpailijansa. Koska HIFK ei voittanut 86-88 mestaruutta sen omilla vahvuuksilla muutettiin pelitapaa enemmän tapparalaiseksi. Vain tämä vähensi IFK:n yleisökeskiarvoja, ei se että Jokerit pelasi sarjaporrasta alempana.
Tämä on kyllä kirjoitettu niin punaisten lasien takaa, että niistä tuskin näkee edes läpi. Kun se yleisömäärän putoaminen silloin aikanaan tapahtui, onhan nyt paikallisvastustajan puuttuminen paljon todennäköisempi syy asialle, kuin Hifk:n pelityyli. Olipa Hifk:n ja Jokerien kulloinenkin tasoero mikä tahansa, kyllä paikallismatsit aina vetävät enemmän väkeä kuin esim. Hifk-Kookoo. Tällä on sitten suora vaikutus katsojalukuihin.

Eipä nuo perustelut kyllä muutoinkaan vakuuta. Ensin dissaat Tapparan ja toteat heidän voittaneen kolme peräkkäistä mestaruutta peruuttelemalla. Olikohan tuokaan nyt ihan noin vai oliko Tapparalla silloin yksinkertaisesti kasassa kova jengi ja osaava valmentaja ? Nyt tuosta kirjoittamastasi saa sen käsityksen, että vain Hifk:n pelityylillä, mikä se nyt kulloinkin onkaan, voitetut mestaruudet ovat arvostettavia.

Edit. lisätty vika lause.
 

hull16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, ManUtd.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Raakoja faktoja

Viestin lähetti Brewer
Matti Hagman ?
Niin, poikkeuksellinen lahjakkuus jokaisessa lajissa mitä kokeili, myös jääkiekossa, mutta työnteko-geeni ei ollut aivan niin vahva ;-)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös