Muutamia asioita...
Ensinnäkin kysymykseen kaupungin kiekkokuninkuudesta. Olen sitä mieltä että kyllä se "Herra Helsingin Herra" on lopputuloksissa paremmin sijoittunut joukkue, oli sitten keskinäisissä väännöissä käynyt miten tahansa. Tämä kyllä varmaan johtuu siitä että noita paikallispelejä pelataan nykyään joka toinen viikko ja alkaa olla vaikea muistaa miten mikäkin matsi on päättynyt. Vielä vaikeammaksi homma menisi jos kaupungissa sattuisi olemaan vielä kolmaskin liigajoukkue. Ja harvemminhan paikallismatsien kausikohtaisia tilastoja muutamaa vuotta pidemmälle kukaan muutenkaan muistaa. Hyvin menneet paikallispelit toimivat korkeintaan laihan lohdun korvikkeena jos kausi kokonaisuudessaan päättyy kurjasti. Tästä esimerkkinä kausi 1994-95, jolloin IFK oli niskan päällä Jokereita vastaan voitoin 3-2 (1 tasapeli) mutta eipä se yhtään ilahduttanut siinä vaiheessa kun Ässiä vastaan koettiin täystyrmäys play offeissa (1 tehty maali kolmessa ottelussa).
Ja oli sitten mitä mieltä paikallisvastustajastaan tahansa, niin kyllähän IFK ja Jokerit tarvitsevat toisiaan (niin perverssiltä kuin se joistakin saattaakin tuntua). Kahden toisistaan erottuvan joukkueen selkeä kilpailuasetelma luo aivan erilaista värinää ja kiinnostusta verrattuina paikkakuntiin, joissa on vain se yksi ja ainoa suuri ja mahtava. Otetaanpa vertailukohdaksi vaikkapa Turku ja TPS, tai jalkapallon puolelta HJK. Molemmat ovat voittaneet kasoittain mestaruuksia, mutta ovat toisaalta aikamoisen puuduttavia HMV-jengejä jotka eivät juurikaan ihmisiä kiinnosta. Varmasti olisi Kanada-malja vieraillut Helsingissä useammin jos täälläkin olisi jatkuvasti vain yksi liigajoukkue, mutta se olisi paljon tylsempää kuin nykyinen tilanne.
Yllämainitusta huolimatta olen sitä mieltä että runkosarjassa on aivan liikaa paikallisotteluita.
RoopeS: Kiitokset muistamisesta, sen tarkoittamasi jutun kirjoitin ketjuun nimeltä Verenpunainen boikottilista, löytynee IFK-osiosta. En nyt ole ihan varma sopiiko se stadi-vääntäminen taas tähän ketjuun. Ja nimimerkkini on siis Henkku ihan k-kirjaimilla, toki löytyy JA:sta myös Henkka mutta hän on "Tapparan miähiä".
Enkä sitten malta olla kommentoimatta vielä näitä:
Viestin lähetti cobol
Minua viisaammat ja vanhemmat, alkuperäiset stadilaiset ovat määrittäneet stadilaisuuden osaksi helsinkiläisen työväestön kulttuuria. Tässä mielessä HIFK:n rahanhajuinen, paremman väen ja usein paremman ruotsinkielisen väen vallalle rakenettu brändi on stadilaisuudesta mahdollisimman kaukana.
Enpä nyt oikein tunnista HIFK:ta ylläolevasta kuvauksesta, johtuneeko vuorokauden ajasta? Mutta helsinkiläinen työväestö on ollut aikoinaan ihan huomattavalta osaltaan ruotsinkielistä, ja moni näistä ihmisistä on HIFK:ssa tavalla tai toisella vaikuttanut. Muutenkin, kun katsoo seuran lajivalikoimaa kautta aikojen niin mitä löytyykään: yleisurheilua ja vino pino erilaisia palloilulajeja yms, eli yksinkertaisesti rahvaan hienhajuisia harrastuksia. Ei tietoakaan mistään "paremman väen" lajeista... mitä ne nyt sitten ikinä ovatkaan, sanotaan vaikka purjehdus, ratsastus, hevospoolo ja golf. (Ja tähän sellainen hassu hymyilevä naamataulu)
Viestin lähetti hull16
Minusta jääkiekko on niin tuore laji, että siitä ja stadista puhuminen yhtä aikaa on aika kornia. Stadin perinteisiä lajeja olivat pesäpallo (lue kunigaspallo), jääpallo ja fudis. Jääkiekko tuli aikana, milloin stadia ei enää ollut vaan oli Hesa ja Stadin merkitys oli muuttunut ja se ymmärettiin Hesan keskustana eikä Stadin slangia juuri enää kuullut missään.
Vai niin, milloin tämä muutos Stadista Hesaksi sitten tarkalleen mahtoi tapahtua? Pesäpalloa ruvettiin pelaamaan 1920-luvulla, kuten myös jääkiekkoa Helsingissä. HJK voitti Suomen mestaruuden 1929 ja samana vuonna oli Suomen Jääkiekkoliittoa perustamassa useampikin helsinkiläinen seura (mm. HIFK).
Viestin lähetti hull16
Kyllähän Jokerit on nimeenomaan Töölöläinen joukkue
Niin, kyllähän Jokerit pelasi kotiottelunsa Töölössä ensimmäisen 30 vuotensa ajan, mutta eipä tainnut kovin paljon vaihtoehtojakaan olla. Ainakaan jos oli aikomus SM-sarjaa/liigaa edes jotenkuten järkevissä olosuhteissa Helsingin alueella pelata. Muuten on aika vaikea löytää Jokereista mitään "nimenomaan töölöläistä". Ei niistä entisistä Vesan pelaajistakaan enää moni ollut mukana siinä vaiheessa kun Jokerit rupesi SM-sarjaa pelaamaan.
Viestin lähetti Vaughan
Siihen aikaan HIFK:ssa oli myös ehdoton periaate, että pelaajan pitää olla ruotsinkielinen - ja hänellä täytyy olla ruotsinkielinen sukunimi!
Ruotsinkielisyydestä HIFK:ssa todellakin pidettiin kiinni vähän sotien yli, mutta tuo juttu ruotsinkielisestä sukunimestä on kyllä täyttä roskaa. Ellei sitten ole sitä mieltä että nimet Järvinen, Närhinen, Jerima, Niska ja Arvekari ovat ruotsinkielisiä. Mutta jos tuo on Mennanderin kirjoittamaa tekstiä niin en yhtään ihmettele.